MENÂKIB-I EMÎR SULTÂN/MENÂKIB-I CEVÂHİR ( YAHYÂ BİN BAHŞÎ)
Menakıb-ı Emîr Sultân
Yahyâ Bin Bahşî (d. ?/? - ö. ?/?)

ISBN: 978-9944-237-87-1



Emir Sultan hakkında kaleme alınan ilk menâkıpnâme olan bu eser 932/1525-26 yılında telif edilmiştir. Eser, katalgolarda Menâkıb-ı Cevâhir li-Hakk-ı Emîr Sultân, Menâkıb-ı Emîr Sultân ve Menâkıbu’l-Cevâhir isimleriyle kaydedilmiştir. Eserin günümüzü ulaşmış 10 nüshası bulunmaktadır (Liman 2008: 17-18).

Yahyâ b. Bahşî, Emîr Sultan hakkındaki menâkıpnâmeleri Zâkir Ali Hoca, Ece Baba ve Nebi Hoca isimli şahıslardan rivayet ettiğini belirtir. Eserde Emîr Sultan’ın kerametlerinin yanısıra Hacı İsa Dede ve Ece Sultan’ın kimi kerametlerine de yer verilmiştir. Bahşî, Arapça kaleme aldığı ve evliyaların (âriflerin) derecelerinin yüceliğini anlatarak başlayan mukaddime kısmını Hz. Muhammed’e ve ailesine ve ashâbına dua ederek bitirir. Bundan sonra herhangi bir sebeb-i telif belirtmeden Emir Sultan’ın kerametlerini zikretmeye başlar. Anlatılan ilk keramet Emîr Sultan’ın, ceddi Hz. Muhammed’in kabr-i şerifini ziyaret etmesi ve ondan “Rûm’a git” emrini almasıdır.

Bahşî’nin sade bir üslupla kaleme aldığı eserinde eski Anadolu Türkçesi özellikleri de görülmektedir. Eserin büyük bir kısmı mensur olarak yazılmakla birlikte kimi menkıbelerden sonra ya konuya dair hadis ve ayetlerin aktarıldığı yahut okuyucuya dinî bilgi ve güzel ahlâk öğütleyen manzum kısımlar da bulunmaktadır. Bu manzumeler kimi yerlerde menâkıpları birbirine bağlama görevini de üstlenmişlerdir.

Yahyâ b. Bahşî’nin mensur kısımlarda olduğu gibi manzum kısımlarda da sanat gayesi gütmediği, daha çok okuru bilgilendirmek için düz ve açık bir anlatımı benimsediği açıkça görülür. Eserin son menâkıp başlığı altında Yahyâ B. Bahşî kendisinin artık yaşlandığını, Gönen’e yerleştiğini söyler ve bu zamana kadar telif etmiş olduğu eserlerin isimlerini sıralar. Eser üzerine bir yüksek lisans çalışması yapılmış (Liman 2008) ve diğer menâkıpnâmelerle birlikte günümüz Türkçesine çevrilerek Mustafa Utku tarafından yayımlanmıştır (Utku 2011).

Şairin biyografisi için bk. “Yahyâ b. Bahşî”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/yahya

Eserden Örnekler


Gel imdi teveccüh kıl enbiyâya

Niçe bir tâbi olursın hevâya


Hevâya uyanın işi harâbdur

Suyı sanup uzanduğın serâbdur


Sana farz olanı Hak’dan tut anı

Sakın aldamasın dünya-yı fânî


Çü söz bu araya irdi hemîndir

Menâkıb zikr iden gamdan emîndir

Andan mezkur azîzler rivâyet edip dediler kim: “Hazret-i Emîr’in (nevverallâhu merkadehû) meclis-i âliyesinde kimesne feth-i kelâm edip nutka kâdir olamzlardır. Cümle kerâmetinden birisi dahi bu idi kim, kendüsi murâkıb oturur idi. Ol hâzır cemâatün bazısı rüya tabir için ve bazısı kalbinde niyyeti olup hallolmasına gelmiş idi. Ve andan murâkabeden mübârek başını kaldırıp eydirdi kim: “Babam bir kimesne şu asıl vâkıa görse anun tedbîri şöyledür andan bu cins tamâm olucak.” eydüri kim: “Babam bir kimesnenün şu asıl niyeti olsa şöyle olmak gerek.” diyü kimesne suâl etmeden her kişi ber-murâd olup giderdi (Liman 2008: 47)

Kaynakça


Liman, Hatice (2008). Yahyâ bin Bahşî'nin Menâkıb-ı Emîr Sultân (Menâkıb-ı Cevâhir) Adlı Eseri -İceleme-Metin. Yüksek Lisans Tezi. Bursa: Uludağ Üniversitesi.

Utku, Mustafa (2011). Emir Sultan Hazretlerinin Menkıbeleri. Bursa: Uludağ Yay.


Atıf Bilgileri


uğur, abdullah. "MENÂKIB-I EMÎR SULTÂN/MENÂKIB-I CEVÂHİR ( YAHYÂ BİN BAHŞÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/menakib-i-emir-sultan-menakib-i-cevahir-yahya-bin-bahsi-tees-1268. [Erişim Tarihi: 23 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MEVLİD-İ NEBÎ / MEVLÛDÜ'N-NEBÎ (YAHYÂ BİN BAHŞİ) Yahyâ Bin Bahşi Öğretmen DUYGU OK
Görüntüle
2 MAKTEL-İ HÜSEYN (YAHYÂ BİN BAHŞÎ) Yahyâ Bin Bahşî Doç. Dr. SÜLEYMAN EROĞLU
Görüntüle
3 ŞİR'ATU'L-İSLÂM ŞERHİ (YAHYÂ BİN BAHŞÎ) Yahyâ Bin Bahşî Dr. Öğr. Üyesi İmran Gündüz Alptürker
Görüntüle
4 DÎVÂN-I İLÂHİYYÂT (YAHYÂ BİN BAHŞİ) Yahyâ Bin Bahşi Dr. Öğr. Üyesi İmran Gündüz Alptürker
Görüntüle
5 MENÂKIB-I ŞEYH MUHAMMED BİN ÎSÂ-YI AKHİSÂRÎ (YAHYÂ BİN BAHŞİ) Yahyâ Bin Bahşi Diğer Çağla YILMAZ
Görüntüle
6 Envâru'l-Kulûb ENVÂRU'L-KULÛB (YAHYÂ BİN BAHŞİ) Yahyâ Bin Bahşi Diğer Çağla YILMAZ
Görüntüle
7 HÂŞİYE-İ SADRU'Ş-ŞERİ'A /YAHYÂ BİN BAHŞİ) Yahyâ Bin Bahşi Diğer Çağla YILMAZ
Görüntüle
8 RİSÂLE-İ ENVÂRİYYE (YAHYÂ BİN BAHŞİ) Yahyâ Bin Bahşi Diğer Çağla YILMAZ
Görüntüle
9 RİSALE-İ TEVHÎDİYYE (İLÂHÎ) İlâhî, Şeyh Ahmed İlâhî Efendi Dr. Nuriye İnci
Görüntüle
10 ÂDÂB-I MES'ÛDÎ'YE HÂŞİYE (MÜ'MİN) Mü'min Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
11 MEVÂHİBÜ’L-HALLAK FÎ MERATİBİ'L-AHLÂK (NİŞÂNÎ) Koca Nişancızâde Celâlzâde Tevkii Mustafa Çelebi Efendi (ö. 975/1567) Doç. Dr. Nuran ÇETİN
Görüntüle
12 TARİKATNÂME (SÜNBÜL) Sünbül, Şeyh Yusuf Sünbül Sinan Efendi Araş. Gör. Dr. MUHAMMET AKİF TİYEK
Görüntüle
13 ER-RIHLETÜ’S-SENİYYE VE’L-VASIYYETÜ’L-BEHİYYE Lİ’L-FUKARÂİ’L-HALVETİYYE (ŞÂH VELÎ AYINTÂBÎ) Şâh Velî Ayıntâbî, Askerî Prof. Dr. Ali ÖZTÜRK
Görüntüle
14 ETVÂR-I SEB‘A (ŞÂH VELÎ AYINTABÎ) Şâh Velî Ayıntâbî, Askerî Öğretmen Cemile Sağır
Görüntüle
15 NAKDÜ'L-HÂTIR (ŞEMSÎ) Şemsî, Şemseddîn Sivasî (D. 926/1520 - Ö. 1006/1597) Öğretmen TALAT OLGUN
Görüntüle
16 MİRÂTÜ’L-ÂŞIKÎN (EROĞLU NÛRİ) Eroğlu Nûri Doç. Dr. FİDAN ÇERİKAN
Görüntüle
17 TASAVVUF Bİ’T- TARİKAT (EROĞLU NÛRİ) Eroğlu Nûri Doç. Dr. FİDAN ÇERİKAN
Görüntüle
18 DİVÂNÇE (HALÎL-İ MAR'AŞÎ) Halîlî, Halîl-i Mar’aşî Dr. Öğr. Üyesi Lütfi Alıcı
Görüntüle