ŞERH-İ MU'AMMEYÂT-I MÎR HÜSEYİN (SÜRÛRÎ)
muamma şerhi
Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) (d. 897/1491-92- ö. 969/1561-62)

ISBN: 978-9944-237-87-1


    Gelibolulu Sürûrî (ö. 1562)’nin İranlı muamma şairi Mir Hüseyin Muammâyî (ö. 1498/99)'nin muamma risalesine yazdığı şerh.

       Sürûrî, Şerh-i Muammeyât-ı Mir Hüseyin adlı eserini 941/1534-35 senesinde yazmış ve Amasya’da Şehzade Mustafa (ö. 1553)’nın hocalığını yaptığı sırada temize çekmiştir. Eserin dibace kısmında hamdele ve tevhit konulu bir manzume ve eserin şerh ediliş sebebinin anlatıldığı sebeb-i teşrih bölümü bulunmaktadır. Şarihin kaleme aldığı bu kısımların ardından müellif Mir Hüseyin’in risalesindeki tevhit bölümü gelmektedir. Sürûrî, bu bölümden itibaren risaledeki manzum ve mensur kısımları tercüme etmeye başlar. Ardından eserde muammanın tarifi ve kaideleri sıralanmıştır. Müellif her kaidenin anlaşılması için uygun muamma örnekleri vermiştir. Metinde verilen muamma amelleri, “teshilî, tahsilî, tekmilî ve tezyilî” şeklinde dört temel başlığa ayrılmış ve bunlar da kendi içerisinde başka kaidelerden meydana gelmiştir.

    Eser, muamma kaidelerinin detaylı bir şekilde ele alındığı ve yedi yüzden fazla muamma örneğinin yer aldığı önemli bir kaynaktır. Şarih Sürûrî, Farsça mısra ve cümleleri birebir tercüme eder. Bazen mısra veya ibarelerin daha iyi anlaşılması için metin içerisinde veya derkenarlarda yeniden izahatta bulunur. Şarih tercümenin ardından muammaları çözmeye koyulur. Muammanın tertip edildiği ismin, şiirin hangi mısraından veya beytinden çıkarılacağı bilgisi verildikten sonra “Tarîk-i istihrâcı oldur ki” şeklindeki kalıp bir ifade ile muamma çözülmeye başlanır. Örnek muamma, hangi kaideden sonra verilmişse çözüm de o kaideye göre yapılır. Ancak muammalar sadece bir kaide ile çözülmez. Bu yüzden şarih, çözümde yer alan diğer pek çok işlemi de uygular. Muammaların çözümünde Mir Hüseyin’in yönlendirmeleri de önemli rol oynamaktadır. Müellif Mir Hüseyin, bazen bir muammanın çözümündeki ana işlemi belirtirken bazen de muammayı kendisi çözer. Eserde kullanılan gramer terimlerinin, bazı kelimelerin ve edebî sanatların şarih tarafından izah edilmesi de önemli bir husustur. Sürûrî eserde hem Mir Hüseyin Nişâbûrî hem de Herat ve Horasan’da yaşamış pek çok Türk şair hakkında bilgi verir. Bunun yanı sıra Horasan, Türk, Fars ve Arap dilleri arasındaki farklılıklar da şarih tarafından değerlendirilir. Şarih, şerh metnini hazırlarken müellifin risalesinin birçok nüshasını kontrol eder ve nüsha farklarını da adeta bir metin tenkitçisi gibi değerlendirir.

Yazma eser kütüphanelerinde yirmiden fazla nüshası bulunan eser üzerine Tolga Öntürk tarafından doktora tez çalışması yapılmıştır  (Öntürk, 2019).

Şarihin biyografisi için bk. “Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî)”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/sururi-musliheddin-mustafa-sarihi.

Eserden Örnekler


Sebeb-i Telif

"Ammâ bâ‘dehu bu bende-i pür-taksîr serverü’l-hakîr bundan akdem taleb-i hullân ve iltimâs-ı yârân ile Mevlânâ Câmînün ol hibr-nâminün fenn-i mu‘ammâda olan risâlesin ve bu san‘atdaki makâlesin Türkî dil ile şerh ü beyân ve her ismün istihrâcın ‘ayân kılmış idi. Anı gören yârândan ve ehl-i dil-i ihvândan şerh-i risâle’-i Mîr Hüseyine ragbet ve anun dahi halli beyânına işâret olup hâtır-ı fâtire halli müyesser olup ve dil-i gam-dîdeye fethi mukadder olup ve üstâdlardan mesmû‘ vü ma‘lûm ve ba‘zı şürûhından mefhûm olan ve cümle şerh-i ma‘nâ vü hall-i mu‘ammâ kılındı ammâ Hazret-i Mîr bu fende bî-nazîr olup mu‘ammâları gâyetde dakîk ve nihâyetde ‘amîk düşdügi içün şerhi ‘usrdan hâlî olmayup ve beyânınun yüsre tamâm mecâli olmadugı kusûr-ı hakîre ve fakîrden taksîre haml olınmaya." (Öntürk, 2019: 178). 

Muamma Çözümü Örneği

"Çünânki der-ism-i Cüneyd

Ten-i rencûr der-kûy-i tu câ yâft

Derdlü ten senün mahallende yer buldı

Dil-i mehcûr nakd-i ka‘be-râ yâft

Mehcûr gönül nakd-i ka‘beyi buldı

    Mısrâ‘-ı sânîden Cüneyd çıkar. Tarîk-i istihrâcı oldur ki mehcûr lafẓınun dili cîmdür (ج) ve ka‘be lafẓınun nakdi neved ü heftdür. Neved lafẓı tahlîl olup harf-i nûn (ن) ve dü heft dimek olur. İki yedi on dörtdür ki yâ (ی) ve dâldur (د). Mecmû‘ı Cüneyd (جنید) olur." (Öntürk, 2019: 296). 

Kaynakça


Arslan, Mehmet (2000) “Divan Edebiyatında Mu‘ammâ”. Osmanlı Edebiyat-Tarih-Kültür Makaleleri. İstanbul: Kitabevi Yay. 251-276.

Baş, Münire Kevser (hzl.)(1999) Lâmi Çelebi’nin Şerh-i Mu‘ammeyât-ı Âlâ Esma-i Hüsnâ’sı. Yüksek Lisans Tezi Ankara: Ankara Üniversitesi.

Bilkan, Ali Fuad (2000) Türk Edebiyatında Mu‘ammâ. Ankara: Akçağ Yay.

Eraslan, Kemal (hzl.) (2015) Ali Şir Nevâyî, Mecâlisü’n-Nefâyis. C.II.  Ankara: TDK Yay.

Erdoğan, Mustafa (1997) “Edebiyatımızda Şerh Geleneğine Genel Bir Bakış”. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.(1): 1-9.

Güleç, İsmail (2001) “Gelibolulu Musluhiddin Sürûri, Hayatı, Kişiliği, Eserleri ve Bahrü’l-Maârif İsimli Eseri”. Osmanlı Araştırmaları: The Journal of Ottoman Studies. (XXI): 211-236.

İpekten, Haluk vd. (1988). Tezkirelere Göre Divan Edebiyatı İsimler Sözlüğü. Ankara: KB Yay.

Öntürk, Tolga (hzl.) (2019). Sürûrî’nin Şerh-i Muammeyât-ı Mir Hüseyin Adlı Eseri (İnceleme-Tenkitli Metin). Doktora Tezi. Van: Yüzüncü Yıl Üniversitesi.

Saraç, Mehmet Ali Yekta (1997) “Mu‘amma ve Divan Edebiyatındaki Seyri”. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi.  27(1): 297-308.

Sungurhan, Aysun(hzl.) (2017) Kınalızade Hasan Çelebi, Tezkiretü’ş-Şuʿarâ. Ankara: KBY (e-kitap). https://ekitap.ktb.gov.tr/Eklenti/55834,kinalizade-hasan-celebipdf.pdf?0 [Erişim tarihi: 14.09.2021).

Tarlan, Ali Nihat (1936) Divan Edebiyatında Mu‘amma. İstanbul: Burhaneddin Matbaası.

Yılmaz, Ozan (2007) “Klasik Şerh Edebiyatı Literatürü”. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi. (5)9: 271-303.

Atıf Bilgileri


öntürk, tolga. "ŞERH-İ MU'AMMEYÂT-I MÎR HÜSEYİN (SÜRÛRÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/serh-i-mu-ammeyat-i-mir-huseyin-sururi. [Erişim Tarihi: 25 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 ŞERH-İ ŞEBİSTÂN-I HAYÂL (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Doç. Dr. Mehmet Nuri Çınarcı
Görüntüle
2 ŞERH-İ DÎVÂN-I HÂFIZ (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Dr. Mustafa Atila
Görüntüle
3 TERCÜME-İ ACÂ'İB-İ MAHLUKÂT VE GARÂ'İBÜ'L-MEVCÛDÂT (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
4 SANAYİ’Ü’Ş-Şİ‘RİYYE (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
5 TERCÜME-İ ZÂHİRETÜ'L-MÜLÛK (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
6 DÎVÂN (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Dr. Öğr. Üyesi Orhan KILIÇARSLAN
Görüntüle
7 BAHRÜ'L-MA'ÂRİF (SÜRÛRÎ) Gelibolulu Muslihüddin Sürûrî Prof. Dr. İsmail Güleç
Görüntüle
8 TÂRİH-İ HITÂ VÜ HOTAN Ü ÇİN Ü MAÇİN/KÂNUN-NÂME (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Dr. Kadriye Hocaoğlu Alagöz
Görüntüle
9 KASÎDE-İ MASNÛ'A (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Prof. Dr. İsmail Güleç
Görüntüle
10 ŞERH-İ BOSTÂN (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Doç. Dr. Çetin Kaska
Görüntüle
11 ŞERH-İ GÜLİSTÂN (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Dr. Gözde ÖZCANAR SEL
Görüntüle
12 ŞERH-İ MESNEVÎ (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Prof. Dr. İsmail Güleç
Görüntüle
13 ŞERH-İ MU'AMMÂYÂT-I CÂMÎ (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Doç. Dr. tolga öntürk
Görüntüle
14 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
15 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
16 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
17 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
18 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
19 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
20 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
21 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
22 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
23 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle