KIYÂFET-NÂME-İ CEDÎDE (HÂLİS)
kıyâfet-nâme
Hâlis, Yûsuf Hâlis Efendi (d. 1220/1805-06 - ö. 1300/1883)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Yûsuf Hâlis Efendi (ö. 1300/1883)’nin, insanların organları ve dış görünüşlerinden hareketle iç özelliklerinin, karakterlerinin vs. belirlenebileceğini varsayan kıyafet ilminin (fizyonomi) verilerini konu aldığı resimli kıyafet-namesi. Daha çok yüz ve baş organlarının özelliklerini yansıtan kıyâfet-nâmenin bir alt dalı olan ilm-i sîmâ niteliğindeki eserin adı, bazı kaynaklarda Kıyâfet-nâme (Yûsuf Hâlis, Ü., 1a), “Kıyâfet-nâme-i Cedîd” (Mehmed Tâhir 1333: 169; Mahmud Kemal 1932: 526) biçiminde anılmaktaysa da taş basma nüshanın ser-levhasında “Kıyâfet-nâme-i Cedîde” sözünün işlenmiş olması ve ardından telif niteliğindeki ön sözde “…der-ân hâl-i çâkerîye Kıyâfetnâme-i Cedîde-i mu‘teberenin tercemesi hutûr etmiş…” (Yûsuf Hâlis, s. 5) şeklinde bu eserin isminin belirtilen biçimde yer alması, onun isminin “Kıyâfet-nâme-i Cedîde” olduğunu (Kırbıyık 2022: 32) ortaya koyuyor.

Kıyâfet-nâme-i Cedîde, Johann Caspar Lavater (1741-1801)’in “Le Lavater portatif, ou Précis de l’art de connaitre les hommes par les traits du visage (1808, 1815)” adlı Fransızca eserinin aslına hayli uygun bir biçimde çevirisidir (Schick 2020). Kıyâfet-nâme-i Cedîde’nin bilinen taş basma nüshasının yanı sıra bir de yazma nüshası (Ü.) tespit edilmiştir. Çeviriye esas olan kaynak eserdeki (1815) Avrupa insanına ait resimler, yazma nüshada aynen kullanılmış; taşbasma nüshada ise bu resimlerin yerini Osmanlı Devleti’ne tabi insan resimleri almıştır. 30 varaktan oluşan yazma nüshanın ne zaman istinsah edildiğine, 113 sayfadan ibaret taş basma Kıyâfet-nâme-i Cedîde’nin ne zaman basıldığına dair bir kayıt yoktur. Bununla birlikte ön sözde Abdülmecid (Saltanatı: 1 Temmuz 1839-25 Haziran 1861)’e cülusunda takdim edilmek üzere yazıldığı notlar dikkate alındığında, eserin 1 Temmuz 1839 tarihine yakın bir zamanda istinsah edildiği ve yayımlandığı kabul edilebilir.

Eser; ön söz, giriş, üç bölüm ve bitiş kısımlarından oluşmaktadır (Kırbıyık 2022: 33).  Telif nitelikli ön söz; besmele, hamd, salâvat ile insanın yaratılışını, seçkinliğini, anlayış ve feraset sahibi olmasını, ona akıl ve zekâ bahşedilmesini, Abdülmecid’in kıyafet ilminin verileriyle de övüldüğü "nazm" biçiminde kaleme alınmış yedi beyitlik bir manzumeyi, kıyafet ilminin kimlere niçin lazım olduğunun açıklamalarını, bu ilme dayanak olduğu kabul edilen ayet ve hadis iktibaslarını ihtiva etmektedir. Bunu, “Mukaddime-i Kitâb” başlıklı (tercüme), kıyafet ilmi doğrultusundaki görüşlerin, tespitlerin sunulup tartışıldığı, bu ilimle karar vereceklerin nasıl bir yol takip edecekleri gibi hususları içeren bir kısım takip etmektedir. Birinci bölümde alın, kaşlar, gözler, burun, ağız, çene, yanak, saçlar ve boyun üzerinde durulmaktadır. Eser, ikinci bölümüyle 32 farklı insan resmi ve bu resimlerdeki insanların nasıl bir ahlaka, karaktere, psikolojiye sahip olduklarını tespit etme gayretindeki ifadeleri kapsamaktadır. Fransızca orijinal metinde (1808, 1815) ve yazma nüshada bulunmayan üçüncü bölüm; çizilmiş kaş, göz, dudak, burun, alın şekilleri/resimleri kıyafet ilmi (fizyonomi) doğrultusunda değerlendirilmektedir. Eser, yalnızca yazma nüshada bulunan “Hâtime” başlıklı kısa bir bitiş yazısı ile tamamlanmaktadır.

Eser, taş basma nüsha ve yeni tespit edilen yazma nüshadan faydalanılarak kitap hâlinde yayımlanmıştır (Kırbıyık 2022).

Yazarın biyografisi için bk. “Hâlis, Yûsuf Hâlis Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/halis-yusuf-halis-efendi 

Eserden Örnekler


Kıyâfet-nâme-i Cedîde’den “Bi’smi’llâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm Sezâ-yı hamd u sipâs-ı bî-pâyân ol Hudâ-yı çehre-güşâ-yı ins ü cânn ve nakş-bend-i nüsha-i kübrâ-yı âlemiyân ya‘nî nev‘-i benî Âdemi ahsen-i takvîm üzere halk u tekvîn ve çeşm ü ebruvân u pîşânî ile tezyîn ve ale’l-husûs ‘unvân-ı celîl-i Fetebâreka’llâhü ahsenü’l-hâlikîn ile tahsîn ve lehce-i mu‘cize-nümâsına iksâ-yı sîmâ-yı akl u zekâ ve ilbâs-ı hilye-i hilkat-i âdemiyyet ile mümtâz u müstesnâ buyurmuşdur. Ve salât u selâm Hazret-i Muhammedü’l-Mustafâ ve âl ü ashâb-ı bâ-safâya sezâ vü ahrâdır ki ol server-i kâ’inât ve nuhbe-i mevcûdât İttekû firâsete’l-mü’mini fe-innehü yenzuru bi-nûri’llâh kelâm-ı hikmet-nizâmıyla fehm ü firâseti cins-i beşere hasr u tahsîs buyurmuşlardır.” (Kırbıyık 2009: 797-798; 2022: 56).

“İnşâd-ı sıdk-ı i‘tiyâd-ı ‘ubeydânem terânesiyle der-ân hâl-i hâtır-ı çâkerîye Kıyâfetnâme-i Cedîde-i mu‘teberenin tercemesi hutûr etmiş ve bu fenn-i celîl ise ez-sırr-ı nev-fünûn-ı sâ’ire misilli kendine mahsûs kavâ‘id-i mazbûta-i hikemiyyeye vaz‘ u te’sîs olunarak pâdişâhân u hükkâm u rü’esâya nef‘ ü fâ’idesi der-kâr ise de kâffe-i efrâd-ı âferîde-i benî Âdem bi’t-tab‘ hem-cinsiyle muhâlataya ıztırârı nümû-dâr ve eşedd-i ihtiyâc ile muhtâc olduğu âşikâr olup bu ihtilât u ülfet ü mu‘âşeret olunacak âdemin evvel-be-evvel derece-i akl u mizâc u tabî‘atı fi’l-cümle bilinmedikce kendine şerr ü mazarrat tertîb edeceği ihtimâlinden gayr-ı ba‘îddir.” (Kırbıyık 2009: 800; 2022: 57).

Kaynakça


Kırbıyık, Mehmet (2009). “Kıyâfet-nâme-i Cedîde Hakkında”. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi (Prof. Dr. Hüseyin Ayan Özel Sayısı) 39: 793-813.

Kırbıyık, Mehmet (2022). Yûsuf Hâlis Kıyâfet-nâme-i Cedîde. Ankara: Nobel Yayınları.

Mahmud Kemal (1932). Son Asır Türk Şairleri. İstanbul: Öz Türk Matbaası.

Mehmed Tâhir (1333). Osmanlı Müellifleri. C. II. İstanbul: Matbaa-i Âmire.

Schick, İrvin Cemil (2020). “Min Nevâdiri’l-Kütüb–11/İlm-i Kıyâfet’in Gerisin Geriye Doğuya Dönüşü”. https://t24.com.tr/k24/yazi/min-nevadiri-l-kutub-11-ilm-i-kiyafet-in-gerisin-geriye-dogu-ya-donusu,2978. [Erişim Tarihi: 01.04.2022].

Yûsuf Hâlis (yty). Kıyâfet-nâme-i Cedîde.

Yûsuf Hâlis, Kıyâfet-nâme. İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi Türkçe Yazma, No:6688. [Ü.].

Atıf Bilgileri


KIRBIYIK, MEHMET. "KIYÂFET-NÂME-İ CEDÎDE (HÂLİS)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/kiyafet-name-i-cedide-halis. [Erişim Tarihi: 17 Temmuz 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MİFTÂH-I LİSÂN (HÂLİS) Hâlis, Yûsuf Hâlis Efendi Prof. Dr. MEHMET KIRBIYIK
Görüntüle
2 SULH-NÂME-İ HÂLÎS (HÂLİS) Hâlis, Yûsuf Hâlis Efendi Prof. Dr. MEHMET KIRBIYIK
Görüntüle
3 ŞEH-NÂME-İ OSMÂNÎ (HÂLİS) Hâlis, Yûsuf Hâlis Efendi Prof. Dr. MEHMET KIRBIYIK
Görüntüle
4 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
5 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
6 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
7 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
8 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
9 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
10 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
11 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
12 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
13 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle