MEVLİD-İ NEBÎ / MEVLÛDÜ'N-NEBÎ (YAHYÂ BİN BAHŞİ)
mevlid
Yahyâ Bin Bahşi (d. ?/? - ö. ?/?)

ISBN: 978-9944-237-87-1



Yahyâ bin Bahşi’nin Hz. Muhammed’in doğumunu konu edindiği mevlid türündeki eseri. Yahyâ, eserine özel bir ad vermemekle birlikte nüshaların birinde Hazâ Mevlûdü'n-Nebiyyi Aleyhi's-selâm başlığı bulunur. Eserin son bölümünde yer alan beyitte Mevlid’in “12 Rebîü'levvel 893” (Miladi 25 Şubat 1488) tarihinde yazıldığı ifadesi yer alır. Mesnevi nazım şekliyle ve aruz vezninin “fâilâtün fâilâtün fâilün” kalıbıyla yazılmıştır. Esas veznin yanı sıra “mefâîlün mefâîlün feûlün” kalıbı da bazı beyitlerde ve iki kasidede kullanılmıştır. Eserde aruz ve kafiye kusurları mevcuttur.

Müellif, esere mevlid okutmanın önemini vurgulayan iki hikâye (Bağdat’ta Yaşayan Yahudi Karı Koca ve Zeydoğlu Ali) ile başlar. Ardından mevlidin beyanı, kâinatın yaratılış sebebi ve yaratılışı, müellifin özür beyanına yer verilir. Hz. Muhammed’in nurunun yaratılışı ve intikali, Hz. Amine’nin hamileliği ve hamileliği döneminde meydana gelen mucizeleri, Hz. Muhammed’in doğumu ve doğmasıyla birlikte gerçekleşen mucizeleri konu edilir. Hz. Muhammed’in büyümesi esnasındaki mucizevi olaylar, Hz. Hatice ile evlenmesi, Hz. Muhammed’e vahiy gelmesi ve bazı mevlidlerde olan, bazılarında bulunmayan mirac hadisesi yer alır. 241 beyitlik dört mucize sıralanır. Hz. Muhammed’in vefatı başlığı altında Ukkaşe hikâyesi ve Hz. Muhammed’in nasihatleri, hastalanması, ashabı için üzülmesi, vedası, vasiyeti, sünnetini tutma lüzumu, şefaati hususu bulunmaktadır. Ardından Hz. Peygamberin vefatı, defnedilmesi anlatılır. Okuyucuya birçok nasihatte bulunulur ve dua talebi ile biter.

Eser, döneminin dil özelliklerini yansıtmaktadır. Arkaik kelimeler yoğun olarak kullanılmıştır. Eserde yalın bir Türkçe hakimdir. Deyim ve atasözlerine sıkça yer verilmiştir. Eserde Vesîletü'n-Necât’tan aynen aktarılan veya kısmen alınan 25 beyit vardır. Her iki Mevlid de mesnevi şeklinde ve aruzun aynı vezninde yazılmıştır. Beyit sayısı, başlıklar, vasıta beyitleri ve muhtevada farklılıklar söz konusudur.

Yahyâ bin Bahşi Menâkıb-ı Cevâhir adlı bir diğer eserinde Mevlid telif ettiğini ifade ederek mevlidin içeriğinden bahseder. Ancak mevcut nüshalarda bahsi geçen konular bulunmadığından daha kapsamlı kamil bir nüshanın varlığı düşünülür (Ok 2020: 10). Mevlid, Beyazıt nüshasında üçüncü eser olup 75b-135a’da 60 varaktan oluşmaktadır. 13 satırlı ve çerçeveli kaleme alınmıştır. Süleymaniye’de ise yazmanın birinci eseri olup 1b-44a’da 44 varaktan oluşmaktadır. 15 satırlı ve çerçevesizdir.Beyazıt nüshasında 1524, Süleymaniye nüshasında 1275 beyit vardır.

İki nüsha üzerinden oluşturulan tenkitli metinle (Ok 2020) beyit sayısı 1769’a ulaşır. (Ayrıca Süleymaniye nüshasında tenkitli metne dâhil edilmeyen 269 beyit mevcuttur.) Beyazıt’ta iki hikâyenin yer alması, Süleymaniye’de dört mucizenin bulunması, beyit farklılıkları Mevlid’in hacminin artmasında önemli etkiye sahiptir. Beyazıt’da 8, Süleymaniye’de 9 başlık bulunmaktadır. Başlıklar Arapça olup kırmızı mürekkeple yazılmıştır. Anlatılmak istenen konuları başlıklar işaret etmiştir. Olayın akışını ve konunun değişmesini bir başlık gibi ifade eden vasıta beyitleri de üstlenmiştir. Beyazıt’da 30, Süleymaniye’de 11 vasıta beyti vardır.

Mevlid'in Beyazıt Yazma Eser Ktp. (5308/3) ve Süleymaniye Yazma Eser Ktp., Tercüman Gazetesi Ktp. Türkçe Yazmaları koleksiyonunda (Y 183/1) olmak üzere tespit edilen iki nüshası vardır. Mevlid, Tuncay Aksaray tarafından Beyazıt nüshası üzerinden mezuniyet tezi olarak hazırlanmış (1968), Ali İhsan Akçay tarafından Yahyâ ve Mevlidi çeşitli çalışmalarda tanıtılmış (2007, 2008, 2012), Şükrü Baştürk Mevlid’i kitap hâlinde yayımlamıştır (2018). Mevlid, Duygu Ok tarafından yüksek lisans tezi (2019) ardından kitap hâlinde (2020) tenkitli metin ve inceleme olarak hazırlanmıştır.

Müellifin biyografisi için bk. “Yahyâ bin Bahşî” . Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğühttp://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/yahya

Eserden Örnekler


Fî Keyfiyeti Vilâdeti'n-nebiyy Aleyhi's-selâm

Ger denilse tâ kıyâmet bu kelâm

Bin kıyâmet olsa bu olmaz tamâm


Ger dilersiz bulasız oddan necât

Aşk_ıla derd_ile idün es-salât


Çünki hamlün ayı oldı tokuz ay

Anladılar ânı hep yohsul u bay


Pes Rebî’ü'l-evvel ayı togdı çün

On birinci gün tolundı gitti gün


On ikinci gicede togdı o nûr

Âleme dübdüz irişdürdi sürûr


Ol gice kim togdı ol Hayru'l-beşer

Gördi anda ânesi çok nesneler


Anda her ne gördiyise söyledi

Râviler yazdı rivâyet eyledi


Cümlesinden ba’zı uş bunlar durur

Uşda başlandı hemân ol söylenür


Didi kim çıkdı evümden nâgehân

Bir azîm nûr toldı ânunla cihân (Ok 2020: 134-135)


Kaynakça


Akçay, Ali İhsan (2007). “Emir Sultan’ın Halifelerinden Gönenli Yahyâ b. Bahşi ve Mevlidi”. Emir Sultan ve Erguvan: Toplumsal Bir Çağrı. (ed. E. B. Keskin). Bursa: Bursa Büyükşehir Belediyesi Yay.

Akçay, Ali İhsan (2008). “Gönenli Yahyâ b. Bahşi ve Mevlidi”. Süleyman Çelebi ve Mevlid: Yazılışı, Yayılışı ve Etkileri. (ed. M. Kara ve B. Kemikli). Bursa: Uludağ Yay.

Akçay, Ali İhsan (2012). “Emir Sultan Dergâhı Müntesiplerinden Gönenli Yahyâ b. Bahşi ve Mevlidi”. Bursa’da Tarikatler ve Tekkeler. (hzl. M. Kara). Bursa: Bursa Büyükşehir Belediyesi Yay.

Aksaray, Tuncay (1968). Yahya’nın Mevlidi (Metnin Transkripsiyonu ve İndeksi). Mezuniyet Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.

Baştürk, Şükrü (2018). Gönenli Yahya bin Bahşî: Mevlid (Giriş-İnceleme-Tenkitli Metin-Dizin-Tıpkıbasım). Bursa: Bursa Akademi-Emin Yay.

Yahyâ bin Bahşi. Mevlid-i Nebî. Beyazıt Yazma Eser Kütüphanesi. No. 5308/3. vr. 75b-135a.

Yahyâ bin Bahşi. Mevlid-i Nebî. Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi. Tercüman Gazetesi Ktp. Türkçe Yazmaları Bölümü. No. 183/1. vr. 1b-44a.

Ok, Duygu (2019). Yahyâ bin Bahşi: Mevlid (İnceleme-Tenkitli Metin). Yüksek Lisans Tezi. Edirne: Trakya Üniversitesi.

Ok, Duygu (2020). Yahyâ bin Bahşi: Mevlid (İnceleme-Tenkitli Metin). Edirne: Edirne Gazetecilik ve Matbaacılık.

Atıf Bilgileri


OK, DUYGU. "MEVLİD-İ NEBÎ / MEVLÛDÜ'N-NEBÎ (YAHYÂ BİN BAHŞİ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/mevlid-i-nebi-mevludu-n-nebi. [Erişim Tarihi: 22 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MAKTEL-İ HÜSEYN (YAHYÂ BİN BAHŞÎ) Yahyâ Bin Bahşî Doç. Dr. SÜLEYMAN EROĞLU
Görüntüle
2 MENÂKIB-I EMÎR SULTÂN/MENÂKIB-I CEVÂHİR ( YAHYÂ BİN BAHŞÎ) Yahyâ Bin Bahşî Dr. Öğr. Üyesi abdullah uğur
Görüntüle
3 ŞİR'ATU'L-İSLÂM ŞERHİ (YAHYÂ BİN BAHŞÎ) Yahyâ Bin Bahşî Dr. Öğr. Üyesi İmran Gündüz Alptürker
Görüntüle
4 DÎVÂN-I İLÂHİYYÂT (YAHYÂ BİN BAHŞİ) Yahyâ Bin Bahşi Dr. Öğr. Üyesi İmran Gündüz Alptürker
Görüntüle
5 MENÂKIB-I ŞEYH MUHAMMED BİN ÎSÂ-YI AKHİSÂRÎ (YAHYÂ BİN BAHŞİ) Yahyâ Bin Bahşi Diğer Çağla YILMAZ
Görüntüle
6 Envâru'l-Kulûb ENVÂRU'L-KULÛB (YAHYÂ BİN BAHŞİ) Yahyâ Bin Bahşi Diğer Çağla YILMAZ
Görüntüle
7 HÂŞİYE-İ SADRU'Ş-ŞERİ'A /YAHYÂ BİN BAHŞİ) Yahyâ Bin Bahşi Diğer Çağla YILMAZ
Görüntüle
8 RİSÂLE-İ ENVÂRİYYE (YAHYÂ BİN BAHŞİ) Yahyâ Bin Bahşi Diğer Çağla YILMAZ
Görüntüle
9 MENÂKIBÜ’L-ÂRİFÎN (EFLÂKÎ) Eflâkî, Eflâkî Dede, Eflâkî Ahmed Ârifî, Ârifî Doç. Dr. Mehmet Ünal
Görüntüle
10 MEVHÛB-I MAHBÛB (ŞEYHOĞLU) Şeyhoğlu, Baba Yusuf Sivrihisarî Araş. Gör. Harun ALKAN
Görüntüle
11 MÜNYETÜ'L-EBRÂR VE GUNYETÜ'L-AHYÂR (ABDURRAHÎM) Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Taha Orhan
Görüntüle
12 TABSİRATÜ’L-MÜBTEDİ VE TEZKİRETÜ-İ-MÜNTEHİ (KONEVÎ) Konevî, Sadreddin Doç. Dr. Mevlüt Gülmez
Görüntüle
13 KİTÂBÜ’L-MÜNTEHÂ EL-MÜŞTEHÂ ALE’L-FÜSÛS (AHMED BÎCÂN) Ahmed-i Bîcân, Ahmed Bîcân, Yazıcıoğlu Ahmed Bîcân, Şeyh Ahmed Bîcân Efendi bin Sâlih Efendi, Ahmed İbnü’l-Kâtib Dr. Mehmet Bilal Yamak
Görüntüle
14 RİSÂLE-İ ZİKRULLAH (AKŞEMSEDDİN) Akşemseddin, Şemseddin Muhammed Araş. Gör. Harun ALKAN
Görüntüle
15 MİSBÂHU’L-ÜNS BEYNE’L-MA’KÛL VE’L-MEŞHÛD FÎ-ŞERHİ MİFTÂHİ’L-GAYB (FENÂRÎ) Fenârî, Mollâ Fenârî, Şemseddîn Muhammed b. Hamza, Şemseddîn Muhammed Efendi Diğer Edibe Taş
Görüntüle
16 ŞERH-İ HADİS-İ ERBÂİN (SOMUNCU BABA) Somuncu Baba Prof. Dr. Enbiya Yıldırım
Görüntüle
17 ZİKİR RİSÂLESİ/ KELİME-İ TEVHİD ZİKRİ RİSÂLESİ (SOMUNCU BABA) Somuncu Baba, Hamîdüddîn-i Aksarâyî Diğer Tuğba Nurlu Ertürk
Görüntüle
18 KÂŞİFÜ'L-ESTÂR AN VECHİ'L-ESRÂR (ŞEYH HÂMİD-İ VELÎ) Şeyh Hâmid-i Velî Öğretmen TALAT OLGUN
Görüntüle