MENSUR ŞİİRLER (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL)
mensur şiir
Halit Ziya Uşaklıgil (d. 1865 - ö. 27 Mart 1945)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Halit Ziya Uşaklıgil’in mensur şiirlerinin toplandığı eser. 1307/1891 tarihinde İzmir’de Hizmet Matbaası’nda basılan eser, yazarın Kasım 1886-Eylül 1887 tarihleri arasında Tevfik Nevzat’la birlikte İzmir’de çıkardığı Hizmet gazetesinde her gün veya gün aşırı neşrettiği mensur şiirlerden 47 adedini ihtiva etmektedir. Gazetede yayımlanmaya başladığı andan itibaren gerek İzmir gerekse İstanbul basınında “mensur şiir” ifadesine takılanlar tarafından eleştiriye uğrayan bu yazıları topladığı kitabın önsözünde Halit Ziya “Bu makaleleri tevlid eden fikirler şairane olduğu için onlara Mensur Şiirler namını vermek istedim. Şiiri vezin ve kafiyede arayanların edecekleri itiraz indimde bir itiraz-ı hîç-â-hîç kalır.” (Çetişli 1986: 25) diyerek bu eser için yapılacak tenkitlere önem vermediğini belirtir. Onları sadece kendisi için yazdığını ve kimseden alkış veya takdir beklemediğini, mensur şiirlerin hayalhanesinde açılmış bir takım nazik fikirlerden meydana geldiğini ve bir tür müsvedde olarak nitelendirdiği mensur şiirlerin uzun betimlemelere, gösterişli süslemelere gerek duymadan kafaya doğdukları gibi kâğıda geçirilen şiir tadındaki yazılar olduğunu ifade eder.

Eserde yer alan mensur şiirler belirli bir duygu veya düşüncenin üzerine kurulmuştur. Tasvirin önemli yer tuttuğu ve şair duyarlığıyla yazılan bu yazılarda hayatın sıkıntılı, acı taraflarından, sosyal haksızlıklardan bunalan bir gencin aşka veya tabii güzelliklere sığınışı dile getirilir. Mensur Şiirler’de karamsarlık ve hayattan nefret duygusu yoğun bir şekilde hissedilir. Yirmili yaşların heyecanıyla birlikte Recaizade Mahmut Ekrem’in etkisini de gördüğümüz mensur şiirlerde işlenen konu ne olursa olsun gözyaşı hâkim bir fon olarak kullanılmıştır. En fazla işlenen konunun aşk olduğu parçalarda ince ve duygulu genç kızlar tasvir edilir. Kadın sadece âşık olunan, güzel ve ince duygulu varlıklar değil, aynı zamanda toplum hayatı içinde yer alan ve haksızlığa uğrayan kadınlar, acılı anneler olarak da karşımıza çıkar. Aşk duygusundan sonra Mensur Şiirler’de en çok işlenen konular karamsarlık, hayattan nefret, ölüm, ölüm karşısında insanın acziyetidir. Bunların yanı sıra bazı mensur şiirlerde de evrenin ve tabiatın vahşi güzellikleri, yıldızlar, gezegenler, mevsimler tasvir edilir. Bu tarz örneklerde medeniyetin insanları mutsuzluğa sürüklediği, medeniyetin ve sosyal hayatın yapmacıklı ve ihtiraslı insanı ortaya çıkardığı ve tabiatın bir kaçış mekânı olabileceği fikri ağırlık kazanır. Aşk, hayattan nefret, evren ve tabiat, sosyal problemler olarak dört ana konu etrafında toplayabileceğimiz mensur şiirlerin bazıları sadece tasvir için yazılmış izlenimi uyandırır.

Yazar sanatlı söyleyişten ayrılmadan göze hitap eden tasvir unsurları ile değişik zaman ve kuruluşa sahip kısa cümleleri sıklıkla kullanmıştır. Kısa oluşları ve bazen sürprizli bir sonla bitmeleri bu yazıların özellikleri arasındadır.

Halit Ziya’nın Mensur Şiirler’iyle ilgili olarak Fatih Andı’nın “Halit Ziya’nın Mensur Şiirleri -1-“ adlı müstakil çalışmasında ayrıntılı bilgi verilmiştir. İsmail Çetişli’nin “Servet-i Fünûn’da Mensur Şiir” başlıklı yüksek lisans tezi ve Halit Ziya üzerine kapsamlı çalışmalar yapmış olan Ö. Faruk Huyugüzel’in Halit Ziya Uşaklıgil adlı eserinde de Mensur Şiirler üzerinde detaylı bir şekilde durulmuştur. Bu eserle ilgili diğer bir kaynak ise Cafer Gariper’in “Türk Edebiyatında Mensur Şiir Literatürü” başlıklı makalesidir.

Yazarın biyografisi için bk. “Halit Ziya Uşaklıgil”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/halit-ziya-uşaklıgil 

Eserden Örnekler


“Yad-ı Hazin”

"Gecenin hüzün içindeki letafeti hissiyatını ne derecelerde tehyic etmişti. Denize cereyan eden ziyalar sana semavi hisler ihsas ediyordu. Nazarın semavatta dolaşarak ulviyetler topluyordu. Gözlerinden aşk nurları uçuşarak nücuma şitab ediyordu. Semavata handeler yolluyordun; onların sema-yı laciverdi üzerinde birer şihab-ı nurani kesilerek pertev-nisar oluşunu seyrediyordun. Manzaranın letafeti seni gaşy etti; vecde geldin, semaya karşı nağme-perdaz-ı aşk oldun." (Aslan 2002: 50).

“Ne Demiştin?”

"Gecenin letafetinden istifade etmek üzere pencereleri açarak sema-yı necm-aludu seyre dalmıştık. Hafif bir rüz¬gâr baharın sahraları tezyin ettiği çiçeklerden intişar eden ruh-perver rayihaları bize isal ediyordu. Kuşların ziya-yı kamere karşı sürurlu cıvıltıları, cereyan-ı latifiyle hayalimizi besleyen çayın sadaları o kadar güzel bir aheng-i tabii teşkil ediyordu ki letafetini sesle¬rimiz ihlal eder havfıyla sükut ediyorduk." (Aslan 2002: 64).

“Mazi”

"Ekseriya tahayyülatım bir meftuniyet-i âşıkane ile maziye pervaz eder. Fikrim hatırat-ı latıfeyi havi olan o mesut zamanı düşünmekten mütelezziz olur. Mazi benim için neşvelere, handelere cilvegah bir sema-yı ruh-perverdir. Kalbim darabat-ı kadere hedef olduk¬ça o sema-yı latifin bulutları arasından eşia-riz olan hatıralarla teselli bulur; hissiyatım o feza-yı saadette tayeran eder, müsterih olur." (Aslan 2002: 68).

Kaynakça


Andı, Fatih (1997). “Halid Ziya’nın Mensur Şiirleri-1: Mensur Şiirler”. Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi,  XXVII: 23-45.

Aslan, Ferhat (2002). Halid Ziya Uşaklıgil Mensur Şiirler- Mezardan Sesler. İstanbul: Özgür Yay.

Çetişli, İsmail (1986). Servet-i Fünûn’da Mensur Şiir. Yüksek Lisans Tezi. Elazığ: Fırat Üniversitesi.

Gariper, Cafer (2006). “Türk Edebiyatında Mensur Şiir Literatürü”. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi,  4 (7): 361-409.

Huyugüzel, Ömer Faruk (1984). “Halit Ziya Uşaklıgil’in İzmir Devresi ve Bu Devrede Verdiği Eserler”. Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmaları Dergisi,  III: 69-86.

Huyugüzel, Ömer Faruk (2004). Halit Ziya Uşaklıgil. Ankara: Akçağ Yay.

Kaplan, Mehmet (1999). “Mai ve Siyah Romanının Üslûbu Hakkında”. Türk Edebiyatı Üzerinde Araştırmalar I. İstanbul: Dergâh Yay., s. 437-458.

Uşaklıgil, Halit Ziya (1987). Kırk Yıl. İstanbul: İnkılâp Kitabevi.

Atıf Bilgileri


Mumcu, Yasemin. "MENSUR ŞİİRLER (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/mensur-siirler-halit-ziya-usakligil-tees-1659. [Erişim Tarihi: 05 Aralık 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 GARPTAN ŞARKA SEYYALE-İ EDEBİYE. FRANSIZ EDEBİYATININ NÜMUNE VE TARİHİ. MEDHAL. EZMİNE-I MUTAVASSITA VE 16. ASIR C. I (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Diğer Gülden Vicir
Görüntüle
2 ESRAR-I SERENDİP (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Diğer ALİ ERBAY
Görüntüle
3 BİR MUHTIRANIN SON YAPRAKLARI (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Öğr. Gör. SEVDA ALTUNBAŞ
Görüntüle
4 BIR İZDİVÂCIN TÂRİH-İ MUÂŞAKASI (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Öğr. Gör. SEVDA ALTUNBAŞ
Görüntüle
5 HAML ve VAZ-I HAML (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Araş. Gör. Dr. nesrin aydın satar
Görüntüle
6 HİKÂYE (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Diğer Gülden Vicir
Görüntüle
7 MEZARDAN SESLER (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Prof. Dr. Yasemin Mumcu
Görüntüle
8 NEMÎDE (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Öğr. Gör. Merve Özdemir Çetinkaya
Görüntüle
9 BİR ÖLÜNÜN DEFTERİ (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Öğretmen Pürlen Kaleli
Görüntüle
10 MEBHASÜ'L-KIHIF (HALİT ZİYA) Halit Ziya Uşaklıgil Diğer Seçil Okumuş
Görüntüle
11 HESAP OYUNLARI (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Doç. Dr. Dilek Herkmen
Görüntüle
12 TUHFE-İ LETÂİF (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Araş. Gör. Ali Karahan
Görüntüle
13 NÂKİL CÜZ I (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya Uşaklıgil Doç. Dr. Sabahattin Çağın
Görüntüle
14 HÜSAMEDDİN MOLLA (MUSA AKYİĞİTZÂDE) Musa Akyiğitzâde Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Uslu
Görüntüle
15 MAVERAÜNNEHİRDE SEYAHAT (ZAHİR BİGİYEV) Zahir Bigiyev Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Uslu
Görüntüle
16 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
17 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
18 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
19 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
20 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
21 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
22 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
23 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
24 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
25 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle