METÂLİ'Ü'N-NEZÂ'İR (HİSÂLÎ) (Nuruosmaniye Kütüphanesi, 4052-4053; Millet Yazma Eser Kütüphanesi, Ali Emiri Koleksiyonu, Manzum, 679-680)
nazire mecmuası
Hisâlî, Hüseyin Hisâlî Efendi (d. ? - ö. 1061-1062/1651-1652)

ISBN: 978-9944-237-87-1


17. yüzyıl şairlerinden Peşteli Hisâlî tarafından derlenmiş olan nazire mecmuası. Sadece matlalardan oluştuğu için mürettibin Metâli’ü’n-Nezâ’ir adını verdiği eser, birincisi 285 ve ikincisi de 385 yapraklık iki ciltten oluşmaktadır. Eserin biri Nuruosmaniye Kütüphanesi, nu. 4252 ve 4253’te, diğeri de Millet Yazma Eser Kütüphanesi, Ali Emiri Koleksiyonu, Manzum, nu. 679 ve 680’de kayıtlı iki nüshası bulunmaktadır. Mecmua, 12 ve 17. yüzyıllar arasında Anadolu’dan Balkanlar ve Orta Asya’ya kadar uzanan çok geniş bir coğrafyada yaşamış olan yüzlerce şairin nazirelerinin matla beyitlerini ihtiva etmektedir. Eser, nazire şiirlerin sadece matla beyitlerine yer vermesi bakımından diğer nazire mecmularından farklıdır.

Eserde 11.941’i birinci ciltte, 15.369’u da ikinci ciltte olmak üzere toplam 27.310 matla beyti bulunmaktadır. Birinci cilt, “elif” harfinden “gayın” harfine kadar olan matlaları, ikinci cilt ise “gayın” ile “y” harfleri arasındaki matla beyitleri ihtiva etmektedir. Hisâlî, matlaları sıralarken ilk olarak besmele ile başlamış, sonrasında sırasıyla Allah’ın isimlerini, sıfatlarını anlatan beyitleri, Hz. Muhammed’le ilgili -Feyzî-i Hindî, Lâmi’î Bursevî, Ahdî, Hayâlî gibi Türk ve İranlı şairlerin- na’t türündeki Farsça beyitlerini sıralamıştır. Devamında da divan şiirinin klasik konularını ihtiva eden matlaları kaydetmiştir. Hisâlî’nin eserini tertip ederken konu birliğine önem verdiği dikkati çekmektedir. Matlaları konularına, aruz kalıplarına, kafiye ve rediflerine göre alfabetik olarak sıralamıştır. Beyitleri kaydederken kronolojik bir sıralamaya gitmemiş, kimin kime nazire yazdığına ilişkin bir bilgi vermemiştir. Hisâlî, hemen her bölümün sonuna konuyla ilgili kendi matlalarını yerleştirmiştir. Mecmuadaki matlaların çoğu kendisine aittir.

Mecmuadaki şairlerden bir kısmı Fuzûlî, Bâkî, Zâtî, Câmî, Şeyh Sadî gibi tanınmış Türk ve İranlı şairler olmakla beraber, bazıları adı sadece bu mecmuada yer alan şairlerden oluşmaktadır. Şairlerin mahlasları çoğunlukla belirtilmekle birlikte, bazı beyitlerin kime ait olduğu kaydedilmemiştir. Bazı beyitlerin yanına da “bî-mahlâs” ibaresi konmuştur. Aynı mahlası kullanan şairler; “Mesîhî”, “Mesîhî-i Şarkî”, “Mesîhî Üstad-ı Nevâyî” ve “Nazmî-i Edirnevî”, “Nazmî-i Bağdâdî”, “Nazmî-i Sarâyî” örneklerinde olduğu gibi memleketleri, fizikî özellikleri, meslekleri, meşhur kişilerle akrabalıkları, yakınlıkları vb. ile anılarak ayırt edilmiştir. Bazen de aynı şair, mecmuanın farklı yerlerinde “Fuzûlî-i Bağdâdî”, “Mollâ Fuzûlî”, “Mevlânâ Fuzûlî”; “Sehî Beg Edirnevî”, “Sehî Şâgird-i Necâtî”; "Ömer Beg Hayâlî-zâde" örneklerinde olduğu gibi mahlasının yanında mesleği, lakabı, memleketi, fizikî özelliği gibi bilgiler ve sıfatlarla anılmıştır.

Eserin I. ve II. ciltleri üzerinde birer doktora çalışması yapılmıştır (Kaya 2003; Kalyon 2011).

Derleyicinin biyografisi için bk. "Hisâlî, Hüseyin Hisâlî Efendi". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/hisali-huseyin-hisali-efendi 

Eserden Örnekler




Kaynakça


Kalyon, Abuzer (2011). Peşteli Hisâlî Metâliü’n-nezâ’ir (İkinci Cilt) İnceleme – Metin. Doktora Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi.

Kaya, Bilge (2003). Hisâlî Hayatı-Eserleri ve Metâli’ü’n-nezâ’ir Adlı Eserinin (Birinci Cildi) İnceleme-Metin. Doktora Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi.

Kaya Yiğit, Bilge ve A. Kalyon (2013) "Peşteli Hisâlî’nin Metâli’ü’n-Nezâ’ir Mecmuası ve Mecmuada Yer Alan Şairlerin Mahlasları". Turkish Studies, 8 (1): 335-371.

Atıf Bilgileri


Kaya Yiğit, Bilge ve ABUZER KALYON. "METÂLİ'Ü'N-NEZÂ'İR (HİSÂLÎ) (Nuruosmaniye Kütüphanesi, 4052-4053; Millet Yazma Eser Kütüphanesi, Ali Emiri Koleksiyonu, Manzum, 679-680)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/metali-u-n-neza-ir-hisali-nuruosmaniye-kutuphanesi-4052-4053-millet-yazma-eser-kutuphanesi-ali-. [Erişim Tarihi: 16 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (HİSÂLÎ, HÜSEYİN EFENDİ) Hisâlî, Hüseyin Efendi Dr. Öğr. Üyesi Nusret GEDİK
Görüntüle
2 LETÂ'İFÜ'L-HAYÂL (HISÂLÎ, HÜSEYİN EFENDİ) Hısâlî, Hüseyin Efendi Dr. Öğr. Üyesi Nusret GEDİK
Görüntüle
3 LEMEZÂT-I HULVİYYE EZ LEMEÂT-I ULVİYYE (MAHMUD CEMALEDDİN HULVÎ) Mahmud Cemaleddin el-Hulvî Diğer Özlem Şamlı
Görüntüle
4 AHBÂRÜ’L-'İBER (ZA’ÎFÎ, MUHAMMED) Za'îfî, Muhammed Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
5 KIRK HADİS TERCÜMESİ (FEYZÎ-İ KEFEVÎ) Feyzî-i Kefevî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
6 ZÜBDETÜ'N-NESÂYİH VE UMDETÜ'T-TEVÂRÎH (IYÂNÎ) Iyânî, Cafer Iyânî Bey Prof. Dr. Osman Ünlü
Görüntüle
7 RÂZ-NÂME FÎ MENÂKIBİ'L-ULEMÂ VE'L-MEŞÂYİH VE'L-FUZELÂ (KEFEVÎ HÜSEYİN) Kefevî, Hüseyin ismail Aksoyak
Görüntüle
8 ES-SEYFÜ'L-MESLÛLÜ FÎ ŞERHİ'R-RESÛLİ (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafa b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
9 HADÎS-İ ŞERÎFLER MECMUASI (MUSTAFÂ b. BÂLÎ) Mustafâ b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
10 HÂŞİYE ALÂ ŞERHİ MİFTÂH (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafâ bin Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
11 TUHFE-İ ŞEMSÎ (ŞEMSÎ) Şemsî, İsfendiyar-zâde Şemsî Ahmed Paşa Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
12 KARAMAN-NÂME (ŞİKÂRÎ) Şikârî Araş. Gör. Mizan Coşkun Özgür
Görüntüle