MİR’ÂTÜ’S-SAFÂ (KARAÇELEBİ-ZÂDE ABDÜLAZÎZ EFENDİ)
kısâs-ı enbiyâ
Karaçelebi-zâde Abdülazîz Efendi (d. 1000/1592 – ö. 1068/1658)

ISBN: 978-9944-237-87-1



Karaçelebi-zâde Abdülazîz Efendi tarafından 1048 Ramazan’ında (1639) süslü nesir üslûbuyla yazılmış bir kısâs-ı enbiyâdır. Dibacede verilen bilgilere göre Bağdat Seferi’nden zaferle dönüşünün ardından IV. Murad’a takdim edilmek üzere hazırlanmıştır. Bu eser daha sonra aynı müellifin Ravzatü’l-Ebrâr adlı tarih kitabının başına ilave edilerek dönemin padişahının devrine kadar geçen tarihsel olayları kapsayacak şekilde genişletilmiştir (Benli 2021).

Eserde hayatlarına yer verilen peygamberler sırasıyla şunlardır: Hz. Âdem, Şit, İdris, Nuh, Hud, Lokman b. Ad, Salih, İbrahim, Lut, İsmail, İshak, Yakub, Yusuf, Eyyub, Şuayb, Musa, Harun, Hızır, İlyas, Yuşa, Hezekıyel, Elyesa, İşmuyel, Davud, Süleyman, Şa’ya, Eremya, Üzeyr, Yunus, Zekeriyya, Yahya, İsa, Muhammed. Kur’ân’da adı geçmeyen, ancak Kitâb-ı Mukaddes’te yer alan bazı peygamberler de esere dahil edilmiştir. Her bir peygambere ayrılan varak sayısı değişiklik göstermektedir. Hakkında en geniş bilgi verilen peygamber ise Hz. Muhammed’dir ki eserin yaklaşık dörtte birine tekabül etmektedir. Yakub ile Yusuf, Musa ile Harun ve İbrahim peygamberlerin kıssaları da diğerlerine nazaran daha detaylı anlatılanlar arasındadır.

Eserde peygamberlerin soyağaçları, birbirleriyle irtibatları, biliniyorsa doğum yerleri ve tarihleri hakkında bilgi verilir. Adı Arapça olmayanların adlarının kökeni ve Arapça karşılığı, varsa lakapları belirtilir. Peygamberliklerinin mahiyeti ve derecesine ilişkin açıklamalardan sonra her peygamberin kavmi ile yaşadıkları, tevhid mücadeleleri anlatılır. Kaç yaşında vefat edip nereye defnedildiklerine ilişkin bilgilerle bahis sonlandırılır.

Bir dönem şeyhülislamlık da yapmış olan Karaçelebi-zâde Abdülazîz Efendi’nin ilmî yönü, peygamberleri ele alış şeklinde de kendini gösterir. Öncelikle pek çok kaynaktan yararlanmış ve bu kaynakları kimi zaman açıkça belirtmiştir. Tespit edilebildiği kadarıyla müellif, 16 tarih, 7 tefsir, 6 edebiyat, 5 hadis kitabından ve 1 sözlükten istifade etmiştir. Edebî eserler hariç diğer eserlere değişen sıklıklarda atıfta bulunmuştur. Edebî eserleri ise şiir iktibaslarında kullanmış, fakat bu kaynakların isimlerini belirtmemiştir. Kullandığı kaynaklardaki bilgilerin kritiğini yapmayı ihmal etmemiş, ardından kendi görüşünü dile getirmiştir. İlk kez kendisinin fark ettiği nüanslara da dikkat çekmiştir. Konuyla ilgili halk inanışları varsa bunları da zikredip tenkit etmiştir. Eserde Türkçe, Arapça ve Farsça beyit ve mısralardan yaptığı iktibasların yanı sıra kendisine ait 12 Türkçe beyit de ilave etmiştir. Doğum, ölüm, evlilik gibi durumlar, Allah, Cebrail, peygamberler ve peygamber düşmanları için kullanılan isim ve sıfatlar her defasında farklı şekillerde söylenmiş, tekrara düşülmemeye çalışılmıştır.

Hem ilmî hem edebî yönü güçlü bir kısâs-ı enbiyâ olan Mir’âtü’s-Safâ’nın  tenkitli metni, Şeyma Benli tarafından yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır (2015).

Yazarın biyografisi için bk. “Azîzî, Karaçelebi-zâde Abdülaziz Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/azizi-abdulaziz

Eserden Örnekler


Hz. Yûnus aleyhi’s-selâm

“[…] Mervîdür ki teng-nâ-yı renc ü anâdan rehâ bulup sâhil-nişîn-i selâmet oldukları dem-i huceste-kadem vakt-i salât-ı vustâ idi. Ol nebiyy-i muhterem kıble-gâh-ı niyâza teveccüh idüp şeb-i deycûr ve mahbes-i bî-nûr ve kaʿr-ı deryâ ve cürm ü hatâ zulumâtına ibtilâ berâzihinden halâs bulduklariyçün dört rekʿat namâza ikâmet ile edâ-yı farîza-i şükr ü niʿmet eyledi. [...]  Ecille-i müfessirîn ve erselnâhu ilâ mi’eti elfin ev yezîdûn kerîme-i tefsîrinde Hazret-i Yûnus sâniyen irsâl olundukları ḳavim yine ehl-i Nînuvâ olup tâife-i uhrâ olmak dahi muhtâr-ı baʿz-ı ulemâdur deyu harîr-yâb-ı destgâh-ı tahrîr olmuşlardur. Allâme-i Zemahşerî Keşşâfda enbiyâ-yı izâm aleyhimü’s-selâm refʿ-i râyet-i hicret itdikden sonra alâ tarîkı’l-ikâme menzil-i evvele mürâcaʿat itmişlerdür deyu kalem-zen-i nakl olduḳları rivâyet-i müeyyed-i ḳavl-i sânîdür. Be-her-hâl Hazret-i Yûnus nice mâh u sâl bâlâ-nişîn-i mesned-i izz ü ikbâl olup umûr-ı dîniyye vü dünyeviyyede merciʿ ve meâb-ı şeyh u şâb oldukdan sonra ehibbe vü hıllâna sâkî-i bezm-i hayât dest-i âhar idüp teceddüd-i cedîdân ile tavr-ı âlem âheng-i nakş-ı dîger itmegin âsûde-ḥâl-i künc-i uzlet olmak içün kıble-gâh-ı pîşine tevcîh-i rûy-ı teveccüh idüp cebel-i Ṣayhûnda kemâl-i uzlet ve tebettül birle ferâhem-keş-i dâmen-i tevekkül oldı. Ünsü’l-Celîlde Hazret-i Kelîm aleyhi’t-tahiyyetu ve’t-teslîm âzim-i zıyâfet-hâne-i Rabb-i kerîm olduklarından sekiz yüz on beş sene sonra Hazret-i Yûnus icâbet-i daʿvet-i hân-ı rahmet idüp kabr-i pür-nûrları Beytu’l-Makdis kurbunda Cülcül nâm karyede olmak üzre mestûrdur.” (Benli 2015: 192-194)

Kaynakça


Benli, Şeyma (2015). Karaçelebizâde Abdülaziz Efendi ve Mir’âtu’s-Safâ’sı (Tenkitli Metin-İnceleme). Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.

Atıf Bilgileri


Benli, Şeyma. "MİR’ÂTÜ’S-SAFÂ (KARAÇELEBİ-ZÂDE ABDÜLAZÎZ EFENDİ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/mir-atu-s-safa-karacelebi-zade-abdulaziz-efendi. [Erişim Tarihi: 05 Aralık 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂNÇE (AZÎZÎ, KARAÇELEBİ-ZÂDE ABDÜLAZÎZ EFENDİ) Azîzî, Karaçelebi-zâde Abdülazîz Efendi Dr. Öğr. Üyesi Bekir Belenkuyu
Görüntüle
2 RAVZATÜ’L-EBRÂR ZEYLİ (KARAÇELEBİ-ZÂDE ABDÜLAZîZ EFENDİ) Azîzî, Karaçelebi-zâde Abdülazîz Efendi Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Benli
Görüntüle
3 SÜLEYMÂN-NÂME (AZÎZÎ, KARAÇELEBİ-ZÂDE) Azîzî, Karaçelebi-zâde Abdülazîz Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
4 GÜLŞEN-i NİYAZ (AZÎZÎ, KARAÇELEBİ-ZÂDE ABDÜLAZÎZ EFENDİ) Azîzî, Karaçelebi-zâde Abdülaziz Efendi Dr. Öğr. Üyesi Bekir Belenkuyu
Görüntüle
5 ZAFER-NÂME /TÂRÎHÇE-İ FETH-İ REVÂN VE BAĞDÂD (AZÎZÎ, KARAÇELEBİ-ZÂDE ABDÜLAZÎZ EFENDİ) Azîzî, Kara Çelebi-zâde Abdülazîz Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Benli
Görüntüle
6 LEMEZÂT-I HULVİYYE EZ LEMEÂT-I ULVİYYE (MAHMUD CEMALEDDİN HULVÎ) Mahmud Cemaleddin el-Hulvî Diğer Özlem Şamlı
Görüntüle
7 AHBÂRÜ’L-'İBER (ZA’ÎFÎ, MUHAMMED) Za'îfî, Muhammed Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
8 KIRK HADİS TERCÜMESİ (FEYZÎ-İ KEFEVÎ) Feyzî-i Kefevî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
9 ZÜBDETÜ'N-NESÂYİH VE UMDETÜ'T-TEVÂRÎH (IYÂNÎ) Iyânî, Cafer Iyânî Bey Prof. Dr. Osman Ünlü
Görüntüle
10 RÂZ-NÂME FÎ MENÂKIBİ'L-ULEMÂ VE'L-MEŞÂYİH VE'L-FUZELÂ (KEFEVÎ HÜSEYİN) Kefevî, Hüseyin ismail Aksoyak
Görüntüle
11 ES-SEYFÜ'L-MESLÛLÜ FÎ ŞERHİ'R-RESÛLİ (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafa b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
12 HADÎS-İ ŞERÎFLER MECMUASI (MUSTAFÂ b. BÂLÎ) Mustafâ b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
13 HÂŞİYE ALÂ ŞERHİ MİFTÂH (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafâ bin Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
14 TUHFE-İ ŞEMSÎ (ŞEMSÎ) Şemsî, İsfendiyar-zâde Şemsî Ahmed Paşa Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
15 KARAMAN-NÂME (ŞİKÂRÎ) Şikârî Araş. Gör. Mizan Coşkun Özgür
Görüntüle