KURRETÜ'L-UYÛN
sülûk-i esmâ hakkında dinî-tasavvufî eser
Ra'ûfî, Şeyh Seyyid Ra'ûfî Ahmed Efendi (d. ?/? - ö. 1161?/1748?)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Halvetiyye’nin Ramazâniyye kolunun Raûfiyye şubesinin kendisine nisbet edildiği Seyyid Ahmed Raûfi el-Üsküdârî (d. ?/? - ö. 1161?/1748?) tarafından yazılmış sülûk-i esmâ hakkında mensur dinî-tasavvufî eser. Ra'ûfî, Üsküdar-Doğancılar’ki asitânesinde takriben elli sene kadar irşad faaliyetinde bulunmuş ve 1170/1757 tarihinde vefat etmiştir. Doğancılar’da hayatta iken imam-hatipliğini ifa ettiği Sinan Paşa Camii haziresinde medfundur. Dîvân’ı dışında telif etmiş olduğu tek eseri Kurretü’l-Uyûn isimli risâlesidir. 

Eserde, seyr-i sülûkta kat’ edilen mertebeler, sülük edenlere lâzım olan şeyler, halvetin şartları, esmâ-i zat, esmâ-i sıfat, esmâ-i evsâf, esmâ-i ahlâk ve esmâ-i ef’âl ile duânın şartları kısaca ele alınır. Esmâ konusunda Halvetîlikte esmâ-i seb’a önemli olduğundan bu hususta etvâr-ı seb’a adıyla birçok risâle kaleme alınmıştır. Bu sayıyı on iki esmâya hatta yirmi sekiz esmâya iblağ eden Halvetîlik şubeleri de olmuştur. Seyyid Ahmed Ra'ûfî Efendi ise Kurretü’l-Uyûn isimli risâlesinde esmâları farklı bir şekilde ele almıştır. Yeri geldikçe ilgili âyet-i kerîmeleri de zikretmiştir (Öztürk 2003: 411-412).

Kurretü’l-Uyûn'un iki nüshası tespit edilmiştir. Bir nüshası, Yapı-Kredi Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi Türkçe Yazmalar Koleksiyonu’nda 560 demirbaş no ile kayıtlı olup, 12 varaktır. İstinsah tarihi ve müstensihi belli değildir. Diğeri, özel bir koleksiyonda olup, 9 varaktır. Sonundaki notta, Bursali Mehmet Tahir Bey’in delaleti ile 1333/1917 tarihinde istinsah edildiği bilgisi yer alır. Eser, bir tebliğe konu olmuştur (Öztürk 2016).

Müellifin biyografisi için bk. "Ra'ûfî, Şeyh Seyyid Ra'ûfî Ahmed Efendi". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/raufi-seyh-seyyid-raufi-ahmed-efendi

Eserden Örnekler


Bilgil kim, eyyühe’l-ârifü’l-muhakkik ve’l-haberu’l-müdakkik, bu cümle eşyâ ki ademden vücûde bürûz eylemişdir. Cümlesi merâtib kat‘ etmededir. Hattâ insân dahı dâ'imâ terakkîde olup seferinden kesilmez. Ya cennet, ya nâra erişüp karâr etmeyince. Ve esfâr dahı altıdır: 1. Biri anâsırdan sulbedir 2. Biri sulbden rahmedir 3. Biri rahimden dünyâyadır. Ve murâd olunan dahı bu mevtındır. Zîrâ, kim bu dâr, “dâr-ı kesbdir”. 4. Biri dünyâdan kabredir. 5. Biri kabirden berzahadır. 6. Ve berzahdan ya cennete veyâ nâradır. Ve bu merâtibi sâlikûn dâr-ı dünyâda sülûk etmek gerekdir. Ve hâl-i hayâtlarında tarîklerini keşf etmek gerekdir. Ve illâ ba‘de’l-mevt çok azâb çekerler. Ve tarîk-i sülûk dahı birdir……

Lâkin, ahvâl-i sâlikîn muhtelif oldugu i'tibârıyla bu tarîk-i vâhid dahi mütekessir olur. Zîrâ kim, gâh olur ki sâlikun himmetinde istikâmet olur ve gâh inhirâf olur ki, teveccühünde sıhhat olur ve gâh sekam olur ve gâh sâlikin kuvvet-i rûhâniyyesi kaviyy olur ve gâh za'îf olur ve gâh cümle ahvâl bir sâlikde bulunur ve gâh bulunmaz. Onun için bu bir tarîk dahı çogalır. Ve sülûk edenlere elbette beş nesne lâ-büddür: 1. Biri ilmdir 2. Biri ameldir 3. Biri vera‘dır ki ol terk-i harâmdan ibâretdir. 4. Biri zühddür ki ol terk-i helâlden ibâretdir. 5. Biri tevekküldür ki ol her işi bi-lâ vâsıta Allâh’dan bilmeden ibâretdir. (Seyyid Ra'ûfî Ahmed Efendi [yz]: 1a-2b).

Kaynakça


Öztürk, Mehmet Cemal (2003). "Hz. Pir Seyyid Ahmed Ra'ûfî Ahmed Efendi Hayatı ve Eserleri". 1. Üsküdar Sempozyumu Bildiriler, C.2, İstanbul: Üsküdar Belediyesi Yay., 404-421.

Öztürk, Mehmet Cemal (2016). "Üsküdarî Pîrânın Tarîkatnâmeleri ve Ra'ûfî Efendi’nin Kurretü’l-Uyûn’u". 9. Üsküdar Sempozyumu (11-12-13 Kasım 2016).

Atıf Bilgileri


öztürk, mehmet cemal. "KURRETÜ'L-UYÛN". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/kurretu-l-uyun-tees-1448. [Erişim Tarihi: 21 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (RA'ÛFî) Ra'ufî, Şeyh Seyyid Ra'ûfî Ahmed Efendi Öğretmen Yusuf ORHAN
Görüntüle
2 VÂRİDÂT (AZÎZ) Azîz, Azîz Ali Efendi Araş. Gör. Dr. nesrin aydın satar
Görüntüle
3 DÎVÂN-I İLÂHİYYÂT (İBRÂHİM HÂS) İbrâhim Hâs Doç. Dr. Hasan Gültekin
Görüntüle
4 ŞERH-İ EBYÂT-I YÛNUS EMRE (İBRÂHİM HÂS) İbrâhim Hâs Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
5 DÎVÂN (KAYGULU HALİL EFENDİ) Kaygulu Halil Efendi Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
6 HÂDİ’L-UŞŞÂK (KAYGULU HALÎL EFENDİ) Kaygulu Halil Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
7 TEFSİR-İ BA’Z-I SÜVER-İ KUR’ANİYYE Abdülhay Celvetî Doç. Dr. Şükrü Maden
Görüntüle
8 DÎVÂN (İLÂHİ-NÂME) Hakkı, Erzurumlu İbrahim Hakkı Doç. Dr. abdulkadir erkal
Görüntüle
9 MA‘RİFETNÂME Hakkı, Erzurumlu İbrahim Hakkı Doç. Dr. Lokman Taşkesenlioğlu
Görüntüle
10 ‘İRFÂNİYE Hakkı, Erzurumlu İbrahim Hakkı Diğer Emine Güleç
Görüntüle
11 İNSÂNİYE Hakkı, Erzurumlu İbrahim Hakkı Diğer Emine Güleç
Görüntüle