Kitabu'n-Netice (İsmail Hakkı Bursevî)
tasavvufî bir eser
İsmail Hakkı Bursevî

ISBN: 978-9944-237-87-1


Müellifin “Kitâbü’n-Netîce” adını verdiği eseri. Osmanlı tasavvufu ve düşüncesi bakımından önemli bir kaynak olan eser, vâridât türünde olup İsmail Hakkı Bursevî’nin 29 Safer 1136 - 4 Şevvâl 1136 tarihleri arasında yazdığı yaklaşık dört yüz vâridât ile şerhlerinden oluşmaktadır. Şerhler, müellif tarafından yapılmış olup dönemine göre sade bir Türkçe ile kaleme alınmıştır. Vâridâtların önemli bir kısmı âyetler ve hadislerden oluşmaktadır. Vâridât haricinde bazı beyitlerin şerhlerine ve Bursevî’nin şiirlerine de rastlanılmaktadır.

Bursa İnebey Yazma Eser Kütüphanesi, Genel bölümü, 64 numarada müellif hattı nüshası bulunan eser, tek cilt olup nesta‘lik hat ile yazılmıştır. Eserin her sayfasında 21 satır bulunur. 29x20 cm ölçülerindeki eser 2+507 varaktan müteşekkildir. Müellif hattı nüshada vâridât ve diğer şerh edilen asıl ibâreler kırmızı mürekkeple yazılmıştır. Ayrıca eserin, Bursa İnebey Yazma Eser Kütüphanesi’nden önce İsmâil Hakkı Dergahı Kütüphanesi’nde bulunması sebebiyle ilk ve son yaprağında buna dair bir vakıf mührü mevcuttur.

Bursevî’nin olgunluk dönemine ait bir eser olarak tanımlanabilecek “Kitâbü’n-Netîce”, tasavvufta kemâl noktasına erişmiş kişilerin düzeylerine göre yazılmıştır. Bursevî bu eseri gönül ehli olan kişiler için kaleme aldığını söyler. Bu sebeple kitabın dilini kuş diline benzeterek herkesin onu terennüm edemeyeceğini ve lezzet alamayacağını ifade eder. Gönül ehli olmayanların ve henüz yolun başında olan sûfîlerin akıllarına sığdıramadıkları durumlarda redde kalkışmamalarını belirtir ve kendisi ile ilgili doğru sözlerin söylenmesi konusunda onları uyarır (Namlı, 2019: XIII, XVI).

İsmail Hakkı Bursevî’nin Kitâbü’n-Netîce eseri üzerine Ali Namlı’nın hazırlamış olduğu kitap çalışması (1997) bulunmaktadır. Ayrıca eser, yine Ali Namlı tarafından 2019 yılında Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınları aracılığıyla Kitâbü’n-Netîce -Bursevî’nin Vâridâtı ve Şerhleri- adı ile yayınlanmıştır. Çalışmada metin, sözlük ve dizin bölümlerine de yer verilmiştir.

Yazarın biyografisi için bk. “Hakkı, Bursalı İsmail Hakkı Bursevî”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/hakki-bursali-ismail-hakki-bursevi

Eserden Örnekler


Ya‘nî kutbiyyet odur ki cemî‘-i cihât ona cihet-i vâhide ola ve her yüz ona ikbâl bula ve illâ merkez olmaz. Zîrâ seneviyyet ahadiyyeti münâfîdir. Ve kutbun ism-i ilâhîsi veliyyullâhdır ki bu lafz dahi âlem-i gaybdan kutbu’l-abdâle munzamm olmuşdur. Ve veliyyullâh olduğu budur ki Allâh Teâlâ kendi zâtında Veliyy-i Hamîd’dir. Pes, kutbun velâyeti dahi ona muzâfdır, abdullâhda ubûdiyyet ona muzâf olduğu gibi. Ve hakem ve adl dahi kutbun esmâsındandır. Zîrâ cemî‘-i hükûmât onun indinde hükûmeti vâhidedir ki adldir. Şol cihetden ki halîfedir. Halîfede ise zulm olmaz. Belki selâtıyn ve mülûkde olur (Namlı, 2019: 3).

(…)

Pes, “sükûn”dan murâd kalbe tecellîsidir, yoksa sükûn ki hareket mukābelesindedir, o değildir. Zîrâ bu avâlimi halk etmezden evvel dahi var idi ve hâlen yine ol hâl üzerinedir ki sükûna muhtâc değildir. Zîrâ sükûn âlem-i hissde olur, Hak ise mahsüs değildir. Bu cihetden sükûna kalbi tahsîs etdi, tâ ki murâd sükûn-i ma‘hûd olmadığı ma‘lûm ola. Zîrâ kalb âlem-i mülkden değildir, belki âlem-i melekûtdandır. Âlem-i melekûtda ise tahayyüz olmaz. Bu ma‘nâdan ötürü Allâh Teâlâ tahayyüzden berîdir. Ve bununla mezheb-i vücûdiyye bâtıl ve sûfiyye-i muhakkıkîni mezhebi vücûdiyye üzerine kıyâs eyleyen ehl-i zâhirin dahi ehl-i hatâ olduğu bâhir olur. Zîrâ makāle-i Dâvûdiyye’den bî-haberdir (Namlı, 2019: 720).

Kaynakça


Namlı, Ali (1997). Kitâbü’n-Netîce. İstanbul: İnsan Yayınları.

Namlı, Ali (2019). Kitâbü’n-Netîce -Bursevî’nin Vâridâtı ve Şerhleri- (Metin-Sözlük-Dizin).Ankara: Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınları.

Atıf Bilgileri


Çelik, Mehmet Furkan. "Kitabu'n-Netice (İsmail Hakkı Bursevî)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/kitabu-n-netice-ismail-hakki-bursevi. [Erişim Tarihi: 22 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MECMÛ'A-İ FEVÂ'İD / MECMÛ'ATÜ’L-FEVÂ'İD VE’L-VÂRİDÂT / MECMÛ'A-İ MAKÂMÂT-I MÛSIKÎ VE’L-FEVÂ'İD VE’L-VÂRİDÂT (İSMÂ'ÎL HAKKÎ) (Bursa İnebey Yazma Eserler Kütüphanesi, Genel, 87; Millet Yazma Eser Kütüphanesi, Ali Emiri Koleksiyonu, 1182/18) Hakkî, Bursalı İsmâ'îl Hakkî Bursevî Araş. Gör. Tubanur KAYA
Görüntüle
2 TUHFE-İ BAHRİYYE (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ) İsmail Hakkı Bursevi Diğer Fakirullah Yıldız
Görüntüle
3 TUHFE-İ HALİLİYYE (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ) İsmail Hakkı Bursevi Diğer Fakirullah Yıldız
Görüntüle
4 ŞERH-İ EBYÂT-I HACI BAYRAM-I VELÎ (HAKKI) Hakkı, Bursalı İsmail Hakkı Bursevî Dr. Ömer UYAN
Görüntüle
5 ŞERH-İ EBYÂT-I YÛNUS EMRE (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ) İsmail Hakkı Bursevî Dr. Ömer UYAN
Görüntüle
6 ŞERH-İ KELÂM-I ŞEYH SA'DÎ (HAKKI) Hakkı, Bursalı İsmail Hakkı Bursevî Dr. Ömer UYAN
Görüntüle
7 ŞERH-İ PEND-İ ATTÂR (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ ) İsmail Hakkı Bursevî Dr. Ömer UYAN
Görüntüle
8 FERAHU'R-RÛH/ŞERHÜ'L-MUHAMMEDİYYE (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ) İsmail Hakkı Bursevî Dr. Ömer UYAN
Görüntüle
9 ŞERHU NAZMİ'S-SÜLÛK (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ) İsmail Hakkı Bursevî Dr. Ömer UYAN
Görüntüle
10 TUHFE-İ ATÂİYYE (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ) İsmail Hakkı Bursevî Dr. Mehmet Furkan Çelik
Görüntüle
11 KİTÂBÜ’L-HİTÂB (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ) İsmail Hakkı Bursevî Dr. Mehmet Furkan Çelik
Görüntüle
12 ED-DÜRRETÜ`L-İRFÂNİYYE (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ) İsmail Hakkı Bursevî Dr. Mehmet Furkan Çelik
Görüntüle
13 TUHFE-İ ALİYYE (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ) İsmail Hakkı Bursevî Dr. Öğr. Üyesi Şeyda Öztürk
Görüntüle
14 TUHFE-İ ÖMERİYYE (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ) İsmail Hakkı Bursevi Dr. Öğr. Üyesi Şeyda Öztürk
Görüntüle
15 TUHFE-İ VESİMİYYE (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ) İsmail Hakkı Bursevî Dr. Öğr. Üyesi Şeyda Öztürk
Görüntüle
16 ŞEMÂ'İL-İ ŞERÎF TERCÜMESİ Ayn-ı Ekber, Şeyh Mehmed Doç. Dr. Erdem Can Öztürk
Görüntüle
17 MAKTEL-İ HÜSEYN / KİTÂB-I KERBELÂ (BEKÂYÎ) Bekâyî, Darendeli Bekâyî Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
18 KISSA-İ ERVE Bilâl Efendi, Oflu Dr. Öğr. Üyesi Tuba Onat Çakıroğlu
Görüntüle
19 DÎVÂN (CEMÂLÎ-İ UŞŞÂKÎ) CEMÂLÎ, Şeyh Seyyid Mehmed Cemâleddin Efendi Dr. Öğr. Üyesi Fazile Eren Kaya
Görüntüle
20 DÎVÂN (HÂMİD) Hâmid, Enderûnlu Mehmed Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle
21 DÎVÂN (HİLMÎ) Hilmî, Yusûf-zâde Abdullâh Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
22 EL-KASRU'L-METÎN Fİ TERCEMETİ BUSTÂNİ'L-ÂRİFÎN İshâk, Ebûishâk-zâde İshâk Efendi Dr. Necmettin Azak
Görüntüle
23 DÎVÂN (İZZÎ) İZZÎ, Eşref-zâde İzzeddîn Ahmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
24 DÎVÂN (MÜSELLEM) Müsellem, Ebulvefâ Şeyh Ahmed Müsellem Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
25 İNSÂN-NÂME Nazîr/Nazîrâ, İbrahim Nazîr Çelebi Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle