LEME’ÂT-I NAKŞİBENDİYYE (ŞEYHÎ)
tasavvuf ıstılahı, menâkıb, silsilename, tabirname
Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi (d. 1163/1749-1750- ö. 1235/1819-1820)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Süleyman Şeyhî Efendi'nin tasavvufi terimleri açıklamak ve bir araya toplamak maksadıyla kaleme aldığı ıstılâhâta dair eser. Yazar, Lemaât-ı Nakşibendiyye’de, şeyhinin ve ikinci şeyhi durumundaki ağabeyi Çelebi İbrahim’in menkıbelerini de anlatmıştır. Bunlara ilave olarak da kendisine kadar gelen Nakşibendiyye silsilesini ve çok çeşitli rüya tabirlerini de alarak eserini bir hayli genişletmiştir. Bu haliyle Lemaât-ı Nakşbendiyye menâkıbname, silsilenâme, ıstılâhât kitabı ve bir tabirnâme olma özelliklerinin tümünü taşımaktadır (Bedir 2010: 57).

Mensur tarzda kaleme alınan metinde, çok sayıda âyet ve hadise yer verilmiştir. Konu başlıkları kırmızı mürekkeple yazılmış olup âyet ve hadisler de kırmızı ile üzeri çizilerek belli edilmiştir. Metinde, uzun cümleler, Arapça ve Farsça kelime ve tamlamalar dikkat çekmektedir. Müellif giriş kısmında bir tasnif yapmıştır. Eserin her bölümünün sonunda konuyla ilgili bir şiir bulunmaktadır. Bu şiirler genellikle sade bir dille yazılmış olup tasavvufla alakalıdır (Bedir 2010: 104). Nesih yazı ile yazılmış eser 193 varak olup 15 satırdan oluşmaktadır.

Lemaât-ı Nakşbendiyye, mukaddime ile bâb-ı evvel, bâb-ı sânî ve bâb-ı sâlis olmak üzere üç bâb olarak kaleme alınmıştır. Bu üç bâb da toplam on beş fasla ayrılmıştır. Müellif, muhtevayı toplu olarak eserin başında vermektedir. Mukaddime bölümünde müellif, eserini yolun başında olan taliplere kolaylık sağlamak amacıyla yazdığını ifade etmektedir. Bâb-ı evvelde Süleyman Şeyhî Efendi, “azîzlerimiz” dediği şeyhi Hâce Mustafa Şâmi Efendi’nin kimliğini, şahsiyetini, düşüncelerini, kerametlerini, halifelerini ve bazı örnek hallerini ve tavırlarını anlatmaktadır. Aynı şekilde ikinci şeyhi durumundaki Ağabeyi Hâce Çelebi İbrahim Efendi’nin tarikata girişini, icazet alışını, keyfiyyet-i hâllerini nakletmektedir. Süleyman Şeyhî Efendi bu bölümde şeyhini tanıtırken ilgisi dolayısıyla, tarikata girişini ve hilafetini de anlatmaktadır. Aynı şekilde Çelebi İbrahim’i anlatırken kendi hayatı hakkında da dolaylı olarak bilgiler vermektedir. Bâb-ı sânide ise her sâlik ve mürîdin çok iyi bir şekilde bilmesi gereken temel tasavvufi kavramları etkileyici ve teşvik edici bir üslupla îzâh etmektedir. Bu temel kavramları hikmetli bir şekilde tasnif ederek açıklamaktadır. Son olarak bâb-ı sâlis başlığı altında yazılan tabirnâme bölümünde de müellif seyr ü sülûka giren her bir mürîdin, rüya tabiriyle ilgili olarak bilmesi gereken önemli, temel bilgileri beş guruba ayırarak açıklamaktadır (Bedir 2010: 105). Süleyman Şeyhî Efendi eserinde Lemaât’ı 1197/1779 yılı Safer ayının sonlarına doğru tamamladığını belirtmektedir.

Eserin İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi’nde, Süleymâniye Kütüphanesi’nde, Ankara Üniversitesi DTCF Kütüphanesi’nde ve Kütahya Tavşanlı Zeytinoğlu İlçe Halk Kütüphanesi’nde yazma nüshaları mevcuttur. Eser üzerine 2010 yılında Engin Bedir tarafından hazırlanmış bir yüksek tezi mevcuttur.

Müellifin biyografisi için bk. “Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/seyhi-mollazade-seyh-suleyman-seyhi

Eserden Örnekler


Ve yine bir defa Hâce Çelebi Hazretleri Hâce Hazretlerini mesireye davet edip ol mahalde Hâce Hazretlerinin kadem-i mübârekleri bir taşa rast gelip baş parmaklarının tırnağı yerinden kopup nısfından ziyadesi hurda olup cümle ehibbâ ol kaza elemiyle müteellim ve müteessir olduk. Hâce Hazretleri asla mütegayyir olmayıp bıçakla ol hurdasın kesip mübârek kademini soğuk suya vad’ edip ol mahali muhâtıra olan zahmi ol kadar yudular ki dem munkatı’ olup beyaz ciğermânendi bir suret kesb eyledi. Ve ba’de tecdîd-i vüdu’ edip ser mecliste sohbete şuru’ eylediler. Âyrık ol zahmin eserin anlarda müşâhede edemedik ve hiçbir defa anlardan bir kimsenin hakkına sû-i zân ve sû-i kelâm ve burûdet müşâhede olunmayıp münkirân-ı hüssâda bir muamele eylerler idi ki, tab’ı tîremize muğâyir gelir idi. Ve herkes anların deryâyı dilleri tîrelenmez idi. Bir kimsenin kubhunun bir takrîb-i zikri sebkat eylese, ol ekseri bu ebyât ile def’edip sohbet-i âhara şuru’ edip meclise taze revnak verir idi.

Beyit:

Sana derim ey tîr-i bâzâr eyle götürü

Yaradılana hor bakma yaradandan ötürü

Ve bazen bu beyti dahî tenbîhen kıraat ederlerdi:

Beyit:

Âdemî var âdemeden yahşîdir

Âdemî var hayvan andan yahşîdir (Bedir 2010: 122,123).

Kaynakça


Bedir, Engin (2010). Köstendilli Süleyman Şeyhî’nin “Lemeât-ı Nakşibend” Adlı Eseri (İnceleme ve Metin). Yüksek Lisans Tezi. Konya: Selçuk Üniversitesi.

Öksüz, Hadicetülkübra (2010). Köstendilli Süleymân Şeyhî’nin Mektûbât-ı Erbaîn, Terkîbât-ı Erbaîn ve Te’vîlât-ı Erbaîn İsimli Eserleri (İnceleme ve Metin). Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Doğan, Gönül (2008). Köstendilli Süleyman Şeyhî’nin Nikâtü’l-Hikem İsimli Eseri (İnceleme ve Metin). Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Atıf Bilgileri


Kandemir, Şule. "LEME’ÂT-I NAKŞİBENDİYYE (ŞEYHÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/leme-at-i-naksibendiyye-seyhi. [Erişim Tarihi: 03 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN-I ŞEYHÎ (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Dr. LATİFE ÖZCAN
Görüntüle
2 ZÜBDETÜ NEFEHÂTİ'L-ÜNS (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
3 ŞERH-İ KELÂM-I KİBÂR (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Araş. Gör. Muhammed İkbal EKİNCİ
Görüntüle
4 MİR'ÂTÜ'L-MUVAHHİDÎN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
5 MEKTÛBÂT-I ERBA'ÎN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
6 TERKÎBÂT-I ERBA'ÎN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
7 TE'VÎLÂT-I HADÎS-İ ERBA'ÎN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
8 KÛTÜ'L-UŞŞÂK (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
9 MEDÂR-I SÂLİKÂN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
10 ETVÂR-I HÂCEGÂN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Diğer Şule Kandemir
Görüntüle
11 NİKÂTÜ'L-HİKEM (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Doç. Dr. Mehmet Ünal
Görüntüle
12 KİTÂB-I TÂLİ'A FÎ ESRÂRİ'L-İLÂHİYYETİ'S-SERMEDİYYE (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Araş. Gör. Kevser Ay
Görüntüle
13 ŞERH-İ KELÂMİ'L-VÂSITÎ (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Araş. Gör. Ferhat KOÇYİĞİT
Görüntüle
14 ŞERH-İ KELİMÂT-I BEDREDDÎN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Araş. Gör. Ferhat KOÇYİĞİT
Görüntüle
15 ŞERH-İ KELÂM-I CA'FER-İ SÂDIK (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Araş. Gör. Muhammed İkbal EKİNCİ
Görüntüle
16 ŞEMÂ'İL-İ ŞERÎF TERCÜMESİ Ayn-ı Ekber, Şeyh Mehmed Doç. Dr. Erdem Can Öztürk
Görüntüle
17 MAKTEL-İ HÜSEYN / KİTÂB-I KERBELÂ (BEKÂYÎ) Bekâyî, Darendeli Bekâyî Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
18 KISSA-İ ERVE Bilâl Efendi, Oflu Dr. Öğr. Üyesi Tuba Onat Çakıroğlu
Görüntüle
19 DÎVÂN (CEMÂLÎ-İ UŞŞÂKÎ) CEMÂLÎ, Şeyh Seyyid Mehmed Cemâleddin Efendi Dr. Öğr. Üyesi Fazile Eren Kaya
Görüntüle
20 DÎVÂN (HÂMİD) Hâmid, Enderûnlu Mehmed Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle
21 DÎVÂN (HİLMÎ) Hilmî, Yusûf-zâde Abdullâh Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
22 EL-KASRU'L-METÎN Fİ TERCEMETİ BUSTÂNİ'L-ÂRİFÎN İshâk, Ebûishâk-zâde İshâk Efendi Dr. Necmettin Azak
Görüntüle
23 DÎVÂN (İZZÎ) İZZÎ, Eşref-zâde İzzeddîn Ahmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
24 DÎVÂN (MÜSELLEM) Müsellem, Ebulvefâ Şeyh Ahmed Müsellem Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
25 İNSÂN-NÂME Nazîr/Nazîrâ, İbrahim Nazîr Çelebi Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle