LETAİF-İ RİVAYAT 5 (FİRKAT) (AHMET MİTHAT EFENDİ)
uzun hikâye
Ahmet Mithat Efendi (d. 1844 - ö. 28 Aralık 1912)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Ahmet Mithat Efendi’nin Letaif-i Rivayat serisi içinde yayınlanan ve kendi hayatından da izler taşıyan eseri. Genellikle “uzun hikâye” olarak kabul edilmekle birlikte hacmi, kişi sayısı ve olayların geniş bir zamana yayılması sebebiyle roman olarak da kabul edilebilir. Eserin kahramanı Memduh ile Ahmet Mithat’ın çocukluğu arasında benzerlikler vardır. Memduh, Ahmet Mithat’ın yetişme sürecini hatırlatacak şekilde, sonraki birçok eserinde göreceğimiz, zekâsı ve çalışkanlığı ile önüne çıkan güçlükleri yenen ve kendi kendisini yetiştiren bir gençtir.

Eserde olayların çoğu Ahmet Mithat’ın aile kökleri dolayısıyla çok merak ettiği ve gitmek istediği halde gidemediği Kafkasya bölgesinde, annesinin mensubu bulunduğu Şabsih kabilesi arasında geçer. İstanbul’da doğan Memduh, çok merak ettiği Kafkasya’ya gitmek için Çerkezce öğrenir. Okuduğu kitaplarla bölge hakkında yetirince malumat edindikten sonra kendisine her konuda yardımcı olan ve “pederi makamında bulunan” (Ahmet Mithat: 2001: 126) Ata Bey’den (öz babasını yedi yaşında iken kaybetmiştir) de izin alarak yola çıkar. Şabsih kabilesinin yaşadığı 1500 haneli büyük bir köy olan Haplikal’a giden ve bu köyde Havcır adındaki adamın evine misafir olan Memduh, Arapça, Farsça ve Fransızca bildiği, ayrıca modern tarım teknikleri konusunda da bilgi sahibi olduğu için köylüler tarafından çok sevilir. Bir süre sonra da Havcır’ın evlatlığı Guşacuk ile sütkardeşi yapılır. Süt kardeşliğinin Çerkezler arasında gerçek kardeşlikten farkı yoktur. Bu yüzden aile Memduh’u artık öz oğulları olarak kabul eder. Aynı şekilde Guşacuk da onu gerçek kardeşi olarak görür. Ne var ki bir süre sonra Memduh Guşacuk’a âşık olacak, bu süt kardeşliği töresini aşamadığı için Guşacuk da kendisine karşı benzer duygulara sahip olmasına rağmen bu aşk bir sonuca ulaşamayacaktır. Guşacuk’un Havcır’ın gerçek kızı değil evlatlığı olduğunu öğrenen Memduh ona kavuşma konusunda umutlansa da töreyi yine de aşamaz. Guşacuk’a, “Ben Türkistan’dan gelme bir Türk oğlu Türk, sen de kim bilir kimin kızı. (…) ben hem İslam’ım hem de Türk. İslamiyet bu uhuvveti kabul etmez. Türklük de hakeza” diyerek onu ikna etmeye çalışsa da töre duvarını aşamaz. Uzun maceralardan sonra İstanbul’da tesadüfen bir araya gelen Memduh ile Guşacuk, Kafkasya’dan ayrılmış oldukları hâlde de evlenemezler. Hikâye her ikisinin canına kıymasıyla trajik bir sonla biter. Dolayısıyla eser bir yönüyle bir aşk hikâyesi, diğer yönüyle de töre eleştirisidir.

Bir Tanzimat yazarı olarak Ahmet Mithat, hemen her hâllerini çok beğendiği Çerkezlerin dinî bir geçerliği olmayan süt kardeşliğini fazla ciddiye almalarını şiddetle eleştirmiştir. Memduh ve Guşacuk’un ölümünden sonra hikâye kişilerinden biri aracılığıyla bu eleştirisini şöyle dile getirir: “Sulb-i sahih oğulluk kızlık, öz karındaşlık kız karındaşlık üzerine bir de süt oğlu, süt karındaşı, ahret oğlu, ahret kızı, ahret karındaşı gibi sıhriyet-i ca’liyelere riayet encamı bu gibi yürekler dayanmaz hâlâta sebebiyet gösterir.” (Ahmet Mithat: 2001: 164). Çerkezlere yönelik bu eleştirinin dışında bu uzun hikâye veya roman baştan sona Kafkasya coğrafyasının güzellikleri yanı sıra insanlarının her bakımdan mükemmelliğinin anlatıldığı bir eserdir. Yazara göre Çerkez kızlarını anlatmak için onların uzun uzadıya güzelliklerini tasvir etmeye gerek yoktur, “Çerkez kızı” demek yeterlidir, çünkü Çerkez kızlarının hemen tamamı güzeldir. (Ahmet Mithat: 2001, 132-133). Fizik olarak kadını da erkeği de güzel olan Çerkezler aynı zamanda ahlaki bakımdan da mükemmeldirler. Söz gelişi “yalan” Çerkezlerde en büyük “ayıp”lardan sayılır ve onlar için “ayıp olan şey adeta haramdan eşed”dir. (Ahmet Mithat: 2001, 143)

Firkat’le birlikte edebiyatımıza Kafkasya coğrafyası ayrıntılı olarak girer. Ahmet Mithat Efendi, Paris’e gitmeden Paris’te Bir Türk romanını yazdığı gibi Kafkasya’ya gitmeden, okuduğu eserlerden ve çocukluğunda annesinden dinlediklerinden hareketle Kafkasya’yı tabiatı ve insanlarıyla edebiyatımıza taşımıştır. Onun Kafkas ve Gürcü Kızı yahut İntikam adlı eserlerinde de Kafkasya coğrafyası ve insanlarına yönelik çok olumlu bir bakış vardır (Gökçek: 2018, 243-249).

Eserden Örnekler


Memduh Bey yedi yaşına kadar babası ile beraber yaşadı. Bu zamana kadar babasının yukarıdan beri zikrettiğimiz hâlleri ile hâllendi. Ama hangi hâlleri ile? Fakrı, cehli ile öyle değil mi? Hayır öyle doğrudan doğruya fakrı ve ulu orta cehli ile değil. Fakrından fakra mahsus bulunan ahvalden olarak fevkalâde bir tokgözlülük, utanganlık, ikmal-i iffet, sabır, sükûnet, itaat gibi hâlleri idi. Cehilden dahi, kemal-i safvet, sıdk, hulûs, merilik, şecaat ve hususiyle besalet gibi sıfatları giydi. Bu gibi hasail-i haseneye fakra mahsus hâlleri dediğimiz sakın karilerimiz darılmasın, mürüvvet buyursunlar, dünyada her sıfatla mevsuf adamlar var ya, baksınlar şu saydığımız sıfatları ekseriyetle hangi tarafta görürler.

Her ne ise Memduh Bey fakrın ve cehlin yalnız şu saydığımız hâlleriyle hâllenip yoksa parasızlıktan ibaret bulunan fakrı ve okumak yazmak bilmemekten ibaret olan cehli kendisi görmedi. Zira babası daha dört beş yaşında bulunan çocuğunun cebini ne kadar variyeti var ise onun tekmiliyle doldurur idi ve hele oğlu cüz kesesi boynunda olduğu hâlde mektepten gelir iken görmek âlemde en ziyade lezzet aldığı bir şey olmağla hiç olmaz ise mektebe gitsin gelsin de kesesiyle kendisini göreyim diye daha üç yaşında iken mektebe vermişti. Sübhanallah! Bu fukara çocuklarından bazıları ne kadar fatin, ne kadar zeki olur. Bizim Memduh Bey dahi o zeki ve fatin fukara çocuklarının zekâvet ve fetanetle en ser-firazı olanlarından idi. Güya Cenab-ı Hak zekâvet ve fetanete bir vücut vermek murat buyurmuş da onu halk etmiş. Zekâ-yı mücessem vesselâm (Ahmet Mithat 2018: 119).

[...]

Bir adam için Kafkasya’nın şu tarafı diğer tarafından daha güzeldir demek hemen mümkün değildir. O güzel kıtanın her tarafı güzel. Hiç güzel olmaz mı? Bir yerde ki eflâke ser çekmiş dağlar olur ve bu dağların arasında zümrüt gibi çayır çimenle kaplanmış ve keçelenmiş ovalar ve vadiler bulunur. Silsile-i cibalin vadileri ve ekser tepeleri yüz ellişer ikişer yüz senelikten al da ta zaman-ı Tufan’dan kalma meşe ağaçları ile müzeyyen ve bazı tepeleri dahi yalçın kayadan ibaret olur, her kayanın yarıklarından turna gözü gibi sular akar. Bu sular küçük küçük dereler teşkil eder ve bu dereler birleşip bir ırmak veya birkaç ırmak vücuda getirir. Hâsılı yed-i kudret nazara çarpacak ve hoş görünecek her tezyinatı orada cem eder de o memleket güzel olmaz da ne olur. Hele Çerkezistan kısmı ve bunun da Şabsih kabilesinin sakin olduğu cihete cennet dense sezadır. Ama eğerçi cennette dağlık dahi var ise sezadır, yok ise buna dahi dağlık cennet deyiveriniz (Ahmet Mithat 2018: 126).

Kaynakça


Ahmet Mithat Efendi (2001), "Firkat", Letaif-i Rivayat, hzl. Fazıl Gökçek - Sabahattin Çağın, Çağrı Yayınları, İstanbul, ss. 116-164.

Gökçek, Fazıl (2018), "Ahmet Mithat Efendi'nin Eserlerinde Kafkasya Coğrafyası ve İnsanları", Yavuz Akpınar Armağanı (Ed. Nazım Muradov - Yıolmaz Özkaya), 243-249.

Atıf Bilgileri


Gökçek, Fazıl. "LETAİF-İ RİVAYAT 5 (FİRKAT) (AHMET MİTHAT EFENDİ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/letaif-i-rivayat-5-firkat-ahmet-mithat-efendi-tees-1528. [Erişim Tarihi: 16 Temmuz 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1  ACÂ'İB-İ ÂLEM (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Prof. Dr. Fazıl Gökçek
Görüntüle
2 AHMED METÎN VE ŞİRZÂD YÂHUD ROMAN İÇİNDE ROMAN (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Prof. Dr. Fazıl Gökçek
Görüntüle
3 ALTIN ÂŞIKLARI (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Dr. Ayşe Sandıkkaya Aşır
Görüntüle
4 ANA-KIZ (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Öğr. Gör. CEMİLE ŞEN
Görüntüle
5  ARNAVUDLAR VE SOLYOTLAR (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Dr. Öğr. Üyesi Halef Nas
Görüntüle
6 LETAİF-İ RİVAYAT 11 / BAHTİYARLIK (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Doç. Dr. Sabahattin Çağın
Görüntüle
7  BELİYYÂT-I MUDHİKE (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Öğretmen Münevver Eroğlu
Görüntüle
8 LETÂİF-İ RİVÂYÂT 24 (BİR ACÎBE-İ SAYDİYYE) (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Diğer Güray Gümüş
Görüntüle
9 LETÂİF-İ RİVÂYÂT 9 (BİR GERÇEK HİKÂYE) (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Diğer Güray Gümüş
Görüntüle
10 BİR TÖVBEKÂR (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Öğr. Gör. CEMİLE ŞEN
Görüntüle
11 LETAİF-İ RİVAYAT 23 / CANKURTARANLAR (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Doç. Dr. Sabahattin Çağın
Görüntüle
12 CELLÂD (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Dr. Elmas Karakaş
Görüntüle
13 LETÂİF-İ RİVÂYÂT 12 (CİNLİ HAN) (AHMET MİDHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Diğer Güray Gümüş
Görüntüle
14 ÇENGÎ (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Prof. Dr. Fazıl Gökçek
Görüntüle
15 LETAİF-İ RİVAYAT 16 / ÇİFTE İNTİKAM (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Öğr. Gör. Burcu ÇAKIN ERDAĞ
Görüntüle
16 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
17 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
18 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
19 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
20 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
21 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
22 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
23 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
24 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
25 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle