ŞERH-İ BELÂGAT (HAKKI)
şerh
Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi (d. 1242/1826 - ö. 1307/1889)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Ahmed Cevdet Paşa’nın Belâgat-ı Osmâniyye’sinin başlangıç bölümüne yapılan şerh. Belâgat-ı Osmâniyye neşredildiğinde birçok tenkit aldığı gibi bazıları tarafından da takdir edilerek savunulmuştur. Bunlardan birisi de Arap dili ve edebiyatı muallimi olan Hacı İbrâhîm Hakkı Efendi olup kendisi Belâgat-ı Osmâniyye’nin fesahat bölümüne ait ders notlarını Şerh-i Belâgat adıyla Vakit gazetesinde (nr. 2763, 12 Temmuz 1883 vd.) tefrika ettikten sonra 1301/1884 yılında kitap halinde de yayımlamıştır. (Yetiş 1992: 388).

Eserin baş tarafında Ahmet Cevdet Paşa’yı överek çabasını takdir eden Hacı İbrâhîm, kendisinin de Ahmet Cevdet Paşa’dan sonra Hukuk mektebinde belagat derslerine girdiğini ve Belâgat-ı Osmâniyye’yi okuttuğunu ifade ederek bu kıymetli eserin bazı kısımlarının izah edilmesi gerektiğini düşündüğü için böyle bir şerh yazdığını söyler. Eserde, Belâgat-ı Osmâniyye’nin sadece baş tarafları üzerinde durulmuş, Ahmet Cevdet Paşa’nın eserine yönelik birtakım tashih ve eleştirilere de yer verilmiştir. Ancak Belâgat-ı Osmâniyye’ye yöneltilen eleştiriler olabildiğince yumuşak bir dille ifade edilmişken modern edebiyat savunucularına daha sert eleştirilerde bulunulmuştur. Eserin metnini neşreden Abdulkadir Dağlar, bu sebeple Şerh-i Belâgat’i “polemik-şerh” üslûbunun önemli bir örneği olarak değerlendirmektedir. (2019: 11).

Yazarın biyografisi için bk. "Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/hakki-haci-ibrahim-hakki-efendi 

Eserden Örnekler


Belâgat hüsn-i beyândır ki kelâmı hâlin ve makâmın muktezâsına mutâbık olarak söylemekden ibâretdir. Bu meleke-i celîle yalnız hâkimlerin degil mahkûmların bile muhtâc oldukları mühimme-i umûmiyyedendir. Çünki gerek kâlen ve gerek kalemen serd olunan kelâm muktezâ-yı hâl ü makâma mutâbık olur ise hüsn-i kabûl ile telakki olunup aksi olur ise şâyân-ı istimâ’ u iltifât bile olmaz (Dağlar, 2019; 42).

Nıhrîr-i zemân ve fâzıl-ı dekâyıkdan fünûn-ı şettâda mâhir ve müellefât-ı celîlesi eydiyy-i i’tibârda dâyir olan Cevdet Paşa cevveza bi’l-hayr evvelki sene kütüb-i belâgat-ı Arabiyyeyi me’haz edinerek Belâgat-ı Osmâniyye nâmıyla bir kitâb-ı müstetâb te’lîf edip bu kitâbı mekteb-i hukûk talebesine tedrîs buyurmuşlardır. Geçen sene dahı fenn-i belâgatın tedrîsi bu abd-i âcize teklîf olunup her ne kadar beyân-ı adem-i istitâ’atla tarîka-i i’tizâra sâlik olmuş isem de bu bâbda vukû’ bulan ilhâh-ı mevfûr bu kemîne-i kem-bizâ’ayı kabûl-i teklîfe mecbûr eylemekle mütevessilen bi-tevfîki’llâhi te’âlâ kitâb-ı mezkùrdan müzâkere-i fenne şurû’ eyledim. Ancak ol kitâb-ı mu’teber bir metn-i metîn-i muhtasar olup hayli mahalleri şâyân-ı îzâh olmağıla esnâ-yı müzâkerede tavzîhât-ı lâzımeye girişilmekde ve adede müte’allik ba’zı fâide-i zâide dahı ‘ilâve-i makâl edilmektedir. Bu cihetle ifâdât-ı vâkı’amız metn-i mezkùra bir şerh hükmünü kesb ederek tab’ u temsile elverecek bir hâlde görünmüş olduğundan maârif nezâret-i celîlesinin ruhsatıyla bu kerre tebeyyuz olunan işbu cüz’ün tab’ına ibtidâr olunmuş ve bi-lutfihi ve avnihi teâlâ müzâkere-i derse devâm olundukça eczâ-yı âtiyenin dahı pey-â-pey tab’ı mu'ammem bulunmuşdur (Dağlar 2019: 44).

Ve kezâlik Ta’lîm-i Edebiyyâtın bir mahallinde “âhengi san’ata fedâ etmemek îcâb eder” terkîbindeki “îcâb eder” dahı galata mahmûl olup sahihi “lâzım gelir” olmakdır zîrâ “îcâb eder” demek bir şeyi vâcib ü lâzım kılar demek olup makâm-ı kelâm ise lâzım gelir makamıdır. (Dağlar 2019: 88).

Kaynakça


Dağlar, Abdulkadir (2019). el-Hac İbrahîm: Şerh-i Belâgat. İstanbul: DBY Yayınları.

Yetiş, Kazım (1992). “Belâgat-i Osmâniyye”. İslâm Ansiklopedisi. C. 5. İstanbul: TDV Yay. s. 387-388.


Atıf Bilgileri


Kaçar, Mücahit. "ŞERH-İ BELÂGAT (HAKKI)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/serh-i-belagat-hakki. [Erişim Tarihi: 07 Temmuz 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 EDEBİYÂT-I OSMÂNİYYE (HAKKI) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
2 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
3 TEMYÎZ-İ TA'LÎKÂT (HAKKI) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Dr. Ömer UYAN
Görüntüle
4 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
5 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
6 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
7 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
8 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
9 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
10 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
11 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
12 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
13 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle