RİSÂLE-İ MAKÂLÂT-I ŞEYH MUHYİDDÎN-İ ARABÎ (MARMARAVÎ)
tekke edebiyatı
Marmaravî, Ahmed Şemseddin, Yiğitbaşı Velî (d. 839/1435-1436 - ö. 910/1505)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Marmaravî'nin dört kapı-kırk makam anlayışını ele aldığı eseri. Besmele, hamdele ve salveleden sonra Marmaravî, risâlenin muhtevâsıyla ilgili bir hadîs-i şerîfle esere giriş yapar. Devâmındaki şu ifâdelerde risâlenin içeriğiyle ilgili ipuçları verir: “Ey derviş! Bilgil ki yol varmağa ve maksûda ermeğe üç nesne gerektir: Evvel şerîat, ikinci tarîkat, üçüncü hakîkat. İmdi, bilgil ki şerîat, Peygamber ahkâmıdır, din içinde; tarîkat, ahvâlidir Hak yolunda; hakîkat. usûlüdür, yol varmaktan oldu; hakîkatten ve envârdan ve esrârdan. Pes dervişe dahi vâcibdir ki lâ-büd kadarı denlü şerîatten gönlünde tuta ve tarîkatten lâ-büd kadarı işleye, pîşe edine. Tâ kim hakîkatten kim Tanrı Teâlâ’nın hazînesidir, açıla; sa‘yi kadar nûrlardan ve sırlardan ve nesne ala. Ve Tanrısıyla bilişe, yâd olmaya.” (Marmaravî: vr. 215b).

Tasavvuftaki dört kapı–kırk makam (şerîat-tarîkat-hakîkat-mârifet) anlayışının anlatıldığı risâlede, tarîkat ehlinin 10 türlü ameli şu şekilde sıralanır ve bunlar açıklanır: 1) Tanrı’yı talep, 2) Sohbet, 3) Şeyhini seven bir mürid olmak, 4) Ona itâatkâr olmak, 5) Terk-i dünyâ, 6) Hak’tan korkmak, 7) Az konuşmak, 8) Az yemek, 9) Az uyumak, 10) Uzlet.

Hakîkat ehlinin 10 çeşit ameli de şunlardır: 1) Vuslat ve mârifet, 2) Hiç kimseye karşı kötü söz ve davranışta bulunmamak, 3) Şefkat, 4) Tevâzu, 5) Rızâ ve teslîm, 6) Tevekkül, 7) Tahammül, 8) Halktan tama’ını kesmek, 9) Kanâat, 10) Temkîn. Eserin sonuna doğru Şeyh Muhyiddîn İbnü’l-Arabî’nin ismi bizzat zikredilerek Fusûs’un ilk bölümü olan Âdem fassı’ndan alıntılara yer verilir. (Marmaravî: 223a-223b). Eser, ismini buradan almış olmalıdır.

Ülkemiz kütüphânelerinde 3 adet nüshasını görebildiğimiz bu eser, müellifinin hayatı, eserleri ve tasavvufî görüşleri üzerine doktora tezi hazırlayan Ahmet Ögke (2001) tarafından yayınlanmıştır.

Müellifin biyografisi için bk. "Şemseddin Marmaravî, Ahmed, Yiğitbaşı Velî". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/semseddin-marmaravi-ahmed-yigitbasi

Eserden Örnekler


Ey dervîş! Çün bildin ki Tanrı'ya ermeğin ulu şartı terktir, Hak’tan artığını. Zîrâ her kişide kim terk var; yakîn biliriz kim ol kişi ma‘rifete erdi. Ya‘nî Tanrısın buldu. Ve her kişide kim terk yok; yakîn biliriz kim ma‘rifete ermedi, dünyâ ve âhiret ney idüğün bilmedi. Zîrâ kimse bir nesnenin ney idüğün bilmeyince terk edemez. Terk etmeyicek mahrûm kaldı, maksûddan. Zîrâ maksûd bizzat Allâhü Teâlâ’dır (c.c.). Hakk'ı taleb kılan, gayr-ı Hakk’ı terk etmek gerek. (Marmaravî: vr. 220a).

“Ey dervîş! Bilmek gerek kim bu yolda seyr u sülûk var ve cezbe-i Hak var ve urûc var. Bu üç nesneye meşâyih katı i‘tibâr kılmışlardır. Vâcibdir ki her birin şerh ediver; tâ her birin temiz eyleyip yola giresin. Yolda bilip dahi maksûdun ondan sonra bulasın.

Ammâ ehl-i Tasavvuf eydür: Seyr u sülûk, nefsî dileklerinden geçmekdir ve küllî hevâyından. Ve az gülmekdir. Tedrîc ile ve mücâhede kılmağla nefsi bir def‘ada mümkin değildir ki zebûn ola. Şol kadar meşakkat çeke, azın azın kim Tanrı Teâlâ ma‘rifetin duya. Buna seyr ilallâh derler. Çünkü bu ma‘nâ ona hâsıl oldu, seyr ilallâh tamâm oldu. Bundan sonra ne kadar meşakkat çekse, seyr ilallâhdır.

Ve seyr fillâh ibârettir, ondan kim mürîd Tanrıyı bildikten sonra şol kadar seyr ede kim bile, vücûd birdir, hakîkatte. Ya‘nî vücûd-i hakîkî Allah’ındır ve bâkî vücûd, vücûd-i hayâldir. Ilğım salğım gibidir, hakîkati yoktur. Seyr fillâh budur, derler.

Bu iki makâm olicak kamu nesnelerin aslın bilmiş olur ve seyrlerin duymuş olur. Nîçün yaratıldı, vücûda geldi; perde götürülmekle gönlü gözünden (Marmaravî: vr. 220b-221a).

Kaynakça


Akkuş, Mehmet (1988). “Yiğitbaşı Velî Ahmed Şemseddîn-i Marmaravî’nin Hayatı ve Eserleri I-II”. İlim ve Sanat (21-22): 29-33/60-63.

Akkuş, Mehmet (2009). “15. Asrın “Yiğitbaşı Velîsi” Ahmed Şemseddîn-i Marmaravî’nin Hayatı ve Eserleri”. Manisalı Yiğitbaşı Veli Ahmed Şemseddîn-i Marmaravî Sempozyumu, 26 Nisan 2008, Bildiriler. Manisa: Yiğitbaşı Vakfı Yay. 9-25.

Marmaravî, Yiğitbaşı Velî Ahmed Şemseddîn. Risâle-i Makâlât-ı Şeyh Muhyiddîn-i Arabî. Beyazıt Devlet Kütüphânesi, Veliyyüddin Efendi, 2892/5, vr. 215b-223b.

Ögke, Ahmet (2000). Yiğitbaşı Veli Ahmed Şemseddîn-i Marmaravî: Hayatı, Eserleri ve Tasavvufî Görüşleri. Doktora Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi. 

Ögke, Ahmet (2001). Yiğitbaşı Veli Ahmed Şemseddîn-i Marmaravî: Hayatı, Eserleri, Görüşleri. İstanbul: İnsan Yay.

Ögke, Ahmet (2015). Yiğitbaşı Veli Ahmed Şemseddîn-i Marmaravî Hz. Manisa: Şehzadeler Belediyesi Kültür Yay.

Uludağ, Süleyman (1989). “Ahmed Şemseddin, Yiğitbaşı”. İslâm Ansiklopedisi. C. 2. İstanbul: TDV Yay. 135-136.

Atıf Bilgileri


ÖGKE, AHMET. "RİSÂLE-İ MAKÂLÂT-I ŞEYH MUHYİDDÎN-İ ARABÎ (MARMARAVÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/risale-i-makalat-i-seyh-muhyiddin-i-arabi-marmaravi. [Erişim Tarihi: 21 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 CÂMİ’U’L-ESRÂR (MARMARAVÎ) Marmaravî, Ahmed Şemseddin, Yiğitbaşı Velî Prof. Dr. AHMET ÖGKE
Görüntüle
2 RİSÂLE-İ TEVHÎD (MARMARAVÎ) Marmaravî, Ahmed Şemseddin, Yiğitbaşı Velî Prof. Dr. AHMET ÖGKE
Görüntüle
3 MUKADDİMETÜ’S-SÂLİHA (MARMARAVÎ) Marmaravî, Ahmed Şemseddin, Yiğitbaşı Velî Prof. Dr. AHMET ÖGKE
Görüntüle
4 KEŞFÜ’L-ESRÂR (MARMARAVÎ) Marmaravî, Ahmed Şemseddin, Yiğitbaşı Velî Prof. Dr. AHMET ÖGKE
Görüntüle
5 RAVZATÜ’L-VÂSILÎN (MARMARAVÎ) Marmaravî, Ahmed Şemseddin, Yiğitbaşı Velî Prof. Dr. AHMET ÖGKE
Görüntüle
6 İRFÂNÜ’L-MA’ÂRİF (MARMARAVÎ) Marmaravî, Ahmed Şemseddin, Yiğitbaşı Velî Prof. Dr. AHMET ÖGKE
Görüntüle
7 HURDE-İ TARÎKAT (MARMARAVÎ) Marmaravî, Ahmed Şemseddin, Yiğitbaşı Velî Prof. Dr. AHMET ÖGKE
Görüntüle
8 RİSÂLETÜ’L-HÜDÂ Lİ-ULİ’L-İHTİDÂ (MARMARAVÎ) Marmaravî, Ahmed Şemseddin, Yiğitbaşı Velî Prof. Dr. AHMET ÖGKE
Görüntüle
9 ATVÂR-NÂME-İ SEB’A (MARMARAVÎ) Marmaravî, Ahmed Şemseddin, Yiğitbaşı Velî Prof. Dr. AHMET ÖGKE
Görüntüle
10 TABAKÂTÜ’L-EVLİYÂ (MARMARAVÎ) Marmaravî, Ahmed Şemseddin, Yiğitbaşı Velî Prof. Dr. AHMET ÖGKE
Görüntüle
11 AHVÂLÜ’L-EBRÂR VE’L-MUKARREBÎN (MARMARAVÎ) Marmaravî, Ahmed Şemseddin, Yiğitbaşı Velî Prof. Dr. AHMET ÖGKE
Görüntüle
12 BAHREYNÜ’L-AŞK (MARMARAVÎ) Marmaravî, Ahmed Şemseddin, Yiğitbaşı Velî Prof. Dr. AHMET ÖGKE
Görüntüle
13 SİLSİLE-İ EHL-İ TARÎKAT (MARMARAVÎ) Marmaravî, Ahmed Şemseddin, Yiğitbaşı Velî Prof. Dr. AHMET ÖGKE
Görüntüle
14 USÛL-İ VUSÛL-İ İLÂHİYYE (MARMARAVÎ) Marmaravî, Ahmed Şemseddin, Yiğitbaşı Velî Prof. Dr. AHMET ÖGKE
Görüntüle
15 MENÂKIBÜ’L-ÂRİFÎN (EFLÂKÎ) Eflâkî, Eflâkî Dede, Eflâkî Ahmed Ârifî, Ârifî Doç. Dr. Mehmet Ünal
Görüntüle
16 MEVHÛB-I MAHBÛB (ŞEYHOĞLU) Şeyhoğlu, Baba Yusuf Sivrihisarî Araş. Gör. Harun ALKAN
Görüntüle
17 MÜNYETÜ'L-EBRÂR VE GUNYETÜ'L-AHYÂR (ABDURRAHÎM) Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Taha Orhan
Görüntüle
18 TABSİRATÜ’L-MÜBTEDİ VE TEZKİRETÜ-İ-MÜNTEHİ (KONEVÎ) Konevî, Sadreddin Doç. Dr. Mevlüt Gülmez
Görüntüle
19 KİTÂBÜ’L-MÜNTEHÂ EL-MÜŞTEHÂ ALE’L-FÜSÛS (AHMED BÎCÂN) Ahmed-i Bîcân, Ahmed Bîcân, Yazıcıoğlu Ahmed Bîcân, Şeyh Ahmed Bîcân Efendi bin Sâlih Efendi, Ahmed İbnü’l-Kâtib Dr. Mehmet Bilal Yamak
Görüntüle
20 RİSÂLE-İ ZİKRULLAH (AKŞEMSEDDİN) Akşemseddin, Şemseddin Muhammed Araş. Gör. Harun ALKAN
Görüntüle
21 MİSBÂHU’L-ÜNS BEYNE’L-MA’KÛL VE’L-MEŞHÛD FÎ-ŞERHİ MİFTÂHİ’L-GAYB (FENÂRÎ) Fenârî, Mollâ Fenârî, Şemseddîn Muhammed b. Hamza, Şemseddîn Muhammed Efendi Diğer Edibe Taş
Görüntüle
22 ŞERH-İ HADİS-İ ERBÂİN (SOMUNCU BABA) Somuncu Baba Prof. Dr. Enbiya Yıldırım
Görüntüle
23 ZİKİR RİSÂLESİ/ KELİME-İ TEVHİD ZİKRİ RİSÂLESİ (SOMUNCU BABA) Somuncu Baba, Hamîdüddîn-i Aksarâyî Diğer Tuğba Nurlu Ertürk
Görüntüle
24 KÂŞİFÜ'L-ESTÂR AN VECHİ'L-ESRÂR (ŞEYH HÂMİD-İ VELÎ) Şeyh Hâmid-i Velî Öğretmen TALAT OLGUN
Görüntüle