MİFTÂHU’S-SALÂT VE MİRKÂTÜ’N-NECÂT (HÜDÂYÎ)
tasavvuf ahlâkı
Hüdâyî, Azîz Mahmûd (d. 948/1541 - ö. 1038/1628)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Hüdâyî’nin namazın faziletine dair Arapça yazdığı yaklaşık on varak civarında küçük bir risâlesi. Miftâhu’s-salât ve mirkâtü’n-necât, “Namaz Anahtarı ve Kurtuluş Merdiveni” anlamına gelen bu eser üç bölümden oluşmaktadır.

Birinci Bölüm

Bu bölümde namazın nasıl kılınacağı, hikmetleri ve âdâbına dair bilgiler verilir. Namaza duran kimse tevbesini yenileyip kalbi ve bedeni ile kıbleye dönerek Cenab-ı Hakk’ın huzûr-i ilâhîsine yönelmelidir. Namazdayken iki elin göbek hizasında ve göbek üzerine konulmasında göbeğin Mecmau’l-bahreyn yani iki denizin kavuşma yeri olması itibariyle ayrı bir anlam ve değeri vardır. Çünkü insanın göbekten yukarı üst yarısı, içinde kalbin de bulunduğu semâvî sırlar hazinesi, ruhânî ve manevî askerlerin bulunduğu kısımdır. İnsanın diğer yarısı ise yerel sırların deposu ve nefsânî orduların karargâhıdır. İnsanda bu iki unsur devamlı olarak özellikle namazda mücadele halindedir. Sağ elin sol elin üzerine konulmasıyla sembolik olarak fesad ve sapkınlığın kaynağı olan nefis kuşatma altına alınarak nefsânî güçlerin yukarıya doğru tırmanıp ruhânî güçleri etkilemesi engellenmiş olur. Müşâhede nurlarının etkisi ve Allah’ın yardımıyla ruhânî güçler bedeni istila edince nefis ve şeytanın askerleri yenilgiye uğrar. Vesvese ve nefsin fısıltıları kaybolarak namaz kılan kimse huzur makamına ve üns âlemine ulaşır.

İkinci Bölüm

Bu bölümde namazın fazîletleri anlatılır. Orta namaza dikkat edilmesine vurgu yapan âyet-i kerimeden yola çıkılarak itidal ve orta yol üzerinde durulur. Namazda Efendimiz’in göğüs kafesinden tencere fokurtusuna benzer seslerin çıkması rivâyetiyle huşuya dikkat çekilir.

Üçüncü Bölüm

Bu bölüm cuma ve cemaatin fazîletlerine dairdir. Müellif, bu bölümü iki alt başlık halinde işler. Birinci fasılda cumanın fazîletini anlatır. İkinci fasılda ise cemaatin fazîletine dâir bilgiler verir. Risâle “Yâ eyyühe’l-veledu’s-sâlih/Ey sâlih oğul” başlığı altında şu nasihat ve öğütlerle tamamlanır:

“Her ibadetin bir keyfiyeti her işin gizli bir hikmeti vardır. Zâhir ve bâtına riayette pek çok faydalar mevcuttur. İnsan isteklerine esir olmadan, dikkat ve uyanıklık üzere olmalıdır. Çünkü insanın istekleri kişiyi Allah yolundan saptırabilir. İnsanoğlu daima Allah’ın yolundan gidenlere bakmalı, nefsine aldanıp noksan kalanlardan olmamalıdır. Allah’a giden yolların biri hariç hepsi mahlûkata kapalıdır. Bu açık olan yol, kâinatın efendisinin ayak izine basarak yürüyenlerin yoludur. Dini ikame için gayret göstermek ‘Ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet etmekle (el-Hicr, 15/99) mümkündür.

Risâle Hüdâyî’nin mürîdlerinden Mehmed Muizzüddin Celvetî tarafından Misbâhu’s-salât ve mirkâtu’d-derecât fî şerh-ı miftâhı’s-salâh ve mirkâtı’n-necât adıyla şerh ve tercüme edilmiştir. Bu şerhin bir nüshası Hacı Selim Ağa – Hüdâyî 483/1’de, bir nüshası da Süleymaniye – Mihrişah S. 253/2’dedir. Risâle, Câmiu’l-fazâil ile birlikte H. Kamil Yılmaz tarafından tercüme edilerek İlim-Amel Seyr u Sülûk adıyla neşredilmiştir (İstanbul 1988, 2005).

Nüshaları

Köprülü Ktp. 115/5; Süleymaniye Ktp. Amcazâde Hüseyin Paşa 241/13; Süleymaniye Ktp. Es’ad Efendi 1654/4, 3789/6; Süleymaniye Ktp. Hacı Beşir Ağa 653/6; Süleymaniye Ktp. Hacı Mahmud Efendi 2781/1; Süleymaniye Ktp. H. Hüsnü Paşa 812/4; Süleymaniye Ktp. İbrahim Efendi 877/3; Süleymaniye Ktp. Lala İsmail 190/3, 207/6; Süleymaniye Ktp. Celal Ökten 143; Süleymaniye Ktp. Lâleli 3669/2; Süleymaniye Ktp. M. Hafid Efendi 452/16; Süleymaniye Ktp. Pertev Paşa 238/4, 622/8, 643/5; Süleymaniye Ktp. Şehid Ali Paşa 1359/6, 1379/5, 2760/1; İ.Ü. Ktp. A.y. 1562/5, 2866/8; Bâyezid 8003/6; Veliyyüddin Efendi 1836, 1912, 1915; Millet Ktp. Ali Emîrî 4349/6; Hacı Selim Ağa-Hüdâyî 271/4, 255; Bursa İnebey Yazma Eser Ktp. Câmii Kebîr (Ulu Cami) 1751/4, 1752/3; Bursa Haraççıoğlu 856/3; Kastamonu Yazma Eser Ktp. KHK 3677/01.

Müellifin biyografisi için bk. “Hüdâyî, Azîz Mahmûd”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/hudayi-aziz-mahmud

Kaynakça


Ertan, Mehmet Emin (2001). Aziz Mahmud Hüdâyi. İstanbul: Şule Yayınları.

Şenocak, Kemaleddin (1970). Kutb-ul Ârifîn Seyyid Aziz Mahmud Hüdâyî (k.s) Hayatı-Menakıbı-Eserleri. İstanbul: İslam Neşriyatı.

Tezeren, Ziver (1984). Seyyid Azîz Mahmûd Hüdâyî Hayâtı, Şahsiyeti, Tarîkatı ve Eserleri. İstanbul: Edebiyat Fakültesi Basımevi.

Yılmaz, Hasan Kamil (1988,2005). İlim-Amel Seyr u Sülûk. İstanbul: Erkam Yayınları.

Yılmaz, Hasan Kamil (1991). “Aziz Mahmud Hüdâyî”. İslam Ansiklopedisi. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları. C. 4. 338-340.

Yılmaz, Hasan Kamil (2007). Azîz Mahmûd Hüdâyî Hayatı- Eserleri- Tarîkati. İstanbul: Erkam Yayınları.

Yılmaz, Hasan Kamil (2016). Azîz Mahmûd Hüdâyî. Ankara: DİB Yayınları.

Atıf Bilgileri


YILMAZ, Hasan Kamil. "MİFTÂHU’S-SALÂT VE MİRKÂTÜ’N-NECÂT (HÜDÂYÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/miftahu-s-salat-ve-mirkatu-n-necat-hudayi. [Erişim Tarihi: 25 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN-I İLÂHİYÂT (HÜDÂYÎ, AZÎZ MAHMÛD) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Dr. Murat Ayar
Görüntüle
2 VÂKIÂT (ET-TİRÜ’L-MESBÛK EL-MÜŞTEMİLÜ MÂ-CERÂ MİNE’T-TÂİFİ Fİ-ESNÂİ’S-SÜLÛK) (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
3 MECÂLİS (EL-MECÂLİSÜ’L-VA‘ZIYYE, NEFÂİSÜ’L-MECÂLİS) (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Ali NAMLI
Görüntüle
4 CÂMİ’U’L-FEZÂ’İL VE KÂMİ’U’R-REZÂ’İL (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
5 HÜLÂSATÜ’L-AHBÂR FÎ AHVÂLİ’N-NEBİYYİ’L-MUHTÂR (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
6 HABBETÜ’L-MAHABBE (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
7 KEŞFÜ’L-KINÂ’ ‘AN VECHİ’S-SEMÂ’ (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
8 HAYÂTÜ’L-ERVÂH VE NECÂTÜ’L-EŞBÂH (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
9 EL-FETHÜ’L-İLÂHÎ (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
10 FETHÜ’L-BÂB VE REF’U’L-HİCÂB (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
11 MECMÛA-İ HUTÂB (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
12 MERÂTİBU’S-SÜLÛK (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
13 HÂŞİYE KUHİSTÂNÎ FÎ ŞERH-İ FIKH-I KEYDÂNÎ (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
14 TECELLİYÂT (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
15 NECÂTÜ’L-GARÎK Fİ’L-CEM’İ VE’T-TEFRÎK (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
16 LEMEZÂT-I HULVİYYE EZ LEMEÂT-I ULVİYYE (MAHMUD CEMALEDDİN HULVÎ) Mahmud Cemaleddin el-Hulvî Diğer Özlem Şamlı
Görüntüle
17 AHBÂRÜ’L-'İBER (ZA’ÎFÎ, MUHAMMED) Za'îfî, Muhammed Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
18 KIRK HADİS TERCÜMESİ (FEYZÎ-İ KEFEVÎ) Feyzî-i Kefevî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
19 ZÜBDETÜ'N-NESÂYİH VE UMDETÜ'T-TEVÂRÎH (IYÂNÎ) Iyânî, Cafer Iyânî Bey Prof. Dr. Osman Ünlü
Görüntüle
20 RÂZ-NÂME FÎ MENÂKIBİ'L-ULEMÂ VE'L-MEŞÂYİH VE'L-FUZELÂ (KEFEVÎ HÜSEYİN) Kefevî, Hüseyin ismail Aksoyak
Görüntüle
21 ES-SEYFÜ'L-MESLÛLÜ FÎ ŞERHİ'R-RESÛLİ (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafa b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
22 HADÎS-İ ŞERÎFLER MECMUASI (MUSTAFÂ b. BÂLÎ) Mustafâ b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
23 HÂŞİYE ALÂ ŞERHİ MİFTÂH (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafâ bin Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
24 TUHFE-İ ŞEMSÎ (ŞEMSÎ) Şemsî, İsfendiyar-zâde Şemsî Ahmed Paşa Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
25 KARAMAN-NÂME (ŞİKÂRÎ) Şikârî Araş. Gör. Mizan Coşkun Özgür
Görüntüle