NÜZHETÜ’L-EBRÂR EL-MUTTALİ‘ Lİ-ESRÂRİ’L-GAFFÂR/NÜZHETÜ’L-EBRÂR MİN-EHLİ’L-ESRÂR (RIZÂYÎ)
Aksaray şehrinde yaşamış dinî-tasavvufî şahsiyetler hakkında yazılmış Arapça menkıbevî bir eser
Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî (d. 1007/1598-99 - ö. ?/?)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Celvetî sûfîsi Aksaraylı Seyyid Hasan Rızâyî tarafından yazılmış eser, isminden de anlaşılacağı üzere, “mağfireti geniş Allah’ın sırlarından haberdar olan sadıkların çevresindeki gözlemlerden ya da sır ehlinden olan temiz insanlar arasındaki bir gezintiden ve bu gezintiden elde edilen haz”dan bahsetmektedir. Eser; Rızâyî’nin bazılarıyla görüştüğü Aksaraylı âlim, şair, müellif, mutasavvıf, sûfî, kadı ve bir kısım sâlih kişilerden kısaca söz eder. Eserde hakkında önemli bilgiler verilen kişilerin tamamı Aksaraylıdır ya da Aksaraylı olmasa bile Aksaray’da yaşamaktadır. Aksaray’da vefat etmiş ve bugün türbesi bu şehirde olan, meşhur mutasavvıf Şeyh Hamîdeddîn-i Aksarâyî (Somuncu Baba) ve onun ailesi hakkında bazı biyografik bilgilere de yer veren eser, bu şahıs hakkında henüz güncelliğini koruyan birtakım tartışmalara da önemli veriler sunmaktadır. Somuncu Baba ailesine damat olan Rızâyî’nin verdiği bilgiler konumu itibariyle kıymetlidir.

Otobiyografi, hatırat ve sergüzeşt-nâme özelliklerini de gösteren eserin merkezinde Rızâyî’nin kendisi bulunmakta olup onun biyografisi ve ailesi hakkında da mühim veriler sunulmakta; 17. yüzyıl Aksaray’ında şekillenmiş Halvetî, Celvetî, Mevlevî, Kalenderî gibi tasavvuf oluşumlarından ve onların müntesiplerinden bahsedilmektedir. Sultan I. Ahmed’in kendisiyle diyaloglar kurduğu ve meşhur devlet adamı Kuyucu Murad Paşa’nın da intisap ettiği Halvetî şeyhi Hamza Baba, Halvetî şeyhi Molla Ali Efendi, şair ve kadı Dânişî Şa’bân Efendi, Aziz Mahmûd Hüdâyî’nin samimi bağlılarından Kadı Abdurrahmân Aksarâyî (Rızâyî’nin babası), Seyyid Ahmed Çelebi (Rızâyî’nin kardeşi), Seyyid Muhammed Hoca Şâh (Rızâyî’nin oğlu), Aksaraylı Abdürrahîm Efendi, Aksaray kadısı Mimzâde Ahmed Efendi, Ulucami hatibi Hacı Abdülcelîl Efendi, Somuncu Baba’nın neslinden Şeyh Hâmid Efendi, muhtemelen Kalenderî abdallarından olan Külhanî Ali Dede ve Mevlevî Dervîş Osman eserde Rızâyî’nin kendileriyle ilişki kurduğunu belirttiği mühim kişiler olarak sayılabilir. Rızâyî’nin 17. yüzyıl Aksaray’ında bulunan tarihî, dinî ve kültürel yapılardan bahsetmesi, eseri ayrıca önemli kılmaktadır.

Eserin varlığından bizleri haberdar eden yine Rızâyî’nin kendisidir. El-Mahmûdiyye fî-Menâkıbı Ricâli’l-Bilâd adıyla isimlendirdiği eserinde Nüzhetü’l-Ebrâr’ın muhteviyatı hakkında bilgiler vermiştir. Eserden söz eden biyografik ve bibliyografik hiçbir kaynağa rastlanmamıştır. Arapça yazılması hasebiyle müellifinin bu dile ne kadar hakim olduğunu göstermesi açısından önem arz eden eser, İbrahim Hakkı Konyalı Kütüphanesinde (Selimiye Yazma Eserleri) Rızâyî’nin başka eserleri ile birlikte 65 numarada bulunmakta olup 154a-176a varakları arasını ihtiva etmektedir. Eserin ilk sayfalarında Türkçe manzum ve mensur kısımlar da vardır. Arapça metin, 157b’de başlamaktadır. Müellif, eserin sonunda 176a’da 1056 Şa‘bân/646 Eylül-Ekim tarihini atarak “Medînet-i Lazkiyye” yani Denizli şehrinde eserini yazdığını belirtmektedir. Eser Hasan Uçar ve Mustafa Şen tarafından Arapçadan Türkçeye tercüme edilmiştir. (Çağırıcı 2006: 26-27; Cankurt 2014: 119-129; Cankurt 2015: 139-150; Cankurt 2021: 65-91; Uçar-Şen 2017: 16-26)

Şairin biyografisi için bk. “Rızâî, Hasan Rızâî-i Aksarâyî” .Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/%20madde-detay/rizai-hasan-rizaii-aksarayi


Eserden Örnekler


İşbu te’lîf sebeb-i hande-i yârân oldı

Bâ‘is-i dıhk ü sad-tuhfe-i ihvân oldı


Bu kadar deyn ü elem itmiş iken ‘aklı ‘akîm

Buldı itmâmı hele lütfile ihsân oldı


Umaram ide sekâmetlerin ihvân takbîh

Bulmadum tab‘-ı selîm katı perîşân oldı


Yerlü yerünce yazup idemedüm tertîbi

Herkesün rütbesini yazmada noksân oldı


Kâmil olanlar ider ‘özri hemân imdi kabûl

Ala Rızâyî hele şimden girü âsân oldı (Cankurt 2021: 68).

Allah sâlih ve iyi kullarını en değerli şehirleri, beldeleri ve onların zâhid, müttakî ve pak ehlini övmeye muvaffak kılınca anladık ki, Mekke-i Mükerreme, Medine-i Münevvere, Kuds-i Şerîf, Şam-ı Şerîf ve Hıms-ı Nazîf (Humus) şüphesiz büyük ve değerli şehirlerdendir. Onların halkı, mutlu bir halktır. Özellikle Darü’s-Selâm Bağdâd ve Kubbetü’l-İslâm Aksaray. Bu ikisi de temiz beldelerdendir. Çünkü âlimlerin yaşadığı, evliyanın ve şühedanın medfûn olduğu yerlerdir. Öyleyse o beldenin sadece duyduğumuz, gördüğümüz değil, bizzat musafaha ettiğimiz ve dualarını aldığımız –çünkü “Duymak gözle görmek gibi değildir.” sözü makbul bir sözdür- sâlihlerini, şehitlerini, faziletlilerini, velilerini ve abdallarını yazmak/ortaya çıkarmak bize vacip olmuştur. İzzet ve ikram sahibi Rabbimizden bizleri Firdevs cennetinde onlarla ve peygamberlerle birlikte haşretmesini temenni ediyorum. (Uçar-Şen 2017: 27).

Kaynakça


Cankurt, Hasan (2014). Seyyid Hasan Rızâyî El-Aksarâyî Hayatı, Sanatı, Eserleri ve ‘Miftâhu’s-Sa‘âde’ Adlı Manzûm Kasîde-i Bürde Şerhi. Yüksek Lisans Tezi. Manisa: Celal Bayar Üniversitesi.

Cankurt, Hasan (2015). Seyyid Hasan Rızâyî El-Aksarâyî Hayatı, Sanatı, Eserleri ve ‘Miftâhu’s-Sa‘âde’ Adlı Manzûm Kasîde-i Bürde Şerhi. Ankara: Akçağ Yay.

Cankurt, Muhammet H. (2021). “Nüzhetü’l-Ebrâr’ın Aksaray Kültür Tarihi Açısından Önemi”. VI. Uluslararası Aksaray Sempozyumu (27-28 Ekim 2021) Tam Metin Kitabı. Aksaray: Aksaray Üniversitesi Somuncu Baba Tarih ve Kültür Araştırmaları Uygulama Ve Araştırma Merkezi Yay.

Çağırıcı, Mustafa (2006). Hasan Rızâyî Ve Tezkiretü’s-Sâlikîn İle Mahmûdiyye Adlı Eserleri Tahkîk Ve Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Uçar, Şen ve Mustafa Şen (2017). Hasan Rızâî El-Aksarâyî Nüzhetü’l-Ebrâr El-Muttali‘ Li-Esrâri’l-Gaffâr. Ankara: Akçağ Yay.

Atıf Bilgileri


Cankurt, Muhammet H.. "NÜZHETÜ’L-EBRÂR EL-MUTTALİ‘ Lİ-ESRÂRİ’L-GAFFÂR/NÜZHETÜ’L-EBRÂR MİN-EHLİ’L-ESRÂR (RIZÂYÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/nuzhetu-l-ebrar-el-muttali-li-esrari-l-gaffar-nuzhetu-l-ebrar-min-ehli-l-esrar-rizayi. [Erişim Tarihi: 15 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 KÂN-I MA'ÂNÎ (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
2 TUHFETÜ'L-KUDÂT (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Öğretmen Muhammet H. Cankurt
Görüntüle
3 MİFTÂHU'S-SA'ÂDE (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
4 SAD-KELİME-İ ALÎ TERCEMESİ (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
5 MAHMÛDİYYE FÎ-MENÂKIBI RİCÂLİ’L-BİLÂD (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Öğretmen Muhammet H. Cankurt
Görüntüle
6 KADILIK MERKEZLERİNE DÂİR BİR DEFTER (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Dr. Uğur Arslan
Görüntüle
7 TEZKİRETÜ’S-SÂLİKÎN VE RİSÂLETÜ’N-NÂDİMÎN/MENÂKIB-I HÜDÂYÎ (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâî-i Aksarayî Öğretmen Muhammet H. Cankurt
Görüntüle
8 TUHFETÜ’L-MENÂZİL Fİ’L-MENÂSİK (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Öğretmen Muhammet H. Cankurt
Görüntüle
9 CÛY-I RAHMET (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Doç. Dr. Aysun Çelik
Görüntüle
10 TECELLİYÂT-I HÜDÂYÎ’NİN NAZMEN ŞERHİ (RIZÂÎ) Rızâî, Hasan Rızâî-i Aksarayî Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
11 DÎVÂNÇE (RIZÂÎ) Rızâî, Hasan Rızâî-i Aksarayî Araş. Gör. Betül OKATALI
Görüntüle
12 ŞERH-İ TECELLİYYÂT-I EHL-İ CENNET EFENDİ (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Öğretmen Muhammet H. Cankurt
Görüntüle
13 NAZM-I AHKÂM-I SÂL-İ TÜRKÂN (RIZÂYÎ) Rızâyî, Hasan Rızâyî-i Aksarayî Doç. Dr. Aysun Çelik
Görüntüle
14 LEMEZÂT-I HULVİYYE EZ LEMEÂT-I ULVİYYE (MAHMUD CEMALEDDİN HULVÎ) Mahmud Cemaleddin el-Hulvî Diğer Özlem Şamlı
Görüntüle
15 AHBÂRÜ’L-'İBER (ZA’ÎFÎ, MUHAMMED) Za'îfî, Muhammed Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
16 KIRK HADİS TERCÜMESİ (FEYZÎ-İ KEFEVÎ) Feyzî-i Kefevî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
17 ZÜBDETÜ'N-NESÂYİH VE UMDETÜ'T-TEVÂRÎH (IYÂNÎ) Iyânî, Cafer Iyânî Bey Prof. Dr. Osman Ünlü
Görüntüle
18 RÂZ-NÂME FÎ MENÂKIBİ'L-ULEMÂ VE'L-MEŞÂYİH VE'L-FUZELÂ (KEFEVÎ HÜSEYİN) Kefevî, Hüseyin ismail Aksoyak
Görüntüle
19 ES-SEYFÜ'L-MESLÛLÜ FÎ ŞERHİ'R-RESÛLİ (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafa b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
20 HADÎS-İ ŞERÎFLER MECMUASI (MUSTAFÂ b. BÂLÎ) Mustafâ b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
21 HÂŞİYE ALÂ ŞERHİ MİFTÂH (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafâ bin Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
22 TUHFE-İ ŞEMSÎ (ŞEMSÎ) Şemsî, İsfendiyar-zâde Şemsî Ahmed Paşa Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
23 KARAMAN-NÂME (ŞİKÂRÎ) Şikârî Araş. Gör. Mizan Coşkun Özgür
Görüntüle