MÜNÂZARATÜ’S-SAVM VE’L-ÎD / MÜNÂZARA-İ RÛZE VE ÎD (İDRÎS)
oruç ve bayram münazarası
İdrîs, İdrîs-i Bitlisî (d. 856-861?/1452-1457? - ö. 921, 927, 930, 971?/1515, 1521, 1523, 1564?)

İdrîs-i Bitlîsî tarafından yazılmış Farsça eser. Risale 908/1502 yılında tamamlanarak Sultan II. Bâyezîd’e sunulmuştur. Sık sık konuşma ifadelerine yer verilmiş olan eserde oruç ve bayramın karşılıklı münazarası söz konusu edilmiştir (Akçay 2021; Genç 2007: XXII; Kaska 2020: 153). İdris Aksoy, eserin ismini Münâzara-i Rûze ve Iyd olarak kaydetmiştir (2021: 21). Manzum ve mensur olarak kaleme alınan Münâzaratü’s-Savm ve’l-Îd’in sonunda II. Bâyezîd için yazılmış bir kaside mevcuttur. Eserin Süleymaniye Kütüphanesi, Esad Efendi ile Ayasofya koleksiyonlarında ve İran/Kum Ayetullâh Necefî-yi Mar’aşî Genel Kütüphanesinde birer tane olmak üzere toplam 3 nüshası tespit edilmiştir (Başaran 2000: 29; Yıldırım 2010: XXXVII). Eserle ilgili herhangi bir müstakil tenkitli metin çalışması tespit edilememiştir.

Nâsirin biyografisi için bk. "İdrîs, İdrîs-i Bitlisî". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/idris-idrisi-bitlisi

Akçay, Gülçiçek (2021). "İdrîs, İdrîs-i Bitlisî". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/idris-idrisi-bitlisi [Erişim tarihi: 05.12.2021]

Aksoy, İdris (2021). İdrîs-i Bidlisî’nin Selîmnâme’sinin Tahkik ve Tercümesi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi.

Başaran, Orhan (2000). İdrîs-i Bitlisî’nin Heşt Bihişt’inin Hâtime’si (Metin-İnceleme-Çeviri). Doktora Tezi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi.

Genç, Vural (2007). İdrîs-i Bitlîsî, Heşt Bihişt: Osman Gazi Dönemi (Tahlil ve Tercüme). Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Mimar Sinan Üniversitesi.

İdrîs-i Bitlîsî. Münâzara-i Rûze ve Iyd. Kitâbhâne-i Umûmî-yi Hazret-i Âyetullâh el-Uzmâ Necefî-yi Mar’aşî. Nu. 7574/3.

İdrîs-i Bitlîsî. Münâzara-i Rûze ve Iyd. Süleymaniye Kütüphanesi. Esad Efendi Koleksiyonu. Nu. 01888-006.

İdrîs-i Bitlîsî. Münâzara-i Rûze ve Iyd. Süleymaniye Kütüphanesi. Ayasofya Koleksiyonu. Nu. 3203.

Kaska, Çetin (2020). "İdrîs-i Bitlîsî’nin Farsça Manzum Kırk Hadisi". Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (BEU SBD), 9 (2): 151-162.

Yıldırım, Muhammed İbrahim (2010). İdrîs-i Bitlisî’nin Heşt Behişt’ine Göre Fatih Sultan Mehmed ve Dönemi. Doktora Tezi. İstanbul: Mimar Sinan Üniversitesi.

OKTAY, ADNAN. "MÜNÂZARATÜ’S-SAVM VE’L-ÎD / MÜNÂZARA-İ RÛZE VE ÎD (İDRÎS)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/munazaratu-s-savm-ve-l-id-munazara-i-ruze-ve-id-idris. [Erişim Tarihi: 05 Ekim 2024].

1 MECMÛ'A-İ MÜNŞE'ÂT (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
2 RİSÂLE-İ HAZÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
3 TERCEME VE NAZM-I HADÎS-İ ERBA'ÎN (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
4 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY