KURRETÜ’L-EBSÂR / TÂRÎH-İ NEV-PEYDÂ
Osmanlı ve muâsırı devletler tarihi kronolojisi
Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi (d. 1133/1721 - ö. 1178/1764-1765)

ISBN: 978-9944-237-87-1


18. yüzyıl Osmanlı modern tarih yazımının mübeşşirlerinden Şehrî-zâde Mehmed Sa'îd’in (d.1133/1721 - ö.1178/1764-1765) kaleme aldığı en meşhur ve en hacimli eseri. Eserin ismine ilişkin müracaat kitaplarının çoğunda ihtilaf söz konusu olup Bursalı Mehmed Tahir ve Franz Babinger, aynı eseri üç farklı kategoride göstermişlerdir. Ancak müellifinin isimlendirmesinden hareketle Kurretü’l-Ebsâr fî-Netâyici’t-Tevârîh ve’l-Ahbâr'ın eserin asıl adı olduğu anlaşılmaktadır.

Kurretü’l-Ebsâr, 28 Temmuz 1756 tarihinde yazılmaya başlanmış ve dönemin sadrazamı Köse Bâhir Mustafa Paşa’ya ithaf edilmiştir. Osmanlı tarihinin 699/1299-1000/1592 yılları arasındaki yaklaşık 301 senelik dönemini içermek üzere tertip edilen eserin günümüze sadece 699-791/1299-1389 yıllarına dair kısmı ulaşmıştır. Bu eserde Naʿîmâ Tarihi örnek alınarak olayların kronolojik sene tertibine göre sıralanması, o yıl gerçekleşen vakaların zeyle tahrir edilmesi ve diğer devletlerde vuku bulan bazı olayların da ilave edilmesi planlanmıştır. Kurretü’l-Ebsâr’da Kâtib Çelebi’nin Takvîmü’t-Tevârîh’i ana kaynak gösterilmiş, ancak onda bulunmayan bilgiler diğer kaynaklardan alınarak en doğruya ulaşmak hedeflenmiştir. 

Eserin giriş mahiyetindeki ilk kısmında besmele, Allah’a hamd, Peygamber'e salât, li-müellifihî ve li-câmiʿihî başlığını taşıyan kendi şiirleri ve sebeb-i te’lîf yer almaktadır. Devamla tarih ilmi ve yazımının öneminden, tarihçilerin vasıflarından, Osmanlı'daki tarihçilerden bahsedilmiş, Naʿîmâ ve Kâtib Çelebi’nin biyografilerine genişçe yer verilerek Târîh-i Nev-peydâ’nın Naʿîmâ Târîhi’nin birinci cildi makamında olduğu belirtilmiştir. III. Osman, Sadrazam Köse Bâhir Mustafa Paşa ve Şeyhülislâm Dürrîzâde Mustafa Efendi şiirlerle övülmüş; dönemin sosyo-ekonomik olayları ele alınmıştır. “Ferîde” adı verilen bölümlere ve alt kısımlara ayrılan "Mukaddime" başlığı altında konular, yüz mebhasta Osmanlı padişahlarının faziletleri ve Allah’ın bazı ihsanları; Osmanlı'nın hüküm sürdüğü memleketlerden 1580 kadarının ismi; Anadolu’daki bazı eyaletlerin zeâmet ve timar bilgileri; halife, sultan ve vezirlerin gerekliliği, veziriazam olacak kişinin hasletleri; saltanatın faydası, lüzumu; halifelere, meliklere mahsus lakaplar, hükümdarların, vezirlerin mertebeleri; Osmanlı vezirlerinin geçmiştekilerden üstünlüğü, maktul vezirlerden bazılarının biyografileri; Âdem’den III. Osman dönemine kadar gelen müceddidler, siyâsetnâme tarzı bilgiler, kısmen Avrupa tarihi şeklinde özetlenebilir.

Eserin birinci kısmında 699/1299 yılından itibaren kronolojik sıraya göre ele alınan konular arasında Osman Han’ın istiklâli, Orhan Gazi’nin sipehsâlâr olarak tayini, Özbek Hân ve Ebû Said Han gibi kimselerin cülûsu, halʿ sebebiyle saltanattan ayrılan padişahlar, bazı meliklerin hezimetleri; şehzadelerin doğumları, evlenmeleri; Osmanlı'nın meşhur alimleri, şeyhleri; şehirlerin, kalelerin fethi ve tavsifi, Koyunhisar Şavaşı, gazalar, yağmalar, muhasaralar; bazı devletlerin inkırazı; Karaman, Tuğlukşâhlar, Beni Ammâr gibi devletlerin zuhuru, Ebû Said Bahadır Han ve Emir Timurtaş gibi kimselerin ahvâli, münferit bazı vakalarla dinî, sosyal yapıyı aksettiren hadiseler yer almaktadır. 726/1325 yılı olaylarıyla başlayan ikinci kısımda Orhan Gazi’nin cülûsu, Alâaddin Paşa’nın sadareti; Hoca Reşîdzâde Muhammed Gıyâsüddin’in vezareti; şehzadelerin ve Timur’un doğumu; bazı devletlerin zuhuru, inkırazı; Karamanoğullarının durumu; Orhan Gazi dönemindeki vezirler, emirler, alimler; gazalar, muharebeler, istilalar, hezimetler, sancak tevcihleri, kale fetihleri; Orhan Gazi’nin Murad Hudâvendigâr’a öğütleri; Yeniçeri Ocağı'nın kuruluşu; sikke basılması; Bursa’ya kadı atanması; mansıp tevcihi, halʿ, hapis, katl ve bazı meşhurların ahvali, vefatları; birtakım garip olayların zuhuru gibi konular anlatılmaktadır. I. Murad’ın saltanat yılının anlatıldığı kısımda Gucerât sultanları; Edirne sarayının inşası; bazı şehzadelerin doğumları; Şirvânîye, Merînî, Timur gibi devletlerin zuhuru; Kosova, Niğbolu, Çirmen gibi şehirlerin vasfı; Bergos, Çorlu, Dimetoka, Şumnu gibi yerlerin fethi; muharebeler, isyanlar, halʿ ve vefeyâtlar anlatılmakta; Kosova Savaşı’nın tafsilinden sonra Şehrîzâde’nin tarih düşürdüğü iki şiirle eser son bulmaktadır.

Kurretü’l-ebsâr’da konular bağlamında âyet, hadis, atasözü, öğüt, kelamıkibar, Arapça, Farsça ve Türkçe manzumelere çok fazla yer verilerek orta yüksek düzeyde bir dil kullanılmıştır.

Eserin hacim ve muhtevaları farklılık gösteren nüshalarından müellif hattı Kahire’de Dârü’l-Kütübi’l-Kavmiyye’de, diğerleri ise Konya İzzet Koyunoğlu ve İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’ndedir. İstanbul Üniversitesi nüshası üzerinde Faruk Bilici (1974) mezuniyet tezi hazırlamış; Nurten Sevinç (2020) ise Kahire nüshasını esas alarak doktora çalışması yapmıştır.

Müellifin biyografisi için bk. "Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/said-sehrizade-mehmed-efendi 

Eserden Örnekler


Nasb-ı Kâdî-'asker

Tâcü’t-Tevârîh musannıfı ve Ravzatü’l-Ebrâr müellifi aleyhime’r-rahme muhtârları üzre bu vakte gelince asker-i hümâyûna kâdî-i mahsûs olmayup vukûʿ bulan esfâr-ı hümâyûnlarında aʿzam-ı kuzât-ı asr pâyesine mazhar pây-ı taht kâdîsı bulunan mollâ-yı muvakkar me’mûr-ı mülâzemet-i rikâb-ı saʿâdet-iktisâb-ı pâdişâh-ı İskender-nisâb olup rü’yet-i umûr-ı mehâmm-ı şerʿiyye-i leşker ve nizâm-ı mesâlih-i merʿiyye-i askere iştigâl iderler idi. Zemân-ı saltanat-ı aliyyelerinde kesret-i sipâh kâdî-i mahsûsu muktazî olmagla sefer ve hazarda vukûʿ bulan münâzaʿât-ı şettâyı fasl ve ihkâk-ı hukûk-ı ferʿ ü asl içün sâbıku’z-zikr kâdî-yı Burusa Cendereli Mevlânâ Halîl Çelebî kâdî-ʿasker nasb u taʿyîn ve âti’z-zikr Koca Bedreddîn Efendi mahmiyye-i Burusa kazâsıyla kâm-bîn buyuruldu. Müşârün-ileyh Burusa-i mahrûseye hâkim nasb olunan kuzât-ı kirâmın ikincisidir. (Şehrî-zâde Mehmed Sa'îd [yz]: 456a).

Kaynakça


Babinger, Franz (1992). Osmanlı Tarih Yazarları ve Eserleri. çev. Çoşkun Üçok. Ankara: Kültür Bakanlığı Yay.

Bağdatlı İsmail Paşa (1955). Hediyyetü’l-ʿÂrifîn Esmâü’l-Mü’ellifîn ve Âsârü’l-Musannifîn. C. 2. Bağdat.

Bilici, Faruk (2010). “Şehrîzâde Mehmed Said”. İslâm Ansiklopedisi, C. 38. İstanbul: TDV Yay. 472-473.

Mehmed Tahir, Bursalı (1333). Osmanlı Müellifleri. C. 1, İstanbul.

Sevinç, Nurten (2020). Şehrîzâde Mehmed Said ve Kurretü’l-Ebsâr (Târîh-i Nevpeydâ) Adlı Eseri: Tahlil ve Metin. Doktora Tezi. İstanbul: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi.

Şehrî-zâde Mehmed Sa'îd (yz). Târîh-i Nevpeydâ (Kurretü’l-Ebsâr fî-Netâyici’t-Tevârîh ve’l-Ahbâr, Nuhbe-i Saʿîdî). Kahire: Dârü’l-kütübi’l-kavmiyye. Nu. 192.

Atıf Bilgileri


SEVİNÇ, Nurten. "KURRETÜ’L-EBSÂR / TÂRÎH-İ NEV-PEYDÂ". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/kurretu-l-ebsar-tarih-i-nev-peyda. [Erişim Tarihi: 09 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 HEŞT BEHİŞT FÎ TÂRÎHİ KOSTANTİNİYYE Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
2 LÜBBÜ'T-TEVÂRÎH (SA'ÎD) Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
3 TUHFETÜ'L-MUSTAFÂVİYYE FÎ BEYÂNİ AHVÂLİ KABUDÂNÂTİ'D-DEVLETİ'L-ALİYYETİ'L-OSMÂNİYYE Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Öğr. Üyesi DAVUT ADLIĞ
Görüntüle
4 ZÜBDETÜ'L-AHBÂR EL-MÜTA'ALLİKA Bİ'L-BİHÂR Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
5 MAHZENÜ'S-SAFÂ KENZ-İ DÜRER-İ ZİKR-İ ŞU'ARÂ Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Prof. Dr. Ersen ERSOY
Görüntüle
6 GÜL-İ ZÎBÂ Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
7 GÜLŞEN-İ MÜLÛK Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
8 METNÜ'T-TEVÂRÎH Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
9 TÂCÜ’L-KAVÂNÎN Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
10 RAVZATÜ'L-ENFÜS Fİ'T-TÂRÎH Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
11 ZÜBDETÜ'T-TEVÂRÎH (SA'ÎD) Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Nurten SEVİNÇ
Görüntüle
12 TÂRÎH-İ DÜVEL VE MÜLÛK Sa'îd, Şehrî-zâde Mehmed Efendi Dr. Öğr. Üyesi DAVUT ADLIĞ
Görüntüle
13 MANZÛME-İ DURÛB-I EMSÂL (HIFZÎ) Hıfzî Dr. Öğr. Üyesi BAHANUR ÖZKAN BAHAR
Görüntüle
14 NA'T MECMÛ'ASI (HÜSEYİN AYVANSARÂYÎ) (Rıfat Kütük Şahsi Kütüphanesi) Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin Diğer Aybala Sena KÜTÜK
Görüntüle
15 DÎVÂN (KESBÎ /KİSBÎ) Kesbî/Kisbî, Kesbî Mehmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
16 TERCÜME-İ DURÛB-I EMSÂL-İ ARABİYYE (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullah Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
17 TERCÜME-İ LUTFU'T-TEDBÎR fî SİYÂSÂTİ'L-MÜLÛK (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
18 TERCÜME-İ EL-BERKU’L-YEMÂNÎ FÎ FETHİ’L-OSMÂNÎ (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
19 DÎVÂN (TEKİRDAĞLI AHMED LÜTFÎ) Lütfî, Ahmed Lütfî Efendi Diğer Ahmet Serdar Erkan
Görüntüle
20 MÜSTEVCEBÜ’L-HALÂS FÎ TEFSÎR-İ SÛRETİ’L-İHLÂS (TÂHİR, MEKKÎ-ZÂDE MEHMED) Tâhir, Mekkî-zâde Mehmed Tâhir Efendi (?/? – ö. 1128/1716) Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan UZUN
Görüntüle
21 AHSENÜ'L-HABER MİN KELÂMİ SEYYİDİ'L-BEŞER (VÂSIF, ŞA'BÂN-ZÂDE ABDULLÂH VÂSIF ÇELEBİ) Vâsıf, Şa'bân-zâde Abdullâh Vâsıf Çelebi Diğer Nükran ERBAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed İkbâl Güler
Görüntüle
22 DÎVÂNÇE (ABDÎ / VASSÂF) Abdî (Vassâf), Abdullâh Efendi Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle