ŞERH-İ HİLYE-İ RESÛL (ŞEYHÎ, ABDÜLMECÎD SİVÂSÎ)
mensur hilye
Şeyhî, Abdülmecîd (d. 971/1563 - ö. 1049/1639)

ISBN: 978-9944-237-87-1



Mensur olmakla birlikte aralarda manzum parçaları da ihtiva eden Hz. Muhammed hilyesi. Eserin bilinen bir adı yoktur. Her nüshası ilgili kütüphanelerde Terceme-i Hilyetü’n-Nebî, Terceme-i Hilye-i Şerîf, Şerh-i Hilye-i Resûl-i Ekrem, Hilye-i Sivâsî-zâde Şeyhî, Şerh-i Hilye-i Şerîf, Terceme Hilye-i Habîb Fî Şemâili’n-Nebî gibi ayrı ayrı adlarla kayıtlı olduğu gibi (Erdoğan 2019: 261) bazı nüshaları Abdülmecîd Sivâsî adına bazı nüshaları ise Şemseddîn Sivâsî adına kayıtlıdır. Ancak eser içerisinde “li-muharririhi” başlıklı ve Abdülmecîd Sivâsî’ye ait olan Şeyhî mahlaslı bir manzume, bu mensur hilyenin Abdülmecîd Sivâsî’ye ait olduğunu açıkça ortaya koymaktadır (Erdoğan 2019: 271).

Mensur olarak kaleme alınan eserin içerisinde toplam 57 mısra tutarında 17 manzum parça bulunur. Bunlardan 8 tanesi Türkçe, 8 tanesi Farsça, 1 tanesi ise Arapçadır. Bunlardan 9 tanesi Abdülmecîd Sivâsî’ye aittir. 1 beyit Taşlıcalı Yahyâ’nındır. Diğerlerinin ise kime ait olduğu tespit edilememiştir (Erdoğan 2019: 262). Eser, Arapça hamdele ve salvele ile başlayıp eserin yazılış sebebin belirtildiği Türkçe dibace ile devam eder. Buna göre öncelikle Hz. Peygamber’e duyduğu sevgi ve onu sevdirmek isteği yazarın bu eseri kaleme almasına vesile olmuştur. Ayrıca daha önceden yapılan tercümelerde bulunan yanlışların giderilmesi ve kapalı ifadelere açıklık getirilmek istenmesi de yazar tarafından bir diğer neden olarak sunulur. Abdülmecîd Sivâsî, eserini Hz. Peygamber’i görerek yazmak istediğini, bunun üzerine rüyasında Hz. Peygamber’in üç kere kendisine cemalini gösterdiğini, bu sebeple eserini şüphe duymadan yazdığını belirtir. Abdülmecîd Sivâsî; Müslim, Tirmizî, İbn Mâce, Buhârî, Enes b. Mâlik ve Ebû Hureyre gibi bazı şahıslara ait rivayetleri tercüme etmek suretiyle araya kendine ya da bir başkasına ait manzum parçaları da ekleyerek Hz. Peygamber’in hilyesini mensur olarak kaleme almıştır (Erdoğan 2019: 261).

Sivâsî, Şerh-i Hilye-i Resûl’de yer yer sade bir dil kullansa da çoğunlukla sanatlı bir söyleyişi tercih etmiş ve manzum parçaların bir kısmını da Farsça yazmıştır. Eser, muhtevanın işlenişi bakımından oldukça yüzeysel görünmektedir. Her ne kadar yazar, bu hilyeyi daha önceden yazılmış hilyelerde yer alan bazı rivayetlerdeki yanlışlıklara ve çekişmelere dikkat çekmek için yazdığını belirtmişse de bu, zaten diğer manzum ve mensur hilyelerde de zaman zaman karşılaşılan bir durumdur. Hz. Peygamberin cesaretinin, silah kullanmadaki maharetinin, savaştaki atılgan tutumunun anlatıldığı son bölüm ise manzum ve mensur diğer hilyelerde bulunmayışı yönüyle farklılık göstermektedir.

Eserin biri der-kenar olmak üzere beş nüshası vardır (Erdoğan Taş 2019: 261). Bunların dışında Ankara Üniversitesi Yazma Eserler Kütüphanesi. Mustafa Con A 481/III. vr. 23b-32a ile Mısır Millî Kütüphanesi. 4422 S. Katolog Sıra No: 774’te kayıtlı iki nüshası daha bulunmaktadır. Eser üzerine Mehtap Erdoğan Taş çalışmıştır (2019).

Şairin biyografisi için bk. “Şeyhî, Abdülmecîd Sivasî”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/seyhi-abdulmecid-sivasi

Eserden Örnekler


Kâne ‘aleyhis’s-selâm fahimmen. Cism-i şerîfi i‘tidâlle ‘azîm idi. Mufahhamen. Halk katında mu‘azzam idi öyle ki her gören anı bî-ihtiyâr ta‘zîm iderdi. Ya‘nî anun hüsn ü mehâbet ve celâleti ve cezbe ve rûhâniyyeti görenleri teshîr ider ve utandırur ve korkutur idi. Pes bi’z-zarûre ta‘zîm iderler idi. Bi’t-tabi‘ ta‘zîm itmemege kâdir degiller idi. Ne ân ki teba‘iyyet ve hıdmetleri tekellüfle ve ta‘zîm ve hürmetleri havf u recâ semti ile ola idi. Ba‘zılar ve mâ ene mine’l-mütekellifîn âyetin bu mazmûna tefsîr itdiler. Vasatü’l-kâmeti. Kadd-i şerîfleri mu‘tedil ve orta ve mevzûn idi. Ziyâde uzun da ve kısa da degil idi. ‘Azîmü’l-hâmeti. Ser-i sa‘âdeti i‘tidâl ile büyük idi. Sıgar ve kiberde sâyir a‘zâsına uyardı. Mühezzeb Lugati’nün ‘azîmü’l-hâme ‘ibâretini vasatü’r-re’s ile tefsîr itdügi yine i‘tidâli beyândur. Te’emmel. Recalü’ş-şa‘ri. Zülf-i ‘anber-‘isâr ve misk-âsârı sâyir ebnâ-i ‘Arab saçı gibi karışuk ve kıvırcık degil idi ve ziyâde kıvırcıksız da degil idi. Belki ince ve mutarrâ ve mutayyeb mazhar-ı heybet ü celâl bir siyâh zülf idi ki Mansûr-vâr hezâr hastegân u bî-dilân ol zencîr-i devletle beste ve kayd-ı sivâdan ve selâsil-i hevâdan reste olup silsile-i meşâyih-i zevi’l-ezvâka ve bend-i ‘uşşâka takıldılar ya‘nî âzâd oldılar.

Beyt li-Muharririhi

Beste-i pâ-bend-i şevkat key şeved bâ gayr-ı râm

Ehl-i ıtlâk güft ehl-i kayd râ sohbet harâm (Erdoğan 2019: 263-264).

Kaynakça


Erdoğan Taş, Mehtap (2019).  "Abdülmecîd Sivâsî’nin Mensur Hilyesi: Şerh-i Hilye-i Resûl". Prof. Dr. Mehmet Arslan Armağanı. İstanbul: Kitabevi Yay. 259-271.

Atıf Bilgileri


Erdoğan Taş, Mehtap. "ŞERH-İ HİLYE-İ RESÛL (ŞEYHÎ, ABDÜLMECÎD SİVÂSÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/serh-i-hilye-i-resul. [Erişim Tarihi: 22 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 NASÎHAT-NÂME (ŞEYHÎ, ABDÜLMECÎD SİVÂSÎ) Şeyhî, Abdülmecîd Sivâsî Prof. Dr. Cengiz Gündoğdu
Görüntüle
2 MEYÂDÎNÜ'L-FÜRSÂN/LÜGAT-I MESNEVÎ (ŞEYHÎ, ABDÜLMECÎD SİVÂSÎ) Şeyhî, Abdülmecîd Sivâsî Prof. Dr. Cengiz Gündoğdu
Görüntüle
3 UDDETÜ'L-MÜSTA'İDDîN (ŞEYHÎ, ABDÜLMECÎD SİVÂSÎ) Şeyhî, Abdülmecîd Sivâsî Prof. Dr. Cengiz Gündoğdu
Görüntüle
4 TEFSÎR-İ SÛRE-İ FÂTİHA (ŞEYHÎ, ABDÜLMECÎD SİVÂSÎ) Şeyhî, Abdülmecîd Sivâsî Prof. Dr. Cengiz Gündoğdu
Görüntüle
5 KASÎDE FÎ MEDHİ'N-NEBÎ ALEYHİ'S-SELÂM (ŞEYHÎ, ABDÜLMECÎD SİVÂSÎ) Şeyhî, Abdülmecîd Sivâsî Prof. Dr. Cengiz Gündoğdu
Görüntüle
6 BİDÂ’ATÜ’L-VÂ'İZÎN (ŞEYHÎ, ABDÜLMECÎD SİVÂSÎ) Şeyhî, Abdülmecîd Sivâsî Prof. Dr. Cengiz Gündoğdu
Görüntüle
7 LETÂ'İFÜ'L-EZHÂR VE LEZÂ'İZÜ'L-ESMÂR (ŞEYHÎ, ABDÜLMECÎD SİVÂSÎ) Şeyhî, Abdülmecîd Sivâsî Prof. Dr. Cengiz Gündoğdu
Görüntüle
8 MİSKÂLU'L-KULÛB (ŞEYHÎ, ABDÜLMECÎD SİVÂSÎ) Şeyhî, Abdülmecîd Sivâsî Prof. Dr. Cengiz Gündoğdu
Görüntüle
9 DÜRER-İ AKÂ'İD VE GURER-İ KÜLLÎ SÂ'İKÎN VE KÂ'İD (ŞEYHÎ, ABDÜLMECÎD SİVÂSÎ) Şeyhî, Abdülmecîd Sivâsî Prof. Dr. Cengiz Gündoğdu
Görüntüle
10 Mİ'YÂRU'T-TARÎK (ŞEYHÎ, ABDÜLMECÎD SİVÂSÎ) Şeyhî, Abdülmecîd Sivâsî Prof. Dr. Cengiz Gündoğdu
Görüntüle
11 KAZA VE KADER RİSÂLESİ (ŞEYHÎ, ABDÜLMECÎD SİVÂSÎ) Şeyhî, Abdülmecîd Sivâsî Prof. Dr. Cengiz Gündoğdu
Görüntüle
12 FİRAVUN'UN ÎMÂNINA DÂ'İR RİSÂLE (ŞEYHÎ, ABDÜLMECİD SİVÂSÎ) Şeyhî, Abdülmecîd Sivâsî Prof. Dr. Cengiz Gündoğdu
Görüntüle
13 DÎVÂN-I İLÂHİYYÂT/DÎVÂNÇE (ŞEYHÎ) Şeyhî, Abdülmecîd Sivâsî Dr. Öğr. Üyesi Murat VANLI
Görüntüle
14 ŞERH-İ MESNEVÎ-Yİ ŞERÎF (ŞEYHÎ) Şeyhî, Abdülmecîd Sivasî Prof. Dr. Cengiz Gündoğdu
Görüntüle
15 ŞERH-İ CEZÎRE-İ MESNEVÎ (ŞEYHÎ) Şeyhî, Abdülmecîd Sivasî Doç. Dr. Ali Çoban
Görüntüle
16 LEMEZÂT-I HULVİYYE EZ LEMEÂT-I ULVİYYE (MAHMUD CEMALEDDİN HULVÎ) Mahmud Cemaleddin el-Hulvî Diğer Özlem Şamlı
Görüntüle
17 AHBÂRÜ’L-'İBER (ZA’ÎFÎ, MUHAMMED) Za'îfî, Muhammed Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
18 KIRK HADİS TERCÜMESİ (FEYZÎ-İ KEFEVÎ) Feyzî-i Kefevî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
19 ZÜBDETÜ'N-NESÂYİH VE UMDETÜ'T-TEVÂRÎH (IYÂNÎ) Iyânî, Cafer Iyânî Bey Prof. Dr. Osman Ünlü
Görüntüle
20 RÂZ-NÂME FÎ MENÂKIBİ'L-ULEMÂ VE'L-MEŞÂYİH VE'L-FUZELÂ (KEFEVÎ HÜSEYİN) Kefevî, Hüseyin ismail Aksoyak
Görüntüle
21 ES-SEYFÜ'L-MESLÛLÜ FÎ ŞERHİ'R-RESÛLİ (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafa b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
22 HADÎS-İ ŞERÎFLER MECMUASI (MUSTAFÂ b. BÂLÎ) Mustafâ b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
23 HÂŞİYE ALÂ ŞERHİ MİFTÂH (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafâ bin Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
24 TUHFE-İ ŞEMSÎ (ŞEMSÎ) Şemsî, İsfendiyar-zâde Şemsî Ahmed Paşa Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
25 KARAMAN-NÂME (ŞİKÂRÎ) Şikârî Araş. Gör. Mizan Coşkun Özgür
Görüntüle