REBÎU'S-SELÂME (NİDÂÎ)
veba risalesi
Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî (d. 915 (?)/1509 (?) - ö. 975 (?)/1567 (?))

ISBN: 978-9944-237-87-1


Veba ve veba salgınına dair Osmanlı döneminde yazılmış ilk müstakil kitap. Eser, 16. yüzyılın hekimlerinden Kaysûnî-zâde Nidâî Mehmed Çelebi el-Ankaravî tarafından kaleme alınmıştır. Eserin istinsah tarihi 1162 olarak kaydedilmiştir. Eserin konusu tıbbî, şer‘î ve hikemî olarak tecrübe edilmiş olan ilaç terkiplerinden oluşmaktadır. Nidâî, eserinin kısa ancak çok faydalı bilgilerden meydana geldiğini söyler. Manzum ve mensur karışık yazılmış olan eserin ilk 5,5 ve son 11,5 yaprağı manzum kısımdan oluşur ve bu kısımlarda mefâ‘ilün mefâ‘ilün fe‘ûlün kalıbı kullanılmıştır. Manzum giriş kısmında Allah’a, Hz. Muhammed’e, Dört Halifeye ve dönemin hükümdarı II. Selim’e övgü vardır. Eserin yazılış sebebi hakkında bilgi verilen bölümle birlikte mensur kısım başlar. Eser, bir mukaddime, yedi bab ve Hatime bölümleri üzerine kurulmuştur. Mukaddime kısmında havanın özelliklerinden, birinci babda vebanın anlamı ve bulaşma sebeplerinden, ikinci babda cin tayifesinin özelliklerinden, üçüncü babda vebanın belirtilerinden ve vebadan kaynaklanan ateşten, dördüncü babda vebanın ve pis havanın ortadan kaldırılmasıyla ilgili önlemlerden ve veba ile salgının tedbirlerinden, beşinci babda veba günlerinde yenilmesi ve içilmesi gerekli olan yiyecek ve içeceklerden ayrıca hastalıkta faydalı olan birleşik ve birleşik olmayan maddelerden, altıncı babda veba günlerinde ve salgında dikkat edilmesi gerekli olan hareketlerden ve uyku durumundan, yedinci babda veba zamanındaki kusma, banyo yapma, cinsel ilişki gibi konulardan ve hatimede ise veba günlerinde doğru olan yasal tedbirlerden, hareketlerden ve ilaçlardan bahsedilmiştir.

Eserin bilinen iki nüshası vardır, ilki Süleymaniye Yazma Eser Ktp. Hacı Selim Ağa numara 882/3’te kayıtlıyken diğeri Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi Yeniler numara 265’te (eski numara 1744) kayıtlıdır. Eserin Hacı Selim Ağa nüshası 30 varak olup nesihle yazılmıştır; Topkapı nüshası ise eksiktir. Eserin dili, 16. yüzyıl klasik Osmanlı Türkçesi dil özelliklerini yansıtmakla birlikte Eski Anadolu Türkçesi’nin bazı imla özelliklerini de devam ettirmiştir (Demir Öztürk 2021: 14-15).

Eser üzerine Nuray Demir Öztürk tarafından bir yüksek lisans çalışması yapmış olup (Demir Öztürk 2013) daha sonra bu çalışma kitap olarak da basılmıştır (Demir Öztürk 2021).

Yazarın biyografisi için bk. “Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/nidai-mehmed-celebi-ankaravi 

Eserden Örnekler


Bâbü’l-Evvel:

Fasl:

Pûşîde olmaya ki bu ‘ufûnet-i hevâdan tâ‘ûn-ı vebâ peydâ oldugı gibi kezalik tâ‘ûndan dahi ‘ufûnet-i hevâ peydâ olur. Bu takdîrce bed ve münker hevâ sebeb-i mevt ve helâk olur. Nitekim mefhar-ı mevcûdât aleyhi’s-salatü ve’s-selâm: Tâ‘ûn olan şehirden çıkup, âhar yire gitmegi nehy buyurmışlardur. Tâ kim vebâ [84a] ve tâ‘ûn gayri yire sirâyet itmeye ve tâ‘ûn olan şehre girmegi dahi men‘ ve nehy buyurmışlardur (Demir Öztürk 2021: 52-53).

Kaynakça


Demir Öztürk, Nuray (2013). Nidâî Mehmed Çelebi Ankaravî'nin Rebîu's-Selâme Adlı Eseri: Metin-Türkiye Türkçesine Çeviri-Dizin-Tıpkıbasım. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Demir Öztürk, Nuray (2021).16. Yüzyılda Veba Üzerine Yazılmış Bir Tıp Eseri: Nidâî’nin Rebî‘ü’s-Selâme’si. Ankara: Grafiker Yay.

Atıf Bilgileri


Demir Öztürk, Nuray. "REBÎU'S-SELÂME (NİDÂÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/rebiu-s-selame-nidai. [Erişim Tarihi: 25 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 TÂRİH-İ SÂHİB GİRAY (NİDÂÎ) Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî Dr. Bilal Güzel
Görüntüle
2 GENC-İ ESRÂR-I MA'NÎ (NİDÂÎ) Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî Prof. Dr. Nuran ÖZTÜRK
Görüntüle
3 TERCÜME-İ NAZM-I LOKMÂN HEKÎM (NİDÂ'Î) Nidâ'î, Şa'bân Nidâ'î Ankaravî Doç. Dr. Lokman Taşkesenlioğlu
Görüntüle
4 FETİHNÂME-İ KAL'A-İ CERBE (NİDÂÎ) Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî Araş. Gör. Dr. SEDA AKSÜT
Görüntüle
5 RİSÂLE-İ TARİKAT-I NİDÂİ (NİDÂÎ) Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî Araş. Gör. Dr. SEDA AKSÜT
Görüntüle
6 TENBİH-NÂME (NİDÂÎ) Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî Araş. Gör. Dr. SEDA AKSÜT
Görüntüle
7 DÜRR-İ MANZÛM (NİDÂÎ) Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî Doç. Dr. Ümran Ay Say
Görüntüle
8 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
9 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
10 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
11 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
12 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
13 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
14 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
15 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
16 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
17 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle