MİFTÂH-I LİSÂN (HÂLİS)
Fransızca-Türkçe Manzum Sözlük
Hâlis, Yûsuf Hâlis Efendi (d. 1220/1805-06 - ö. 1300/1883)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Yûsuf Hâlis Efendi'nin Fransızca-Türkçe manzum sözlüğü. Miftâh-ı Lisân, gelenekte daha çok Arapça ve Farsça için tertip edilen manzum sözlükler halkasının, Tanzimat Dönemi ile birlikte hayatta ve edebiyatta değişen şartlar gereğince Yusuf Halis tarafından Fransızca kelimeler için telif edilmiş, mevcut bilgilere göre manzum Fransızca-Türkçe ilk ve tek sözlüğüdür. Sözlüğün hazırlanma sebebi, bilimdeki yeni gelişmeleri takip etmenin, müellifin ifadesiyle sonradan revaç bulan Fransızcayı öğrenmekle mümkün olabileceği düşüncesidir. Sözlüğün manzum yazılması, diğer manzum sözlüklerde de olduğu üzere ezberlenmesinin kolay ve okunmasının zevkli olması münasebetiyledir. Eser, "Mukaddime-i Miftâh-ı Lisân" adlı mensur bir mukaddime ile başlamaktadır. Bu mukaddime, Fransızca kelimelerin doğru okunmasına yönelik kullanılan işaretler ve bu işaretlerin tablosunu ihtiva etmektedir. Burada Osmanlı Türkçesi ile Fransızcanın imlası karşılaştırılmakta ve Türkçenin imlasında değişik seslerin gösterilmediğine işaret edilmektedir. Fransızca kelimelerin okunmasını ve telaffuzunu kolaylaştırmak için 'o' sesi vav üzerine zülfe işareti, 'u' sesi vav üzerine 2 rakamı, 'ü' sesi vav üzerine 8 rakamı, 'ö' sesi vav üzerine 6 rakamı konularak belirtilmiştir. Miftâh-ı Lisân'ın ikinci kısmı olan manzum mukaddime/dibace, mesnevi nazım şekliyle kaleme alınan 38 beyitten ibarettir. Hamd, salât ile başlar ve Abdülmecid'in (1839-1861) methiyesi ile devam eder. Bu bölümde Abdülmecid Dönemi'nde açılan okullardan ve ilmî gelişmelerden kısaca bahsedildikten sonra Fransızca öğrenmenin ve manzum sözlükten istifade etmenin gerekliliğine temas edilir. Sözlüğün hazırlanışında uyulan esaslara, Fransızca kelimelerin okunması için konulan işaretlere, manzumede geçen Fransızca söz varlığının satır altı orijinal biçimleriyle kaydedilişine, sözlüğe "Miftâh-ı Lisân" adının verilişine, kısaca eserden nasıl yararlanılacağına dair bilgilere yer verilir.

Miftâh-ı Lisân'ın sözlük kısmı, 521 beyittir. Bu bölümde; 17 nazm, dört mesnevî, bir kıt‘a vardır. Nazmlar eliften başlayarak on altı farklı harf ile kafiyelenmiştir. Geri kalan on üç harf ise Fransızcada bulunmaması sebebiyle kafiye olarak kullanılmamıştır. Nazmların başlıkları, şiirden bir parça gibi kabul edilip aynı kafiye ve vezinle kaleme alınmıştır.

Eserde aruzun beş bahrindeki yedi farklı kalıp kullanılmıştır. Fransızca kelimeler aruza tatbik edilirken çok zorlanıldığı, bu zorlukları aşabilmek için Fransızca kelimelerin okunmasında bazı tasarruflarda bulunulduğu görülmektedir.

22 manzumenin bulunduğu sözlük kısmında yaklaşık olarak 2500 Fransızca söz varlığı nazmedilmiştir. Manzum sözlüklerde 500-3000 arasında kelime nazmedildiği dikkate alındığında Miftâh-ı Lisân'ın söz varlığının bu tür eserlerin kelime ortalamasının üzerinde olduğu görülmektedir.

Miftâh-ı Lisân'da öğrenimi kolaylaştırmak için çeşitli yollara başvurulmuştur. Anlamca ilgili ve/veya zıt anlamlı kelimelerin bir beyitte bulundurulmasına özen gösterilmiştir.  Aynı beyitte benzer hecelerin kullanılmasıyla öğrenmeyi zevkli, okumayı akıcı hâle getirecek uyum oluşturulmak istenmiştir. Cinas ve iç kafiye oluşturacak kelimelerin verilmesine dikkat edilmiştir. Bazı başlık ve beyitlerde eğitici mesajlar taşıyan cümlelere de yer verilmiştir. Sıkça kullanılan kelimeler nazmedilmeye çalışılmıştır.

1266/1849-50’de tamamlandığına dair tarih düşülen eserin Fransızca öğretimi için daha önce bir benzerinin yazılmaması sebebiyle yeni olarak nitelendirildiği görülmektedir. Eserin biri taş basma, biri yazma olmak üzere iki nüshası vardır. Eserin basma nüshasından hareketle Duman (1988), Çavaş (1989), Kırbıyık (2002) tarafından tanıtım yazısı/makale kaleme alınmıştır. Daha sonra yeni bulunan yazma nüshası da dikkate alınarak eser, kitap hâlinde yayımlanmıştır (Kırbıyık 2007). Bu çalışmada Yusuf Hâlis'in hayatı, eserleri, edebî kişiliği ile ilgili hususlara yer verilmiştir. Miftâh-ı Lisân'ın adı, yazılış sebebi, yazılış tarihi, dil öğretimi açısından taşıdığı nitelikler belirtilmiştir. Sözlüğün yazma ve taş basması nüshalardan hareketle karşılaştırmalı metni oluşturulmuştur. Sözlük kısmının açıklamalı Dizin'i hazırlanmıştır. Kitabın sonunda yazma nüshadan örnek varaklar verilirken taş basma nüshanın tamamının tıpkıbasımına yer verilmiştir.
Şairin biyografisi için bk. "Hâlis, Yûsuf Hâlis Efendi". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/halis-yusuf-halis-efendi   


Eserden Örnekler


MUKADDİME-İ MİFTÂH-I LİSÂN

Lisân-ı Türkî’nin Fransa lisânı kadar harekeleri telaffuzda mevcûd ise de ancak lisân-ı mezkûr misilli cümle harekâtını bi’l-fi‘l ya‘nî yazı ile ifâde eder alâmât-ı mahsûsa vaz‘ olunmamışdır. Meselâ dakîk ma‘nâsında olan (un ) ve şöhret ma‘nâsında olan (ün) ve ta‘âma konulan (tuz) ve toprak ma‘nâsında olan (toz) ve vücûd-ı insândan olan (el) ve almak kelimesinden olan (al) misilli elfâzın yek dîğerinden fark u temyîz edecek harekât-ı zâhiresi olmadığından ma‘nâları siyâk u sibâkdan anlaşılagelmişdir. Lâkin Fransızca imlâsıyla yazıldıkları takdîrce beheri bir gûne hareke-i muharrere-i mahsûsa ile fark u temyîz olunur. Zîrâ lisân-ı mezkûrun Türkî lisânında yazılan harekelerden zâ’id çend aded harekât-ı muharrreresi mevcûd bulunduğundan ve bu harekeler ise dâ’imâ hurûfâtın önüne konulduğundan kelimât-ı mezkûre gibi imlâsı bir ve telaffuz u sadâları birbirine uymaz müşâhebetli kelimât bulunamaz.

... (Kırbıyık 2007: 62).


Sonradan buldu Fransızca revâc

Fenn-i ta‘lîm ona oldu muhtâc


Çoğalıp onda nev-îcâd-ı fünûn

Nice bir ma‘rifet-i ucbe-nümûn


Onda oldukça ma‘ârif îcâd

Oldu elfâz u lügâti müzdâd


Oldu her fenne de bir başka lügat

Istılâhâtı için bir âlet


Bu lügâtin okunup zabtı içün

Sebk olup kâlıb-ı evzâna bütün


Nazm edip bu lügat-i muhtasarı

Kala ezber ile hâtırda yeri


Cem‘ edip kullanılan elfâzı

Hıfzı pek lâzım olan elfâzı

...(Kırbıyık 2007: 66-67).


Allah Diyö gökler siyö yer ter komanse ibtidâ

(Dieu, cieux, terre, commencer)

Dâ’im tujur bâkî eternel enfini bî-intihâ

(toujours, éternel, infini)


Peygamberin adı profet sâdık fidel gid reh-nümâ

(prophète , fidèle, guide)

Hâtif oraklö mu‘cize miraklö irsâl anvua

(oracle, miracle, envoi)


Kur’ân Koran İncîl Evanjil Pantatök Tevrâttır

(Coran, Evangile, Pentateuque)

Le Psom Zebûr, Mûsâ Moiz Îsâ Jezü, îmân fua

(Les Psaumes, Moise, Jésus, foi)

...

(Kırbıyık 2007: 69).


TUTSA DÜNYÂYI SEZÂDIR BU KİTÂBIN SÎTİ

Senpati hubb ile meyl aksine de antipati

(sympathie, antipathie)

Nâzlı mahbûba zarîfe dahi minyon janti

(mignon, gentil)


Artizan sâni‘ u üstâd ile ehl-i hirfet

(artisan)

Acemî mübtedî tilmîz ü çırak apranti

(apprenti)


Aksidan hâdise sükse zafer akse ifrât

(accident, succès, accès)

Fırka vü kısm u taraf-dâr u cüz’dür parti

(partie)

... (Kırbıyık 2007: 147).

Kaynakça


Çavaş, Raşit (1989). “Manzum Sözlük Geleneği ve Fransızca-Osmanlıca Manzum Bir Sözlük ” Metis Çeviri. (6): 41-47.

Duman, Harun (1988). “ Tuhaf Bir Lügat: Miftâh-ı Lisân”, Türk Dünyası Araştırmaları. (54): 82-88.

Kırbıyık, Mehmet (2002). “Miftâh-ı Lisân Adlı Manzum Fransızca-Türkçe Sözlük Üzerine ”. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türkiyat Araştırmaları Dergisi. (11): 181-200.

Kırbıyık, Mehmet (2007). Yûsuf Hâlis-Miftâh-ı Lisân Manzum Fransızca-Türkçe Sözlük. İstanbul: Beşir Kitabevi.

Öz, Yusuf (1999). Tuhfe-i Şâhidî Şerhleri, Konya: Alagöz Matbaası.

Yûsuf Hâlis (yty). Miftâh-ı Lisân. İstanbul: Cerîde-i Havâdis Matbaası.

Yûsuf Hâlis. Miftâh-ı Lisân. Konya İzzet Koyunoğlu Müzesi Kütüphanesi. No:12664.

Atıf Bilgileri


KIRBIYIK, MEHMET. "MİFTÂH-I LİSÂN (HÂLİS)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/miftah-i-lisan-halis. [Erişim Tarihi: 21 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 SULH-NÂME-İ HÂLÎS (HÂLİS) Hâlis, Yûsuf Hâlis Efendi Prof. Dr. MEHMET KIRBIYIK
Görüntüle
2 ŞEH-NÂME-İ OSMÂNÎ (HÂLİS) Hâlis, Yûsuf Hâlis Efendi Prof. Dr. MEHMET KIRBIYIK
Görüntüle
3 KIYÂFET-NÂME-İ CEDÎDE (HÂLİS) Hâlis, Yûsuf Hâlis Efendi Prof. Dr. MEHMET KIRBIYIK
Görüntüle
4 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
5 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
6 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
7 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
8 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
9 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
10 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
11 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
12 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
13 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle