REFÎK-İ TARÎK
tasavvufî eser
Rahmî, Abdurrahîm Efendi (d. ?/? - ö. 1223/1808-09)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Mevlanâ Kâsım-ı Hâni’nin Seyr ü Sülûk İlel Mülkü’l-Mülûk isimli risalesinin tercümesidir. Eser tasavvufta seyr ü sülük merhalelerini anlatır. Türkçe karşılığı olarak "yol arkadaşı" şeklinde anlamlandırabileceğimiz Refîk-i Tarîk, tasavvufa yeni adım adan bir mürit için kılavuz mahiyetindedir.

Rahmî’nin bildirdiğine göre eser genel olarak “tezkiye-i nefs ve tasfiye-i kalb” için yazılmıştır. Eser, mukaddime, on bab (bölüm) ve bir hâtimeden oluşur. Mukaddime bölümünde eserde geçen önemli tasavvufî kavramların anlamları açıklanmıştır. Birinci bab; dünyanın zevkini yermek ve hakiki lezzetleri açıklamak içindir. İkinci bab; tarikatın seyr-i sülûk usûlleri hakkındadır. Üçüncü babda Allah ile kul arasındaki hicâbın kaldırılması zikrolunmuştur. Dördüncü bab; nefs-i emmâre, seyr-i âlem, mahal ve hâl gibi konulardan bahseder. Beşinci bab; nefs-i levvâme ve onun sıfatları hakkındadır. Altıncı bab nefs-i mülhime, yedinci bab; nefs-i mutmainne, sekizinci bab; nefs-i râziyye, dokuzuncu bab nefs-i marziyye hakkındadır. Onuncu bab ise nefs-i kâmile ve kurb-i ubûdiyyet hakkındadır. Hâtimede mürşid ve ahvali ve buna benzer konular anlatılmıştır (Erkal 2015: 13).

Eserin dört yazma nüshası tespit edilmiştir. 1) İstanbul Millet Kütüphanesi Ali Emiri Koleksiyonu No: 34 Ae Şeriyye 872 (Eser burada yanlış olarak "Refît-i Târih" şeklinde okunmuş ve böyle kayıt altına alınmıştır), 2) Mısır Milli Kütüphanesi Türkçe Yazmaları No: m Tasavvufi Türkî 14, Kahire-Mısır. 3) İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi, No: 297.7, Barkod: NEKTY10518, istisah tarihi h.1196, 83 varak. 4) İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi, No: 297.7, Barkod: NEKTY012548, istisah tarihi h.1250; 49 varak.

Şairin biyografisi için bk. "Rahmî, Abdurrahîm Efendi".Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/rahmi-abdurrahim-efendi


Eserden Örnekler


Mürşid: Tıbb-ı ruhâniyeyi bilüp ve irşâda kâdir olan kimsedür.

Murâkebe: Hak Sübhâne ve Te’âla hazretleri cem’-i ahvâle muttali’ olduğunu dâimâ bilmekdür.

Müşâhede: Vücûddan her zerrede Hak Te’âlâ hazretlerini görmekdür. Azîmetine lâyık olmayan nekâyısdan tenzîh itmek üzre meşhûd–ı hakla hakkı görmekdür.

Tecellî: Envâr-ı guyûbdan sâlikin kalbine münkeşif olan nûrdur ve tecellî dört aksâmdur. Evvelki tecellî-i ef ’âl, ikinci tecellî-i esmâ, üçüncü tecellî-i sıfât, dördüncü tecellî-i zâtdur ve ekser-i evliyâ Kaddesallah-ı Te’âlî esrârihim hazerâtı tecellî-i zâtı mümkin değildür diyü tahkîk ü aksâm-ı sâlise-i bâkiyenin imkân ile tedkîk buyurmuşlardır (Erkal 2015: 66).

Kaynakça


Erkal, Abdulkadir (2015). Erzurumun Yüzleri, Abduurahîm Rahmî. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Yay.

Atıf Bilgileri


erkal, abdulkadir. "REFÎK-İ TARÎK". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/refik-i-tarik. [Erişim Tarihi: 23 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (RAHMÎ) Rahmî, Abdürrahîm Efendi Doç. Dr. abdulkadir erkal
Görüntüle
2 AVÂMİL-İ ATÎKA Rahmî, Abdurrahîm Efendi Doç. Dr. abdulkadir erkal
Görüntüle
3 MANZÛME-İ DURÛB-I EMSÂL (HIFZÎ) Hıfzî Dr. Öğr. Üyesi BAHANUR ÖZKAN BAHAR
Görüntüle
4 NA'T MECMÛ'ASI (HÜSEYİN AYVANSARÂYÎ) (Rıfat Kütük Şahsi Kütüphanesi) Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin Diğer Aybala Sena KÜTÜK
Görüntüle
5 DÎVÂN (KESBÎ /KİSBÎ) Kesbî/Kisbî, Kesbî Mehmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
6 TERCÜME-İ DURÛB-I EMSÂL-İ ARABİYYE (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullah Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
7 TERCÜME-İ LUTFU'T-TEDBÎR fî SİYÂSÂTİ'L-MÜLÛK (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
8 TERCÜME-İ EL-BERKU’L-YEMÂNÎ FÎ FETHİ’L-OSMÂNÎ (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
9 DÎVÂN (TEKİRDAĞLI AHMED LÜTFÎ) Lütfî, Ahmed Lütfî Efendi Diğer Ahmet Serdar Erkan
Görüntüle
10 MÜSTEVCEBÜ’L-HALÂS FÎ TEFSÎR-İ SÛRETİ’L-İHLÂS (TÂHİR, MEKKÎ-ZÂDE MEHMED) Tâhir, Mekkî-zâde Mehmed Tâhir Efendi (?/? – ö. 1128/1716) Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan UZUN
Görüntüle
11 AHSENÜ'L-HABER MİN KELÂMİ SEYYİDİ'L-BEŞER (VÂSIF, ŞA'BÂN-ZÂDE ABDULLÂH VÂSIF ÇELEBİ) Vâsıf, Şa'bân-zâde Abdullâh Vâsıf Çelebi Diğer Nükran ERBAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed İkbâl Güler
Görüntüle
12 DÎVÂNÇE (ABDÎ / VASSÂF) Abdî (Vassâf), Abdullâh Efendi Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle