MESNEVÎ ŞERHİ (ŞEM'Î)
İlk ve tam Türkçe Mesnevi şerhi
Şem'î, Mustafa (d. ?/? - ö. 1009/1602'den sonra)

ISBN: 978-9944-237-87-1



Şemʿî Şemʿullah Mustafa Efendi’nin yazdığı, Mevlanâ Celaleddin-i Rûmî (ö. 1273)’nin altı ciltlik Mesnevî’sinin ilk ve tam Türkçe şerhi. Şemʿî, Şerh-i Mesnevî’nin ilk beş cildinin sebeb-i teşrih bölümlerinde, eseri Sultan III. Murad (ö. 1595)’ın emriyle yazdığını belirtmiş ve ona sunmuştur. Altıncı cilde henüz başlamadan III. Murad’ın vefat etmesi üzerine, dibacede eseri onun emri ile yazdığını belirtmiş ancak onun yerine tahta geçen Sultan III. Mehmed (ö. 1603)’e sunmuştur. Şârih, altı cildin de ferağ kaydı bölümlerinde şerhi ne zaman tamamladığı ve bazı ciltlerin de yazımına ne zaman başladığı hakkında bilgiler vermektedir. Buna göre Şemʿî, Mesnevî’nin ilk cildinin şerhine 995/1587 yılında başlamış ve altıncı cildi 1004/1595 yılında bitirmiştir (Dağlar 2009: 79-87).

Şârih, Şerh-i Mesnevî’nin ciltlerinin dibâcelerinde besmele-hamdele-tevhîd, naʿt, sebeb-i teşrih ve methiye-dua gibi bölümlere yer vermiştir. Bu bölümlerin ardından okuyucuyu şerhe hazırlamak için tasavvuf ıstılahâtından olan “merâtib-i külliye ve hazerât-ı hamse” hakkında bilgi verir. Daha sonra “nevʿ-i insan, ney-insan-ı kamil mukayesesi, mesnevi-Kurʿân-ı Kerim ilişkisi” gibi hususlara değinir. Şemʿî, dîbâce kısmında cümle cümle tercüme ve şerh metodunu kullanmış, metindeki başlıkları genelde bir bütün olarak tercüme etmiş ve gerekli gördüğü durumlarda bazı başlıkları tercümeden sonra şerh etmiştir. Beyitleri şerh etmeden önce mısraları ayrı ayrı tercüme etmiş ve en sonunda beytin şerhine geçmiştir. Beyit şerhinden sonra kelimeler filolojik bir yaklaşımla izah edilmiştir (Dağlar 2009: 88-96).

Şemʿî, Gelibolulu Sürûrî (ö. 1562)’nin Mesnevi şerhinin aksine eserini Türkçe yazdığına dikkat çekerek 16. yüzyılda yazılmış eserlerde kullanılan Osmanlı Türkçesine göre daha sade bir Türkçe kullanmıştır. Şârih, anlaşılır, kısa ve öz yorumlarıyla döneminde ve sonraki dönemlerde rağbet edilen bir eser kaleme almıştır. Esrar Dede onun metodunu “tercüme tarzında şerh” şeklinde nitelendirmiştir (Koçoğlu 2009: 47-49).

Şerh edilen mısraların daha iyi anlaşılması için eserde çeşitli menkıbe, kıssa ve hikâye örneklerine yer verilmektedir. Bunun yanı sıra Bostan, Gülistan, Hafız Divanı, Mantıku’t-Tayr gibi eserlerden alınan manzum parçalarla anlatım güçlendirilmiştir. Temel kaygısı metni doğru biçimde aktarmak olan şârih, şerhte yer verdiği âyet, hadis, kıssa, kelâm-ı kibar ve beyit örneklerini sözlerinin ispatı için kullanmaktadır. Eserde bu yönüyle kanıtlayıcı, öğretici ve öyküleyici anlatım biçimlerine başvurulmuştur (Şahin 2012: 51).

 Şemʿî Mustafa, Şerh-i Mesnevi’yi yazarken tasavvuf, tefsir ve hadis, dil ve belagat, rüya tabirleri gibi pek çok kaynaktan faydalanmıştır. Kûtu’l-Kulûb, Füsûs, Menâkıbu’l-Ârifin, Mahzen-i Esrâr, Mantıku’t-Tayr, Divân-ı Kebir, Divân-ı Hafız, Keşfü’l-Esrâr, Bahrü’l-Hakâyık, Tercümâu’l-Lugâ, Râmûz gibi eserler bunlardan birkaçıdır (Yılter 2016).

Şerh-i Mesnevî üzerine dört doktora tezi hazırlanmıştır. Mesnevi şerhinin I. cildi Abdulkadir Dağlar (2009), II. cildi Turgut Koçoğlu (2009), III. ve IV. ciltleri Oğuzhan Şahin ve VI. cildi Sait Yılter (2016) tarafından doktora tezi olarak çalışılmıştır.

Şârihin biyografisi için bk. “Şemʿî, Mustafa”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/semi-mustafa 

Eserden Örnekler


"Bi'şnev ez ney çun hikâyet mîkuned

Neyden istimâ' eyle niçe hikâyet eyler

Ez cüdâyîhâ şikâyet mîkuned

Belki hakîkâtda cüdâlıklardan şikâyet eyler

Ki yâr-ı kadîm ve vatan-ı aslîsinden cüdâ vü dûr olmışdur sen anı hikâyet ve bîhûde efgân u şikâyet eyler zann eyleme neyden murâd mürşid-i kâmildür ki gerçi zâhiren halkıla musâhabet idüp anı ve bunı hikâyet eyler lîkin derûn-ı pür-sûzı bir nefes vatan-ı aslî yâdından ve âlem-i ezelîde olan ittihâdından fâriğ u gâfil degüldür belki ol âlemde olan zevk u safâdan cüdâ oldugınun derd ü eleminden ney gibi feryâd u figân idüp ânenfeânen sa'y u kûşişden hâlî olmayup yine evvelki mertebeye vusûl bulmağa ikdâm u ihtimâm eyler..." (Dağlar 2009: 218).

Kaynakça


Dağlar, Abdülkadir (2009). Şem'î Şem'ullah Şerh-i Mesnevi (I. Cilt) (İnceleme-Tenkitli Metin-Sözlük). Doktora Tezi. Kayseri: Erciyes Üniversitesi.

Koçoğlu, Turgut (2009). Şem'î Şem'ullah Şerh-i Mesnevi (II. Cilt) (İnceleme-Tenkitli Metin-Sözlük). Doktora Tezi. Kayseri: Erciyes Üniversitesi.

Şahin, Oğuzhan (2012). Şem'î Şem'ullah Şerh-i Mesnevi (III. ve IV. Ciltler) (İnceleme-Tenkitli Metin-Sözlük). Doktora Tezi. Kayseri: Erciyes Üniversitesi.

Yılter, Sait (2016). Şem'î Şem'ullah Şerh-i Mesnevi (VI. Cilt) (İnceleme-Tenkitli Metin-Sözlük). Doktora Tezi. Kayseri: Erciyes Üniversitesi

Atıf Bilgileri


öntürk, tolga. "MESNEVÎ ŞERHİ (ŞEM'Î)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/mesnevi-serhi-sem-i-tees-1548. [Erişim Tarihi: 15 Ocak 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 ŞERH-İ MANTIKU'T-TAYR (ŞEM'Î MUSTAFA) Şem'î, Mustafa Doç. Dr. Muhittin Turan
Görüntüle
2 ŞERH-İ DÎVÂN-I HÂFIZ (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Dr. Öğr. Üyesi MUHAMMET İNCE
Görüntüle
3 GÜLİSTAN ŞERHİ (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Dr. Öğr. Üyesi MUHAMMET İNCE
Görüntüle
4 ŞERH-İ BAHÂRİSTÂN (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Dr. Öğr. Üyesi Songül Karaca
Görüntüle
5 ŞERH-İ PEND-NÂME/SA'ÂDET-NÂME/TERCEME-İ PEND-NÂME (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Dr. Öğr. Üyesi deva Özder
Görüntüle
6 MAHZENÜ'L-ESRÂR ŞERHİ (ŞEM'İ) Şem'î, Mustafa Prof. Dr. Mahmut Kaplan
Görüntüle
7 BÛSTAN ŞERHİ (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Doç. Dr. Mehmet Halil Erzen
Görüntüle
8 TUHFETÜ'L-AHRÂR ŞERHİ (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Doç. Dr. Mehmet Halil Erzen
Görüntüle
9 SUBHATÜ'L-EBRÂR ŞERHİ (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Doç. Dr. Mehmet Halil Erzen
Görüntüle
10 TUHFETÜ'L-ÂŞIKÎN (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Doç. Dr. Mehmet Nuri Çınarcı
Görüntüle
11 ŞERH-İ DÎVÂN-I ŞÂHÎ (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Doç. Dr. Mehmet Nuri Çınarcı
Görüntüle
12 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
13 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
14 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
15 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
16 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
17 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
18 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
19 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
20 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
21 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle