REDDİYE VE TEKZÎBİYYE (FÂZIL PAŞA)
şiir
Fâzıl Paşa (d. 1210/1795 - ö. 1300/1882)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Asıl adı Muhammed Fazlullah Şerifzâde olan Mehmed Fâzıl Paşa’nın Ziyâ Paşa’nın Zafernâme’sine reddiyye ve tekzîbiyye niteliğinde yazdığı eseri. Zafernâme, farklı zamanlarda kaleme alınmış kaside, tahmis ve şerh olmak üzere üç bölümden oluşan hiciv türünde bir eserdir. 66 beyitlik medhiye tarzındaki kaside, İzmit mutasarrıfı Fâzıl Paşa’nın dilinden Âlî Paşa için yazılmıştır. Ziyâ Paşa eserini bizzat kendisi “Zât-ı Hazret-i Sadaret Penâhı Girid memuriyetlerinde muzafferiyetlerine dair İzmid mutasarıfı saadetlü Fâzıl Paşa Hazretleri’nin nazmeylediği Zafernâme’dir.” diye takdim etmiştir. Ancak herhangi bir zafer söz konusu değildir. Eserde Âlî Paşa’nın Girid isyanı üzerine oraya gidip ayaklanmayı idari maslahatta bastırması ve neticede zafer kazanmış bir eda ile İstanbul’a dönüşü anlatılmakta bu hadisedeki tutumuyla birlikte devrin siyasi manzarası içinde şahsi karakteri ve hususiyetleri karikatürize edilmektedir. Zafernâme’sini bu hâliyle bırakmayan Ziyâ Paşa daha sonra 66 beyitlik bu kasidesini Karantina Kâtipliği’nden emekli Hayrî Efendi’nin dilinden tahmis ederek geliştirmiştir. Bunu da “İzmid Mutasarrıfı saadetlü Fâzıl Paşa Hazretleri’nin hakk-ı âlî-i hazret-i sadaret penâhide inşâdına muvaffak oldukları Zafernâme üzerine Karantina Kitâbetinden mütekâid Hayrî Efendi’nin nazm eylediği tahmîs-i nefistir.” şeklinde ifade etmiştir. Bu tahmisi de Zaptiye Müşîri Hüseyin Hüsnü Paşa’nın kaleminden çıkmış gibi şerh etmiştir (Kolcu 1998 28-39).

Mehmet Fâzıl Paşa, eserini Zafernâme’de ileri sürülen yergi, itham ve suçlamalara karşı çıkmak, yanlış fikirleri düzeltmek ve atfedilen Âlî Paşa düşmanlığının doğru olmadığını belirtmek için kaleme almıştır. Paşa’nın Zafernâme’yi kendi adına isnat etmesine şiddetle öfkelenen Mehmed Fâzıl Paşa otuz beş beyitlik Reddiyye ve Tekzîbiyye’sinde öncelikle “Ebedî hicv ü hezel olmadı benden sâdır” sözleriyle Zafernâme gibi bir hiciv eseri yazmadığını, “Hâric-i tavr-ı edeb nazm ü nesr söylemedim / Bilir ehl-i din ü dâniş şu’arâ-yı sâir” beytiyle de eserin kendisinin olmadığını ifade eder. Akabinde Sadrazam Âlî Paşa’nın sadık bir kulu, onun ikramlarına karşı şükredici olmasının boynunun borcu olduğunu, bundan ötürü ikbalinin ve ömrünün uzun olması için Hz. Mevlâ’ya dua ettiğini belirtir. Daha sonra yirmi beyit ile Ziyâ Paşa’yı eleştirir (Kolcu 1998: 23-92).

Mehmed Fâzıl Paşa eserini Zafernâme’nin şekil hususiyetlerini alarak nazmetmiştir. Reddiyye ve Tekzîbiyye’nin de nazım şekli kasidedir. O da aruzun remel bahrinin “fe’ilâtün fe’ilâtün fe’ilâtün fe’ilün” kalıbı ile kaleme alınmıştır. Ancak eser, beyit sayısı bakımından farklılık arz etmektedir. Zafernâme altmış altı beyit olarak yazılmasına rağmen Reddiyye ve Tekzîbiyye otuz beş beyittir.

Eser, Hasan Kolcu tarafından yayımlanmıştır (Kolcu 1998).

Şairin biyografisi için bk. “Fâzıl Paşa, Antepli”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/fazil-pasa

Eserden Örnekler


Bir köpek dişli teres hâin-i dîn ü millet

Devletin nân u ni’am azgınıdır ol kâfir


Eylemiş nâmıma isnâd ile Hiciv imlâ

Tîr ü kudretle anı recm ide Rabb-i Kâhir


Devletin şân ile nâmı vikelâya dokunur

Ebedî hicv ü hezel olmadı benden sâdır


Hâric-i tavr-ı edeb nazm ü nesr söylemedim

Bilür ehl-i dil ü dâniş şu’arâ-yı sâir


Sadr-ı Âlî-keremin bunca sene bendesiyim

Borcudur boynumun ihsânına olmak şâkir


Ömr ü ikbâlin ede Hazret-i Mevlâ müzdâd

Olmuşum leyl ü nehâr ed’îyyesinde zâkir


Kıt’a takdîmini yazmış hezeyânında anîd

Etmiş olsaydım o nazmımla olurdum fâhir


Hadd-ı âdâbı bilir devletin ednâ kulıyım

Arza etseydim emel kıt’alarım var vâfir


Yazdığım kıt’aların neşr edeyim bak birini

Haklı nazm eylemişim gün gibi zâhir ü bâhir


Bunca lutf u ni’am-ı pâdişehe mazhar iken

Mülteci oldu kim Efrence Ziyâ-yı bed-kâr (Kolcu 1998: 66-68).





Kaynakça


Apaydın, Mustafa (2001). Türk Hiciv Edebiyatında Ziyâ Paşa. Ankara: T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları.

Budak, Ali (2013). Ziya Paşa’nın İroni ve Parodi Şaheseri Zafernâme ‘Çağdaş Kuramlarla Bir Satir Analizi’. İstanbul: Bilge, Kültür, Sanat.

Göçgün, Önder (1986). “Tanzimat Devri’nin Bir Hiciv Abidesi: Ziyâ Paşa’nın Zafernâme’si”. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi (Sefad)/Selçuk University Journal Of Faculty Of Letters, 1-27.

Kolcu, Hasan (1998). Ziya Paşa'nın Zafernâme'sine Reddiye ve Tekzîbiyye. İstanbul: Can Yay.

Uçman, Abdullah (2013). “Ziyâ Paşa”. DİA. C.4. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.

Yaşa, Tuğçe (2020). “Geleneksel Şerh Yönteminin Bir Uygulayıcısı Olarak Ziya Paşa”. Türk Kültürü ve Medeniyeti Araştırmaları Dergisi – Journal of Turkish Culture and Civilization Researches. 1 (1), (Ocak – January): 124-145.

Ziya Paşa (yty). Zafernâme. (hzl. Fikret Şahoğlu). İstanbul: Tercüman 1001 Temel Eser.



Atıf Bilgileri


BAKA TELLİ, Şermin. "REDDİYE VE TEKZÎBİYYE (FÂZIL PAŞA)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/reddiye-ve-tekzibiyye-fazil-pasa. [Erişim Tarihi: 16 Temmuz 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (FÂZIL) Fâzıl Paşa Gönül Delice
Görüntüle
2 ŞERH-İ HAKÂYIK-I EZKÂR-I MEVLÂNÂ (FÂZIL PAŞA) Bosnalı Mehmed Fâzıl Paşa Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
3 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
4 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
5 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
6 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
7 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
8 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
9 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
10 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
11 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
12 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle