KİTÂB-I GÜLŞEN-İ MÜLÛK (ZA‘ÎFÎ)
siyaset-nâme
Za'îfî, Pîr Muhammed (d. 900 (?)/1494-95 (?) - ö. 964/1557'den sonra)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Zaîfî Pîr Mehmed’in kaleme aldığı mensur siyasetname. Yazar eserinin adını sebeb-i te’lîf bölümünde Gülşen-i Mülûk olarak zikreder. “Tuhfetü’z-zekâ” terkibinin ise yazılış tarihini verdiğini ifade eder. Buna göre eser 954/1540’ta yazılmıştır (Tok 2013: 22).

Sebeb-i te’lif bölümünde Zaîfî, Mehmed Paşa’nın meclisinde bulunduğu esnada Acem’den getirilmiş, hükümdarların vasıflarının yazılı olduğu eşsiz bir eserle karşılaştığını, bu esere ilmî nasihatlerden oluşan bir Rûm elbisesi giydirdiğini söyler. Bu ifadelerden eserin tercüme olduğu bilgisini öğrensek de yazar tam olarak hangi eseri tercüme ettiğini belirtmez. Vassaf Reşidüddin Fazlullah Şîrâzî’nin Ahlaku’s-Saltana adlı eserinin tercümeleri üzerine çalışan Bahir Selçuk, Gülşen-i Mülûk’un bu eserin tercümesi olduğunu tespit etmiştir (Selçuk ve Elçi 2013: 194). Selçuk, Zaîfî’nin bu eserinin Ahlaku’s-Saltana’ya en yakın çeviri olduğunu, asıl konuya geçilmeden önceki giriş bölümü ile metnin içerisinde yazara ait olan bir gazel ve hatime bölümü dışında eser üzerinde tasarrufta bulunmadığını belirtmiştir. İncelemeye göre yazar, eserin mensur kısımlarının yanı sıra metnin içerisindeki manzum kısımlarda da kaynak esere sadık kalmıştır (Selçuk 2017: 343).

Eser, Allah’a şükretmenin gerekliliği ve Hz. Muhammed’in övgüsüyle başlar. Ardından gelen sebeb-i te’liften hemen sonra asıl konuya geçilir. Yazar, 29 bölümden oluşan eserinde Temsil, Hikmet, Tembih, Nükte, Fayda, Hulk, Haslet, İşaret, Nasihat, Siyaset, Tezkire, Terbiyyet, Remz, Fazilet, İşaret, Azimet, Hulk, Adet, Adab, Lu’b-ı Nerd, Şikâr başlıkları altında halkın malına göz dikmeme, itidalli olma, ibadet etme, cömertlik, iyilere sahip çıkıp kötüleri uzaklaştırma, âlimlerden istifade etme, askerlere karşı tutum, halkın şikayetlerini dinleme, işin ehlini göreve getirme, vezirin önemi gibi konular üzerinde durmuştur. Her başlığın altında konuya uygun beyitlere de yer verilmiştir.

9 varaktan oluşan eser Zaîfî’nin diğer eserleriyle birlikte Külliyât’ın içerisinde yer almaktadır. Külliyât’ın Topkapı Sarayı Müzesi ile British Library’de bulunan nüshaları müellif hattıdır. Vakıf Hat Sanatları Müzesi ve Paris Bibliotheque Nationale’de bulunan nüshalarının ise müellif hattından istinsah edildiği bilinmektedir (Büyükkarcı-Yılmaz 2020).

Gülşen-i Mülûk üzerine Abdülhakim Koçin’in ayrıntılı bir incelemesi bulunmaktadır (2005). Yaptığı çalışmada eserin muhtevası üzerinde duran Vedat Ali Tok ise eserin metninin yanı sıra metnin günümüz Türkçesine çevrimini de vermiştir (2013).

Yazarın biyografisi için bkz. “Za’îfî, Pîr Muhammed”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/zaifi-pir-muhammed 

Eserden Örnekler


Nasihat

Pâdişâhlara lâzım olmayan nesneyi kendülere lâzım kılmak oldur ki hâzineler mâ-â-mâl ve re’âyâ ve memleketi harâb u pâymâl kılup nüfûs-ı benî âdemde ihtilâl ola. Eger nazarları tahsîl-i haram ü helâl ve mücerred celb-i mâl ü menâl ise milk-i âbâdân vîrâna ve fevâ’id-i hazâ’in hüsrâna ve âferîn nefrîne yitişür. Amma bünyân-ı memleketi mi’mâr-ı ‘adle sipariş idüp insâfı vekîl ü nâzır ve cümle umûrda hâzır itseler memleket ma’mûr ve re’âyâ mesrûr ve kâffe-i ‘ibâd meşkûr olalar. Ve hazâ’in envâ’-ı cevâhirle tolu ve esnâf metâ’ ile memlû olup bu sermâyeden ziyâde sûd ve bu ticâretden temâm hoşnûd olup eylük nâmın kazanup ale’l-ıtlâk memdûh-ı âfâk olalar.

Beyt

Assı olsun kendüye diyü re’âyâya ziyân

İstemez hergiz bunı bir şehr-i yâr-ı kâm-kâr


Zerrece aklı olan görür güneş gibi ki hîç

Fâide görmez ziyândan kimesne ey bahtiyâr (Tok 2013: 142)

Kaynakça


Büyükkarcı-Yılmaz (2020). “Za’îfî, Pîr Muhammed”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/zaifi-pir-muhammed [Erişim tarihi: 16.04.2022]. 

Koçin, Abdülhakim (2005). Za’îfî Gülşen-i Mülûk. Ankara: Akçağ Yay.

Selçuk, Bahir ve Fatih Elçi (2013). “Sultan Abdülaziz’e Sunulmuş Bir Siyâsetâme Çevirisi: Kavalalı Hüseyin Kâzım’ın “Risâle-İ Seciyye”si”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 12: 191-228.

Selçuk, Bahir (2017). “Osmanlı Nesir Geleneğinde Çeviri Anlayışı: Ahlâku’s-Saltana Çevirileri Örneği”. Klasik Edebiyatımızın Dili Nazım ve Nesir (Bildiriler). Ankara: AKM Yay.

Tok, Vedat Ali (2013). Gülşen-i Mülûk Hükümdarlar Bahçesi. İstanbul: Büyüyen Ay Yay.

Atıf Bilgileri


Eren Kaya, Fazile. "KİTÂB-I GÜLŞEN-İ MÜLÛK (ZA‘ÎFÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/kitab-i-gulsen-i-muluk-za-ifi. [Erişim Tarihi: 23 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 KİTÂB-I BÂG-I BEHİŞT (ZA‘ÎFÎ) Za‘îfî, Pîr Muhammed Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
2 KİTÂB-I GÜLŞEN-İ SÎMURG/TERCÜME-İ MANTIKU'T-TAYR (ZA‘ÎFÎ) Za'îfî, Pîr Muhammed (1495?-1557'den sonra) Doç. Dr. Muhittin Turan
Görüntüle
3 KİTÂB-I NİGÂRİSTÂN-I ŞEHRİSTÂN-I DIRAHTİSTÂN-I SEBZİSTÂN (ZA'ÎFÎ) Za'îfî, Pîr Muhammed Prof. Dr. Fatma Büyükkarcı Yılmaz
Görüntüle
4 KİTÂB-I BOSTÂN-I NASÂYİH/ TERCÜME-İ PEND-İ ATTÂR (ZA‘ÎFÎ) Za‘îfî, Pîr Muhammed Dr. Öğr. Üyesi Tuba Onat Çakıroğlu
Görüntüle
5 KİTÂB-I SERGÜZEŞT-İ ZA'İFÎ MA'A FÂL-I MURGÂN (ZA‘ÎFÎ) Za‘îfî, Pîr Muhammed Doç. Dr. Vildan Coşkun
Görüntüle
6 MÜNŞE'ÂT-I MÜTENEVVİ'A (ZA‘ÎFÎ) Za'îfî, Pîr Muhammed Doç. Dr. Hasan Gültekin
Görüntüle
7 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
8 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
9 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
10 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
11 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
12 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
13 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
14 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
15 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
16 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle