RİYÂZÜ’D-DEVLE (ÂGEHÎ)
Hive Hanlığı tarihi
Âgehî, Muhammed Rızâ (d. 1224/1809 - ö. 1291/1874)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Muhammed Rızâ Âgehî tarafından 1844 yılında yazılan bir tarih kitabı. Hive Hanlığı son dönem tarihi ve klasik dönem sonrası Çağatay edebiyatı için çok önemli yerli kaynaktır. Allah Kulı Han devri (1825-1842) tarihi olup Rahim Kulı Han döneminin de ilk iki yılını içine almaktadır.

Harezm halkının hayatı ile ilgili çok kıymetli bilgiler veren bu eser; su kanalları, yeni binalar kurma, Rusya ile olan ilişkiler, Hive Hanı Allah Kulı Han’ın Horasan’a ve başka vilayetlere yaptığı sayısız seferleri anlatmaktadır (Tekin 2000: 280). Eser oldukça okunaklı ta’lik yazıyla ve siyah mürekkeple yazılmıştır; ancak bir olayın anlatımının bitip başka bir olayın anlatılacağı yerlerde yani bir nevi konu başlıklarında; nazım bölümlerinde mısra aralarındaki üç nokta işaretlerinde; kimi özel isimlerin yazımında; ayet, hadis gibi Arapça ibarelerin yazımında kırmızı mürekkep kullanılmıştır. Eser manzum-mensur karışık yazılmıştır. Ayrıca Farsça olarak yazılmış tarih bölümleri mevcuttur.

Âgehî, eserini devrin tarihçilerinin geleneğine uygun olarak hamd, münacat ve na't ile başlatmış, ardından dört halifeyi anmıştır. Sonra kendi hayatı ile ilgili bilgi verip sözü Allah Kulı Han’a getirmiş, ona dua etmiş, övgülerde bulunmuştur. Riyâzü'd-Devle’yi nasıl yazdığını, yazmaya nasıl başladığını, kimlerden yardım aldığını anlatmıştır.

Âgehî, saray tarihçisi olmasının yanı sıra aynı zamanda Dîvân'ı olan bir şair ve tercümandır. Eserini yazarken genel anlamda elit kısma hitap eden, ağır bir dil kullanmıştır; ancak tarihî olayları anlatırken dili sadeleşir. Tekdüze bir anlatımı yoktur. Mensur olarak anlattığı bir olayı nazımla desteklemiştir. Saray tarihçisi olduğu için yetkililer tarihçilerin tüm gerçekleri yazmalarına asla izin vermezler, hanlarının şanına ters düşen söz söyleyeni çok katı şekilde cezalandırırlardı (Dolimov 1978: 6). Riyâzü'd-Devle’de Âgehî’nin yaşadığı korkuların izleri de görülür. Ancak tüm korkusuna rağmen, eserde kendisine yer bulan halk ayaklanmalarını anlatırken ayaklanma sebeplerinin doğrusunu yazar. Tüm baskılara karşın Âgehî’nin yaşadığı dönemin tarihini elinden geldiğince doğru, ayrıntılı ve sanatlı şekilde yazması Riyâzü'd-Devle’yi farklı ve önemli kılar.

Bu eserin üç nüshası Taşkent’te, dört nüshası Leningrad’da, bir nüshası İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi’nde saklanmaktadır. Riyâzü'd-Devle’nin herhangi bir nüshası Türkiye’de henüz toplu olarak çalışılmış değildir. 

Yazarın biyografisi için bk. "Âgehî, Muhammed Rızâ ". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğühttp://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/agehi-muhammed-riza 

Eserden Örnekler


[...] dürr-i nâb-ı ummân-ı saltanat mürtefi'-i me'âric-i iclâl mürtekî-i medâric-i ikbâl-savlet ve menzilet-penâh-ı devlet ve besâlet-dest-gâh mürevvic-i ahkâm-ı şer'-i metîn mukavvî-i kavâ'id-i dîn mübîn-i sâlik-i mesâlik-i şerî'at mâlik-i memâlik-i hakîkat kıdve-i selâtîn-i mu'azzam umde-i havâkîn-i mükerrem siyâset-şi'âr inâyet-disâr halîfe-i zamân fermân-fermây-ı cihân İskender-nişân Süleymân-mekân hâdim-i bünyânü'l-fısk ve'l-isyân mâhî-i âsârü'l-bid'at ve't-tuġyân râfi'-i a'lâmü'l-emn ve'l-amân alâ mefârık-ı ehlü'l-îmân el-mütehallik bi-ahlâk el-sübhân el-müste'în bi-inâyeti'l-meliki'l-müste'ân a'nî pâd-şâh-ı âlî-mekân ebū'l-muzaffer ve'l-mansūr Ebû'l-Gâzî Allâh Kulı Muhammed Bahâdır Hân vasi'allâhu te'âlâ eyyâm-ı nevbetehu bi-vufûri’l-âfiyye ve ref'i i'lâm-ı devletihi be-sürûr envâ fetiyye. (Koca 2020: 18-19).

… né könlümde cihân havâdisidin cem'iyyet eseri peydâ ve né tab'ımda zamân-ı nevâyidin emniyet haberi hüveydâ gam haylinin sinân-rîzligidin fark-ı râhatım yaruk-ı elem seyliniŋ tûfân-hîzlikidin külbe-i ahzânım yıkuk. 

nazm

gehî kim yüz koyup başımga kaygu

körünüp közime âlem karaŋgu

bolup gam hayli gâhî kâsid-i cân

yıkılıp başıma gerdûn-ı gerdân

açıp gâhî havâdis élgi pence

kılıp könlümnin a'zâsını rence

bolup dil-haste ü tab'ım perîşân

figânlar eyler érdim lîk pinhân  (Koca 2020: 15).

Kaynakça


Dolimov Subutoy, Karimov Gulom. (1978). Ogahiy Asarlar, V. [Elektronik Sürüm]. Taşkent: Gafur Gulam Namıdagı Edebiyat ve Sanat Neşriyatı.

Koca, Duygu. (2020). Muhammed Rızâ Âgehî’nin Riyâzü’d-Devle’si (1b-61b) Giriş-Metin-İnceleme-Dizin. Doktora Tezi. Uşak: Uşak Üniversitesi.

Munirov, Quvomiddin. (2002).Xorazmda Tarihnavislik. [Elektronik Sürüm]. Taşkent: Gafur Gulam Namıdagı Edebiyat ve Sanat Neşriyatı.

O’rozboev, Abdulla. (2020). Ogahiyning “Riyoz ud-davla” (“Davlat bog’lari”) asarida ijtimoiy-siyosiy leksika. https://en.calameo.com adresinden elde edildi.

Tekin, Feridun. (2000). “Muhammed Rıza Agehi”, Sivas: Türklük Bilimi Araştırmaları, s. 267-287.

Atıf Bilgileri


Koca, Duygu. "RİYÂZÜ’D-DEVLE (ÂGEHÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/riyazu-d-devle-agehi. [Erişim Tarihi: 15 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (ÂGEHÎ) Âgehî, Muhammed Rıza Prof. Dr. Feridun Tekin
Görüntüle
2 HEFT PEYKER TERCÜMESİ (ÂGEHÎ) Âgehî, Muhammed Rıza Prof. Dr. Vüsale MUSALI
Görüntüle
3 GÜLİSTÂN  TERCÜMESİ (ÂGEHÎ) Âgehî, Muhammed Rıza Prof. Dr. Vüsale MUSALI
Görüntüle
4 TERCÜME-İ TEZKİRE-İ MUKÎMHÂNÎ (ÂGEHÎ) Âgehî, Muhammed Rıza Prof. Dr. Vüsale MUSALI
Görüntüle
5 YÛSUF VE ZÜLEYHÂ TERCÜMESİ (ÂGEHÎ) Âgehî, Muhammed Rıza Prof. Dr. Vüsale MUSALI
Görüntüle
6 ŞÂH U GEDÂ TERCÜMESİ (ÂGEHÎ) Âgehî, Muhammed Rıza Prof. Dr. Vüsale MUSALI
Görüntüle
7 SA‘ÂDETÜ’L-İKBÂL (AVAZ OTAR) Avaz, Avaz Otar Dr. Duygu Koca
Görüntüle
8 DÎVÂN (EMÎN) Emîn, Molla Ali Binni Molla Emîn Prof. Dr. Adem Öger
Görüntüle
9 DİVAN (EMÎR) Emîr, Ömer Han Prof. Dr. Mustafa Tanç
Görüntüle
10 KÜLLİYÂT-I GARÎBÎ (GARÎBÎ) Garîbî, Huşal Doç. Dr. Fatih Bakırcı
Görüntüle
11 KİTÂB-I GARÎBÎ (GARÎBÎ) Garîbî, Turdî Nâzım Prof. Dr. Adem Öger
Görüntüle
12 BEHRÂM-I GÛR (GARÎBÎ) Garîbî, Turdî Nâzım Prof. Dr. Adem Öger
Görüntüle
13 DÎVÂN (GÜLHANÎ/CÜR'ET) Gülhanî/Cür'et, Muhammed Şerîf Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
14 DÎVÂN (HESTE) Heste, Abdulla Ahun Şerîf Ahun Oğlu Prof. Dr. Adem Öger
Görüntüle
15 ÇÂR DERVÎŞ (HIRÂMÎ) Hırâmî, Molla Kurbân Prof. Dr. Vüsale MUSALI
Görüntüle
16 RA’NÂ VE ZÎBÂ (HIRÂMÎ) Hırâmî, Molla Kurbân Prof. Dr. Vüsale MUSALI
Görüntüle