ŞERH-İ DÎVÂN-I SÂLİH LÜTFÎ EFENDİ
şiir şerhleri
Ali Urfî Efendi (d. ?/? - ö. ?/1888)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Ali Urfî’nin (d. ? - ö. 1305/1887-1888) Halvetî tarikine mensup Sâlih Lütfî’nin (Ayrıca bk. Bursalı 1331: 2/408) Dîvân’ındaki şiirlere yaptığı şerhlerden oluşan eseri. Eserin İBB Atatürk Kitaplığı, Osman Ergin Yazmaları, 527/6, 1959, 1622/2 (baştan eksik) ve İSAM Kütüphanesi, Külliyyât-ı Melâmiyye, 082588/57 demirbaş numaralarında kayıtlı dört nüshası tespit edilmiştir (Yılmaz 2019: 492-496). Yazma eser kütüphanelerindeki incelemeler neticesinde Sâlih Lütfî Dîvân’ının nüshasına ulaşılamadığı için onun kaç adet şiir söylediği tam anlamıyla bilinememektedir. Öte yandan Ali Urfî’nin eseri, 92 şiire yapılan şerhten müteşekkildir. Bu sayı, dîvân-ı ilâhiyâtlardaki şiir sayılarıyla ortalama açısından benzerlik arz etmektedir. Dolayısıyla Sâlih Lütfî Dîvân’ının şerhte yer alan şiirlerden ibaret olması muhtemeldir. Bu bağlamda eserin, tasavvufî şerh geleneği ve literatürüne katkısının yanı sıra (Şârihliği için bk. Yılmaz 2019: 168-184) Sâlih Lütfî’nin Dîvân’ını gün yüzüne çıkaran bir metin olması hasebiyle de önem taşıdığı düşünülmektedir.

Urfî, sebeb-i telife dair olarak eserin mukaddimesinde; Sâlih Lütfî’nin, müritlerinin zevk ve mertebelerinin terakki bulması kasdıyla kaleme aldığı manzumelerini incelediğini, bunların tevhîde dair hususları da içerdiğini ve şairlerin diliyle ifade ettiğini, tarikata yeni girmiş ihvânın (mübtedî) da anlamayacaklarından dolayı istifadesinden mahrum kalacaklarını düşünmesi münasebetiyle ilgili manzumeleri şerh ettiğini dile getirmiştir. Urfî’nin telif sebebi bu iken amacının da öncelikle mübtedî sâlikleri eğitmek olduğu anlaşılmaktadır.

Örfî, Sâlih Lütfî’nin şiirlerini; söylendiği nazım şekline göre beyt, bend gibi parçalara, bazen de örneğin bend esaslı şiiri bir, iki ya da üç mısraʻa bölerek şerh etmiş, bu şerhin de dil açısından anlaşılır olmasına gayret göstermiştir. Genellikle tasavvuf literatüründe kullanılan ayet, hadis, kelâm-ı kibâr veya temsil ve teşbih gibi görüşünü delillendirmesine, açıklamasını kuvvetlendirmesine yardımcı unsurlardan da yararlanarak ilgili parçaya şerh yapmakla birlikte parçada özel açıklama-yorum yapma ihtiyacı duyduğu lafızları da yer yer ayrıntılı olarak ele almış, sonrasında parçanın delaletine/mefhumuna/muradına toparlayıcı bir şekilde işaret etmiştir. Didaktik üslubun ön planda olan Örfî’nin eserinde dikkat çeken önemli noktalardan biri zahiri anlamdan ziyade açıklamalarını, vahdet-i vücûd doktrinin ve mensubu olduğu Son Dönem Melâmîliği ilke ve esaslarıyla paralel bir şekilde yapmış olmasıdır. Eserdeki diğer bir önemli noktanın da muhtevasının zenginliği olduğu söylenebilir (Ayrıca bk. Yılmaz 2019: 262-373).

Ali Örfî’nin eseri, bir tez çalışmasında (Yılmaz 2019) şekil ve muhteva tahliliyle ele alınmıştır, şerhin metnine yer verilmiştir.

Şairin biyografisi için bk. “Ali Urfî Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ali-urfi-efendi.

Eserden Örnekler


Kayd ider var ise dilde kayd-i hubb-i mâ-sivâ

ʻÂlem-i tecrîdde Lütfì reh-nümâdır melâmet

Birinci mertebeleri terk-i mâ-sivâ idüginden dillerinde hubb-i mâ-sivâ olamaz bir kaydla mukayyed bulunanlar tarîk-i melâmiyyeyi zevk itmemiş ve râyiha-i tayyibesini şemm itmemişdir ʻâlem-i tecrîd ʻâlem-i tevhîddir Hak Subhânehû ve Teʻâlâ Hazretleri zıdd u nidden ve kâffe-i eşyâdan münezzeh oldığını zevk idüp mâ-sivâdan tevhîd ve tefrîd eylemek ve küllemâ halâdan rû-gerdân olmak ʻirfâniyyeti tarîk-i melâmiyye turuk-i sâ’ireye reh-nümâdır. (Ali Örfî ?: 181a).

Kaynakça


Ali Örfî (?). Şerh-i Dîvân-ı Sâlih Lütfî. İBB Atatürk Kitaplığı. Osman Ergin Yazmaları. 527/6.

Bursalı Mehmed Tâhir (1333). Osmanlı Müelliferi. C. 2. İstanbul: Matbaa-i Âmire. 408

Yılmaz, Oğuz (2019). Son Dönem Melâmîliği Şairlerinden Ali Örfî’nin Hayatı ve Eserleri (İnceleme-Tahlil-Metin). Doktora Tezi. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi.


Atıf Bilgileri


yılmaz, oğuz. "ŞERH-İ DÎVÂN-I SÂLİH LÜTFÎ EFENDİ". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/serh-i-divan-i-salih-lutfi-efendi. [Erişim Tarihi: 28 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 TERCEME-İ EL-LETÂİFÜ’T-TAHKÎKAT FÎ ŞERHİ’L-VÂRİDÂT (ALİ URFÎ EFENDİ) Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
2 DÎVÂN-I İLÂHİYYÂT (URFÎ) Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
3 ES'İLE VE ECVİBE-İ MUTASAVVIFÂNE (URFÎ) Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
4 ŞERH-İ GAZEL-İ HAZRET-İ ÜFTÂDE (ÖRFÎ) Ali Urfî Efendi ( d. ? ö. 1305/1887) Dr. Öğr. Üyesi Reyhan Çorak
Görüntüle
5 KİTÂBÜ'R-REŞÂD Fİ'L-MEBDEİ VE'L-MA'ÂD TERCÜMESİ (ÖRFÎ) Ali Urfî Efendi ( d. ? ö. 1305/1887) Dr. Öğr. Üyesi Reyhan Çorak
Görüntüle
6 ŞERH-İ DÎVÂN-I NİYÂZÎ-İ MISRÎ Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
7 TERCEME-İ ŞERH-İ HİKEM-İ ATÂİYYE Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
8 TERCEME-İ İNSAN-I KÂMİL Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
9 ŞERH-İ NUTK-İ ÜFTÂDE Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
10 MİFTÂHÜ'L-KULÛB (AZMÎ) Azmî, Hüseyin Azmî Dede Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Mete
Görüntüle
11 NUHBETÜ'L-ÂDÂB (AZMÎ) Azmî, Hüseyin Azmî Dede Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Mete
Görüntüle
12 KENZÜ'L-FEYZ Fİ'S-SÜLÛK VE ÂDÂBİ'T-TARÎKİ'L-HALVETİYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrî-zâde Araş. Gör. Ayşenur Aydınlı
Görüntüle
13 MEDÂR-I VÂHİDİYYET VE MERKEZ-İ AHADİYYET (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
14 RAVZATÜ'L-ALİYYE FÎ TARÎKATİ'Ş-ŞÂZELİYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
15 SEYRÜ'L-ESMÂ VE SIRRU'L-MÜSEMMÂ FÎ ŞERHİ'L-ESMÂ'İ'L-İSNÂ AŞERE ER-RUFÂ'İYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
16 ŞERH-İ TUHFETÜ'L-MÜRSELE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
17 TİBYÂNU VESÂ'İLÜ'L-HAKÂYIK FÎ BEYÂNİ SELÂSİLİ'T-TARÂ'İK (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
18 DÎVÂN (SERMEST) Abdullah Sermest, Kilisli Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
19 ÂDÂBÜ’Z-ZÂKİRÎN VE NECÂTÜ’S SÂLİKÎN Fuhûlî, Karamollazâde Şeyh Abdülhamîd Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle