PEND-NÂME-İ ATTAR TERCÜMESİ (ŞU'ÛRÎ)
Feridüddin Attar'ın Pend-nâmesinin tercümesi
Şu'ûrî, Hasan Çelebi (d.?/?-ö. 1105/1693-94)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Klasik Fars edebiyatının önemli şairlerinden biri olan Ferîdüddîn Attâr’ın Pend-nâme adlı eserinin Hasan Şu'ûrî Çelebi tarafından yapılan tercümesi.

Şu'ûrî’nin yapmış olduğu Pend-nâme tercümesi ihtiva ettiği evrensel mesajlar hasebiyle birçok kesim tarafından sevilmiştir ve bu da onun Türk edebiyatının en fazla itibar gören eserleri arasında yer edinmesini sağlamıştır.  Pend-nâme tercümesinin müellif nüshası olan Süleymaniye Kütüphanesi Darül-Mesnevi Bölümü185 numaradaki nüshasında belirtildiği üzere 1672 yılının Temmuz ayında tamamlandığı anlaşılmaktadır (Türkoğlu 2018: 687). Mesnevi nazım şekliyle, remel bahrinin "fâ’ailatün fâ’ailatün fâ’ilün" vezniyle yazılmış bir eserdir, sadece 542. beyitte vezin "mefâ’ilün mefâ’ilün fe’ülün" şeklindedir. Eser 805 beyitten müteşekkildir, mesnevi nazım şekline özgü bölümlendirme bütün öğeleriyle olmasa da mevcuttur. Birinci ve yirmi beşinci beyitler arası tevhid, yirmi altıncı ve otuz dördüncü beyitler arası na’t ve medh-i çâr-ı yâr-ı güzîn, otuz beşinci ve kırkıncı beyitler arası din büyüklerine methiye, kırk bir ve elli birinci beyitler arası ise münacat bölümünü oluşturur.

Eser dinî ve ahlakî bir türde yazıldığından hikâyelere yer verilmemiştir ve konular müstakil başlıklar halinde gösterilmiştir. Bölümlerin başlıklarında bulunan beyitlerin ilk mısraı Farsça, diğer mısraı ise Türkçe yazılmıştır. Ardından ne anlatılmak istendiğini belirten bir cümle bulunur. Bu gösterim şekli sadece bu esere mahsustur ( Konar 2010: 14).  Başlık beyti ve izah cümlesinin ardından yazılan ilk beyit ekseriyetle bir girizgâh beyit özelliğini taşımaktadır. Eserin tercümesinde orijinal metinde izlenen gösterim şekline bağlı kalınmıştır. Buna göre eserin genelinde iki gösterim şekli ön plana çıkmaktadır. İlk olarak başlıkta yazılan konunun izahı, konuyla ilgili nasihatler verme; ikinci olarak da anlatılmak istenen konunun birkaç madde halinde sıralanması ve sonra genel nasihatler verme şeklidir ( Konar 2010: 14 ).

Eserde dinÎ ve ahlakî bir mesnevi olduğu için dinî ıstılahlar fazlasıyla yer alır. Esma-i Hüsnâ denilen Allah’ın isimlerinden bazılarından ve Allah’ın zâtî ve subûtî sıfatlarından zikredilmiştir. Anlatılmak istenen konuyla ilgili ayet ve hadislere mealen yahut telmih sanatına başvurularak göndermeler yapılmıştır ve bazı din büyüklerinden, tarihî karakterlerden ve mitolojik unsurlardan bahsedilmiştir. Eserin tevhid bölümünde bazı peygamberlerin isimleri geçmektedir. Bu peygamberler; Hz. Âdem, Hz. Nûh, Hz. Lût, Hz. Dâvûd, Hz. Süleymân, Hz. Yûnus ve Muhammet’tir. Bazı peygamberlere ise telmihte bulunulmuştur. Bu peygamberler ise Hz.Hûd, Hz. Sâlih, Hz. İbrâhîm, Hz. Eyyub, Hz. İsâ, Hz. Yahyâ, Hz. Zekeriyya ile Hz. Üzeyir’dir. Ayrıca Hülefa-i Raşîdin’in, ashab-ı kiramdan bazı kimselerin ve mezhep imamlarının isimlerinin de zikredildiği beyitler mevcuttur. Bahsi geçen bu önemli isimlerin yanı sıra eser didaktik bir amaçla yazıldığından dolayı kâmil insan olma yolunda neler yapılması gerektiği, Müslüman bir kimsede bulunması ve bulunmaması gereken hasletler, tasavvuf yolunda ulaşılması gereken mertebeler teferruatlı bir şekilde anlatılmıştır.

Eser Aişe Handan Konar tarafından yüksek lisans tezi olarak çalışılmıştır (2010).

Şairin biyografisi için bk. “Şuûrî, Hasan Şuûrî Çelebi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/suuri-hasan-suuri-celebi

Eserden Örnekler


Pend-nâme-i Attar Tercümesi'nden

26

Seyyidu'l-kevneyn hatmu'l-murselîn

Âhir âmed bûd fahru'l-evvelîn

İki âlem şâhı hatm-ı enbiyâ

Fahr ider anunla cümle asfiyâ

27

Ân ki âmed nuh felek miʻrâc-ı û

Enbiyâ vu evliyâ muhtâc-ı û

Bu tokuz eflâk anun miʻrâcıdur

Cümle âlem lutfınun muhtâcıdur

28

Şod vucûdeş rahmeten li'l-âlemîn

Mescid-i û şod heme rûy-ı zemîn

Zât-ı pâki âleme rahmetdürür

Cümle yirde tâʻate ruhsatdurur

29

Ân ki şod yâreş Ebûbekr u Omer

Ez-ser-i enguşt-i û şakk şod kamer

Ol ki dostı oldı Bubekr üʻÖmer

Barmagıyla gökde şakk oldı kamer

30

Ân yekî ûrâ refîk-i gâr buved

V'ân diger leşker-keş-i ebrâr buved

Biri Bûbekr ana yâr-ı gâr idi

Hem Ömer ser asker-i ebrâr idi ( Konar 2010: 75)



Kaynakça


Konar, Aişe Handan (2010). Hasan Şu'ûrî Efendi'nin Pend-nâme-i Attâr Tercümesi Metin ve İnceleme. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi

Türkoğlu, Serkan (2018). "Türk Edebiyatında Pendnâme-i Attar’ın Manzum Tercümeleri ve Seyyid Ali Rızâ’nın Riyâzü’r-Rızâ’sı". Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Nisan  22(Özel Sayı): 671-692

Atıf Bilgileri


Özdener, Çağrı. "PEND-NÂME-İ ATTAR TERCÜMESİ (ŞU'ÛRÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/pend-name-i-attar-tercumesi-su-uri. [Erişim Tarihi: 25 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (ŞU'ÛRÎ, HASAN ÇELEBİ) Şu'ûrî, Hasan Çelebi Dr. Öğr. Üyesi deva Özder
Görüntüle
2 FERHENG-İ ŞU'ÛRÎ VEYÂ LİSÂNÜ’L-ACEM (ŞU'ÛRÎ) Şu'ûrî, Hasan Şu'ûrî Çelebi Prof. Dr. OZAN YILMAZ
Görüntüle
3 TA'DİL-İ ENMUZECE/EMZİCE (ŞU'ÛRÎ, HASAN ÇELEBİ) Şu'ûrî Hasan Çelebi Diğer Çağrı Özdener
Görüntüle
4 LEMEZÂT-I HULVİYYE EZ LEMEÂT-I ULVİYYE (MAHMUD CEMALEDDİN HULVÎ) Mahmud Cemaleddin el-Hulvî Diğer Özlem Şamlı
Görüntüle
5 AHBÂRÜ’L-'İBER (ZA’ÎFÎ, MUHAMMED) Za'îfî, Muhammed Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
6 KIRK HADİS TERCÜMESİ (FEYZÎ-İ KEFEVÎ) Feyzî-i Kefevî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
7 ZÜBDETÜ'N-NESÂYİH VE UMDETÜ'T-TEVÂRÎH (IYÂNÎ) Iyânî, Cafer Iyânî Bey Prof. Dr. Osman Ünlü
Görüntüle
8 RÂZ-NÂME FÎ MENÂKIBİ'L-ULEMÂ VE'L-MEŞÂYİH VE'L-FUZELÂ (KEFEVÎ HÜSEYİN) Kefevî, Hüseyin ismail Aksoyak
Görüntüle
9 ES-SEYFÜ'L-MESLÛLÜ FÎ ŞERHİ'R-RESÛLİ (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafa b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
10 HADÎS-İ ŞERÎFLER MECMUASI (MUSTAFÂ b. BÂLÎ) Mustafâ b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
11 HÂŞİYE ALÂ ŞERHİ MİFTÂH (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafâ bin Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
12 TUHFE-İ ŞEMSÎ (ŞEMSÎ) Şemsî, İsfendiyar-zâde Şemsî Ahmed Paşa Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
13 KARAMAN-NÂME (ŞİKÂRÎ) Şikârî Araş. Gör. Mizan Coşkun Özgür
Görüntüle