ŞERH-İ KELİMÂT-I BEDREDDÎN (ŞEYHÎ)
şerh
Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi (d. 1163/1749-1750- ö. 1235/1819-1820)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Şeyhî'nin tasavvufi içerikli şerhi. Şarih, bu eserde Şeyh Bedreddin Mahmud’un (ö. 823/1420) Vâridât’ındaki şu sözünü şerh etmiştir: “İnsanlar, Allah’ı hakkıyla bilmiş olsalardı efrad dışında kimse ona ibadet edemezdi. Ancak Allah, onların kalplerini mühürledi de onlar ilah edindikleri arzularına tâbi oldular. Bunda bir hikmet vardır.” Şeyhî’nin tasavvufî açıdan değerlendirip şerh ettiği bu sözün tercih sebebi ya da risalenin yazılmasına sebep olan sâikler hakkında henüz bir bilgiye ulaşılamamıştır. Şeyhî’nin şerhi kısaca şöyledir:

İnsanlar, gerçek varlığın sadece Cenab-ı Hak olduğunu, âlemde O’ndan başka bir varlık bulunmadığını, dolayısıyla gerçek fâil, kâil, âbid, âlim ve kâmilin sadece Allah olduğunu tam manasıyla idrak etmiş olsalardı ibadet etmeyi terk ederlerdi. Çünkü tevhid sırrına vâkıf olduktan sonra ibadet etmenin gerekliliği ortadan kalkardı. Kendilerinin müstakil bir varlık olduğunu vehmedenler, hakikat itibariyle tahayyüllerindeki mevhum bir ilâha ibadet etmektedirler. Bunun yanında marifet sırrına erişmekle birlikte ibadetlerine devam eden efrad ismiyle müsemma bir zümre de vardır. Bu kimselerin marifet sırrına vâkıf olmaları onların ibadetine mâni değildir. Görünen her şeyin hakikatte gerçek varlığın bir tezahürü olduğunu bilen bu veliler, ibadetlerini “Allah'ı ancak Allah bilir” ve “Allah'a ancak Allah ibadet eder” sırrıyla yaparlar. Onlar, seyr ü sülûklerini tamamlamış, sonra da insanları irşad için mahvdan sonraki sahva, cem'den sonraki farka geri dönmüş ve zâtında zâtıyla zâtına ibadet edenlerdir.

Tespit edilebildiği kadarıyla ilgili risale üç farklı mecmua içerisinde yer almaktadır. Söz konusu mecmualar incelendiğinde üç risalenin de Şerh-i Kelimât-ı Bedreddîn ismiyle kaydedildiği ve muhteva bakımından aynı olduğu görülmektedir. Risalenin müellifine aidiyeti hakkında metin içerisinde herhangi bir bilgi bulunmamakla birlikte ferağ kaydında bu risalenin Köstendilli Süleyman Şeyhî tarafından hicrî 1226 yılının Ramazan ayında yazıldığı kaydedilmiştir. Ayrıca Bursalı Mehmed Tahir de (ö. 1861-1925), Şeyhî’nin eserleri arasında Şerh-i Kelimât-ı Bedreddîn’i zikretmiştir (Bursalı 2016: 1/94-96).

Tespit edilebildiği kadarıyla risalenin gündeme geldiği ilk çalışma Ali Yılmaz tarafından yapılmış olup burada risalenin yer aldığı mecmua ve muhtevası hakkında muhtasar bilgiler verilmiştir (1989: 271-273). Risale, Şeyhî’nin yazma halindeki bazı eserlerinin tek bir nüsha esas alınarak neşredildiği bir yüksek lisans tezinde transkribe edilmiştir (Sejfovska 2017). Şeyhî hakkında yapılan bir sempozyumda da ilgili risale bildiri olarak sunulmuş ve kitap bölümü olarak yayımlanmıştır (Saraç 2020). 

Şarihin biyografisi için bk. “Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/seyhi-mollazade-seyh-suleyman-seyhi 

Eserden Örnekler


İcmâl: “Lev ‘arefullâhe hakka ma‘rifetihi” eger kemâl-i ma‘rifet ile Hakk'ı bilseler mecmû'-ı ibâdullâha hitâbdır. “Lem ya‘budûhu ille’l-efrâde" ibâdet itmezlerdi, illâ efrâd iderdi. Gerçi bu tâife-i âliyye ıstılâhında efrâd evliyâ-yı kirâmdan tâife-i mahsûsa ile mustalahdır. Lâkin bu mahalde murâdı tefennün bi’l-ibâre ile kâffe-i evliyâ-yı kümmeldir. Ya‘nî halâyık Hakk'ı ve kendilerini bilseler ve bâlâda tahrîr ve tavzîh ve bast ve tevsî‘ olunduğu vech üzere sultân-ı kâhire ve tecelliyyât-ı sâriye ve kahramân-ı ferdâniyye eşyâ üzerine müstevlî ve bi’l-külliyye her ânda kahr ve istihlâk ve izmihlâl ve zıl ve ademiyyetden mâadâ zerre mikdârı vücûda mecâl ebedü’l-abidîn kendi vücûdundan mâadâ vechen mine’l-vücûh gayriyyet ile mevcûd olmaları mümteni‘ ve muhâl ender muhâl oldugu ma‘lûm olsa ibâdet itmezlerdi. Ancak efrâd me‘a kemâl-i ma‘rifet ibâdet iderler. Zîrâ anların kemâllerini ubûdiyyetleri kadh itmez. Anınçün ki kendileri ahrâr ve fi’llerinde muhtârlardır. Kâffe-i ahvâlleri minallâh, me’allâh, ilallâh’dır (Saraç 2020: 159-160).

Kaynakça


Bursalı Mehmed Tahir (2016). Osmanlı Müellifleri. hzl. M. A. Yekta Saraç. Ankara: TÜBA Yay.

Saraç, Ahmet Emin (2020). “Nakşibendiyye’den Şeyhî Süleyman Efendi’nin Şeyh Bedreddin Yorumu: Şerh-i Kelimât-ı Bedreddîn”. Câmî-i Rûm-ili: Köstendilli Süleyman Şeyhî . Ed. İsmail Güleç ve Ömer Said Güler. İstanbul: Vakar Vakıf Araştırmaları Yay. 149-162.

Sejfovska, Suzan (2017). Mecmua-i Resâil ve Şeyh Süleyman Efendi Nakşibendî-Köstendil. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi.

Şeyhî, Köstendilli Süleyman. Şerh-i Kelâm-ı Ca‘fer-i Sâdık. İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi. Türkçe Yazmalar. No. 3469. vr. 96b-101a.

Şeyhî, Köstendilli Süleyman. Şerh-i Kelâm-ı Ca‘fer-i Sâdık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı. Osman Ergin Türkçe Yazmalar. No. 297.7.vr. 99a-104a.

Şeyhî, Köstendilli Süleyman. Şerh-i Kelâm-ı Ca‘fer-i Sâdık. Makedonya Sv. Kliment Ohridski Halk ve Üniversite Kütüphanesi. OMCT.No. II/573.vr. 118a-124b.

Yılmaz, Ali (1989). Köstendilli Süleymân Şeyhî. Ankara: Kültür Bakanlığı Yay.

Atıf Bilgileri


KOÇYİĞİT, Ferhat. "ŞERH-İ KELİMÂT-I BEDREDDÎN (ŞEYHÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/serh-i-kelimat-i-bedreddin. [Erişim Tarihi: 03 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 LEME’ÂT-I NAKŞİBENDİYYE (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Diğer Şule Kandemir
Görüntüle
2 DÎVÂN-I ŞEYHÎ (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Dr. LATİFE ÖZCAN
Görüntüle
3 ZÜBDETÜ NEFEHÂTİ'L-ÜNS (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
4 ŞERH-İ KELÂM-I KİBÂR (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Araş. Gör. Muhammed İkbal EKİNCİ
Görüntüle
5 MİR'ÂTÜ'L-MUVAHHİDÎN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
6 MEKTÛBÂT-I ERBA'ÎN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
7 TERKÎBÂT-I ERBA'ÎN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
8 TE'VÎLÂT-I HADÎS-İ ERBA'ÎN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
9 KÛTÜ'L-UŞŞÂK (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
10 MEDÂR-I SÂLİKÂN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
11 ETVÂR-I HÂCEGÂN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Diğer Şule Kandemir
Görüntüle
12 NİKÂTÜ'L-HİKEM (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Doç. Dr. Mehmet Ünal
Görüntüle
13 KİTÂB-I TÂLİ'A FÎ ESRÂRİ'L-İLÂHİYYETİ'S-SERMEDİYYE (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Araş. Gör. Kevser Ay
Görüntüle
14 ŞERH-İ KELÂMİ'L-VÂSITÎ (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Araş. Gör. Ferhat KOÇYİĞİT
Görüntüle
15 ŞERH-İ KELÂM-I CA'FER-İ SÂDIK (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Araş. Gör. Muhammed İkbal EKİNCİ
Görüntüle
16 ŞEMÂ'İL-İ ŞERÎF TERCÜMESİ Ayn-ı Ekber, Şeyh Mehmed Doç. Dr. Erdem Can Öztürk
Görüntüle
17 MAKTEL-İ HÜSEYN / KİTÂB-I KERBELÂ (BEKÂYÎ) Bekâyî, Darendeli Bekâyî Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
18 KISSA-İ ERVE Bilâl Efendi, Oflu Dr. Öğr. Üyesi Tuba Onat Çakıroğlu
Görüntüle
19 DÎVÂN (CEMÂLÎ-İ UŞŞÂKÎ) CEMÂLÎ, Şeyh Seyyid Mehmed Cemâleddin Efendi Dr. Öğr. Üyesi Fazile Eren Kaya
Görüntüle
20 DÎVÂN (HÂMİD) Hâmid, Enderûnlu Mehmed Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle
21 DÎVÂN (HİLMÎ) Hilmî, Yusûf-zâde Abdullâh Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
22 EL-KASRU'L-METÎN Fİ TERCEMETİ BUSTÂNİ'L-ÂRİFÎN İshâk, Ebûishâk-zâde İshâk Efendi Dr. Necmettin Azak
Görüntüle
23 DÎVÂN (İZZÎ) İZZÎ, Eşref-zâde İzzeddîn Ahmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
24 DÎVÂN (MÜSELLEM) Müsellem, Ebulvefâ Şeyh Ahmed Müsellem Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
25 İNSÂN-NÂME Nazîr/Nazîrâ, İbrahim Nazîr Çelebi Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle