MEDÂR-I SÂLİKÂN (ŞEYHÎ)
tasavvufi meseleler
Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi (d. 1163/1749-1750- ö. 1235/1819-1820)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Köstendilli Süleyman Şeyhî’nin tasavvufla ilgili konuları, Nakşbendî tarikatı âdâb ve usûlünü açıkladığı mensur eseri. Farsça bir tamlama olan Medâr-ı Sâlikân’a, “Müritlerin dayanağı ya da saliklerin yörüngesi” anlamı verilebilir. Bu tertip “sâliklerin durumlarının, tavırlarının, anlayışlarının, adabının ve dayanağının tasavvuf merkezinde ele alınıp incelenmesi” manasını muhtevidir (Turan 2019: 25). Müritlerin tarikat âdâbını bilmesi, öğrenmesi maksadıyla yazıldığı için eserde amaca uygun, anlaşılır bir üslup tercih edilmiştir (Turan, 2019: 26). Eserin nüshaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı Bel Yz K 1218/02, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı Bel Yz K 1043, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi Türkçe Yazmalar 2242/2 numarada yer almaktadır.

Eser, mukaddime, üç fasıl ve hâtimeden (sonuç) meydana gelmiştir. Mukaddimede Nakşbendî ıstılahından Kelimât-ı Kudsiyye (yüce/kıymetli sözler) olarak adlandırılan hûş der-dem, nazar ber-kadem, sefer de-vatan, halvet derencümen, yâd-kerd, bâz-geşd, nigâh-dâşt, yâd-dâşt, vukûf-i adedî, vukûf-i zamânî ve vukûf-i kalbî kelimeleri işlenmiştir. Birinci fasılda zikirle ilgili mevzulara temas edilmiştir. İkinci fasılda rabıta, murakabe ve teveccüh kavramlarından söz edilmiştir. Son fasıl, harekât-ı selâse, havâtır-ı erba‘a ve letâif-i hamse kavramlarına ayrılmıştır. Hâtime kısmında havâss-ı hamse-i zâhirî ve havâss-ı hamse-i bâtınî, hazarât-ı hamse, cezbe, rûh-i Muhammedî kavramlarına dair görüşler açıklanmıştır. Ayrıca Nakşbendîlik hakkındaki muhtelif konular izah edilmiş, Nakşî kollarının ve Köstendilli Süleyman Şeyhî’nin silsilesi aktarılmış, müellifin çeşitli nasihatlerine yer verilmiştir (Turan 2019: 26-27).

Köstendilli Süleyman Şeyhî, içerik ve konuları işleyişinde diğer eserlerine nispetle belli bir tertip gözetmiştir. Bunda müellifin eserini ömrünün son yıllarında, olgunluk döneminde telifinin de payı vardır. Medâr-ı Sâlikân ile müellifin ilk eseri Lemeât-ı Nakşbendî arasında içerik ve mevzuların ifade edilişi bakımından benzerlik göze çarpmaktadır. Eserde Nakşbendî tarikatı ileri gelenlerinin eserlerinden yararlanılmıştır. Bu eserler ışığında Nakşbendîliğin usül ve âdâbının esasları üzerinde durmuştur (Turan 2019: 25). Tasavvufa dair konulardan bahsedilirken bunların kuramsal boyutunun yanı sıra pratik yönüne de değinilmiştir. Eserde Kur’an ve sünnete sımsıkı bağlı olmanın gerekliliği vurgulanmıştır. İslamiyet’i daha özlü bir şekilde yaşayabilmek için tasavvufi düsturların benimsenmesi gerektiği belirtilmiştir. Mürşid-i kâmile bağlanmanın yararına dikkat çekilmiştir (Turan 2019: 272). Yer yer anlatılan konuya delil getirilmek maksadıyla âyet ve hadis iktibaslarına başvurulmuştur.

Mehmet Turan 2019 yılında eser üzerine Köstendilli Süleyman Şeyhî'nin Medâr-ı Sâlikân ve Etvâr-ı Hâcegân İsimli Eserleri (İnceleme Ve Metin) başlıklı yüksek lisans tezi hazırlamıştır. Bu çalışmada Köstendilli Süleyman Şeyhî’nin hayatı ve tasavvufi şahsiyeti, eserleri yanı sıra Medâr-ı Sâlikân ve Etvâr-ı Hâcegân adlı eserler hakkında bilgi verilmiştir. Bu iki eserde geçen bazı ıstılah ve kavramlar dile getirilip eserin transkripsiyonlu metni ortaya konulmuştur. Her iki eserin sadeleştirilmiş metni de paylaşılmıştır.

Şairin biyografisi için bk. “Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/seyhi-mollazade-seyh-suleyman-seyhi

Eserden Örnekler


Nazar der-kadem, sâlik-i sâdık seyr ü seferinde daima nazarı, kademi bastığı yere olup her kademini bastıkça kalbiyle “Allah” diye veyahûd kademini ref´ ettikde “lâ ilâhe” ve yere va´d ettikde “illallah” kelimesini, her kademinde tekrâr ve nefesini ihrâcda “lâ ilâhe” ve duhûlda “illallah” kelimesini kalbine darb edip, kademine tatbik ede. Ve eğer ism-i celâl ile me’mûr ise ref´-i kadem ettikde bir kere ve va´d ı kadem ettikde tekrâr “Allah” ism-i şerîfini kalbiyle demeyi iltizâm edip belki kademi yere bastıkda o sîyti dahî zikrullah i´tibâr ede ve bu sefer-i sûrî ri´âyeti ba´de’l-edâ sefer-i ma´nevî ki, sâlik makâm ve mertebe yönünden bundan her kangı mertebe ve makâma kadem basa, ibtidâ-yı emirde kademi bastığı menzile nazar-ı me´ânî taalluk ede ere tâ ki ru´ûnet-i nefs ve enâniyyet mezâlikinden tarîk-i savb (ayağı tırmanıp) giriftâr-ı akabet-i ilhâd ve tezendak olmaya. Ve her menzilin akabâtını kat´ ve her makâmın mehâlikini kam´ edip rızâ-yı ilâhî ve şâh-ı râh ile menzil-i maksûda ere (Turan 2019: 95).

Kaynakça


Turan, Mehmet (hzl.) (2019). Köstendilli Süleyman Şeyhî'nin Medâr-ı Sâlikân ve Etvâr-ı Hâcegân İsimli Eserleri (İnceleme Ve Metin). Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi.

Atıf Bilgileri


Kufacı, Osman. "MEDÂR-I SÂLİKÂN (ŞEYHÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/medar-i-salikan. [Erişim Tarihi: 03 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 LEME’ÂT-I NAKŞİBENDİYYE (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Diğer Şule Kandemir
Görüntüle
2 DÎVÂN-I ŞEYHÎ (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Dr. LATİFE ÖZCAN
Görüntüle
3 ZÜBDETÜ NEFEHÂTİ'L-ÜNS (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
4 ŞERH-İ KELÂM-I KİBÂR (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Araş. Gör. Muhammed İkbal EKİNCİ
Görüntüle
5 MİR'ÂTÜ'L-MUVAHHİDÎN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
6 MEKTÛBÂT-I ERBA'ÎN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
7 TERKÎBÂT-I ERBA'ÎN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
8 TE'VÎLÂT-I HADÎS-İ ERBA'ÎN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
9 KÛTÜ'L-UŞŞÂK (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
10 ETVÂR-I HÂCEGÂN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Diğer Şule Kandemir
Görüntüle
11 NİKÂTÜ'L-HİKEM (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Doç. Dr. Mehmet Ünal
Görüntüle
12 KİTÂB-I TÂLİ'A FÎ ESRÂRİ'L-İLÂHİYYETİ'S-SERMEDİYYE (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Araş. Gör. Kevser Ay
Görüntüle
13 ŞERH-İ KELÂMİ'L-VÂSITÎ (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Araş. Gör. Ferhat KOÇYİĞİT
Görüntüle
14 ŞERH-İ KELİMÂT-I BEDREDDÎN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Araş. Gör. Ferhat KOÇYİĞİT
Görüntüle
15 ŞERH-İ KELÂM-I CA'FER-İ SÂDIK (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Araş. Gör. Muhammed İkbal EKİNCİ
Görüntüle
16 ŞEMÂ'İL-İ ŞERÎF TERCÜMESİ Ayn-ı Ekber, Şeyh Mehmed Doç. Dr. Erdem Can Öztürk
Görüntüle
17 MAKTEL-İ HÜSEYN / KİTÂB-I KERBELÂ (BEKÂYÎ) Bekâyî, Darendeli Bekâyî Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
18 KISSA-İ ERVE Bilâl Efendi, Oflu Dr. Öğr. Üyesi Tuba Onat Çakıroğlu
Görüntüle
19 DÎVÂN (CEMÂLÎ-İ UŞŞÂKÎ) CEMÂLÎ, Şeyh Seyyid Mehmed Cemâleddin Efendi Dr. Öğr. Üyesi Fazile Eren Kaya
Görüntüle
20 DÎVÂN (HÂMİD) Hâmid, Enderûnlu Mehmed Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle
21 DÎVÂN (HİLMÎ) Hilmî, Yusûf-zâde Abdullâh Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
22 EL-KASRU'L-METÎN Fİ TERCEMETİ BUSTÂNİ'L-ÂRİFÎN İshâk, Ebûishâk-zâde İshâk Efendi Dr. Necmettin Azak
Görüntüle
23 DÎVÂN (İZZÎ) İZZÎ, Eşref-zâde İzzeddîn Ahmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
24 DÎVÂN (MÜSELLEM) Müsellem, Ebulvefâ Şeyh Ahmed Müsellem Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
25 İNSÂN-NÂME Nazîr/Nazîrâ, İbrahim Nazîr Çelebi Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle