MAHRÛSE-İ İSTANBUL FETH-NÂMESİ (CA’FER)
İstanbul'un fethini konu edinen eser
Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi (d. Şa’bân 856/Ağustos 1452 - ö. 8 Receb 921/18 Ağustos 1515)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Tâcîzâde Ca‘fer Çelebi’nin sanatkârane üslupla kaleme aldığı, İstanbul’un fethini anlatan kısa risale. Metinde ayet ve hadisler ile Türkçe, Arapça ve Farsça manzumeler de bulunmaktadır. Süslü nesrin örneklerinden biri olan metin belki de bu özelliği sebebiyle tarihî kaynak olmasından ziyade edebî eser olarak tanınır. Eserde başlık bulunmaz, bazı ayet ve hadisler kırmızı mürekkeple yazılmıştır. Allah’a hamd edilerek başlayan risale, Hz. Peygamber’e salat ve selam ile devam eder. Güneş’in doğuşunun tasvirinden sonra ona benzetilen Fâtih Sultan Mehmed (sal. 1444-1446 ve 1451-1481) methedilir. Tarihî olayların nakli padişahın emriyle kurulan dîvân-ı hümâyûnun anlatılmasıyla başlar. Fâtih, divanda Allah yolunda gaza etmenin fazileti ve sevabından bahsettikten sonra İstanbul’u fethetmek niyetinde olduğunu açıklar ve vezirlerinin bu konudaki fikirlerini sorar. Onlar da padişahın fikrini yerinde bulduklarını söyleyince ilk hazırlıklara başlamaları emredilir. Vezirler öncelikle surların durumunu tetkik eder ve fethin mümkün görünmediğine karar verip seferden vazgeçmenin daha uygun olduğunu padişaha bildirirler. Fâtih cevaben kendisinin başarılı olamasa bile sevap kazanmak maksadıyla İstanbul’u kuşatacağını, Allah bir şeyin olmasını isterse bütün kâinatın aleyhte çalışmasının mukadder sonu değiştirmeyeceğine inandığını söyleyerek, kararını bildirir. Metnin devam eden kısmında tarihî olaylar ayrıntılı olarak anlatılır. Risalede verilen İstanbul’un kuşatılması ve fethi ile ilgili bilgiler, diğer tarihî kaynaklarla karşılaştırıldığında güvenilir olarak değerlendirilmiştir. Hatta bunların bir kısmı Tursun Bey (ö. 896/1491’den sonra), Neşrî (ö. 926/1520 [?]), Âşıkpaşa-zâde (ö. 889/1484’ten sonra), Rûhî Çelebi (ö. 928/1522) ve Enverî (ö. 15. yüzyıl sonu) gibi tarihçilerin aktardıklarından daha sağlam görülmüştür (Erünsal 2010: 354-55).

Mahrûse-i İstanbul Feth-nâmesi’nin bilinen müstakil tek yazma nüshası İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesinde bulunmaktadır (TY 2634). Bu yazmanın Hâlis Efendi Koleksiyonu ile birlikte kütüphaneye geldiği anlaşılmaktadır. Aynı nüsha, Feth-nâme‘nin 1331/1912-13 tarihinde “Tâcî-zâde Tuğraî Ca‘fer Çelebi Münşe'âtından” adıyla Târîh-i Encümen-i Osmânî Mecmû'ası’nın ilavesi olarak yapılan yayınının da kaynağıdır. Hâlis Efendi bu matbu metnin başına “Ca‘fer Çelebi’nin Terceme-i Hâli” başlığıyla müellifin kısa biyografisini eklemiştir (1331: 2-4). Bu baskının metni, biyografi kısmıyla beraber, Şeref Kayaboğazı tarafından “sadeleştirilerek” yayımlanmıştır (1953). Feth-nâme, ayrıca Koca Nişancı Celâl-zâde Mustafâ Çelebi (ö. 975/1576)’nin Me'âsir-i Selîm Hânî isimli eserine de kaydedilmiştir. Selîm-nâme adıyla yayımlanmış olan Me'âsir’in içinde Mahrûse-i İstanbul Feth-nâmesi’nin metni ile günümüz Türkçesine çevirisi bulunmaktadır (Uğur ve Çuhadar 1990: 112-126, 338-353).

Şairin biyografisi için bk. "Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/cafer-tacizade-cafer-celebi 

Eserden Örnekler


Mahrûse-i İstanbul Feth-nâmesi'nden

Âhir Ayasofya dimekle ma‘rûf menzil-i azîm ve ma‘bed-i kavîme gelüp gördi. Rif‘at-i kadrle aktâr-ı âlemde iştihâr-ı seyyâr bulmışdır. Devlet ve sa‘âdet ile sahnına kadem basdı. Gördi bir âlî makâmdur ki ulüvv-i şân ve semüvv-i mekânı diller ile şerh ve beyân olunmaz. Beyt:

Anâsır nerdübândur kapusında

Zuhal bir kara taşdur yapusında

Vüs’atde meydân-ı endîşeden pehnâ-ver ve kühen-sâllikde âbâ-i felekî ile berâber. Beyt:

İmâret olmamışken rub‘-ı meskûn

Bu âlî kubbe vaz‘ olmış hümâyûn

Her dîvârı bir sedd-i İskender, her tâkı bir çerh-i zemîn-lenger, her gûşesi bir buk‘a-i dil-ârâ ve her hişti bir câm-ı cihân-nümâ, her tabakası menzil ve me’vâ-yı Îsâ. (Tâcî-zâde Ca‘fer Çelebi 1331: 23)

Kaynakça


Tâcî-zâde Ca‘fer Çelebi (1331). "Mahrûse-i İstanbul Fetih-nâmesi". Târîh-i Osmânî Encümeni Mecmûası İlavesi, Cüz 20-21. İstanbul: Ahmed İhsan ve Şürekâsı.

Kayaboğazı, Şeref (1953). Tacizâde Tuğrayî Cafer Çelebi, Mahrusei İstanbul Fetihnamesi. İstanbul: Gün Basımevi.

Erünsal, İsmail E. (2010). “Tâcîzâde Câfer Çelebi”. İslâm Ansiklopedisi. C. 39. İstanbul: TDV Yay. 353-356.

Uğur, Ahmet ve M. Çuhadar (1990). Celâl-zâde MustafaSelim-nâme. Ankara: KB Yay.

Atıf Bilgileri


Şen, Fatma Meliha. "MAHRÛSE-İ İSTANBUL FETH-NÂMESİ (CA’FER)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/mahruse-i-istanbul-feth-namesi-ca-fer. [Erişim Tarihi: 21 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
2 HEVES-NÂME / MAHABBET-NÂME (CA'FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
3 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
4 ENÎSÜ’L-ÂRİFÎN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
5 KÜS-NÂME / NÂME-İ TÂCÎ-ZÂDE CA'FER ÇELEBİ (CA'FER) Ca'fer, Tâcî-zâde Ca'fer Çelebi Prof. Dr. Fatma Büyükkarcı Yılmaz
Görüntüle
6 CÂMASB-NÂME (ABDÎ) Abdî, Mûsâ Prof. Dr. Müjgân Çakır
Görüntüle
7 TERCÜME-İ KASÎDE-İ BÜRDE (ABDURRAHÎM) Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Görüntüle
8 RİSÂLE Fİ’L-MEBDE’İ VE’L-MA’ÂD (ABDURRAHÎM) Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân Öğretmen Ece Ceylan
Görüntüle
9 NEKÂVETÜ’L-EDVÂR (HÂCE ABDÜLAZÎZ) Abdülazîz, Abdülkâdir-zâde, Hâce Abdülazîz, Usta Abdülazîz Doç. Dr. Recep Uslu
Görüntüle
10 DÎVÂN (ADLÎ) Adlî, Sultân Bâyezîd-i Velî bin Fâtih Sultân Mehmed Prof. Dr. YAVUZ BAYRAM
Görüntüle
11 DÎVÂN-I TÜRKÎ (ADNÎ) Adnî, Mahmûd Paşa Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
12 DÎVÂN-I FÂRİSÎ (ADNÎ) Adnî, Mahmûd Paşa Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
13 DÎVÂN (ÂFİTÂBÎ) Âfitâbî Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
14 DÎVÂN (ÂHÎ) Âhî, Benli Hasan, Dilsiz Dânişmend Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
15 HÜSREV Ü ŞÎRÎN (ÂHÎ) Âhî, Benli Hasan, Dilsiz Dânişmend Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle