NEMÎDE (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL)
roman
Halit Ziya Uşaklıgil (d. 1865 - ö. 27 Mart 1945)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Halit Ziya’nın İzmir’de Tevfik Nevzat’la çıkardığı Hizmet gazetesinde (nr. 96-164, 22 Teşrin-i evvel 1887 – 19 Haziran 1888) 69 tefrika halinde yayımlanan ikinci romanı. Halit Ziya Hizmet gazetesinde Sefile’nin son parçasını takip eden nüshada Nemide’nin ilk parçasının başladığını ifade etmiştir. Daha sonra yazarın ilk romanı Sefile, Recaizade Mahmut Ekrem tarafından Encümen-i Teftiş ve Muayene’ye verilip “Şerair-i İslâmiyeye mugayiretinden” dolayı basımı uygun görülmeyince dönemin Maarif Müdürü Tahsin Bey Halit Ziya’ya eserleri basmayı teklif etmiştir. Halit Ziya ona Sefile yerine Nemide’yi vermiş ve böylece Nemide 1307 (1892) yılında kitap olarak da basılmıştır. Yazar 1943 yılında diğer bazı eserleri gibi Nemide’yi de sadeleştirmiştir.

Roman, iki genç kız olan Nemide ile Nahit ve ikisinin de âşık olduğu Nail arasındaki üçlü bir aşk ilişkisini konu alır. Nemide heyecanlı, duygularını hemen belli eden asabî bir kişiliğe sahiptir. Fiziksel olarak sarışın ve zayıftır. Nahit ise esmer ve cüsselidir. Nahit sadece mizaç olarak değil fiziksel olarak da Nemide’nin zıttıdır. Nemide ölümü pahasına Nail’den vazgeçerken Nahit sevdiğini elde etme adına sonuna kadar mücadele eder.

Zengin bir beyefendi olan Şevket Bey, eşi çocuğunu doğururken vefat edince kendisine eşinden yadigâr kalan kızı Nemide ile bir başına yaşamaya başlar. Nemide gençlik çağına geldiğinde çocukluğundan beri tanıdığı, evlerine gelip giden amcasının oğlu Nail’e âşık olduğunu fark eder. Ancak bu sırada Nemide’ye engel olarak teyzesinin kızı Nahit ortaya çıkar. İkisi de Nail’e âşıktır. Nail ise sevmekten çok sevilmekten hoşlanan bir erkektir. Dönemin edebiyatında çokça görüldüğü gibi Nemide veremdir. Nail, Nahit’e karşı hisleri olmasına rağmen Nemide’nin hastalığı sebebiyle Nemide ile nişanlanır. Esasında Nail, Nemide’yi gerçekten sevmemektedir. Ona olan ilgisinin nedeni sadece Nemide’nin zayıf bir bünyeye sahip olması ve bunun Nail’in doktor kimliğine hitap etmesidir: “Bu hasta kız, bu tabip için tetkike şayan bir numuneydi”. Ancak Nahit, Nail’den vazgeçmez. Nemide bir gece onların gizli gizli buluştuklarını fark eder. Herkesin içinde nişan yüzüğünü çıkarıp Nahit’e takar. Üçü birlikte sandal gezintisine çıkarlar. Nemide’nin amacı akıntıya kapılarak üçünün de o gece ölmesidir ancak bu amacına ulaşamaz. Bir süre sonra Nemide vereme yenik düşer ve ölür. Nahit ile Nail ise evlenirler ancak aralarından Nemide’nin varlığı ayrılmaz.

Romandaki baba-kız ilişkisi ve bu kişilerin bireysel özellikleri yazarın İstanbul döneminde yazacağı meşhur romanı Aşk-ı Memnu’nun bazı kişilerinin prototiplerini oluşturur. Nihal hırçınlıkları, zayıflıkları ve fiziksel özellikleriyle Nemide’yi anımsatacaktır. Halit Ziya’nın diğer birçok eserinde de görülecek olan kendini kızına adayan baba tipi ilk defa burada karşımıza çıkar. Bu tip daha sonra Ferdi ve Şürekâsı, Aşk-ı Memnû ve Nesl-i Ahir’de de yer alır. Nemide’de olaylar determinist bakış açısıyla neden-sonuç ilişkisi öncelenerek yazılmıştır. Roman, Nemide 16-17 yaşlarındayken başlayıp ikinci ve üçüncü bölümlerde geçmişe, Şevket Bey’in gençliğine döner. Romandaki kişilerin ilişkilerinin başlangıcını, şekillenişini vererek yaşanan olayların kahramanların kişiliklerinin belirlenişine etkileri verilmiş olur. Nemide’nin bir ev içi roman özelliği taşıması nedeniyle yoğun olarak ev içi mekân tasvirlerine yer verilmiştir. Nemide, kişilerin davranışlarındaki bazı tutarsızlıklara rağmen okuyucu kişilerin iç dünyasına dahil edilmiştir. Halit Ziya’nın yazarlığının başlangıcını göstermesi sebebiyle önem taşır.

Halit Ziya Uşaklıgil’in biyografisi için bk. “Halit Ziya Uşaklıgil”, Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü, http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/usakligil-halit-ziya

Eserden Örnekler


Nemide baktı. Sandal süratle sahile takarrüb ediyordu. Uzak zannettikleri Kandilli pek yakın kalmıştı. Akıntılar kurbanlarını sarmaya hazırlanan cesim yılanlar gibi daireler tersim ederek müthiş bir süratle dönüyordu. Bir saniye suların sandalı yutmasına kifayet edecekti, tiz bir feryat işitildi, Nail deli gibi başını çevirdi, Nahit’i arkasına düşmüş gördü, genç kız bir saika ile vurulmuş gibi bîtab yatıyordu, o zaman berkî bir süratle Nail kürekleri aldı, Nemide’ye şiddetle bağırdı: - Ölüyoruz! Başını sağa çevir. Nemide sapsarı kesilmiş, dişleri kilitlenmişti. Karanlığın arasından Nahit’i serilmiş gördü. İhtiyarsız bir hareketle kolları Nail’in emrine tebaiyet etti. O zaman sularla, müthiş bir muharebe başladı. Akıntılar kurbanlarını iade etmemek istiyormuş gibi mütehevvir bir mağlubiyetle ileriye hamle eden sandalı çekiyordu. Uzun bir müddet geçti, Nail yalnız tehlikenin verdiği bir cesaretle uğraşmış, sandalı suların tehevvüründen kurtarmıştı. Fakat artık devam etmek kabil olmadı. Kürekleri elinden bıraktı. Bîtab durdu. Şimdi sandal uzun bir mücadeleden çıkanlara mahsus sakin bir tavırla denizin rakid suları üzerinde duruyordu. Akıntıların müthiş gürültüleri uzaktan bir gök gürültüsü gibi takip ediyordu. Nemide kımıldanmadan, mebhut duruyordu. Nahit hâlâ baygındı. Nail titrek bir sesle dedi ki: - Nemide! Ne yapmak istiyordun? Genç kız boş bir nazarla Nail’e baktı, sonra gözlerinden yavaşça iki katre yaş yuvarlandı. Yalıya çıktıkları zaman herkes bu uzun gaybubetin verdiği endişe içinde muntazırdı. Nemide hemen babasını tutarak ilerledi: Yavaşça dedi ki: - Baba!.. Yarın gitsinler!.. (Uşaklıgil 2018: 194-195).

Kaynakça


Gökçek, Fazıl (2017). Küllerinden Doğan Anka. İstanbul: Dergâh Yayınları.

Huyugüzel, Ömer Faruk (Ocak 1996). “Halit Ziya ve Roman Sanatı”. Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi Halit Ziya Uşaklıgil Özel Bölümü, (529): 155-163.

Huyugüzel, Ömer Faruk (2010). Halit Ziya Uşaklıgil. Ankara: Akçağ Yayınları.

Uşaklıgil, Halid Ziya (2017). Kırk Yıl. (hzl. Nur Özmel). İstanbul: Özgür Yayınları.

Uşaklıgil, Halit Ziya (2018). Nemide. (hzl. Merve Özdemir). İstanbul: Dergâh Yayınları.

Atıf Bilgileri


Özdemir Çetinkaya, Merve. "NEMÎDE (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/nemide-halit-ziya-usakligil-tees-1551. [Erişim Tarihi: 12 Eylül 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 GARPTAN ŞARKA SEYYALE-İ EDEBİYE. FRANSIZ EDEBİYATININ NÜMUNE VE TARİHİ. MEDHAL. EZMİNE-I MUTAVASSITA VE 16. ASIR C. I (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Diğer Gülden Vicir
Görüntüle
2 ESRAR-I SERENDİP (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Diğer ALİ ERBAY
Görüntüle
3 BİR MUHTIRANIN SON YAPRAKLARI (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Öğr. Gör. SEVDA ALTUNBAŞ
Görüntüle
4 BIR İZDİVÂCIN TÂRİH-İ MUÂŞAKASI (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Öğr. Gör. SEVDA ALTUNBAŞ
Görüntüle
5 HAML ve VAZ-I HAML (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Araş. Gör. Dr. nesrin aydın satar
Görüntüle
6 HİKÂYE (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Diğer Gülden Vicir
Görüntüle
7 MEZARDAN SESLER (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Prof. Dr. Yasemin Mumcu
Görüntüle
8 MENSUR ŞİİRLER (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Prof. Dr. Yasemin Mumcu
Görüntüle
9 BİR ÖLÜNÜN DEFTERİ (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Öğretmen Pürlen Kaleli
Görüntüle
10 MEBHASÜ'L-KIHIF (HALİT ZİYA) Halit Ziya Uşaklıgil Diğer Seçil Okumuş
Görüntüle
11 HESAP OYUNLARI (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Doç. Dr. Dilek Herkmen
Görüntüle
12 TUHFE-İ LETÂİF (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Araş. Gör. Ali Karahan
Görüntüle
13 NÂKİL CÜZ I (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Doç. Dr. Sabahattin Çağın
Görüntüle
14 HÜSAMEDDİN MOLLA (MUSA AKYİĞİTZÂDE) Musa Akyiğitzâde Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Uslu
Görüntüle
15 MAVERAÜNNEHİRDE SEYAHAT (ZAHİR BİGİYEV) Zahir Bigiyev Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Uslu
Görüntüle
16 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
17 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
18 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
19 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
20 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
21 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
22 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
23 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
24 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
25 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle