MÜCÂZÂT (MEHMED ŞEMSEDDÎN)
facia
Mehmed Şemseddîn, İstanbullu (d. 1265/1849 - ö. 1318/1900)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Mehmed Şemdeddin'in  Şemsî adıyla yayımladığı tiyatrosu. Facia türünde yayımlanan bu oyun dört perdeden oluşmaktadır. 110 sayfadan oluşan Mücâzât isimli oyunun 49’dan 64’e kadar olan sayfaları yoktur. Birinci perdede vakit akşamdır. Masasının yanı başında oturup mektup okuyan Seza Bey’in odasının tasviri yapılır. Vaktin bir hayli geç olduğunun farkına varan Seza Bey, işlerinin yoluna girmemesinden duyduğu memnuniyetsizliği dile getirir. Zeynel isimli uşağını Sadık Ağa’yı bulması için göndermiştir. Fakat ikisi de görünürde yoktur. İki senedir yolunu gözlemek mecburiyetinde olduğu Nazlı’yı düşünürken uşak içeri girer. Seza Bey’e arkadaşlarının geldiği haberini verir. Seza Bey ve arkadaşları kadınlar hakkında konuşurlar. Ardından düğüne gitmek için ayaklansalar da Seza Bey davete icabet etmez. Nazlı’nın sütbabası olan Sadık Ağa’nın gelmemesinden endişelenir. Bu esnada içeri Zeynel girer ve Sadık Ağa’nın geleceği haberini verir. Seza Bey, beraber neden gelmediklerini sorduğunda Sadık Ağa’nın Kadri Bey ile beraber olduğunu öğrenir. Kadri Bey, Seza Bey’in nazarında Nazlı’ya göz dikmiş bir düşmandır. Sadık Ağa gelir ve evine Sabri Bey’in geldiğini söyler. Bunu duyan Seza Bey, Zeynel’in yanlış anlamasına müthiş derecede hiddetlenir. Seza Bey, Sadık Ağa’ya sabah okuduğu mektuptan bahseder. Nazlı’dan gelen mektupta annesinin ona zulmettiği, Kadri Bey isimli biriyle evlenmek mecburiyetinde bırakıldığı yazılıdır. Sadık Ağa da Seza Bey’e Nazlı’nın onu sevmediği bilgisini verir. Evvela duyduklarına inanamayan Seza Bey, eline zehir dolu bir şişe alır. Sadık Ağa bu işe bir çözüm bulacağını zikrederek borcunu temin etmek için manastıra gitmeye hazırlanır. Seza Bey, Sadık Ağa’nın manastıra gitmesine mani olur ve istediği parayı verir.

İkinci perde, harem dairesinde bir odada sabah vaktinde geçmektedir. Şakire Hanım, Nazlı’nın sütninesidir. Şakire Hanım ve Nazlı’nın üvey annesi Safinaz Hanım da Nazlı’nın Kadri Bey ile evlenmesine taraftardır. Nazlı onu istemediği biriyle evlendirmeye icbar edenlere lanetler okur. Nazlı ve Seza’nın her gece buluşmasını sağlayan kişi Şakire Hanım'dır. 17 sayfalık bir eksiklikten sonra üçüncü perdeye geçilir. Burada Seza Bey ve Nazlı bahçede buluşup akıbetleri hakkında konuşurlar. Nazlı, sütbabasının her şeyi paşa babasına anlatmasından duyduğu endişeyi aktarır. En nihayetinde Sadık Ağa’nın kendilerine ihanet ettiklerini anlarlar. Bu esnada paşa ile ellerinde fener iki hadım ağası sokak tarafındaki kapıdan içeri girerler. Paşa, kızı ve Seza Bey’i bir arada gördükten sonra Sadık Ağa’ya hak verdiğini itiraf eder. Seza Bey hapsedilir. Sadık Ağa da hırsızlık yaparken yakalanır ve hapsedilir. Paşa, etrafındaki herkesin nankör olduğunu düşünür.

Dördüncü perde hapishanede geçmektedir. Seza Bey dünyada her türlü sıkıntıyı çektiğini fakat asıl mücâzâtın Nazlı’dan ayrılmak mecburiyetinde olduğunu zikreder. Hapishanenin kapısı çalınır ve Seza Bey’i ziyaret etmek isteyen birisi vardır. Gelen kişi erkek elbisesi giymiş Nazlı'dır. Birlikte ölüme gitmeyi teklif eder. Nazlı ve Seza Bey içi zehir dolu şişeyi içerler. Zehir tesirini yavaş yavaş göstermeye başlar. Bu esnada gardiyan bir müjdeyle gelir. Paşanın Seza Bey’i affettiğini haber verecektir. Nazlı ve Seza Bey’in ölümüne şahit olanlar arasında Zeynel de vardır. Sadık Ağa’nın orada olduğunu fark eden Zeynel belinden çıkardığı hançeri çekip ağayı öldürür.

Mücâzât, 1875/6 yılında neşredilmiştir.  

Yazarın biyografisi için bk. “Mehmed Şemseddîn”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/mehmed-semseddin-istanbullu  

Eserden Örnekler


Seza

(Biraz teemmül ile) Biçare herif de ne yapsın? Benim işim hep aksine!... Kim bilir Sadık Ağa'yı bulamadı mı ne yaptı? (Bir dakika kadar mektuba baktıktan sonra) ya Rabbi!... İnsanın cehennemde göreceği azab acaba bir adamı beklemekte geçirdiği zaman gibi midir?... Üç saate yakın ne Zeynel geldi. Ne Sadık Ağa... Ah! Sadık Ağayı... lakırdısını edip de biraz gönlümü eğlendirmesini istediğim Sadık Ağayı: Azıcık beklemekle bu kadar helecanda kaldım... Ya asıl iki senedir yoluna canımı feda etmekte olduğum Nazlımı kaç gündür beklemeye: Acaba yüreğim nasıl sabrediyor!.. Ya şu (eliyle mektubu göstererek) yazdığı şeylere nasıl tahammül eyliyor!... Ah! Orasını hemen Allah bilir!.. Gönül ne garip şey imiş! Dünyada gördüğü zevk ve safaları: Bir keder görse unutur... Ah yalnız safaları kederle unutmaz! Gördüğüm gam ve endişeleri de: kederi teceddüt ettikçe unutur... Hani o günler? Hani o sabavetimde geçirdiğim zamanlar? Hepsi unutuldu. Ah hepsi!!... (Şemsî 1291: 6-7).

Kaynakça


Şemsî. (1291). Mücâzât. İstanbul: Zartaryan Fabrikası.

 

Atıf Bilgileri


KAVAK, Nursel. "MÜCÂZÂT (MEHMED ŞEMSEDDÎN)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/mucazat-mehmed-semseddin. [Erişim Tarihi: 05 Ocak 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 LÜGÂT-I ŞEMSEDDÎN (MEHMED ŞEMSEDDÎN) Mehmed Şemsedîn, İstanbullu Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
2 ÇOCUKLARA KILAVUZ I-II. KİTAP (MEHMED ŞEMSEDDÎN, İSTANBULLU) Mehmed Şemseddîn, İstanbullu Araş. Gör. Dr. İmren Gece Özbey
Görüntüle
3 TEDBİRDE KUSUR (MEHMED ŞEMSEDDİN) Mehmed Şemseddin, İstanbullu Dr. Öğr. Üyesi Caner Solak
Görüntüle
4 KENDİM ETTİM KENDİM BULDUM (MEHMED ŞEMSEDDÎN) Mehmed Şemseddîn, İstanbullu Diğer Nursel KAVAK
Görüntüle
5 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
6 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
7 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
8 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
9 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
10 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
11 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
12 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
13 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
14 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle