SER-GÜZEŞT (KÂZIM PAŞA)
mesnevi, sergüzeşt
Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli (d. 7 Şaban 1237 /29 Nisan 1822 - ö. 17 Ramazan 1307 / M. 7 Mayıs 1890)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Koniçeli Mûsâ Kâzım Paşa’nın kendi elinden çıkmış ve on altı yaşına kadarki otobiyografisini anlattığı sergüzeşt-nâme türündeki mesnevisi. Şairin Külliyat’ı içinde Ser-güzeşt başlıklı ve altıncı mesnevisi olan eser, "mef’ûlü mefâ’ilün fa’ûlün" kalıbı ile yazılmış ve tamamlanmadığı anlaşılan 1019 beyit ve 8 “Makâle”den meydana gelmiştir. Haluk Gökalp tarafından sergüzeşt-nâme türü üzerine yapılan müstakil bir çalışmada, eserin Yapı Kredi Sermet Çifter Kütüphanesi, No. 319 (yk. 3b-30a)’da bulunan ve müellif nüshası olduğu ifade edilen ikinci nüshası kullanılmıştır. Gökalp çalışmasında, “Koniçeli Kâzım Paşa’nın Sernüvişt-nâme-i ‘Âcizî adlı mesnevisi 988 beyit ve 10 bentten ibarettir. Müsvedde şeklinde olan ve tamamlanamayan eser tahminen 1837 yılından sonra yazılmıştır. Eserde Koniçeli Kâzım’ın doğumundan on altı yaşına kadar yaşadığı hâdiseler tüm ayrıntılarıyla anlatılır.” tespitini yapmıştır.

Kâzım Paşa’nın şiirlerinin/eserlerinin son şekillerini barındıran Külliyat içindeki Ser-güzeşt başlıklı metni esas nüsha olarak değerlendirmek mümkündür. Mesnevide anlatılan olaylar “Makâle” başlıklarıyla birbirinden ayrılmıştır. Tamamlanamamış mesnevide sekiz ana bölüm başlığı yer almaktadır. Bu ana bölüm başlıklarının altında “Hitâb-ı Sâkî”, “Tamâmî-i Sühan”, “Tarif-i Sıfat-ı Bahâr” ve “Evsâf-ı Bihîn-i Nüzhetgâh” gibi alt başlıklar ana konularla ilgilidir. Mesnevide yer alan ana ve alt başlıklar ile beyit aralıkları şöyledir: 1. Makâle-i Ûlâ (b. 41-116); 2. Makâle-i Dîger (b. 117-167); 3. Makâle-i Dîger (b. 168-262), Hitâb-ı Sâkî (b. 263-270), Tamâmî-i Sühan (b. 271-292), Ta’rîf-i Sıfat-ı Bahâr (b. 293-313), Tetimme-i Sühan (b. 314-319), Evsâf-ı Bihîn-i Nüzhetgâh (b. 320-341), Tetimme-i Kelâm (b. 342-394; Gazel 380-384; Gazel 389-394), Ser-Encâm-ı Sühan (b. 395-430); 4. Makâle-i Dîger (b. 431-489; Muhammes 481-489), Evsâf-ı Âlem-i Sabâvet (b. 490-517), Hitâb-ı Sâkî (b. 518-528); 5. Makâle-i Dîger (b. 529-584), Tetimme-i Kelâm (b. 585-602), Tenbîh (b. 603-632), Tetimme-i Sühan (b. 632-635); 6. Makâle-i Dîger (b. 636-676), Ta’rîz (b. 677-692), Tenbîh (b. 693-717), Tetimme-i Sühan (b. 718-795), Hitâb-ı ‘İtâb (b. 796-802), Tetimme-i Kelâm (b. 803-829); 7. Makâle-i Dîger (b. 830-849), Sûret-i Vâkı’a (b. 850-918), Sıfat-ı Sermâ (b. 919-935), Tetimme-i Sühan (b. 936-1017); 8. Makâle-i Dîger (b. 1018-1019…).

Eserde, klâsik bir mesnevide yer alan tevhid, münacat na’t türü bölümlere yer verilmemiş, doğrudan asıl konu anlatılmaya başlanmıştır. Sadece 480. beyitten sonra dokuz bentlik bir münacat yer almaktadır. Münacatın mesnevinin başında yer almaması, klâsik bir mesnevinin bölümleriyle çelişmesi bakımından dikkat çekicidir.

Sergüzeşt-nâme türü üzerine yapılan çalışmada, “Sergüzeşt-nâmelerin Sınırları ve Adlandırılması” yapıldıktan sonra Eski Türk edebiyatında manzum sergüzeşt-nâmeler olarak on dokuz eser tespit edilmiştir. Bu sergüzeşt-nâmelerden birinin de 16. sırada yer alan Koniçeli Musa Kâzım Paşa’nın Sernüvişt-nâme-i Âcizî başlıklı eseri olduğu görülüyor. On dokuz sergüzeşt-nâme içerisinde yer verilen Paşa’nın bu mesnevisi söz konusu çalışmada, “Biçim, İçerik, Üslûp” ana başlıkları ile bunların alt başlıklarında ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bu çalışmada Musa Kâzım Paşa’nın “Kâzım” ile birlikte “Âcizî” mahlasını da kullandığı değerlendirilmesi yapılmıştır. Buna katılmak mümkün değildir. “Âcizî” ifadesi yine birkaç sergüzeştte görülen “fakîr, hakîr-i pür-taksîr” gibi tevazu bildirmektedir. Paşa, Külliyattaki hiçbir şiirinde de “Âcizî” mahlası kullanılmamıştır. Musa Kâzım Paşa’nın Sergüzeşt başlıklı mesnevisi, Yapı Kredi Sermet Çifter Kütüphanesi’ndeki nüshada Sernüvişt-nâme-i Âcizî başlığını taşımakta ve söz konusu çalışmada da bu adla değerlendirilmiştir.

Paşa’nın bu mesnevisi, Türk edebiyatındaki benzer örnekleriyle karşılaştırıldığında, tamamlanmamış dahi olsa bir sergüzeşt-nâme türü için beyit sayısının epey fazla olduğu göze çarpmaktadır. Mesnevi, sergüzeşt-nâme türünün incelemesine malzeme vererek katkı sağlamanın ötesinde, şairin çocukluk ve gençlik yıllarına ait hayat hikâyesinin oluşturulmasında da önemli bir yere sahiptir. Müellif eserinde hayatı ile ilgili bilgileri hikayemsi bir üslupla anlatır. Kâzım Paşa’nın doğumunu müjdeleyen olay da bu üslup içinde verilir. Mesnevide verilen bilgiye göre, yaşlı bir dervişin yolu Paşa’nın babası Hüseyin Efendi’nin evine uğrar ve onun konuğu olur. Hüseyin Efendi bu dervişe ilgi gösterir, ikramlarda bulunur. Gördüğü konukluktan memnun kalan derviş, misafirliğinin dördüncü gününün akşamında Hüseyin Efendi’ye gönlünde ne tür bir dileğinin olduğunu sorar. Hüseyin Efendi, bir erkek evlat babası olmayı arzu ettiğini dile getirir. Derviş, Hüseyin Efendi’ye müjde verir. Allah’ın kendisine lütufta bulunacağını, insanların haset edeceği erdemli bir erkek çocuk ihsan edeceğini ifade eder. Bu çocuğa Kâzım adının verilmesi önerisinde bulunur.

Mesnevilerde farklı nazım şekillerine yer verildiği, bu yolla şairlerin eserini veznin değişmez ahenginden bir ölçüde uzaklaştırarak monotonluktan kurtarmaya çalıştığı bilinmektedir. Musa Kâzım Paşa da Sergüzeşt içinde 380-384 ve 389-394. beyitlerde iki gazel ve toplamı 45 mısra olan bir muhammes (muhammesin bend numarası: 1. 481-489.) kaleme almıştır. Ser-güzeşt içerisinde “Münacât” başlıklı 9 bend olarak yer alan muhammes, Külliyat’ta musammatlar içerisinde (Külliyat Mu. XXXIX), 5 ve 6. bentleri eksik olarak “Muhammes-i Diger” başlığıyla ayrıca yer almıştır.

Sergüzeşt’in yeni harfli metni Bardakçı (2007)’nın çalışmasında, ayrıntılı incelemesi ise Gökalp (2009)’in eserinde yer alır.

Şâirin biyografisi için bk. “Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/kazim-pasa-musa-kazim-koniceli 

Eserden Örnekler


Ser-Güzeşt

Bir pîr-i huceste-hâl ü hoş-dem

Seyyâh-ı cihân-neverd-i âlem


Üstâd-ı enâm ü şûh-meşreb

Her ilm ü kemâle ders ü mekteb


Peymâne gibi derûnı pür-nûr

Sahbâ gibi zevk ü şevki mevfûr


Kâşânemüze müsâfir olmış

Vîrâne dür ü güherle tolmış


Kılmış pederüm ziyâde hürmet

Tahsîl-i rızâsına azîmet


Üç gice kılup şerefle ârâm

Dördünci güni olınca ahşâm


Dimiş pedere gel ey Hüseynüm

Ey kurre-i çeşm ü nûr-ı aynum


Dil çalmaga hoş tarîk buldun

Allâh evine güzel sokuldun


Her neyse şi’âr-ı mîzbânı

İcrâya muvaffak oldun anı


Mihmânun idüm ri’âyet itdün

Cân gûşı ile sözüm işitdün


Gönlümde coşup muhît-i himmet

Kıldı bunı iktizâ mahabbet


Elden ne gelürse anı fi’l-hâl

Îsâr ideyüm begendigün al


Vardur dehenünde âh-ı serdün

Gönlünde nice nühüfte derdün


Dilden çıkarup getir lisâna

Dök bâdeyi câm-ı zer-feşâna


Sen söyle ben eyleyem du’âyı

Seyr eyle icâbet-i Hudâyı


Her neyse murâdun eyle îrâd

Bizden taleb ü Hudâdan îcâd


Fi’l-hâl peder kılur du’âlar

İzhâr-ı vidâd-ı bî-riyâlar


Öpmiş elini ayagın almış

Deryâ-yı ümîde fülki salmış


Dimiş el açup ferîh ü dil-şâd

Hakdan dilerem ben erkek evlâd


Her ne diledümse virdi ma’bûd

Budur bana şimdi emr-i maksûd


Ol pîr kılup hemân teveccüh

Bî-kayd-ı tezekkür ü tefevvüh


İtmiş sefer-i diyâr-ı ma’nâ

Cem’-i güher-i bihâr-ı ma’nâ


Almış pederün gamın götürmiş

Çok müjde vü çok haber getürmiş


Dimiş ki sana cenâb-ı mennân

Kıldı bir ogul ‘atâ vü ihsân


Ammâ ne ogul Ebu’l-fezâ’il

Mahsûd-ı enâm ü rind-i hoş-dil


Îsî-dem ü çeşmesâr-ı hikmet

Deryâ-dil ü dür-nisâr-ı hikmet


O gül benüm idi sana verdüm

Ben hâr u cefâya sîne gerdüm


Âmâcını buldı tîr-i hâcet

Matlûbunı virdi Rabb-i izzet

[...]

Yanya denilen livâya mülhak

Koniçe dinen kazâda el-hak


Dünyâya gelüp bu ‘abd-i nâlân

Gehvâre-i tend[e] kılmış efgân


Dil-şâd olup ta’allukâtum

Virmiş şeref anlara hayâtum


Gurbetde imiş peder o demde

Kılmış vatana sefer o demde


A’mâmuma şevk idüp ta’alluk

Her birisi eylemiş tasadduk


Olmış fukarâya bezl ü ikrâm

Tatyîb-i kulûba sa’y u ikdâm (Bardakçı 2007: 714-716).

Kaynakça


Bardakçı, Ramazan (2007). Mûsâ Kâzım Paşa Hayatı, Sanatı, Külliyâtı. Doktora Tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi.

Gökalp, Haluk (2009). Eski Türk Edebiyatında Manzum Sergüzeşt-nâmeler. İstanbul: Kitabevi Yay.

Koniçeli Musa Kâzım Paşa, Sernüvişt-nâme-i Âcizî. Yapı Kredi Sermet Çifter Kütüphanesi, Nu. 319 (yk. 3b-30a).

Atıf Bilgileri


Bardakçı, Ramazan. "SER-GÜZEŞT (KÂZIM PAŞA)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/ser-guzest-kazim-pasa. [Erişim Tarihi: 12 Eylül 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂNÇE (KÂZIM) Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Bardakçı
Görüntüle
2 MAKÂLÎD-İ AŞK (KÂZIM PAŞA) Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli Doç. Dr. Necdet Şengün
Görüntüle
3 MERSİYE (TERKİB-BEND) VE KASÎDE (KÂZIM PAŞA) Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Bardakçı
Görüntüle
4 MERSİYE[LER] (KÂZIM PAŞA) Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Bardakçı
Görüntüle
5 MERSİYELER (KÂZIM PAŞA) Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Bardakçı
Görüntüle
6 RİYÂZÜ'L-ASFİYÂ (KÂZIM PAŞA) Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Bardakçı
Görüntüle
7 SEMERÂTÜ’L-İKBÂL (KÂZIM PAŞA) Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Bardakçı
Görüntüle
8 KÜLLİYAT (KÂZIM PAŞA) Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Bardakçı
Görüntüle
9 MEKTUP / EHİBBÂDAN BİR ZÂTA YAZILAN CEVÂB-I NÂME (KÂZIM PAŞA) Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Bardakçı
Görüntüle
10 MANZÛME-İ MEFHÛME-İ AVÂMİL (KÂZIM PAŞA) Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Bardakçı
Görüntüle
11 MANZÛME-İ MEFHÛME-İ BİNÂ (KÂZIM PAŞA) Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Bardakçı
Görüntüle
12 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
13 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
14 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
15 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
16 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
17 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
18 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
19 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
20 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
21 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle