KÜLBE-İ AHZÂN (NEVRES)
sergüzeşt
Nevres, Osman Nevres (d. 1236/1820-1821- ö. 1293/1876)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Nevres'in başından geçen olayların bir kısmına yer veren eseri. Nevres, “Külbe-i Ahzân nâm risâle-i âcizânem” şeklinde andığı mensur eserinin başında şahsı hakkında hayli dokunaklı ifadelere yer verir ve bu çerçevede kendisini “kimsesizliği- hâmisizliği-yalnızlığı Nevresliğinden daha meşhûr…” biri şeklinde takdim eder. Yine bu meyanda kendisinde bir hüner ve değerli bir eser görmediğini, zaten şairlerin talihinin çoğunlukla yaver gitmediğini, aslında kendisinin zamaneden şikâyet etmek hususunda söz söylemekten hayâ ettiğini; ancak meselenin-başından geçen olayların gerçekten gönül yakıcı ve ciğer parçalayıcı bir nitelikte olması sebebiyle bir nevi yazmak zorunda kaldığını belirtir. Ayrıca Külbe-i Ahzân adlı kalbi yumuşatan bir hediye niteliğindeki sözlerden oluşan eserini, aynı zamanda sözü güzel ve ahenkli söyleme sadedinde yazmaya başladığını dile getirir. Ardından, Askerî Mektepler Nâzırı Abdülkerim Nâdir Paşa’nın 1264/1847-1848 senesinde Altıncı Ordu Müşirliğine tayini vesilesiyle onunla birlikte Bağdat’a gittiğini, oraya vardıktan sonra kendisinde öteden beri var olan bağ-bahçe merak ve arzusunun daha da şiddetlendiğini, paşanın kendisine hediye ettiği boş arsada insanın içini açan nice güzel kokular saçacak cennet misali bir bahçe tanzimini arzu ettiğini; hatta bu yolda gerekli olan şeyler için bizzat kolları sıvadığını, bu uğurda bazı ileri gelen müşirler ile dostların da son derece değerli katkılarda bulunduğunu, kendisinin de tam on yıl gayret sarf ettiğini, türlü çiçeklerin ve meyve ağaçlarının olduğu cennet benzeri bu bahçenin pek çok kez dostların ve arkadaşların ziyaret ettiği bir mesire yeri hâline geldiğini belirtir. Nevres’in anlattıkları, yalancı cennet olarak nitelediği bahçesinden çaresiz bir şekilde ayrılmak durumunda kaldığını, bunun kendisini ciğerparesinden ayrılmış gibi çok üzdüğünü, çaresizce Irak’tan ırak olan İstanbul’a doğru yöneldiğini bildirdiği kayıt ile sona erer (Revnak, s. 149-150).

Nevres, Muhtıra-i Nâzım'da, divanının basımı sırasında meydana gelen bazı gailelerin eserin basımını geciktirdiğini ve tertibinde bazı aksaklıklara yol açtığını; ancak gerekli mesaiden kaçınılmayarak basımının tamamlandığını, bu çerçevede anılan gaile ve sıkıntılardan bazılarına Külbe-i Ahzân adlı risâlesinde değindiğinden burada ayrıca ayrıntılı bilgi vermekten sarfınazar edildiğini belirtir (Nevres 1290: 325).

İlk olarak Nevres’in verdiği bu bilgiden hareketle, Külbe-i Ahzân adlı bir eserinin olduğu anlaşılmaktadır. İnal da, Nevres’in Bağdat’ta bir bahçe tarh ve tanzim edip on sene emek verdiği bilgisini Külbe-i Ahzân adlı risâlesinden naklen verir ve böylece eserin varlığını teyit eder (İnal 2000: 1604; Özgül 41; Kaya 2017: 113). Fevziye Abdullah Tansel, İnal’dan naklen, “...M. Kemâl İnal, eski mecmualardan birinde bir kısmı tefrika edilen kendi sergüzeştinden bâhis Külbe-i Ahzân adlı risâlesinin...” bulunduğu bilgisine yer verir (Tansel 1964: 232; Özgül 1999: 41: Kaya 2017: 113).

Didem Ardalı Büyükarman ise, Külbe-i Ahzân’ın Revnak Mecmuası’nda tefrika edilmeye başlandığını tespit etmiş ve eserin varlığını şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya koymuştur. Ardalı Büyükarman’ın da belirttiği üzere eser, Revnak’ın 1291/1874-1875 tarihli 10. cüz’ünde (s. 149-150) tefrika edilmeye başlanmış, yazının sonundaki “Alt tarafı var” kaydına rağmen devamı gelmemiştir (Ardalı Büyükarman 2009: 781-784; Kaya 2017: 114).

Anılan mecmuanın kütüphanelerimizde sadece 11 cüz’ünün mevcut olması ve bu son cüzde Nevres’in eserinin devamına yer verilmemiş olması, Külbe-i Ahzân’ın akıbetinin ne olduğu ve şairin sergüzeştine dair daha ne tür bilgiler vermeyi düşündüğü sorusunun şimdilik cevapsız kalmasına yol açmıştır (Ardalı Büyükarman 2009: 783).

Müellifin biyografisi için bk. "Nevres, Osman Nevres". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/nevres-osman-nevres


Eserden Örnekler


Bî-kesliği Nevresliğinden daha meşhûr olan kemîne Nevres, eğerçi kendinde bir hüner ve değerli bir eser göremediği cihetle “Bâr-mend olmaz imiş nahl-i ümîd ü emeli / Tâli‘i böyle olurmuş üdebânın ağleb” neşîdesiyle zamâneden şikâyet yolunda söz söylemeye hayâ etmiş ise de mesele hakîkaten dil-sûz ve ziyâdesiyle ciğer-dûz olmağla, hâme-i tûtî-hırâm-ı kalb-i meşhâmın ibrâmından geçemiyerek “Külbe-i Ahzân” unvânıyla makâlât-ı rakîka-i atiyyeyi serd ü sec‘ makâmında ihtizâza kıyâm etmişdi (Osman Nevres 1291: 149-150).

Şöyle ki bin iki yüz altmış dört sene-i hicriyyesinde teşekkül eden hâlden hâle tahavvül eden Altıncı Ordû-yı Hümâyûn müşîri devletlü Abdülkerim Nâdir Paşa Hazretleri refâkatiyle Bağdat’a gitmiş ve oraya vardıkdan sonra, öteden beri kendisinin bâğ u zâğa olan merakı, şiddet ü iştiyâkı, ya‘ni gülşen-serây-ı elest lâleleri piyâleleriyle sermest ve belki bülbül gibi cibillî ve zarûrî şükûfe-perest olup andelîb-i hayâlinin her gün bu emîne ile mülâki olması cihetle, “Ey kâş olmıyaydı yesîr ol nihâlzâr / Tâ olmıyaydı şimdi benimle nihâlzâr” müşârünileyh hazretlerinin ihsânı olan arsa-i hâlîde bir bahçe tanzîmini ve neşv ü nümâ-yı cennet-nümâsından rûh-ı âdeme nice nice şemîm-i safâ takdîmini arzû etmiş idi… (Osman Nevres 1291: 150).

Kaynakça


Ardalı Büyükarman, Didem (2009). “Edebiyat Tarihimizde Dergiler ve Revnak Mecmuası”. Turkish Studies, (4): 777-790.

İnal, İbnü’l-Emin Mahmud Kemal (2000). Son Asır Türk Şairleri. hzl. Hidayet Özcan, C. 3. Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yay.

Kaya, Bayram Ali (hzl.) (2017). Osman Nevres Dîvânı. İstanbul: Kesit Yay.

Osman Nevres (1290). Dîvân. İstanbul: Matbaa-i Âmire.

Osman Nevres (1291). “Külbe-i Ahzân”. Revnak. cüz 10, s. 149-150.

Özgül, M. Kayahan (1999). Osman Nevres, Hayâtı ve Eserleri. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı Yay.

Tansel, Fevziye Abdullah (1964). “Nevres”. İslâm Ansiklopedisi. C. 9. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı Yay.

Atıf Bilgileri


Kaya, Bayram Ali. "KÜLBE-İ AHZÂN (NEVRES)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/kulbe-i-ahzan-nevres. [Erişim Tarihi: 29 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MERSİYE-İ HAZRET-İ HÜSEYİN (NEVRES) Nevres, Osman Nevres Prof. Dr. Bayram Ali Kaya
Görüntüle
2 DESTÂR-I HAYÂL (NEVRES) Nevres, Osman Nevres Prof. Dr. Bayram Ali Kaya
Görüntüle
3 DÎVÂN (OSMAN NEVRES) Nevres, Osman Prof. Dr. Bayram Ali Kaya
Görüntüle
4 ESER-İ NÂDİR / MECMÛATÜ’T-TARAB ALÂ LİSÂNİ’L-EDEB (NEVRES) Nevres, Osman Prof. Dr. Bayram Ali Kaya
Görüntüle
5 MERSİYE-İ KERBELÂ (NEVRES) Nevres, Osman Nevres Prof. Dr. Bayram Ali Kaya
Görüntüle
6 PERÎ İLE CİVÂN (NEVRES) Nevres, Osman Nevres Prof. Dr. Bayram Ali Kaya
Görüntüle
7 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
8 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
9 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
10 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
11 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
12 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
13 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
14 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
15 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
16 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle