MİR'ÂTÜ'L-ASFİYÂ FÎ SIFÂTİ'L-MELÂMİYYETİ'L-AHFİYÂ VE ULUVVİ ŞÂNİ'L-EVLİYÂ (ABDÎ)
Melâmîliğe dair izahlar
Abdî, Sarı Abdullah Efendi (d. 992/1584 - ö. 1071/1660)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Sarı Abdullah Efendi’nin Melâmîliğe dair meseleleri ele aldığı Arapça mensur eseri. Mir’âtü’l-Asfiyâ, Sarı Abdullah Efendi’nin vefatından takriben altı ay önce tamamladığı Arapça eseridir. Süleymaniye Kütüphanesi, Şehit Ali Paşa Bölümü 1401 numarada bulunan müellif nüshasının istinsah kaydında eserin 13 Şaban 1070/24 Nisan 1660 tarihinde ve cuma namazından sonra tamamlandığı yazılıdır. Ancak zikredilen tarih cumartesi gününe tekabül ettiği ve “ba‘de edâi’s-salâti’l-cum‘ati (cuma namazı kılındıktan sonra)” yazdığı için eserin 12 Şaban 1070/23 Nisan 1660 tarihinde cuma namazından sonra tamamlandığı ifade edilebilir (Salmani 2020: 20). Bilindiği kadarıyla eser, müellifin kaleme aldığı son eseridir.

Melâmîlik düşüncesi bakımından oldukça önem arz eden bu eser, Melâmîlik hakkındaki yanlış intibaların önüne geçmek, Melâmî erenlerinin sırlarını keşfetmek, Melâmî yolunun yolcularının doğru şekilde anlaşılmasını sağlamak amacıyla telif edilmiştir. Sarı Abdullah, İbn Arabî’nin (ö. 638/1240) Fütûhât-ı Mekkiyye’de melâmîlikle ilgili anlattıklarını özetlemiş ve kendi görüşleriyle birlikte aktarmıştır. Eser, sadece Fütûhât’taki ilgili kısımların toplanıp ihtisar edilmesinden öte telif özelliği de göstermektedir. Böylece eserin temelini, İbn Arabî’nin (ö. 638/1240) Fütûhât-ı Mekkiyye’sindeki melamilikle ilgili kısımlar oluştursa da Sarı Abdullah Efendi, kendi görüşlerini ve yorumlarını da ekleyerek Mir’âtü’l-Asfiyâ’ya bir çeşit telif özelliği kazandırmıştır. Bu bakımdan eser, ihtisar literatürünün hususiyetlerini göstermesi bakımından da ehemmiyet arz etmektedir. 

Eser mukaddimeden başka; makale, tekmile, hâtime ve hatmü’l-hâtime bölümlerinden oluşmaktadır. Müellif mukaddimeye, Allah’ın velilerinin anlatıldığı bazı hadisleri naklederek başlar. Ardından, İbn Arabî’nin Fütûhât-ı Mekkiyye’sinde velilerin hususiyetlerinden bahsettiğini söyler. Kendisinin de bu bölümleri toplayarak kaleme almayı arzu ettiğini böylece Melâmîler hakkındaki yanlış intibaları düzeltmek, bu ulu topluluğa atılan iftiralara cevap vererek yolun gerçeklerini, bu yolda yürüyenlerin sırlarını keşfetmek maksadıyla eserini yazdığını ifade eder. İlk bölümde Melâmîliğin hususiyetleri, ikinci bölümde her dönemin kutupları ve hususiyetleri, üçüncü bölümde Mehdî’nin özellikleri, Hz. İsa’nın nüzulü, son bölümde de İbn Arabî’nin menkıbeleri, tasavvuf anlayışı ve makamının ne kadar yüce olduğu anlatılmıştır (Çakmaktaş 2017: 87).

Sarı Abdullah’ın ömrünün sonunda kaleme aldığı bu kitabı; müellifin görüşlerini yansıtması, Melâmîlik düşüncesine ışık tutması, ihtisar literatürüne katkısı bakımından önemlidir. Eser, Bin Arslanzade (ö. ?) tarafından Mirkâtü'l-Evliyâ adıyla Türkçeye de şerhler ve notlarla zenginleştirilerek tercüme edilmiştir. Sarı Abdullah Efendi’nin eseri ve Bin Arslanzade’nin geniş tercümesi, Bünyamin Ayçiçeği ve Milad Salmani tarafından yayıma hazırlanmaktadır.

Müellifin biyografisi için bk. “Abdî, Sarı Abdullah Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/abdi-sari-abdullah-efendi


Eserden Örnekler


Çakmaktaş, Büşra (2017). Sarı Abdullah Efendi’nin Hayatı, Eserleri ve Tasavvufî Görüşleri. Sakarya: Sakarya Üniversitesi.

Salmani, Milad (2020). Sarı Abdullah Efendi’nin Cevâhir-i Bevâhir-i Mesnevî’si, I. Cilt (İnceleme-Metin). İstanbul: İstanbul Üniversitesi.

Sarı Abdullah Efendi. Mir’âtü’l-Asfiyâ fî Sıfâti’l-Melâmiyyeti’l-Ahfiyâ ve Uluvvi Şâni’l-Evliyâ. Süleymaniye Kütüphanesi. Şehit Ali Paşa Bölümü. Nu. 1401.

Kaynakça


Eradtü en ecme‘a hâzihi’l-medâ’ihi min ebvâbi’l-Fütûhât ve’k-tübühâ tezkiraten li’s-sâmi’îne’l-kâbilîn li-yectenibû min sû’i’z-zanni ve’t-ta’ni alâ hâ’ülâ’i’t-tâ’ifeti’l-aliyyeti. Ve yettasifû bi-hüsni’l-i’tikâdi li-hâzihi’d-dağâ’ini’s-seyyi’eti li-yünevvira’llâhu kulûbehüm bi-envâri mahabbeti evliyâ’ihî ve yekşife lehüm esrâra hakîkati asfiyâ’ihî ve yahşurahüm ma’a’l-ebrâri ve esdikâ’ihî. Ve rettebtü hâzihi’r-risâleti alâ; makâletin ve tekmiletin ve hâtimetin ve hatmü’l-hâtimeti (Sarı Abdullah Efendi. Mir’âtü’l-Asfiyâ fî Sıfâti’l-Melâmiyyeti’l-Ahfiyâ ve Uluvvi Şâni’l-Evliyâ. Süleymaniye Kütüphanesi. Şehit Ali Paşa Bölümü. Nu. 1401. vr. 1b-2a).

Atıf Bilgileri


Ayçiçeği, Bünyamin. "MİR'ÂTÜ'L-ASFİYÂ FÎ SIFÂTİ'L-MELÂMİYYETİ'L-AHFİYÂ VE ULUVVİ ŞÂNİ'L-EVLİYÂ (ABDÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/mir-atu-l-asfiya-fi-sifati-l-melamiyyeti-l-ahfiya-ve-uluvvi-sani-l-evliya-abdi. [Erişim Tarihi: 21 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 GÜLŞEN-İ RÂZ (ABDÎ) Abdî, Sarı Abdullah Efendi Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Görüntüle
2 CEVÂHİR-İ BEVÂHİR-İ MESNEVÎ (ABDÎ) Abdî, Sarı Abdullah Efendi AHMET CAHİD HAKSEVER
Görüntüle
3 MESLEKÜ'L-UŞŞÂK (ABDÎ) Abdî, Sarı Abdullah Efendi Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Görüntüle
4 SEMERÂTU'L-FUÂD Fİ'L-MEBDE VE'L-MEÂD (ABDÎ) Abdî, Sarı Abdullah Efendi Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Görüntüle
5 MERÂTİBÜ'L-VÜCÛD (ABDÜLKERÎM EL-CÎLÎ) Abdülkerîm el-Cîlî Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Görüntüle
6 RİCÂLÜ'L-GAYB (?) ? Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Görüntüle
7 TERCÜME-İ MAKÂSIDI'L-AYNİYE (ŞEYHÎ) Şeyhî, Abdülmecid Sivâsî Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Görüntüle
8 NASÎHATÜ’L-MÜLÛK TERGÎBEN Lİ-HÜSNİ’S-SÜLÛK (ABDÎ, SARI ABDULLÂH EFENDİ) Abdî, Sarı Abdullâh Efendi Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Bardakçı
Görüntüle
9 LEMEZÂT-I HULVİYYE EZ LEMEÂT-I ULVİYYE (MAHMUD CEMALEDDİN HULVÎ) Mahmud Cemaleddin el-Hulvî Diğer Özlem Şamlı
Görüntüle
10 AHBÂRÜ’L-'İBER (ZA’ÎFÎ, MUHAMMED) Za'îfî, Muhammed Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
11 KIRK HADİS TERCÜMESİ (FEYZÎ-İ KEFEVÎ) Feyzî-i Kefevî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
12 ZÜBDETÜ'N-NESÂYİH VE UMDETÜ'T-TEVÂRÎH (IYÂNÎ) Iyânî, Cafer Iyânî Bey Prof. Dr. Osman Ünlü
Görüntüle
13 RÂZ-NÂME FÎ MENÂKIBİ'L-ULEMÂ VE'L-MEŞÂYİH VE'L-FUZELÂ (KEFEVÎ HÜSEYİN) Kefevî, Hüseyin ismail Aksoyak
Görüntüle
14 ES-SEYFÜ'L-MESLÛLÜ FÎ ŞERHİ'R-RESÛLİ (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafa b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
15 HADÎS-İ ŞERÎFLER MECMUASI (MUSTAFÂ b. BÂLÎ) Mustafâ b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
16 HÂŞİYE ALÂ ŞERHİ MİFTÂH (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafâ bin Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
17 TUHFE-İ ŞEMSÎ (ŞEMSÎ) Şemsî, İsfendiyar-zâde Şemsî Ahmed Paşa Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
18 KARAMAN-NÂME (ŞİKÂRÎ) Şikârî Araş. Gör. Mizan Coşkun Özgür
Görüntüle