ŞERH-İ MU'AMMÂYÂT-I CÂMÎ (SÜRÛRÎ)
Gelibolulu Sürûrî'nin Molla Cami'nin Hilye-i Hilel adlı eserine yazdığı şerh
Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) (d. 897/1491-92 - ö. 7 Cemâziyelevvel 969/13 Ocak 1562)

ISBN: 978-9944-237-87-1



16. yüzyılın önemli âlim ve şarihlerinden olan Gelibolulu Müslihüddin Sürûrî’nin, Mollâ Nureddin Câmî’nin muamma risalesine yazdığı şerh. Molla Câmî’nin muamma üzerine “sagîr ve kebîr” şeklinde birden fazla risalesi bulunmaktadır. Risâle-i Kebîr der-Muʿammâ başlıklı risale, Hilye-i Hilel ismi ile de tanınmış olup daha hacimli bir eserdir. Mollâ Câmî bu eseri, Şerafeddin Ali Yezdî’nin Hilel-i Mutarraz der-Muʿammâ ve Lugâz adlı eserinin muhtasarı şeklinde kalem almış ve Hilye-i Hilel ismini vererek de ona karşı duyduğu saygıyı göstermiştir (Elbir 2009: 88). Mollâ Câmî bu risaleyi 856 (1452/53) senesinde kaleme almıştır.

Fars edebiyatının meşhur eserlerine tercüme ve şerhler yazan Gelibolulu Sürûrî, 15. yüzyıl muamma şairleri olan Alî Ker ve Mir Hüseyin Nişâbûrî’nin muamma risalelerine de şerhler yazmıştır. Ancak onun ilk kaleme aldığı muamma şerhi Mollâ Câmî’nin risalesine yazdığı şerhtir. Eserde yazar, hamdele ve salveleden sonra, bu şerhi yazma sebebini dile getirdiği sebeb-i teşrih bölümüne yer verir. Bu bölümde, muamma ilminin zorluğu ve Mollâ Câmî’nin risalesinin öneminden bahseder. Ardından kendinin de bu ilimde yetersiz olduğunu tevazu göstererek belirttikten sonra eseri kaleme alma metodunu anlatır. Şârih, evvelâ metni sarih bir şekilde çözüp “Türkî dil ile” manasını şerh ettiğini ve her beytin önce şiir manasını (maʿnâ-yı şiʿrî) açıkladığını sonra da talep edilen isimlerin çıkarılma yollarını (tarîk-i istihrâc) takdim ettiğini beyan eder.

Sürûrî, diğer muamma şerhlerinde uyguladığı yöntemi bu eserinde de uygular. Sebeb-i telif bölümünden sonra zemin metin olan Molllâ Câmî’nin risalesindeki Farsça ifadeler tercüme edilir. Şârih, Câmî’nin eserinin yapısını bozmayarak onun metin tertibine sadık kalır. İlk kısımda muamma ve lugaz ilmi hakkında bilgiler verilir. Giriş bölümü olarak kabul edilen bu kısımda, muammayla ilgili değerlendirmeler yapılmış ve bu sanatla uğraşacak kişilere tavsiyelerde bulunulmuştur (Elbir 2009: 90).

Mollâ Câmî’nin muamma risalesinde, diğer muamma risalelerinden farklı olarak üç ana işlem (aʿmâl, amel) zikredilir. Bunlar tahsîlî, tekmîlî ve teshîlî’dir. Diğer risalelerde yer alan “tezyîlî” bu risalede yer almamaktadır. Şârih, bu amelleri tek tek tercüme eder ve akabinde verilen muamma örneklerinin çözümüne yer verir. Muammalar çözülürken önce muammada gizlenen ismin hangi mısradan çıkarılacağı belirtilir. Ardından “tarîk-i istihrâcı oldur ki” şeklindeki kalıp ifade ile ismin çıkarılma yolları muamma kaidelerine uygun olarak izah edilir.

Mollâ Câmî’nin muamma risalesine Sürûrî tarafından yazılan şerhin Türkiye’deki bazı nüshaları şunlardır: Sül. Ktp. Hacı Mahmud Efendi, 5177; İst. Üni. Nadir Eserler Ktp. TY.1762; Milli Ktp., 06 Mil 8274/2.

Şarihin biyografisi için bk. “Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî)”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/sururi-musliheddin-mustafa-sarihi 

Eserden Örnekler


Sebeb-i Teşrih'ten...

Hamd ol ahada ki zâtı muʿammâsı gayr-ı esmâdan çıkmak müşkil ve künhi lügazı evsâf u simât ile bilinmege degil kâbil

Beyt

Lâle zımnında elifveş ol ahad gönlümdedir

İsmini zikr eylerim kalb ile lâdan muttasıl

Ve medh ol Ahmed’e ki kaçan zikr olına Muhammed ü Mahmûd ʿâşıklara ol Mustafâ’dır maksûd.

Beyt

Zülf ü ağzı şevkıne ben ol habîb-i hazretüñ

Kalb ile ham okurken med ile hatm eyledim

Sallallâhu aleyhi ve âlihi ecmaʿîn.

Ammâ baʿd bu hakîr-i dem-beste Sürûrî hatır-şikeste ehl-i dillerden baʿzı yârân ve tâliblerden hayli hullân ile sohbet-i dil-güşâ ve müsâhebet-i muʿammâ idüp anlardan buna şöyle emr ü işâret ve bir emre bu vechle delâlet oldı kim bu fenn-i muʿammâ bir kemâl-i bî-hemtâdır ki ehli hemçü vücûd-ı ʿankâ maʿdûm u nâ-peydâdır yâhûd kimyâ-ger gibi kalîl ve bu kalîlüñ ekseri necîldür ve bu fende Risâle-i Mevlânâ Câmî kabûl-ı ḫˇâs ü taklîd-i ʿavâmî bulmışdur. Ammâ ekser mahalli pûşîde ve mestûr olup cümlesinin keşfi zümre-i yârâna makdûr olmayup kalmışdur. Nola ger anı Türkî dil ile beyân ve her ismüñ tarîk-i istihrâcını ʿayân kılıñuz didiler. Bu fakîr dahi cevâp virüp ve iʿtizâr ile hitâb idüp muʿammâ bir fenn-i müşkil ve ihâtaya ġayr-i kâbil sanʿatdur. Mâhir olanlar gâh olur bir isimde ʿâciz kalur. Bu hakîr hod kalîlü’l-bidâatdur diyicek anlar dahi makdûruñ olandur mesʾûl u bezl makdûr itmekdür senden maʾmûl diyüp ve bu eser senden olur bir nihâl-i ter saña duʿâ-yı hayr olur andan semer diyü ilhâh idicek makdûr olanı dirîğ itmek mürüvvet görülmeyüp (2a) taʿtil olan evkâtda muʿattal durulmayup risâle-i mezkûrenüñ metni sarihle çözülüp ve Türkî dil ile maʿnâsınıñ şerhi yazılup ve her beytiñ evvelâ maʿnâ-yı şiʿrîsi tahrîr olunup baʿde ism-i matlûbuñ tarîk-i istihrâcı takdîm kılındı (…) (Sürûrî. 06 Mil Yz A8274/2. vr.1-2).

Kaynakça


Arslan, Mehmet (2000) “Divan Edebiyatında Muamma”. Osmanlı Edebiyat-Tarih-Kültür Makaleleri. İstanbul: Kitabevi Yay. 251-276.

Bilkan, Ali Fuat (2000). Türk Edebiyatında Muamma. Ankara: Akçağ Yay.

Elbir, B. (2009) “Türk Edebiyatında Mu‘ammâ ve Sürûrî’nin Bir Mu‘ammâ Şerhi”. Turkish Studies International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic 4/6: 82-94.

Güleç, İsmail (2001) “Gelibolulu Musluhiddin Sürûri, Hayatı, Kişiliği, Eserleri ve Bahrü’l-Maârif isimli eseri”. Osmanlı Araştırmaları: The Journal of Ottoman Studies XXI: 211-236.

Öntürk, Tolga. (2019). Sürûrî’nin Şerh-i Muammeyât-ı Mir Hüseyin Adlı Eseri (İnceleme-Tenkitli Metin). Doktora Tezi. Van: Yüzüncü Yıl Üniversitesi.

Öntürk, Tolga. (2021). Gelibolulu Sürûrî: Şerh-i Risale-i Muammâ-yı Ali Ker. İstanbul: DBY Yay.

Saraç, Mehmet Ali Yekta (1997) “Muamma ve Divan Edebiyatındaki Seyri”. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi 27 (1): 297-308.

Atıf Bilgileri


öntürk, tolga. "ŞERH-İ MU'AMMÂYÂT-I CÂMÎ (SÜRÛRÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/serh-i-mu-ammayat-i-cami-sururi. [Erişim Tarihi: 25 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 ŞERH-İ MU'AMMEYÂT-I MÎR HÜSEYİN (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Doç. Dr. tolga öntürk
Görüntüle
2 ŞERH-İ ŞEBİSTÂN-I HAYÂL (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Doç. Dr. Mehmet Nuri Çınarcı
Görüntüle
3 ŞERH-İ DÎVÂN-I HÂFIZ (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Dr. Mustafa Atila
Görüntüle
4 TERCÜME-İ ACÂ'İB-İ MAHLUKÂT VE GARÂ'İBÜ'L-MEVCÛDÂT (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
5 SANAYİ’Ü’Ş-Şİ‘RİYYE (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
6 TERCÜME-İ ZÂHİRETÜ'L-MÜLÛK (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
7 DÎVÂN (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Dr. Öğr. Üyesi Orhan KILIÇARSLAN
Görüntüle
8 BAHRÜ'L-MA'ÂRİF (SÜRÛRÎ) Gelibolulu Muslihüddin Sürûrî Prof. Dr. İsmail Güleç
Görüntüle
9 TÂRİH-İ HITÂ VÜ HOTAN Ü ÇİN Ü MAÇİN/KÂNUN-NÂME (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Dr. Kadriye Hocaoğlu Alagöz
Görüntüle
10 KASÎDE-İ MASNÛ'A (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Prof. Dr. İsmail Güleç
Görüntüle
11 ŞERH-İ BOSTÂN (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Doç. Dr. Çetin Kaska
Görüntüle
12 ŞERH-İ GÜLİSTÂN (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Dr. Gözde ÖZCANAR SEL
Görüntüle
13 ŞERH-İ MESNEVÎ (SÜRÛRÎ) Sürûrî, Musliheddin Mustafa (Şârih-i Mesnevî) Prof. Dr. İsmail Güleç
Görüntüle
14 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
15 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
16 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
17 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
18 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
19 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
20 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
21 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
22 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
23 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle