MURAD BEY (SÜLEYMAN NAZİF)
biyografi
Süleyman Nazif (d. 29 Ocak 1869 - ö. 4 Ocak 1927)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Süleyman Nazif’in 1897’de Paris’te imzasız ve tarihsiz olarak yayımlanan eseri. Süleyman Nazif gençlik döneminde Jön Türkler içinde Mizancı Murad’ı destekleyenler arasında yer almıştır. Mizancı Murad (1854-1917); İttihat ve Terakki’nin Paris kolunda faaliyet yürütmüş, içlerinde Süleyman Nazif’in de bulunduğu Ahmed Rıza muhaliflerinin desteğiyle Kasım 1896’da cemiyetin başına geçmiştir. Serhafiye Ahmed Celaleddin Paşa’nın padişah adına birtakım vaatleri ve II. Abdülhamid’in ilan ettiği genel af üzerine cemiyetin reisliğini bırakarak Ağustos 1897’de İstanbul’a dönmüştür; fakat verilen sözler gerçekleştirilmemiş ve İstanbul’a döner dönmez göz hapsine alınmıştır. Murad Bey’in bu dönüşü üzerine Jön Türklerin yayın organlarında onu suçlayıcı yazılar yer almaya başlamıştır; bu yazıların en şiddetlisi de Malumat gazetesinde “Mehmet Tahir” imzasıyla çıkmış olan yazıdır. Mizancı Murad göz hapsinde tutulduğu için bu tür yazılara karşı kendini savunma imkânı bulamamış, Süleyman Nazif de onu müdafaa etmek için Murad Bey isimli eserini yazmıştır.

Eserin girişinde o günlerde Malumat gazetesinde yayımlanmış olan yazıdan ve Murad Bey’in kendisini müdafaa edemeyecek bir hâl ve mahalde bulunduğundan bahsedilir. Onu müdafaa vazifesinin Avrupa’da kalan dava arkadaşlarına ait olduğu ve eserin bu vazife doğrultusunda kaleme alındığı belirtilir. Ahmed Celaleddin Paşa’nın vermiş olduğu vaatleri yerine getirmediğinden bahsedilerek sonrasında Murad Bey’in portresi çizilir.

Eserde Murad Bey’in memleketinden, ailesinden, tahsil hayatından, üstün vasıflarından ve memlekete hizmetlerinden bahsedilir. Mısır’da yaptığı neşriyat sebebiyle idama mahkûm edilişinden, Avrupa’da faaliyet yürütürken vatana dönmesi için yapılan teklif ve ihsanları reddettiğinden söz edilir. Nihayet Ahmed Celaleddin Paşa’nın milletin selamet ve istirahatinin sağlanacağı yönündeki vaadi sebebiyle yurda döndüğü, ancak -sonradan anlaşıldığı üzere- bunun Murad Bey’e kurulmuş bir kumpas olduğu söylenir. Eserin son satırları Mizancı Murad’ın idam edileceği düşüncesiyle yazılmıştır.

Eserde coşkun ve mübalağalı bir üslup kullanılmakla birlikte, Birol Emil bu mübalağaların yazarın samimiyetinden doğduğunu söyler. İbrahim Alâettin Gövsa da Süleyman Nazif’in her hadise ile kolayca feveran eden, geçici tesirlerle ifrat ve tefrite varabilen bir yapısı olduğunu, bu sebeple de edebî ve siyasi telakkilerinde bazı aşırılıklar bulunduğunu belirtir.

Eserin yeni Türk harfli neşri  Birol Emil tarafından yapılmıştır (1982).

Süleyman Nazifʼin biyografisi için bk. “Süleyman Nazif”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/suleyman-nazif

Eserden Örnekler


Murad Bey yalnız bir işe hasr-ı himmet edecek adamlardan değildir. Gördüğü her fenalığı, kimden neşet ederse etsin, ihtar ve ıslah etmek, meşhudu olan her iyiliği, kime ait olursa olsun, takdir ve ilan eylemek zevki, emeli, vazifesidir. -Allah ıslah etsin!- İdare-i hâzıraya da mesleğini en ziyade şaşırmış olduğu bir zamanda ihtarat-ı lazımede bulunmayı vazifesi, hamiyeti, sadakati emretti. Devletin selameti namına vacibü’l-ısga olan ihtaratını dinlemek istemediler. Herkes bir manaya, bir ihtimale zahib oldu. Lakin manaların, ihtimallerin hiçbirisi maksada muvafık ve mukarin değildi.

 Murad Bey’e ifa edecek bir vazife kalmıştı. O da

Hilafeti halifeye karşı müdafaa etmek!

Bu vazife ne kadar mühim ise o kadar da elîm idi (Emil 1982: 68).

Kaynakça


Emil, Birol (1979). Mizancı Murad Bey Hayatı ve Eserleri. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları.

Emil, Birol (1982). Jön Türklere Dair Vesikalar I - Edebiyatçı Jön Türklerin Mektupları (Ali Kemal ve Süleyman Nazif’den Mizancı Murad Bey’e). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları.

Gür, Muhammet (2020). Kendi İçinde ve Kendine Göre Süleyman Nazif. İstanbul: Dergâh Yayınları.

İbrahim Alâettin (Gövsa) (1933). Süleyman Nazif: Hayatı, Kitapları, Mektupları, Fıkra ve Nükteleri. İstanbul: Sühulet Kütüphanesi.

Karakaş, Şuayb (1988). Süleyman Nazîf. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.

Uçman, Abdullah (2005). “Mizancı Murad”, TDV İslâm Ansiklopedisi, C. 15. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları. 214-216.

Atıf Bilgileri


KIZILASLAN, Mert. "MURAD BEY (SÜLEYMAN NAZİF)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/murad-bey-suleyman-nazif-tees-1308. [Erişim Tarihi: 07 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 BAHRİYELİLERE MEKTUP (SÜLEYMAN NAZİF) Süleyman Nazif Diğer Mert KIZILASLAN
Görüntüle
2 MA‘LÛMU İ‘LÂM (SÜLEYMAN NAZİF) Süleyman Nazif Diğer Mert KIZILASLAN
Görüntüle
3 ELCEZİRE MEKTUPLARI (SÜLEYMAN NAZİF) Süleyman Nazif Diğer Mert KIZILASLAN
Görüntüle
4 NAMIK KEMAL (SÜLEYMAN NAZİF) Süleyman Nazif Diğer Mert KIZILASLAN
Görüntüle
5 SERGÜZEŞT-İ KALYOPİ (T. ABDİ) T. Abdi Araş. Gör. Dr. Gülçin Oktay Erkoç
Görüntüle
6 SEYR-İ SERVİNAZ (T. ABDİ) T. Abdi Araş. Gör. Dr. Gülçin Oktay Erkoç
Görüntüle
7 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
8 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
9 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
10 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
11 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
12 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
13 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
14 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
15 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
16 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle