MÜNÂZARA-İ BAHÂR U ŞİTÂ/ MÜNÂZARA-İ SULTÂN-I BAHÂR BÂ-ŞEHRİYÂR-I ŞİTÂ (LÂMİ'Î ÇELEBİ)
münazara
Lâmi'î Çelebi, Mahmûd b. Osmân (d. 878/1472-ö. 938/1532)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Lâmi’î Çelebi’nin Bursa ve Uludağ’ın güzelliklerini sembolik tarzda anlattığı mensur eseri. Lâmi’î Çelebi’nin arkadaşlarıyla sohbeti esnasında söz Keşiş Dağı’na gelir. Lâmi’î Çelebi; daha önce eserlerinde övgüyle andığı dağın, bu isimle şöhret bulmasını istemez. Ona göre bu dağın ismi “kûh-ı demâvend” olmalıdır. Arkadaşları Lâmi’î Çelebi’nin bu  yorumuna hayran kalıp bu konuyu yazarak dağı tasvir etmesini dilerler. Bu sohbet neticesinde eseri yazmaya karar verir. Daha sonra Kış ile Bahâr Sultanların Uludağ’daki münazara ve muhasebeleri başlar. Mevsimine göre bazen kış, bazen bahâr sultanı galip gelir. Münâzara-i Sultân-ı Bahâr Bâ-Şehriyâr-ı Şitâ (Münâzarât-ı Bahâr u Şitâ, Bahâr u Hazân, Risâle-i Sayf u Şitâ Mevlânâ Lâmi’î Efendi) isimleriyle anılan eser, konunun seyrine göre yer yer Türkçe, Arapça ve Farsça şiirlerle zenginleştirilir. Tartışmalar, ayetler ve hadis-i şeriflerle çarpıcı hale getirilmiştir.

Hikayede Mollaalan, Sarıalan, Kurtbelen, Felek Meydanı, Hızırbey, Sobran, Kırkpınar, Dokuz Kaynak, Kuşoynağı, Peyk Yaylağı, Karagöl, Gülümgöl, Çukurçemen gibi tarihi Bursa/Uludağ mekanları anılmaktadır. Bahâr Sultânı, Kış Şehriyârı, Tanyeli, Çemen, Lâle, Zambak, Nesteren, Yâsemen, Babunç, Semen, Nergis, Şakâyık, Zemheri, Kasırga ise hikaye kahramanlarıdır. 

Münâzara-i Bahâr u Şitâ’da işleniş ve tasvir metotları bakımından fabl türünde yaygın olarak kullanılan bir anlayış takip edilmektedir. Efsanenin seyri, bölümler halinde gelişmekte ve uygun başlıklarla ipucu verilmektedir.

Eserin bölüm ve bazı başlıkları kahramanların isimleri dikkate alınarak şu şekilde özetlenebilir: Bu eserin yazılma sebebi, Bahâr Sultanı ile namlı Kış Şehriyârı (Hükümdarı)’nın tartışmalarının başlangıcı, Bahâr Sultanı’nın Kış Şehriyârı’na mektubu, Bahâr Sultanı’nın mektubundan dolayı Kış Şehriyârı’na öfkelenmesi, Bahâr Sultanı’nın Kış Hükümdarı’na savaş emri vermesi, dört Fesleğen’in Bahâr Sultanı huzurunda tartışmaları, Duğlu Baba, Geyikli Baba makamı ile Âb-ı Hayât Meydanı’nın özellikleri, misafirperver Yaz’ın Bahâr Sultanı’na ziyafet vermesi, Safkıran’ın ova ve kapıya asker çekmesi, yiğit Karakış askeri ile Kış Hükümdarı’nın birleşip cesur Sonbahar Soğuğu’nu Rüzgâr’ın yardımına göndermesi, Kasırga’nın kaplıca taraflarına inip bağ ve bahçelere hücumu, Kış Hükümdarı’nın sayısız askerle Uludağ/Bursa’yı ele geçirmesi ve Bahâr Sultanı’nın kaçması, Kış Hükümdarı’nın yeryüzünün dörtte birini ele geçirip beldeler, ovalar ve dağları ele geçirmesi. Eser, Kanuni Sultan Süleyman’a medhiye ve dualar ile sona erer.

Eser; bir yazma ve bir de matbu nüshası esas alınarak Sadettin Eğri tarafından kitap olarak yayımlanmış (Eğri 2001); Recai Kızıltunç tarafından doktora tezi olarak hazırlanmıştır (2005). 

Şairin biyografisi için bk. “Lâmi’î Çelebi, Mahmûd b. Osmân”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğühttp://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/lamii-celebi-mahmud-osman 

Eserden Örnekler


Vaktâ kim Şehriyâr-ı Şitânun mefhûm-ı nâme-i dil-gîri ser-â-ser malûm oldı. Sultân-ı Bahâr leşkerinün dilleri ser-tâ-ser ruʻb u hırâsla toldı. Ve Sultân-ı Bahâr egerçi kim; “Mâ ve cesse fî-nefsihi ḫayfe.” minvâlince ol serdâne kelimât ve merdâne tefrîʻâtdan havf eyledi. Lâkin yine hamiyyet-i sultânî ve gayret-i sâḥib-kırânî muktezâsınca başın ḳaldırup, böyle söyledi ki: Ey Bâd-ı Maşrıḳ, sen bilmez misin ki, ol pâdişâh-ı hakîkî ki memleket bî-zevâl ve saltanât lem-yezel ve lâ-yezâldür. Ḥażret-i Mâliküʻl-mülki ẕüʻl-Celâldür. Bâkî selâtîn mecâzî[dür]. Gâh terakkî ve gâh tenezzülde ve sâʻat be-sâʻat inkılâb u tebeddüldedür (Lâmi'î Çelebi 2001: 322). 

[...]

Hânesinün devri mânend-i sipihr

Kubbesinüñ iki câmı mâh u mihr

Çün periler sayd ider ol şîşe-bâz

Şîşe-âyîn ḳılsa tan mı dîde-bâz (Eğri 2001: 336).

Kaynakça



Eğri, Sadettin (hzl.) (2001). Lâmi'î Çelebi Bir Bursa Efsanesi-Münâzara-i Sultân-ı Bahâr u Bâ-Şehriyâr-ı Şitâ.  İstanbul: Kitabevi Yay. 

Kızıltunç, Recai (hzl.)(2005). Bursalı Lami-i Çelebi'nin Münazara-i Sultan-ı Bahar Ba-Şehriyâr-ı Şitâ Eseri (İnceleme-edisyon kritikli metin). Doktora Tezi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi.

Atıf Bilgileri


Eğri, Sadettin. "MÜNÂZARA-İ BAHÂR U ŞİTÂ/ MÜNÂZARA-İ SULTÂN-I BAHÂR BÂ-ŞEHRİYÂR-I ŞİTÂ (LÂMİ'Î ÇELEBİ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/munazara-i-bahar-u-sita-munazara-i-sultan-i-bahar-ba-sehriyar-i-sita-lami-i. [Erişim Tarihi: 21 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 ŞEVÂHİDÜ'N-NÜBÜVVE (LÂMİ'Î ÇELEBİ) Lâmi’î Çelebi, Mahmûd b. Osmân Doç. Dr. Erdem Can Öztürk
Görüntüle
2 FÜTÛHU'L-MÜCÂHİDÎN/NEFAHÂTÜ'L-ÜNS TERCÜMESİ (LÂMİ’Î ÇELEBİ) Lâmi'î Çelebi, Mahmûd b. Osmân Dr. Öğr. Üyesi Songül Karaca
Görüntüle
3 VÎS Ü RÂMÎN/ VEYSE VÜ RÂMÎN (LÂMİ’Î ÇELEBİ) Lâmi’î Çelebi, Mahmûd b. Osmân Doç. Dr. murat öztürk
Görüntüle
4 HüSN Ü DİL (LÂMİ’Î ÇELEBİ ) Lâmi’î Çelebi, Mahmûd b. Osmân Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
5 ŞERH-İ DÎBÂCE-İ GÜLİSTÂN (LÂMİ’Î ÇELEBİ) Lâmi'î Çelebi, Mahmûd b. Osmân Doç. Dr. Mehmet Nuri Çınarcı
Görüntüle
6 MÜNŞE'ÂT-I LÂMİ’Î (LÂMİ’Î ÇELEBİ) Lâmi’î Çelebi, Mahmûd b. Osmân Prof. Dr. Hasan Ali ESİR
Görüntüle
7 HALL-İ MU’AMMÂ-YI MÎR HÜSEYN / ŞERH-İ ESMÂ’-İ HÜSNÂ / MİR’ÂTÜ’L-ESMÂ / CÂM-I CİHÂN-NÜMÂ / TEFE’Ü’L-NÂME (LÂMİ’Î ÇELEBİ) Lâmi'î Çelebi, Mahmûd b. Osmân Araş. Gör. Songül Akboğa
Görüntüle
8 RİSÂLE-İ ARÛZ (LÂMİ’Î ÇELEBİ) Lâmi'î, Mahmûd b. Osmân Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
9 MENÂKIB-I ÜVEYSÜ'L-KARÂNÎ (LÂMİ’Î ) Lâmi’î Çelebi, Mahmûd b. Osmân Dr. Öğr. Üyesi Orhan KILIÇARSLAN
Görüntüle
10 ʻİBRET-NÂME/ ʻİBRET-NÜMÂ (LÂMİ’Î ÇELEBİ) Lâmi'î Çelebi, Mahmûd b. Osman Dr. Öğr. Üyesi ATİYE NAZLI
Görüntüle
11  HEFT PEYKER (LÂMİ’Î ÇELEBİ ) Lâmi'î Çelebi, Mahmûd b. Osmân Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
12 MEVLİDÜ'R-RESÛL (LÂMİ’Î ÇELEBİ) Lâmi’î Çelebi, Mahmûd b. Osmân Doç. Dr. SÜLEYMAN EROĞLU
Görüntüle
13 MAKTEL-İ İMAM HÜSEYİN/MAKTEL-İ ÂL-İ RESÛL (LÂMİ’Î ÇELEBİ) Lâmi'î Çelebi, Mahmûd b. Osmân Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
14  SALÂMÂN U ABSÂL (LÂMİ'Î ÇELEBİ) Lâmi’î Çelebi, Mahmûd b. Osmân Doç. Dr. Erdoğan ULUDAĞ
Görüntüle
15 ŞEM' Ü PERVÂNE (LÂMİ’Î ÇELEBİ) Lâmi'î Çelebi, Mahmûd b. Osmân Doç. Dr. Sadık Armutlu
Görüntüle
16 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
17 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
18 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
19 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
20 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
21 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
22 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
23 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
24 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
25 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle