KİTÂB-I ŞERH-İ FUSÛSU'L-HİKEM EL-MÜSEMMÂ Bİ-KÂŞİFİ’L-ESRÂR (KARABAŞ VELİ EFENDİ)
tasavvufî eser
Veli, Karabaş Veli Efendi (d. ?/? - ö. ?/1686)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Mutasavvıf Karabaş Veli'ye ait İbnü’l-Arabî’nin Fusûsü’l-Hikem’inin şerhini içeren eser. İbnü’l-Arabî’nin tasavvufî ilminin anlaşılması ve kıymetinin bilinmesi adına kaleme alınan eserin tam adı, Kitâb-ı Şerh-i Fusûsu'l-Hikem el-Müsemmâ bi-Kâşifi’l-Esrâr’dır (Kara 2002: 82). Eser Arapça olarak 1670- 1671 tarihlerinde kaleme alınmıştır. Ayrıca eserin Arapça şerhinin de özetlendiği Câmi’ul Esrâri’l- Fusûs adlı bir eserin var olduğu düşünülmektedir (Kara 2002: 2). Bazı nüshalarda eserin adı Magzü’l-Fusûs ve Kâşifü’l-Müşkilât olarak geçmektedir (Alkan 2017: 229).

Karabaş Veli Efendi, yaşadığı dönemde İstanbul’da halkın Fusûsü’l-Hikem’i dikkate almaması ve hatta inkâr etmesi nedeniyle kitabı şerh etmeye karar vermiştir. Aynı zamanda eserin “Peygamberlerin ve velilerin bilgilerinin tamamını içeren” bir kitap olarak belirtmiş, şerhinin önemini vurgulamıştır (Alkan 2017: 228). Eserin ilk cümlesi "Elhamdülillâhillezî caale 'l-insâne mîzânen bi¬ bahri ulûmihî ve hassahû li ttecellî'd-dâimi bizâtihî" diye başlamaktadır. Karabaş Velî eseri şerh ederken önce "Kale’ş-Şeyh" (Şeyh şöyle dedi) diyerek İbnü’l-Arabî’nin metnini vermiş, sonra “ve’l-ma’nâ” (mânâsına gelince) diyerek şerhini yazmıştır (Kara 2002: 82). Eserin şerhinin aslını unutturacağını düşünen Karabaş Velî, şerhi muhtasar yazdığını, ancak bir mürşidi kâmil elinde yetişmeden eserin gerçek mânâsının anlaşılamayacağını belirtmiştir. Eserde Karabaş Veli, "özet bir şerh yazacağı için geniş gramer tahlillerine ya da nüsha farklılıklarına değinmemiş, doğrudan metnin anlam ve içeriğine odaklanmıştır" (Alkan 2017: 228). Kendinden önceki şârihlere yer vermemiştir. Eserin derin manasının yanlış anlaşılmalara neden olacağı ile ilgili endişe duyan Karabaş Veli, bu konuda okuyucuyu uyarmaktadır. Fusûsü’l-Hikem’in içeriğinde kavrayışa aykırı gelecek kimi hususlar ile karşılaşsa bile metne dair hüsnüzannını koruması gerektiğini söyler. Ayrıca şerhte sözü fazla uzatmayacağını çünkü çok sözün kişiyi maksattan uzaklaştıracağını (kesîru’l-kelâm yûrisü’n-nisyân) ifade eder (Alkan 2017: 228). Şerh, Karabaş Velî’nin Şeyh Şâbân-ı Velî başta olmak üzere şeyhleri İsmâil Çorumî ve Mustafa Efendi ile birlikte dönemin padişahı IV. Mehmed’e yaptığı dua ile son bulmaktadır (Alkan 2017: 229).

Eserin bir nüshası İstanbul Süleymâniye Kütüphânesi Hacı Mahmut Efendi Bölümü’nde bulunmaktadır. 14x85 mm ebâdında ve her sayfası 19 satırdır. Kitabın 1/b varakında "Kitâb-i Şerh-i Fusûsu’l-Hikem el-Müsemmâ bi-Kâşifi 'l-Esrâr li’ş-şeyh Ali b. Muhammed el-Kastamonî el-Halvetî eş-şa'bânî eç-çehîr bi-Karabâş-i Velî kuddise sirrahu’l-celî" yazmaktadır (Kara 2002: 83). Diğer bir nüshası ise Topkapı Sarayı Müzesi Arapça Yazmalar bölümünde bulunmakta ve 195x115 mm eninde 161 yapraktan oluşmaktadır.

Eserin içeriği ve nüshaları ile ilgili ayrıntılı bilgi Kerem Kara'nın Karabaş Velî Hayatı Eserleri ve Fikirleri adlı doktora tezinde yer verilmiştir. Ercan Alkan’ın "Osmanlı Dönemi Fusûsü’l-Hikem Şerh Literatürü" adlı makalesinde de eserin şerhleri arasında Karabaş Veli’nin şerhinin önemi ve eserin içeriği hakkında ayrıntılı bilgiler yer almaktadır.

Şairin biyografisi için bk. "VELİ, Karabaş Veli Efendi". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ali-karabas-ali-efendi

Kaynakça


Alkan, Ercan (2017). "Osmanlı Dönemi Fusûsü’l-Hikem Şerh Literatürü". Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, 15(30): 211-240.

Kara, Kerim (2002 ). Karabaş Velî Hayatı Eserleri ve Fikirleri. Doktora Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Atıf Bilgileri


Özdemir, Meryem. "KİTÂB-I ŞERH-İ FUSÛSU'L-HİKEM EL-MÜSEMMÂ Bİ-KÂŞİFİ’L-ESRÂR (KARABAŞ VELİ EFENDİ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/kitab-i-serh-i-fususu-l-hikem-el-musemma-bi-kasifi-l-esrar-karabas-veli. [Erişim Tarihi: 25 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 TARÎKATNAME (KARABAŞ VELİ EFENDİ) Veli, Karabaş Veli Efendi Diğer Meryem Özdemir
Görüntüle
2 TA'BÎRNÂME (KARABAŞ VELÎ EFENDİ) Veli, Karabaş Veli Efendi Dr. Öğr. Üyesi Munise KOÇ
Görüntüle
3 TEZKİRE-İ ŞU'ARÂ (SÂLİH AYNÎ MEHMED EFENDİ)  Aynî, Sâlih Aynî Mehmed Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
4 DÎVÂN (EŞREF-İ SÂNÎ) Eşref-i Sânî, Şeyh Seyyid Öğretmen Kevser Kıroğlu
Görüntüle
5 TECELLİYÂT (FENÂYÎ, CENNET MEHMED EFENDİ) Fenâyî, Cennet Mehmed Efendi Prof. Dr. ABDULLAH AYDIN
Görüntüle
6 ÂDÂB-I HURDE-İ TARîKÂT (HİMMET/ABDÎ, BOLULU ŞEYH HİMMET EFENDİ) Himmet/Abdî, Bolulu Şeyh Himmet Efendi Araş. Gör. Emrah Baş
Görüntüle
7 VAHDETNÂME (LÂMEKÂNÎ) Lâmekânî, Hüseyin Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle
8 MECMÛA-İ ŞEYH MISRÎ EFENDİ (NİYÂZÎ-İ MISRÎ) Niyâzî-İ Mısrî, Muhammed/Mehmed Akın ZENGİN
Görüntüle
9 RİSÂLE-İ VAHDET-İ VÜCÛD (MISRÎ) Niyâzî-i Mısrî, Muhammed/ Mehmed Dr. Muhammed Ülgen
Görüntüle
10 RİSÂLE-İ EŞRÂTU’S-S‘AT (NİYÂZÎ-İ MISRÎ) Niyâzî-İ Mısrî, Muhammed/Mehmed Öğretmen TALAT OLGUN
Görüntüle
11 RİSALE-İ TEVHÎD (NİYÂZÎ-İ MISRÎ) Niyâzî-İ Mısrî, Muhammed/ Mehmed Öğretmen TALAT OLGUN
Görüntüle
12 ED-DEVRETÜ’L-ARŞİYYE (MISRÎ) Niyâzî-i Mısrî, Muhammed/ Mehmed Dr. Muhammed Ülgen
Görüntüle