Kitâbü'l-Hucceti'l-bâliğa (İsmail Hakkı Bursevî)
tasavvufî bir eser
İsmail Hakkı Bursevî

ISBN: 978-9944-237-87-1


Müellifin “Kitâbü’l-Hucceti’l-bâliğa” adını verdiği eseri. Yazarın, eseri hicrî 1133 yılında şevval ayının sonu ile zilkade ayının başlarında Üsküdar’dayken yazdığı bilinmektedir (Kargılı, 2011: 27). Osmanlı tasavvufu ve düşüncesine dair önemli katkılar sağlayan Bursevî, bu eserinde de benzer konuları ele almıştır. Eserinin başlangıcında “Ma‘lûm ola ki insânın kemâli kalbde olan hâlledir. Yoksa amel-i kâlıb ile değildir.” sözlerine yer veren yazar, insanın kemal yolculuğunun nasıl olması gerektiğine dikkat çekerek bunun kalpteki iyi hâl ile olabileceğini dile getirir. Eserde, ayetlerden alıntılara ve onların açıklamalarına, hadislere ve şiirlere çokça yer verildiği görülmektedir. Tasavvufi konuların işlendiği eserde vahdet-i vücûd ve buna bağlı olarak insan, âlem ve varlık gibi temel meselelerin önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir. Öte yandan insan-ı kâmil, tecelli, seyr-i sülûk, velâyet, fenâ ve bekâ gibi diğer tasavvufi kavramlar da yazar tarafından ele alınmıştır. Üslup itibarıyla düşüncelerini salt kavramsal açıklamalar yerine benzetmelerle destekleyerek ifade eden Bursevî, bu yönüyle eserinin daha kolay anlaşılmasını sağlamıştır.

İsmail Hakkı Bursevî’nin Kitâbü’l-Hucceti’l-bâliğa eseri üzerine Abdullah Kargılı’nın hazırlamış olduğu yüksek lisans tez çalışması (2011) bulunmaktadır. Çalışmada inceleme ve metin bölümlerine yer verilmiştir. Müellif hattı üzerine çalışmasını gerçekleştiren Kargılı’nın aktardığı bilgilere göre nesih ve tâlik karışımı hat ile yazılan bu nüsha 109 varak olup her sayfasında 14 satır yer almaktadır (Kargılı, 2011: 26).

Yazarın biyografisi için bk. “Hakkı, Bursalı İsmail Hakkı Bursevî”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/hakki-bursali-ismail-hakki-bursevi

Eserden Örnekler


Biz yine sadede gelelim ki bir kimse ki ism-i a‘zama mazhar ya‘nî onun tecellîy-i a‘zamı kalbinde zuhûr eyleye. Cemî‘ kulûb onun tasarrufunda olup kemâl-i tâm bulur. Ve kemâl odur ki enfüs ve âfâkı birbirine tatbîka kâdir olur. Zîrâ insân nüsha-i suğrâdır ki icmâldir. Ve âlem nüsha-i kübrâdır ki tafsîldir. Ve ikisi birbirine mukâbil olan iki âyîne gibidir ki her birinin sûreti âharda müşâhede olunur. Eğer ki biri icmâl üzere olmakla suğrâ ve biri tafsîl üzerine olmakla kübrâ denildi. Fi’l- hakîka kübrâ ise suğrâdır. Zîrâ insân mazhar-ı tâm’dır. Ve âlem bî-insân olmaz ki bî-rûh-i kâlıp gibidir. Fe-emmâ insân bî-âlem olur ki bî-kâlıb-ı rûh olmak müsteb‘id değildir (Kargılı, 2011: 82).

(…)

Nazar eyle ki kâzûrâttan müstekreh nesne yokken zuhûrundan mâ-adâ rezzâk ismine dâirdir. Zîrâ nice dûdelere ve bağ ve bahçelere gıdâdır ki onunla perûreş bulurlar. Ve gülden hoş-bû nesne yok iken ağaçlarının aslına mezbele veyâhud mezbele suyunu sabb ederler. Ta ki onunla kuvvet-i nemâ bula. Ve gülü rengîn ve râyihadâr ola. İşte gülü şemm edersen ve dimâğın onunla muattar olup nice emrâz-ı dimâğiyyenin indifâına dahî sebeb olur. Bilmezsin ki dıraht-ı gülün rızkı mezbeledir. Pes mezbeleye nazar etsen istikzâr edersin. Amma gülünü ne hoş koklarsın. İmdi farz eyle ki mezbele bir bâtıl nesnedir. Fe-emmâ onda dahî zuhûrât-ı ilâhiyye vardır. Ve sûretin kubhu ma‘nânın kubhunu iktizâ etmez. Zîrâ kubh sûret-i taayyüne nâzır ve hüsn ma‘nâ-yı hakîkate dâirdir. Mervîdir ki Îsâ (aleyhisselâm) havâriyyûn ile giderken bir hınzîra mürûr ettiler. Ve havâriyyûn onun sûretini istikbâh edince Hazret-i Îsâ onları tarîk-i seddâde[?] irşâd edip “Ne aceb beyaz dişleri vardır” diye ol hınzîrın dandânlarının beyazlığına tahsîn eyledi. Gûyâ demek oldu ki “Ey havâriyyûn, her nesneyi ki sûret-i kabîhada görürsünüz. Elbette onda cihet-i hüsn dahî vardır.” (Kargılı, 2011: 106).

Kaynakça


Kargılı, Abdullah (2011). Kitâbü’l-Hucceti’l-bâliğa. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.

Atıf Bilgileri


Çelik, Mehmet Furkan. "Kitâbü'l-Hucceti'l-bâliğa (İsmail Hakkı Bursevî)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/kitabu-l-hucceti-l-baliga-ismail-hakki-bursevi. [Erişim Tarihi: 15 Ocak 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MECMÛ'A-İ FEVÂ'İD / MECMÛ'ATÜ’L-FEVÂ'İD VE’L-VÂRİDÂT / MECMÛ'A-İ MAKÂMÂT-I MÛSIKÎ VE’L-FEVÂ'İD VE’L-VÂRİDÂT (İSMÂ'ÎL HAKKÎ) (Bursa İnebey Yazma Eserler Kütüphanesi, Genel, 87; Millet Yazma Eser Kütüphanesi, Ali Emiri Koleksiyonu, 1182/18) Hakkî, Bursalı İsmâ'îl Hakkî Bursevî Araş. Gör. Tubanur KAYA
Görüntüle
2 TUHFE-İ BAHRİYYE (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ) İsmail Hakkı Bursevi Diğer Fakirullah Yıldız
Görüntüle
3 TUHFE-İ HALİLİYYE (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ) İsmail Hakkı Bursevi Diğer Fakirullah Yıldız
Görüntüle
4 ŞERH-İ EBYÂT-I HACI BAYRAM-I VELÎ (HAKKI) Hakkı, Bursalı İsmail Hakkı Bursevî Dr. Ömer UYAN
Görüntüle
5 ŞERH-İ EBYÂT-I YÛNUS EMRE (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ) İsmail Hakkı Bursevî Dr. Ömer UYAN
Görüntüle
6 ŞERH-İ KELÂM-I ŞEYH SA'DÎ (HAKKI) Hakkı, Bursalı İsmail Hakkı Bursevî Dr. Ömer UYAN
Görüntüle
7 ŞERH-İ PEND-İ ATTÂR (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ ) İsmail Hakkı Bursevî Dr. Ömer UYAN
Görüntüle
8 FERAHU'R-RÛH/ŞERHÜ'L-MUHAMMEDİYYE (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ) İsmail Hakkı Bursevî Dr. Ömer UYAN
Görüntüle
9 ŞERHU NAZMİ'S-SÜLÛK (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ) İsmail Hakkı Bursevî Dr. Ömer UYAN
Görüntüle
10 TUHFE-İ ATÂİYYE (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ) İsmail Hakkı Bursevî Dr. Mehmet Furkan Çelik
Görüntüle
11 KİTÂBÜ’L-HİTÂB (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ) İsmail Hakkı Bursevî Dr. Mehmet Furkan Çelik
Görüntüle
12 ED-DÜRRETÜ`L-İRFÂNİYYE (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ) İsmail Hakkı Bursevî Dr. Mehmet Furkan Çelik
Görüntüle
13 TUHFE-İ ALİYYE (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ) İsmail Hakkı Bursevî Dr. Öğr. Üyesi Şeyda Öztürk
Görüntüle
14 TUHFE-İ ÖMERİYYE (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ) İsmail Hakkı Bursevi Dr. Öğr. Üyesi Şeyda Öztürk
Görüntüle
15 TUHFE-İ VESİMİYYE (İSMAİL HAKKI BURSEVÎ) İsmail Hakkı Bursevî Dr. Öğr. Üyesi Şeyda Öztürk
Görüntüle
16 ŞEMÂ'İL-İ ŞERÎF TERCÜMESİ Ayn-ı Ekber, Şeyh Mehmed Doç. Dr. Erdem Can Öztürk
Görüntüle
17 MAKTEL-İ HÜSEYN / KİTÂB-I KERBELÂ (BEKÂYÎ) Bekâyî, Darendeli Bekâyî Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
18 KISSA-İ ERVE Bilâl Efendi, Oflu Dr. Öğr. Üyesi Tuba Onat Çakıroğlu
Görüntüle
19 DÎVÂN (CEMÂLÎ-İ UŞŞÂKÎ) CEMÂLÎ, Şeyh Seyyid Mehmed Cemâleddin Efendi Dr. Öğr. Üyesi Fazile Eren Kaya
Görüntüle
20 DÎVÂN (HÂMİD) Hâmid, Enderûnlu Mehmed Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle
21 DÎVÂN (HİLMÎ) Hilmî, Yusûf-zâde Abdullâh Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
22 EL-KASRU'L-METÎN Fİ TERCEMETİ BUSTÂNİ'L-ÂRİFÎN İshâk, Ebûishâk-zâde İshâk Efendi Dr. Necmettin Azak
Görüntüle
23 DÎVÂN (İZZÎ) İZZÎ, Eşref-zâde İzzeddîn Ahmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
24 DÎVÂN (MÜSELLEM) Müsellem, Ebulvefâ Şeyh Ahmed Müsellem Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
25 İNSÂN-NÂME Nazîr/Nazîrâ, İbrahim Nazîr Çelebi Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle