NEVÂ-YI HORÛS (ABDÎ/VEHHÂBÎ)
nasîhat-nâme
Abdî, Abdülvehhâb es-Sâbûnî, Abdülvehhâb Hemedânî (d. ?/? - ö. 953/1547)

ISBN: 978-9944-237-87-1



Abdülvehhâb-ı Hemedânî tarafından uyku aleyhinde yazılmış Farsça nasihatname. Nevâ-yı Horûs, Sevâkıbu’l-Menâkıb isimli eseri kaleme alan Abdülvehhâb-ı Hemedânî tarafından telif edilmiştir (Nevşâhî 1390: 20). Eserin adı, ebced hesabı ile telif tarihi olan 933/1526-27 yılını göstermektedir.
Eserde tahkiye metodu ile sabah namazını ihmal edecek kadar uyumanın yanlış olduğu vurgulanmaktadır. Hikâyeye göre; yazar çok derin bir uykudan manevi bir işaretle uyandırılır. Kendisine ilhâmen verilen emre uyarak vazifeleri insanları uyandırmak olan “horoz” ve “müezzin”i dinlemeye başlar. Horoz ve müezzin, bütün gayretlerine rağmen insanların uyanmamalarından yakınırlar. Bu vesile ile konuya uygun birtakım manzumeler okuyarak sohbetlerini devam ettirirler. Ancak yalnızca bir kişi uyanır. Buna üzülen müezzin bu işten vazgeçerek giderken horoz, insanların ne zaman kalkacağını görmek için son ana kadar bekler. İnsanlar ancak dünya menfaati için uyanırlar. Allah’ı zikretmek ve sabah namazını kılmak için kimsenin kalkmadığına bizzat şahit olur. Yazar bu hikâyeyi ihvânın faydalanması için yazdığını söyler. Mensur olarak yazılan eserde Vehhâbî mahlasını kullanan yazarın şiirleri haricinde muhtelif şairlere ait pek çok manzume bulunmaktadır.

Nevâ-yı Horûs'un bilinen iki nüshası vardır. Medine’de Melik Abdülaziz Ktp. Ârif Hikmet koleksiyonunda 10 demirbaş numarası ile kayıtlı olan nüshanın istinsah tarihi ve müstensihi belli değildir (Nevşâhî 1390: 20). Süleymaniye Ktp. Hacı Mahmud Efendi 3911’de kayıtlı olan nüsha ise 1249/1833-1834 yılında Abdülhakîm isimli bir müstensihin kaleminden çıkmıştır. Eser bu nüshadan hareketle Fatih Odunkıran tarafından neşredilmiştir (2020).

Müellifin biyografisi için bk. "Abdî, Abdülvehhâb es-Sâbûnî, Abdülvehhâb Hemedânî". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğühttp://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/abdi-abdulvehhab-essabuni-abdulvehhab 

Eserden Örnekler



Kaynakça


Abdülvehhâb-ı Hemedânî. Nevâ-yı Horûs. Süleymaniye Ktp. Hacı Mahmud Efendi 3911.

Odunkıran, Fatih (2020). “Uyku Aleyhinde Bir Eser: Nevâ-yı Horûs-ı Hemedânî”. RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi (20): 558-576.

Nevşâhî, Ârif (1390). Sevâkıbu’l-menâkıb-ı Evliyâullâh. Tahrân: Merkez-i Pijûhişî-i Mîrâs-ı Mektûb.

Atıf Bilgileri


Odunkıran, Fatih. "NEVÂ-YI HORÛS (ABDÎ/VEHHÂBÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/neva-yi-horus-abdi-vehhabi. [Erişim Tarihi: 21 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 SEVÂKIB-I MENÂKIB/MENÂKIB-I HAZRET-İ MOLLÂ HUDÂVENDİGÂR (ABDÎ) Abdî, Abdülvehhâb es-Sâbûnî, Abdülvehhâb Hemedânî Dr. Öğr. Üyesi Orhan KILIÇARSLAN
Görüntüle
2 MU'AMMEYÂT-I MÎR HÜSEYN ŞERHİ (ABDÎ) Abdî, Abdülvehhâb es-Sâbûnî, Abdülvehhâb Hemedânî Araş. Gör. Songül Akboğa
Görüntüle
3 MU'AMMEYÂT-I ESMÂU'L-HÜSNÂ (ABDÎ) Abdî, Abdülvehhâb es-Sâbûnî, Abdülvehhâb Hemedânî Araş. Gör. Songül Akboğa
Görüntüle
4 SIRÂT-I MÜSTAKÎM (ABDÎ) Abdî, Abdülvehhâb es-Sâbûnî, Abdülvehhâb Hemedânî Dr. Bilal Güzel
Görüntüle
5 TUHFETÜ'L-UŞŞÂK (ATÂ) Atâ, Üsküplü Atâ ismail Aksoyak
Görüntüle
6 DÎVÂN (İLMÎ) İlmî, İlmî Dede Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
7 GÜL-İ SAD-BERG (HALVETÎ MUHYÎ) Halvetî Muhyî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
8 DÎVÂN (NEBÂTÎ) Nebâtî, Nebâtî Çelebi Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
9 SERGÜZEŞT-NÂME (NEBÂTÎ) Nebâtî, Nebâtî Çelebi Dr. Ahmet UĞUR
Görüntüle
10 GENC-İ ESRÂR-I MA'NÎ (NİDÂÎ) Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî Prof. Dr. Nuran ÖZTÜRK
Görüntüle
11 ÇİHL HADİS TERCÜMESİ (RIHLETÎ) Rıhletî (d ?/?- ö. ?/?) Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
12 KIRK HADİS (RIHLETÎ) Rıhletî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
13 ESRÂRÜ'L-'ÂRİFÎN (SEYYİD SEYFÎ) Seyyid Seyfî/Seyyid Nizamoğlu, Şeyh Seyyid Seyfullah Kasım b. Şeyh Seyyid Nizameddin Efendi Prof. Dr. Muhsin Macit
Görüntüle
14 MİR'ÂTÜ'L-AHLÂK (ŞEMSÎ) Şemsî, Şemseddîn Sivasî Prof. Dr. Ahat Üstüner
Görüntüle