ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS)
Mesnevî şerhi
İdrîs, İdrîs-i Bitlisî (d. 856-861/1452-1457 ? - ö. 921, 927, 930, 971/1515, 1521, 1523, 1564 ?)

Mevlânâ’nın Mesnevî'si üzerine Kânûnî Sultan Süleyman adına İdrîs-i Bitlîsî’nin Farsça olarak yazdığı şerh (Kaska, 2020: 153; Akçay 2021). Şerh-i Mesnevî-i Ma’nevî'nin bir nüshası Tahran, Dânişgâh, 4029 numarada kayıtlıdır (Başaran 2000: 34; Yıldırım 2010: XLIV). Vural Genç, İdrîs-i Bitlîsî’nin Heşt Bihişt adlı eseriyle ilgili yaptığı yüksek lisans çalışmasında yazarın eserleri arasında Şerh-i Mesnevî-i Ma’nevî’ye yer vermemiştir (2007). Ayrıca Hicabi Kırlangıç (1995) ve Bahattin Yalçın Hatunoğlu (1998: 5) da çalışmalarında bu şerhten bahsetmemişlerdir. Eserin tam olarak ne zaman yazıldığı bilinmemektedir. Ancak Kânûnî’nin hükümdarlık süresi (30 Eylül 1520 - 7 Eylül 1566) ile İdrîs-i Bitlîsî’nin en güçlü ihtimaller arasında olan ölüm yılları (1521 ya da 1523) dikkate alındığında eserin 1520’nin sonlarından 1523 yılına kadar olan süre içinde yazılmış olduğu söylenebilir. İncelenen çalışmalarda şerhin hacmiyle ilgili bir veriye ulaşılamamıştır. Şerh-i Mesnevî-i Ma’nevî ile ilgili müstakil herhangi bir çalışma tespit edilememiştir.

Şârihin biyografisi için bk. "İdrîs, İdrîs-i Bitlisî". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/idris-idrisi-bitlisi

Akçay, Gülçiçek (2021). "İdrîs, İdrîs-i Bitlisî". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/idris-idrisi-bitlisi [Erişim tarihi: 05.12.2021]

Başaran, Orhan (2000). İdrîs-i Bitlisî’nin Heşt Bihişt’inin Hâtime’si (Metin-İnceleme-Çeviri). Doktora Tezi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi.

Genç, Vural (2007). İdrîs-i Bitlîsî, Heşt Bihişt: Osman Gazi Dönemi (Tahlil ve Tercüme). Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Mimar Sinan Üniversitesi.

Hatunoğlu, Bahattin Yalçın (1998). İdrîs-i Bitlîsî Selîmnâmesi’nde Doğu Anadolu’nun Fethi. Yüksek Lisans Tezi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi.

İdrîs-i Bitlîsî. Şerh-i Mesnevî-i Ma’nevî. Dânişgâh. Tahran. Nu. 4029.

Kaska, Çetin (2020). "İdrîs-i Bitlîsî’nin Farsça Manzum Kırk Hadisi". Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (BEU SBD), 9 (2): 151-162.

Kırlangıç, Hicabi (1995). İdrîs-i Bitlîsî: Selîm Şâhnâme. Doktora Tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi.

Yıldırım, Muhammed İbrahim (2010). İdrîs-i Bitlisî’nin Heşt Behişt’ine Göre Fatih Sultan Mehmed ve Dönemi. Doktora Tezi. İstanbul: Mimar Sinan Üniversitesi.

OKTAY, ADNAN. "ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/serh-i-mesnevi-i-ma-nevi-idris. [Erişim Tarihi: 05 Ekim 2024].

1 MECMÛ'A-İ MÜNŞE'ÂT (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
2 RİSÂLE-İ HAZÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
3 TERCEME VE NAZM-I HADÎS-İ ERBA'ÎN (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
4 MÜNÂZARATÜ’S-SAVM VE’L-ÎD / MÜNÂZARA-İ RÛZE VE ÎD (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY