RİYÂZÜ'L-ASFİYÂ (KÂZIM PAŞA)
mesnevi
Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli (d. 7 Şaban 1237/29 Nisan 1822 - ö. 17 Ramazan 1307/7 Mayıs 1890)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Koniçeli Mûsâ Kâzım Paşa’nın kaleme aldığı mesnevi. Türk Ansiklopedisi’nde, “Kazım Paşa’nın fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilün vezninde 185 beyitlik ve yedi fasıllık Mekâlid-i Aşk adlı bir mesnevisi vardır ki…” bilgisi hatalıdır. Sözü edilen 185 beyitlik mesnevi, şair tarafından "Bast olınsa sûret-i ehl-i kisâ / Nâmına dinse Riyâz-ı Asfiyâ beytiyle Riyâz-ı Asfiyâ" olarak adlandırılmıştır (Külliyat, Mesnevi. III/b.24; Makalid-i Aşk, s. 3/24). Külliyat içinde üçüncü mesnevi olan eser, ayrıca 1296/1878-79 (İstanbul) ve 13 Safer 1299/4 Ocak 1882 (Saruhan) tarihlerinde iki defa da basılmıştır.

Mesnevi, aruzun "fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilün"  kalıbı ile yazılmıştır. Şair; mesnevisini, Süleyman Çelebi’nin Vesîletü’n-Necât (Mevlid) adlı eserinden esinlenerek yazmış, farklı olarak Kerbela olayını anlatmış ve olayın yıl dönümünde okunması için kaleme almıştır. Tekke edebiyatı içerisinde, özellik olarak aynı tarzı ifade eden, fakat Hz. Muhammed yerine Hz. Ali’yi anlatan mevlidler de yazılmıştır. Hz. Muhammed’e Süleyman Çelebi’nin yazmış olduğu mevlid gibi, 19. yüzyılda Süleyman Celâleddin de Mevlid-i Cenâb-ı Ali Kerrema’llahû Vechehû adlı eseriyle Hz. Ali için bir mevlid yazmıştır. Bu tarzda başka manzum örnekler de vardır. Musa Kâzım Paşa bu mesnevisinde ise Hz. Ali’nin doğumu yerine, Kerbalâ olayını tarihî kaynaklardaki kronolojiye uygun bir şekilde manzum olarak işlenmiştir. Mesnevi, bu yönüyle de orijinal bir özelliğe sahiptir.

Mevlid, günümüz toplumunda okunma geleneğini hâlâ koruyan ve Türk edebiyatının halk tabakaları arasında en yaygın ürünüdür. Musa Kâzım Paşa da bu mesnevisini, her yıl Muharrem ayının onuncu günü yani Kerbela olayının yıl dönümünde okunması isteğiyle yazmıştır. Şair bu dileğini mesnevisinin 26 ve 27. beyitlerinde dile getirmektedir. Şairin Hz. Peygamber’in ailesine duyduğu aşırı sevgi (Fart-ı hubb-ı hânedân-ı Mustafâ) bu manzumenin yazılmasının ikinci bir sebebidir. Şair, Kerbela’daki “mazlumlar ahvalini” bütün Müslümanların hissetmesini sağlamayı kendisine telkin etmiştir (b. 20-23). Riyâz-ı Asfiya, 7 bölümden oluşmaktadır. Bölümler arasındaki geçişler; "Ey iden Hakdan ümîd-i iltifât / Hamse-i âl-i ‘abâya kıl salât" beytiyle yapılmış, sonra sırasıyla Hz. Peygamber, Hz. Ali, Hz. Fatıma, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için söylenmiş Arapça bir “salavat”la diğer bölüme geçiş yapılmıştır. Her bölümde anlatılan olaylar mesnevinin bütünlüğü içerisinde tutarlılık gösteren bir kronolojik düzen içerisinde işlenmiştir. Eserin bölümleri şöyledir:

I. bölüm: Allah’ın çeşitli sıfatlarının hatırlatıldığı ve O’na yakarışın yapıldığı münâcat (b. 1-18) bölümü ile konuya giriş yapılmaktadır.

II. bölüm: Hz. Peygamber ve âl-i aba sevgisinin işlenerek eserin yazılış sebebinin anlatıldığı sebeb-i telif (b. 19-29) bölümü gelir.

III. bölüm: (Konunun işlendiği bölüm 30-177. beyitler arasındadır.) Evrenin asıl sahibinin Allah olduğu, dünyanın faniliği, her doğan canlının öleceği, Hz. Peygamber’in vefatı, arkasından ilk önce ona kavuşan Hz. Fatıma’nın vefatı, Hz. Ali zamanında yaşanan “Harb-i Cemel, Vak’a-i Şam ve Havaric Fitnesi” ile İslam birliğinin bozulması ve Hz. Ali’nin şehit edilmesi (b. 30-59) anlatılmıştır.

IV. bölüm: Hz. Ali’nin şehit edilmesinden sonra Hz. Hasan’ın Kûfe’de hilafetini ilan etmesi ve Müslümanların O’na bi’ati, İbni Süfyan’ın buna karşı çıkarak 60 bin kişilik ordusuyla Hz. Hasan üzerine yürümesi, Hz. Hasan’ın savaşı gerekli görmeyip 5 maddelik barış teklifini (1. Hz. Ali’ye küfür edilmemesi, 2. Hz. Hüseyin’in biat teklifinden kurtulması, 3. Şam’a bir vali tayin edilmesi, 4. Bilinen bazı devlet adamlarının bu antlaşma sonucunda cezalandırılmaması, 5. Hz. Hasan’ın her yıl Basra’dan 200 bin dirhem para alması), başta kabul eden İbni Süfyan’ın sonradan bu sözünü tutmaması, Hz. Hasan’ın 6 kez zehirlenme girişiminin beşinde Allah tarafından korunması, altıncıda bunun gerçekleşmesi (b. 60-94) işlenmiştir.

V. bölüm: Yezid’in emir olması ve küfrünü ortaya çıkarması, Hz. Hüseyin’in kendisine bi’at etmesini istemesi, etmemesi durumunda öldürülmesi emrini vermesi, bunu duyan Hz. Hüseyin’in Mekke’den Medine’ye gelerek halkın kendisine bi’at etmesi, Kûfe halkının da bunu haber alması üzerine Hz. Hüseyin’i Kûfe’ye davetleri, Hz. Hüseyin’in Müslim b. Akîl ve iki oğlunu Kûfe’ye göndermesi, 20 bin kişinin Hz. Hüseyin’e bi’at sözü vermesi, İbni Ziyad’ın bunu duyunca Müslim b. Akîl ve iki oğlunu öldürtmesi (b. 95-125) anlatılmıştır.

VI. bölüm: Hz. Hüseyin’in Kerbela’ya gelmesi, Yezid’in ordularının Hz. Hüseyin ve yakınlarını kuşatması, Fırat suyuyla alakalarını kesmesi, susuzluğun artması ve “etfâl-i güzîn”in acılar çekmesi, savaşın başlaması ve 56 bende ve 16 âl’in toplam 72 kişinin 20 bin kişilik Yezid ordusu karşısında mücadele etmeleri ve şehit edilmeleri (b. 126-145) anlatılmıştır.

VII. bölüm: (Şair bu bölümde konuyu işlemeye devam etmiş, “Bitiş Bölümü”nü (hâtime) de bu bölümden ayırmamıştır.) Hz. Hüseyin’in de bunlarla birlikte şehit edilmesi, çadırların yağmalanması, Şimr’in çadırında hasta yatan Zeynel-aba’yı öldürmek istemesi, İbni Sa’d’ın buna engel olması, Hz. Hüseyin’in ailesinin İbni Ziyad’ın huzuruna çıkarılıp buradan da Şam’da bulunan Yezid’e gönderilmesi, Yezid’in elinde bulunan çubukla Hz. Hüseyin’in dişlerine vurması, buna dayanamayan Hz. Fatıma’nın kızı Rukiyye’nin vefatı, ehl-i beytin Hicaz’a gönderilmesi, halkın mateme girmesi (b. 146-177). Daha önce ifade edildiği gibi konunun işlendiği bölüm 30-177. beyitler arasıdır. “Bitiş Bölümü” (hâtime) 178-185. beyitlerdir. Burada şair, sözlerine yalan katmadığını, bunların tarihî gerçekler olduğunu söylemekte ve arz-ı hâle bağlı olarak duada bulunmaktadır. 

Mesnevinin yeni harfli metni Recep Demir (1999), Ramazan Bardakçı (2007) ve Cemil Çiftçi (2011)’nin çalışmalarında yayımlanmıştır.

Şâirin biyografisi için bk. “Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/kazim-pasa-musa-kazim-koniceli  

Eserden Örnekler


Riyâz-ı Asfiyâ

Allâh adıyla kılup feth-i kelâm

Virelüm hamd ü senâyâ intizâm


Başlayup tevhîde b’ismi’llâh ile

Hatm-i enfâs idelüm Allâh ile


Allâh adın sıdk ile kim kılsa yâd

Ber-murâd eyler anı Rabbü’l-‘ibâd


Allâh adın ansa her dâ’im kişi

Feth ide[r] Hakk ana her müşkil işi


Allâh adın eyleyen vird-i zebân

Girse nâr-ı dûzaha görmez ziyân


Her kim Allâh dise bir ihlâs ile

Def’ olur andan cem’-i gâ’ile


İsm-i pâkin zikr iden mezkûr olur

Her ne isyân eylese mağfûr olur


Cân u dilden eyleyüp âh u enîn

Allâh Allâh diyelüm her ân ü hîn


Mahv olup sırr-ı süveydâdan sivâ

Kalsın ancak hubb-ı zât-ı kibriyâ


Birdür ol rûzî-resân-ı kâ’inât

Şekk iden tevhîdine bulmaz necât (Bardakçı 2007: 690)

[...]

Ey iden Hakdan ümîd-i iltifât

Hamse-i âl-i abâya kıl salât

Allâhümme salli ve sellim ve bârik ‘alâ-seyyidinâ Muhammed ve Alî ve Fâtıma ve’l-Hüseyn ve’l-Hasan bi-adedi katarâti bahri rahmetike’l-vâsi’a


Hâme-i Îsî-dem-i ehl-i hüner

Koymamış söylenmemiş bir söze ger


Fart-ı hubb-ı hânedân-ı Mustafâ

Didi kim ta’rîz idüp bir gün bana


Ey garîk-i ni’met-i âl-i Resûl

Da’vî-i ihlâs iden merd-i hamûl


N’ola yazup Kerbelânun hâlini

Teşne-leb mazlûmlar ahvâlini


Ağlasan ağlatmış olsan ‘âlemi

Sûret-i tevhîde koysan mâtemi


Bast olınsa sûret-i ehl-i kisâ

Nâmına dinse Riyâz-ı Asfiyâ

[...] (Bardakçı 2007: 691)

 


Kaynakça


Bardakçı, Ramazan (2007). Mûsâ Kâzım Paşa Hayatı, Sanatı, Külliyâtı, Doktora Tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi.

Çiftçi, Cemil (2011). Aşkın Hazineleri Makâlîd-i Aşk (Kerbelâ Mersiyeleri). İstanbul: Kevser Yay.

Demir, Recep (1999), Kâzım Paşa, Hayatı, Eserleri, Şairliği. Yüksek Lisans Tezi. Van: Yüzüncü Yıl Üniversitesi.

Güzel, Abdurrahman (1989). “Tekke Şiiri”, Türk Dili Türk Şiiri Özel Sayısı (Halk Şiiri). S. 445-450. Ankara: Türk Dil Kurumu Yay.

Kâzım Paşa (1296). Riyâz-ı Asfiyâ. İstanbul: Ahter Matbaası.

Kâzım Paşa (1299). Riyâzü’l-Asfiyâ. Saruhan: Saruhan Sancağı Matbaası.

Kâzım Paşa (1301). Mekâlid-i Aşk. İstanbul: Ali Bey Matbaası.

Türk Ansiklopedisi (1974). “Kâzım Paşa, Kâzım Musa Paşa”. C. 21. Ankara: MEB Yay., 446.

Atıf Bilgileri


Bardakçı, Ramazan. "RİYÂZÜ'L-ASFİYÂ (KÂZIM PAŞA)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/riyazu-l-asfiya-kazim-pasa. [Erişim Tarihi: 12 Eylül 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂNÇE (KÂZIM) Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Bardakçı
Görüntüle
2 MAKÂLÎD-İ AŞK (KÂZIM PAŞA) Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli Doç. Dr. Necdet Şengün
Görüntüle
3 MERSİYE (TERKİB-BEND) VE KASÎDE (KÂZIM PAŞA) Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Bardakçı
Görüntüle
4 MERSİYE[LER] (KÂZIM PAŞA) Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Bardakçı
Görüntüle
5 MERSİYELER (KÂZIM PAŞA) Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Bardakçı
Görüntüle
6 SEMERÂTÜ’L-İKBÂL (KÂZIM PAŞA) Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Bardakçı
Görüntüle
7 SER-GÜZEŞT (KÂZIM PAŞA) Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Bardakçı
Görüntüle
8 KÜLLİYAT (KÂZIM PAŞA) Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Bardakçı
Görüntüle
9 MEKTUP / EHİBBÂDAN BİR ZÂTA YAZILAN CEVÂB-I NÂME (KÂZIM PAŞA) Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Bardakçı
Görüntüle
10 MANZÛME-İ MEFHÛME-İ AVÂMİL (KÂZIM PAŞA) Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Bardakçı
Görüntüle
11 MANZÛME-İ MEFHÛME-İ BİNÂ (KÂZIM PAŞA) Kâzım Paşa, Mûsâ Kâzım, Koniçeli Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Bardakçı
Görüntüle
12 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
13 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
14 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
15 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
16 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
17 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
18 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
19 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
20 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
21 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle