MUGNİL-KÜTTÂB (MEHMED NÜZHET)
belâgat kitabı
Nüzhet, Mehmed Nüzhet (d. 1244/1828 - ö. 1304/1887)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Seyyid Mehmed Nüzhet’in belâgat, kitâbet, inşâ, ilm-i hesâb ve defter tutma usulüne dair çeşitli konularda hazırlanmış eseridir. Mugni’l-Küttâb, 19. yüzyılda yazılan ilk te’lif Türkçe belâgat kitabı olarak kabul edilir (Yetiş 1992: 385).


Eserin dibaceden sonraki belâgat ve edebiyata dair konuların işlendiği yere kadar olan kısmında topluma ve gençlere çeşitli öğütleri içeren ahlaki, dinî konular; eğitim, ticaret ve sağlıkla ilgili hususlar ve sekiz makalede ele alınan memurluk ve idarecilikle ilgili öğütler baba oğul arasındaki mektuplaşmalar şeklinde ele alınır. Eserin edebiyatla ilgili asıl kısmı “Usûl-i İnşâ ve Fenn-i İnşâ” (Yazı Yazma İlmi ve Metodu) başlıklı bölümle başlar. “Terşîh” olarak adlandırılıp altı fasla ayrılan bu bölümün ilk faslında belâgatin üç ana bölümü ekseninde “ilm-i inşâ” üzerinde durulur. İkinci fasılda yine “ilm-i inşâ” ile ilgili ayrıntılı bilgiler verilir ve üçüncü fasıl “kitâbet” bahsine ayrılır. Dördüncü fasılda “ulûm-ı edebiyye”, beşinci fasılda “sanâyi-i lafzıyye” ve “sanâyi-i ma’neviyye” ele alınır. Bu fasılda aynı zamanda belâgat ve fesâhat açıklanır. Altıncı fasılda ise kitâbet usulünden bahsedilir ve kâtiplerin şiir ezberlemelerinin önemi vurgulanarak şiir üzerinde durulur. Devamında inşâ örneklerinin yer aldığı “inşâ’ât” bölümü vardır. Eserin daha sonraki kısımları edebiyat dışı olup “ilm-i hesâb” ve defter tutma usulüne dairdir.


Mugni'l-Küttâb özellikle belâgata dair eserler arasında anılsa da sadece bir belâgat kitabı değil; kâtip olmak isteyen gençler için dönemine göre bir nasihat ve rehberlik kitabıdır  (Yetiş 1987: 371; Belen 2019: 70-104).


Mugni’l-Küttâb,1286/1869 yılında İstanbul’da basılmıştır ve 466 sayfadır. Mehmet Nüzhet’in hayatı ve eserlerinin ele alındığı bir doktora tezinde (Belen 2010) eserin metni verilmiş ve daha sonra bir incelemeyle birlikte eser kitap olarak yayınlanmıştır (Belen 2019).


Yazarın biyografisi için bk. “Nüzhet, Mehmed Nüzhet”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/nuzhet-mehmed-nuzhet

Eserden Örnekler


[…] Ez-an cümle Dersa’âdetde vesâir memâlik-i Cenâb-ı mülûkânede mevcûd olan mekâtib-i rüşdiyye  içün ulemâ-i kirâmdan intihâb ve ta’yîn olunmakda bulunan hâce efendilerin medâris-i şerîfede kırâeti metrûk oldıgı halde mekâtib-i mezkûrede ta’lîm ü ta’allümi ulûm-ı sâ’ire gibi mu’tâd olan ulûm-ı riyâziyye vü ba’zı fünûn-ı edebiyyeyi tahsîl ile mekâtib-i mezkûre mu’allimliginde evsâf-ı mükemmeleyi câmi’ olmaları zımnında dârul-mu’allimîn ve işbu mekteblerde gösterilen derslerin aklâm-ı şâhânede câri ve mer’î bulunan kitâbetin tahsîline derece-i kâfiyyede olamamasıyla daha ögrenilmesi muktezî olan şeylerin istihsâl ü ikmâliyle kalemlere alınacak efendilerin ashâb-ı kaleme lâ-büd ü lâzım oldıgı vecihle ehl-i hüner ve ma’ârifden olmalarıyçün […] (Belen 2019: 245)

Kaynakça


Belen, Maksut (2010). Mehmet Nüzhet Efendinin Hayatı, Edebî Kişiliği ve Eserleri Üzerine Bir İnceleme. Doktora Tezi. İzmir: Ege Üniversitesi.

 

Belen, Maksut (2019). Kırım Asıllı Mehmed Nüzhet ve Muğnil-Küttâb (Belâgat-Nesir). Manisa: Emek Matbaası.

 

Mehmed Nüzhet (1286/1869). Mugni’l-Küttâb. İstanbul: Mekteb-i Harbiye-i Şâhâne Matbaası.

 

Yetiş, Kazım (1987). “Belâğat, Rhetorique ve Edebiyat Nazariyesi Sahasında Türkçe Neşredilmiş Kitapların Açıklamalı Bibliyografyası I”. Türk Dili Araştırmaları Yıllığı: Belleten. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi. 367-406.


Yetiş, Kazım (1992). “Belâgat (Türk Edebiyatı)”. İslâm Ansiklopedisi. C.5. İstanbul: TDV Yay. 384-387.

Yetiş, Kâzım (1996). Talîm-i Edebiyât’ın Retorik ve Edebiyat Nazariyâtı Sahasına Getirdiği Yenilikler. Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Yayınları.

Atıf Bilgileri


KILIÇ, MUSTAFA. "MUGNİL-KÜTTÂB (MEHMED NÜZHET)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/mugnil-kuttab-mehmed-nuzhet-tees-1272. [Erişim Tarihi: 19 Ocak 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MU'ADDİLÜ'L-İMLÂ VE MÜKEMMİLÜ'L-İNŞÂ (NÜZHET) Nüzhet, Mehmed Nüzhet Dr. Maksut Belen
Görüntüle
2 KİRLİ ÇIKI (NÜZHET) Nüzhet, Mehmed Nüzhet Dr. Maksut Belen
Görüntüle
3 LETÂ'İFÜ'L-MUHÂDARÂT (NÜZHET) Nüzhet, Mehmed Nüzhet Dr. Maksut Belen
Görüntüle
4 TERKÎB-İ BEND-İ NA'T-ÂMÎZ (NÜZHET) Nüzhet, Mehmed Nüzhet Doç. Dr. Mehmet Sait ÇALKA
Görüntüle
5 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
6 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
7 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
8 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
9 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
10 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
11 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
12 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
13 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
14 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle