RİSÂLE-İ KALEMİYYE (ALİ)
dinî-tasavvufî eser
Ali, Ümm-i Veled-zâde Ali Efendi (d. 930/1523 - ö. Zilhicce 980/Nisan/Mayıs 1573)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Ümmüveled-zâde Ali Efendi'nin kalem vasfında risalesi. Kalem, cahiliye Araplarında, fal oku ile kura çekiminde kullanılan bazı gereçlerin (İbn Manzûr 1956:491) adı olmasının yanında İslami literatürde kader bahsinin önemli kavramlarından olmuştur.

Risâle-i Kalemiyye/er-Risâletü’l-Kalemiyye mensur Arapça bir eserdir. Nüshası Raşid Efendi. 617/13 numarada bulunmaktadır. Müellif, kalem atrafında oluşan tasavvufî yaklaşımları, kalemi çeşitli yönlerden muhtelif unsurlara benzeterek ve kişileştirerek işlemiştir. Özellikle kalem ile Hz. Yunus, Hz. Süleyman, Hz. Yakup, Zülkarneyn ve Ka‘bu’l-ahbâr gibi dinî ve tarihî şahsiyetler arasındaki benzerlik, ilim sahibi olma ve her türlü ilmi kaydederek sonraki nesillere aktarma yönündendir. Risalede bilgeliğinin yanı sıra kalem, marifet kaynaklarından beslenen etkileyici hitabetiyle sözün zirvesindeki bir edip; hikmet nurları kalbinden diline yansıyan bir hakîm; cömert bir ticaret erbabı; tenkit konusunda oldukça acımasız bir söz celladı; Rum sergilerine Arap ve Acem işleri başta olmak üzere muhteşem nakışlar işleyen bir nakkaş; yüce faziletler mülkünün mâliki; salih ilim ve amel yolunun sâlikidir.

Risâle-i Kalemiyye seci‘li bir metindir. Metinde sekiz ayrı manzum parça vardır. Nev‘îzâde Atâyî, bu manzumelerden birinin Rızâî Mahmud Baba Efendi (ö. 1579) methinde söylendiğini kaydetmiştir (2017: 1000).

Şairin biyografisi için bk. "Ali, Ümm-i Veled-zâde Ali Efendi". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ali-ummi-veledzade-ali-efendi

Eserden Örnekler


Ke-ennehû Zünnûn kad iltekamehû nûn. Ve Ya‘kûbü yedûmü alâ’l-enîni ve’l-bükâ. Hüve Süleymânü fî vâdî’n-nemli yesîr ve lehû sarhun mümerridün min kavârîr. Hakîmün zaherat yanâbî‘u’l-hikemi min kalbihî ilâ lisânihî. Edîbün hâze kasabâti’r-rihâni bi-bedî‘i beyânihî. Münşidü’n-nevâdiri ve münşi’ü’l-bevâdir. Ka‘bü’l-ahbâr yühaddisü esâtîra’l-evvelîn ve yuhbiru ammâ cerâ alâ’l-kurûni’l-akdemîn (er-Risâletü’l-Kalemiyye 56b-59a). 

Kaynakça


İbn Manzûr (1956). 12.C. Lisânü’l-Arab. Beyrut: Dâru Sâdır.

Nev‘îzâde Atâyî (2017). Hadâ’iku’l-Hakâ’ik fî Tekmileti’ş-Şakâ’ik. Hzl. Suat Donuk. İstanbul: Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yay.

Ümmüveled-zâde Ali Efendi. er-Risâletü’l-Kalemiyye. Raşid Efendi. 617/13. vr. 56b-59a.

Atıf Bilgileri


Ekiz, Cihat. "RİSÂLE-İ KALEMİYYE (ALİ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/risale-i-kalemiyye-ali. [Erişim Tarihi: 19 Mayıs 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 RİSÂLE-İ SEYFİYYE (ALİ) Ali, Ümm-i Veled-zâde Ali Efendi Araş. Gör. Cihat Ekiz
Görüntüle
2 RİSÂLE-İ ŞEM'İYYE (ALİ) Ali, Ümm-i Veled-zâde Ali Efendi Araş. Gör. Cihat Ekiz
Görüntüle
3 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
4 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
5 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
6 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
7 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
8 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
9 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
10 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
11 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
12 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle