MECMAU'L-BAHREYN (ÂLÎ/ÇEŞMÎ)
nazire
Âlî/Çeşmî, Gelibolulu Mustafa (d. 948/1541 - ö. 1008/1600)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Gelibolulu Mustafa Âlî'nin Fars şairi Hâfız-ı Şirazî'ye nazirelerinden oluşan eseri. Bu durum Mecmau’l-Bahreyn’in tek nüshasının zahriyesinde “Tezkiretü’ş-şi'rü’l-Âliyyü’l-merhûm ve Nazîre-i Âlî Berây-ı Gazelhâ-yı Hâfız-ı Şirâzî” ibaresiyle de belirtilir.

Âlî, 1000/1591-92 yılında Hâfız’ın (ö. 792/1390) gazellerine yazdığı nazireleri öğrencisi Nef’î’nin ısrarıyla Mecmau’l-Bahreyn adını verdiği müstakil bir eserde toplar.  Eserin başına bir bölüm ekler ve sonunda da uzun müstakil bir manzume yerleştirir. Âlî, Dibace’de, İran ve Arap sanatkârlarından bahseder. Eserleri ile Nef'î’nin ailesi hakkında bilgiler verir. Kendisini Hâfız ile birlikte Hızır ve Musa’ya; her sayfadaki iki gazeli de iki inci ve aya benzeterek Mecma‘ul-Bahreyn’i ortak eserleri olarak yorumlar.

Dibace'den sonra bir tarafta Hâfız'ın gazelleri bir tarafta da Âlî’nin Hâfız’a yazdığı Farsça 55 gazel yer alır. Âlî, Farsça gazellerinde Hâfız’ın gazellerini biçim ve içerik yönünden çok sıkı takip eder. Şirazlı Hâfız'ın Dîvân'ı "Elâ yâ eyyühe’s-sâkî edir ke’sen ve nâvilhâ / Ki ışk âsân nemûd evvel velî üftâd müşkilhâ"  beytiyle  başlar.    Âlî Mecmau’l-Bahreyn'deki ilk gazelinin matlaı da  "Edir ke'sel-humeyyâ eyyühe’s-sâkî ve nâvilhâ / Ene’l-mahmûru ışken f’eskınî minhâ ve kemmil-hâ şeklinde olup Hâfız'ın beytine anlamca benzer. Âlî, Hâfız'ın mülemma gazel veya beyitlerine aynı şekilde cevap verir. Hâfız gazeline Arapça beyit ile başlamış ve bitirmişse; Âlî de aynı şekilde yolu izler. Mecmau’l-Bahreyn'deki gazellerinde Hâfız'ın şiirleriyle ilgili görüşlerini açıklar. Bu beyitlerden birinde şiirlerinin Hâfız’ınkilere nazire değil Allah vergisi olduğunu belirtir. Mecmau’l-Bahreyn'deki bir başka gazelinde kendisini ikinci Hâfız olarak gördüğünü ifade eder.

Âlî eserlerinde “çâr-dil” dediği Türkçe, Arapça, Farsça ve Çağatayca’da maharetli olduğunu sık sık vurgular. Buradan da anlaşıldığı üzere birçok sıfatı bulunan Âlî'nin aslında çok dilli (multilingual) bir aydın olduğu eserlerinden açıkça belli olmaktadır. 

Mecmau’l-Bahreyn'deki Hâfız'ın beyitleri ile nazire beyitler arasında kelime kadrosu  ve  imgelerde çok fazla benzerlik vardır. Hatta kimi beyitlerde de zemindeki Farsça+Arapça yapısı dahi korunmuş. Ancak nazire beyitler zemin şiirin çok çok gerisinde kalmıştır.

Mecmau’l-Bahreyn'in tek nüshası  Ankara Milli Kütüphane Yz. A 136'da  1b-69a arasında bulunmaktadır. Bu nüsha ilk kez Abdülkadir Karahan tarafından bulunmuş ve  tanıtılmıştır. Mecmau’l-Bahreyn, İ. Hakkı Aksoyak tarafından değerlendirilmiş: arkasından matla beyitleri eski harflerle verilerek tercüme edilmiştir (2010: 19-43). Mehmet Atalay ve Orhan Başaran, eseri eski harflerle, değerlendirme olmadan, yayınlamışlardır (2010, 2011).

Şairin biyografisi için bk. "Âlî/Çeşmî, Gelibolulu Mustafa". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğühttp://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ali-cesmi-gelibolulu-mustafa 


Kaynakça


Aksoyak, İ. Hakkı (1999). Gelibolulu Mustafa Âlî ve Divanları’nın Tenkitli Metni. Doktora Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi.

Aksoyak, İ. Hakkı (hzl.) (2006). Gelibolulu Mustafa Âlî’nin Divanları (Divan-I). Harvard University: The Department of Near Eastern Languages and Civilizations.

Aksoyak, İ. Hakkı (hzl.) (2006). Gelibolulu Mustafa Âlî’nin Divanları (Divan-II). Harvard University: The Department of Near Eastern Languages and Civilizations.

Aksoyak, İ. Hakkı (hzl.) (2006). Gelibolulu Mustafa Âlî’nin Divanları (Divan-III). Harvard University: The Department of Near Eastern Languages and Civilizations.

Aksoyak, İ. Hakkı (2010). “Bir Mizaç Şairinin Acem Lisanıyla İmtihanı: Gelibolulu Mustafa Âlî’nin Mecmaulbahreyn’i”. Adıyaman Üniversitesi, Ulusal Eski Türk Edebiyatı Sempozyumu Bildirileri. 19-43.

Aksoyak, İ. Hakkı (2010). “Gelibolulu Mustafa Ali'nin Hafız ile Boy Ölçüştüğü Eseri: Mecmau'l-Bahreyn”. I. Uluslararası Türk- İran Dil ve Edebiyat İlişkileri Sempozyumu. İstanbul: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İlişkiler Daire Başkanlığı Yay. 303-353.

Atalay, Mehmet-Orhan Başaran (2010). "Gelibolulu Mustafa Âlî'nin Mecmau'l-bahreyn Adlı Eseri I". Doğu Araştırmaları 6: 75-90.

Atalay, Mehmet-Orhan Başaran (2011). "Gelibolulu Mustafa Âlî'nin Mecmau'l-bahreyn Adlı Eseri II". Doğu Araştırmaları 7: 83-116.

Fleischer, Cornell H. (1996). Tarihçi Mustafa Âlî, Bir Osmanlı Aydın ve Bürokratı. Çev. Ayla Ortaç. İstanbul. 317.

Karahan, Abdülkadir (30.1.1954). “Şair Nef‘î’nin Hayatını Aydınlatan Bir Eser Bulundu: Gelibolulu Mustafa Âlî: Mecma‘a’l-Bahreyn”. Cumhuriyet [Gazete].

Karahan, Abdülkadir (1960).   “Âlî’nin Bilinmeyen Bir Eseri: Mecmau’l-bahreyn”. V. Türk Tarih Kongresi: 12-17 Nisan 1956, Kongreye Sunulan Tebliğler. Ankara. 286

Karahan, Abdülkadir (1980). “Âlî’nin Bilinmeyen Bir Eseri Mecmau’l-bahreyn”. Eski Türk Edebiyatı İncelemeleri. İstanbul.

Atıf Bilgileri


Aksoyak, ismail. "MECMAU'L-BAHREYN (ÂLÎ/ÇEŞMÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/mecmau-l-bahreyn-ali-cesmi. [Erişim Tarihi: 21 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 BEDİÜ'R-RUKÛM/ REBÎÜ'L-MERSÛM (ÂLÎ/ÇEŞMÎ) Âlî/Çeşmî, Gelibolulu Mustafa ismail Aksoyak
Görüntüle
2 CÂMİÜ'L-BUHÛR DER-MECÂLİS-İ SÛR (ÂLÎ/ÇEŞMÎ) Âlî/Çeşmî, Gelibolulu Mustafa Doç. Dr. Mehmet ÖZDEMİR
Görüntüle
3 DAKÂİKU'T-TEVHÎD/BEDÂYİ'U'L-METÂLİ' (ÂLÎ/ÇEŞMÎ) Âlî/Çeşmî, Gelibolulu Mustafa ismail Aksoyak
Görüntüle
4 DÎVÂNLAR (ÂLÎ/ÇEŞMÎ) Âlî/Çeşmî, Gelibolulu Mustafa ismail Aksoyak
Görüntüle
5 GÜL-İ SAD-BERG (ÂLÎ/ÇEŞMÎ) Âlî/Çeşmî, Gelibolulu Mustafa ismail Aksoyak
Görüntüle
6 HULÂSATÜ'L-AHVÂL (ÂLÎ/ÇEŞMÎ) Âlî/Çeşmî, Gelibolulu Mustafa ismail Aksoyak
Görüntüle
7 MAÂLİMÜ'T-TEVHÎD (ÂLÎ/ÇEŞMÎ) Âlî/Çeşmî, Gelibolulu Mustafa ismail Aksoyak
Görüntüle
8 HADÎS-İ ERBAÎN (ÂLÎ/ÇEŞMÎ) Âlî/Çeşmî, Gelibolulu Mustafa Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
9 MİHR Ü MÂH (ÂLÎ/ÇEŞMÎ) Âlî/Çeşmî, Gelibolulu Mustafa Prof. Dr. Ahmet İÇLİ
Görüntüle
10 MİHR Ü VEFÂ (ÂLÎ/ÇEŞMÎ) Âlî/Çeşmî, Gelibolulu Mustafa ismail Aksoyak
Görüntüle
11 NİKÂTÜ'L-KÂL FÎ-TAZMÎNİ'L-MAKÂL (ÂLÎ/ÇEŞMÎ) Âlî/Çeşmî, Gelibolulu Mustafa ismail Aksoyak
Görüntüle
12 RİYÂZÜ'S-SÂLİKÎN (ÂLÎ/ÇEŞMÎ) Âlî/Çeşmî, Gelibolulu Mustafa ismail Aksoyak
Görüntüle
13 SUBHATÜ’L-ABDÂL (ÂLÎ/ ÇEŞMÎ) Âlî/Çeşmî, Gelibolulu Mustafa ismail Aksoyak
Görüntüle
14 SUBHATÜ'L-İNÂBE (ÂLÎ/ÇEŞMÎ) Âlî/Çeşmî, Gelibolulu Mustafa ismail Aksoyak
Görüntüle
15 TUHFETÜ'L- UŞŞÂK/TUHFE-İ UŞŞÂK (ÂLÎ/ÇEŞMÎ) Âlî/Çeşmî, Gelibolulu Mustafa ismail Aksoyak
Görüntüle
16 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
17 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
18 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
19 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
20 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
21 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
22 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
23 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
24 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
25 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle