LUGAT-I TIBBİYYE (HAYRÎ)
mensur tıp lügatı
Hayrî, Hayrullah Hayrî Efendi (d. 1233/1818 - ö. 1283/1866)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Hayrullah Efendi tarafından 1851 yılında hazırlanan tıp lügati. Modern tıbbın geliştiği ve yeni kavramların ortaya çıktığı bir dönemde kaleme alınan eser, çağın tıbbî terminolojik bilgisine duyulan ihtiyaca cevap vermeye çalışmıştır. İlk sayfalarındaki açıklamalara göre Hayrullah Efendi eseri 1839 yılında yazmaya başlamış ve 12 yıllık bir süreçte tamamlamaya muvaffak olmuştur. 575 sayfadan oluşan eser, 6000’den fazla maddeden oluşmaktadır. Hemen hepsi Arapça olan madde başlarının Türkçe karşılıkları ve açıklamaları, Fransızca telaffuzları verilmiştir. Tıbbî terminolojinin yanında fizik, kimya ve botanikle ilgili terimlere de yer verildiği görülen eser ansiklopedi niteliğindedir. Yazar, eseri tıp tahsili yapanlara kolaylık sağlamak amacıyla yazdığını ve bu lügatin devamı olarak Fransızca terim ve sözcükler Türkçe ve Arapça açıklayan ikinci bir lügat daha yazacağını belirtmiştir.

Eserin tek nüshası Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deontoloji ve Tıp Tarihi Anabilim Dalı Kütüphanesinde 581 numara ile kayıtlıdır. Eserde, anlamı açıklanacak kelimeler kırmızı, anlamları ise siyah mürekkeple yazılmıştır. Abdülmecid’e sunulduğu bilinen yazmanın cildi sanatkârane, mihrâbiyesi tezhipli, ince ve güzel bir talik yazılıdır. Eser hakkında Bülent Özaltay ve M. Alpertunga Kara tarafından “19. Yüzyılda Tıp Eğitiminin Türkçeleştirilmesi ve Lugât-ı Tıbbîye” adlı bir çalışma yapılmıştır.

Şairin biyografisi için bk. “Hayrî, Hayrullah Hayrî Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğühttp://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/hayri-hayrullah-hayri-efendi-mdbir 

Eserden Örnekler


İbham: Ebram vezninde başparmak manasındadır. Fransızcada pus derler.

İbrisüm: İpek manasındadır. Harîr de derler Fransızcada seva derler.

Abar: Azar vezninde yanmış kurşundur Fransızcada blump esbanik derler.

İbtida: bir şeye başlamak evkat-ı erbaa-i maraziyenin evvelidir Fransızcada envazyon la maladi denir. Tafsilatı evkat-ı erbaa-i maraziyyede yazılmıştır.

Ebkem: elzem vezninde anasından dilsiz doğmuş kimsedir. Lâkin burada dilsiz demekten amaç dili olmadığı değildir. Duyma sinirlerinin kusurlu olmasından sesi alamaz. İşaretle ve kendilerine mahsus dilleri ve meramlarını ifade tarzları vardır. Franszcası moedir (Özaydın,1990: 63).

Kaynakça


Kaynakça

Özaltay, Bülent,Kara,  M. Alpertunga (1999). 19. Yüzyılda Tıp Eğitiminin Türkçeleştirilmesi ve Lugât-ı Tıbbîye. İstanbul: İsis Yayınları. 

Özaydın, Zuhal (1990). Tanzimat Devri Hekimi Hayrullah Efendi Hayatı ve Eserleri. Doktora Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.


Atıf Bilgileri


MURATOĞLU, Murat. "LUGAT-I TIBBİYYE (HAYRÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/lugat-i-tibbiyye-hayri. [Erişim Tarihi: 29 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DEVLET-İ ALİYYE-İ OSMÂNİYYE TÂRİHİ / HAYRULLAH EFENDİ TÂRİHİ (HAYRÎ) Hayrî, Hayrullah Hayrî Efendi Doç. Dr. Oktay Karaman
Görüntüle
2 NAKŞ-I HAYÂL (HAYRÎ) Hayrî, Hayrullah Hayrî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
3 YOLCULUK KİTÂBI (HAYRULLAH EFENDİ) Hayrî, Hayrullah Hayrî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
4 ROTHOMAGO TERCÜMESİ (HAYRULLAH EFENDİ) Hayrî, Hayrullah Hayrî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
5 HİKÂYE-İ İBRÂHİM PAŞA VE İBRÂHİM GÜLŞENÎ (HAYRÎ, HAYRULLAH HAYRÎ EFENDİ) Hayrî, Hayrullah Hayrî Efendi Araş. Gör. Dr. ZEHRA KAPLAN
Görüntüle
6 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
7 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
8 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
9 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
10 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
11 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
12 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
13 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
14 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
15 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle