MUKADDİME-İ İBNİ HALDÛN'UN FASL-I SÂDİSİ'NİN TERCÜMESİ (CEVDET PAŞA)
çeviri
Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı (d. 1238/1823 - ö. 1313/1895)

ISBN: 978-9944-237-87-1


İbni Haldûn’un Mukaddime adlı eserinin altıncı bölümünün Ahmet Cevdet tarafından Türkçeye çevirisi. Eser; tarih felsefesinden, tarihin faydalarından ve tarihçilik mesleğinden bahseder. Cevdet Paşa, eseri için; “Fasl-ı sadis işbu kitab-ı evvelin sülüsü miktarı olup, ulûm ve funûna dair olmasıyla tercüme hususunda kitabın en güç yeri ve kesiru'l-fevâid ve vefîru'l-avâid bir fasl-ı muteberi olan fasl-ı sâdis kaba-yı Türkî ile ınüzeyyen ve mültebis olmayıp, egerçi bu faslın dahi ilm-i fıkıh bahsine kadar meydanda bir kıta tercümesi mevcut olarak… ” ifadesini kullanmaktadır.

Mukaddime’nin altıncı babı; ifade edilmesinin zor ve faydasının çok olduğu bir bölümdür. Bu bölümde bol bol söz sanatı yapılmış, secili ifadelere sıklıkla yer verilmiş, gayet külfetli bir dil kullanılmıştır. Ayrıca mütercim metinden ayrılamayacak biçimde tercümeye ilave cümleler ve tefsiri bilgiler de koymuştur. Denebilir ki Cevdet Paşa, Mukaddime’nin tamamını tercüme etmiş ve tercümesini de bugün anlaşılan ve kullanılan bir ifade ile kaleme almış olsaydı, bu eseri yeniden Türkçeye tercüme etmek bir zaruret olmazdı (Uludağ 2007: 142).

Mukaddime ilk defa Şeyhülislam Pirîzâde Mehmet tarafından tercüme edilmiştir. Bu tercüme Mukaddime’nin ilk beş bölümünü içine alarak 1857 yılında basılmıştır. Eserin altıncı bölümü üç yıl sonra Ahmed Cevdet tarafından tamamlanmıştır.

Eser; İ.B.B. Atatürk Kitaplığı Sayısal Arşiv ve e-Kaynaklarında Bel_Osm_ K.05208, TB_0039, HB_0633, HNE_01459, AKT_0030/01, AUE_00015, Bel_Osm_O.00039-03, HCE_Osm_00564, YRY_Osm_00034, OE_TK_00043, MC_Osm_O.00581, demirbaş numaralarıyla, Atatürk Üniversitesi Seyfettin Özege Koleksiyonu 0118195, 0164449, 0164450 demirbaş numaralarıyla kayıtlıdır.

Şairin biyografisi için bk. “Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/cevdet-pasa-ahmed-cevdet-pasa-lofcali 

Eserden Örnekler


Fasl: Taleb-i ilm tarikiyle rihlet ve seyahat ve kibar-ı ulema ile mülakat, mezid-i kemal olduğu beyanındadır. Bunun sır ve hikmeti oldur ki, ev-i beşer maarif ve ahlâk ve etvar ve fezailini bazan ilim ve talim ilkâ ve ifade ile öğrenir ve bazan taklid ve bizzat telkin ve telakki ile ahz eyler. Lakin böyle fiilen mübaşeret ve erbabından görerek taklid tarikiyle hasıl olan melekât rusûh ve istikrarca daha muhkem ve akvâ olmağın melakâtın husul ve rusûhu şuyûh ve esatizenin taaddüd ve kesretine göre olmak lazım gelir. Ve bir de talim-i ulûmda ıstılahât, tâlib-i ilme bâdi-i teşviş olup hatta ekserisi bu ıstılahâtı ilimden bir cüz zannederler. Ve bu zan ve iştibahları ancak mualliminin ıstılahâtındaki ihtilaf turukunu muayene ile mündefi ve zail olur […] (İbn Haldun 2007: 143).

Kaynakça


Halaçoğlu, Yusuf ve M. Akif Aydın (1993). "Cevdet Paşa". İslam Ansiklopedisi. C. VII. İstanbul: TDV Yay. 443-450.

İbn Haldun (2007). Mukaddime. (hzl. Süleyman Uludağ). İstanbul: Dergah Yayınları.

Yıldıran, Meliha (1994). Ahmed Cevdet Paşa Hayatı-Eserleri ve Divânçe-i Cevdet. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Atıf Bilgileri


ZENGİN, Akın. "MUKADDİME-İ İBNİ HALDÛN'UN FASL-I SÂDİSİ'NİN TERCÜMESİ (CEVDET PAŞA)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/mukaddime-i-ibni-haldun-un-fasl-i-sadisi-nin-tercumesi-cevdet-pasa. [Erişim Tarihi: 07 Temmuz 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
2 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
3 HİLYE-İ SA'ÂDET (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Akın ZENGİN
Görüntüle
4 ESMÂ-İ ŞERÎFE ŞERHİ (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Akın ZENGİN
Görüntüle
5 TEZÂKİR (AHMED CEVDET PAŞA) CEVDET PAŞA, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Dr. Öğr. Üyesi deva Özder
Görüntüle
6 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
7 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
8 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
9 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
10 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
11 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
12 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
13 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
14 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle
15 KAYIKLA BİR CEVELÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle