KARABİBİK (NÂBİZÂDE NÂZIM)
uzun hikâye
Nabizade Nazım (d. 1862 - ö. 5 Ağustos 1893)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Yaklaşık otuz yıllık kısa bir ömre; şiir, hikâye ve roman türünden eserler sığdırabilen Nâbizâde Nâzım tarafından 1308/1891 yılında yayımlanmış eser. Türk edebiyatının ilk realist eserlerinden biri sayılan Karabibik, köyü ve köylüyü konu edinmesi bakımından da edebiyatımızdaki ilk eserlerden biridir.

Genellikle “roman” olarak değerlendirilen küçük hacimli bu eserin gerek hacmi gerekse yapısı göz önüne alındığında “uzun hikâye” olduğunu söylemek gerekir. Zira eserin baş kısmında yer alan köylülerin yöresel konuşmalarındaki anlamı fazla bilinmeyen kelimelerden oluşan birkaç sayfalık “Karabibik’e Mahsus Lügatçe” ve “Kariînime” başlıklı önsöz mahiyetindeki bölümler hariç tutulduğunda “Karabibik”in toplam 36 sayfa olduğu görülmektedir. Benzer şekilde beş kısa bölümden oluşan “bu figürü, olayı az; zamanı mekânı dar” eseri, yapı itibariyle de “tipik bir klasik vak’a hikâyesi” (Özgül 1998: 280-81) olarak değerlenmek doğru olacaktır.

Karabibik, “realizmin bütün koşulları bulundurularak yazılmış olup, Türk Edebiyatında bu akımın başarılı ilk örneğidir” (Kudret 1987: 167). İlk realist eserlerimizden biri olarak kabul edilen Karabibik’in bu yönüne, eserin başında yer verilen “Kariînime” başlıklı kısımda, realizm kavramından yola çıkılarak yazarın kendisi tarafından da şu sözlerle dikkat çekilmektedir:

“Hakîkiyyûn mesleğinde yazılmış roman mütâlaa etmemiş iseniz, işte size bir tane ben takdîm edeyim. (…) Bilemem benim şu Karabibik’im de ne dereceye kadar hakiki yani makûl bir roman olabildi. O hükmü siz vereceksiniz. Fakat zannederim ki onu şu haliyle beraber ruhsuz bulmayacaksınız. Romanın zeminini Anadolu köylerimizden intihabda bir mütâlaam vardır ki bu da köylülük, çiftçilik âlemlerinin yabancısı iseniz, size o âlemler hakkında bir fikir vermiş olmaktır. Vukûâta zemîn-i cereyan olan yerlerde ahalinin sûret-i maîşet ve meşgûliyeti hakkında kâfi derecede mâlûmât bulacaksınız, lisanlarına da aşina olacaksınız” (Nâbizâde Nâzım 2006: 9-11).

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Beymelik Köyü’nde kızı Huri’yle yoksul bir yaşam süren ve tek hayali bir çift öküz almak ve kızı Huri’yi evlendirmek olan Karabibik’in yaşam mücadelesini köy gerçekliği ekseninde anlatan eser, Anadolu köylüsünün zorlu hayat şartlarını yansıtmaktadır. Oldukça basit bir olay örgüsünden müteşekkil olan Karabibik’te, “hemen hemen vaka diye bir şey yoktur. (…) Eserin “ağırlık noktasını vaka değil, Karabibik’in günlük hayatı, içinde yaşadığı şartlar ve çevresi teşkil eder. Yazar bize kahramanını vücut yapısı, kıyafeti, iktisadî ve ailevî durumu, duygu ve düşünceleriyle, ayrıntılı olarak anlatır. Onun yanısıra tembel, yaşlı ve çirkin kızı Huri’yi, diğer köylüleri, faizci tüccarları, köy doktorunun karısı aşüfte Eftalya’yı çok canlı çizgilerle tasvir eder” (Kaplan 2004: 336). Kısacası eserde olaydan ziyade köyün ve köylülerin hayat şartları, hayata bakış açıları, düşünce dünyaları, sosyal ilişkileri, cinsel tutumları anlatılmaktadır. Zaten yazarın amacı da “Vukuâta kendi hissiyât ve mütâlaâtını hiçbir vechile katmamak, hakîkî romancının vezâif-i esâsiyyesinden olmağla hikâye hep o sûrette yürütülmüştür. Bulacağınız hükümler ve mütâlaalar hep eşhâs-ı vak’anın kendi mallarıdır, benimle hiçbir irtibatları yoktur” ifadelerinden de anlaşılacağı üzere tam olarak budur. Eserde yer alan gerek mekân ve tabiat tasvirleri gerekse kişilerin fiziki ve ruhi portrelerine bakıldığında söz edilen bu objektifliğe büyük bir dikkatle riayet edildiği rahatlıkla söylenebilir. Kendi duygu ve düşüncelerini bir kenara bırakarak hareket eden Nâbizâde Nâzım; kişiler, mekânlar veya olaylar karşısında son derece tarafsız bir tutum takınabilmeyi başarabilmiştir.

Karabibik’in “edebiyatımıza getirdiği yeniliklerden biri de köy hayatını ve köy insanını ilk olarak ele almış bulunmasıdır” (Kudret 1987: 168-169). Realizmin en temel prensiplerinden biri olan “gözlem”e dayanan Nâbizâde Nâzım, dolayısıyla da Karabibik, Anadolu köylüsünün hayatını olabildiğince gerçekçi bir şekilde anlatmaktadır. “Yazarın bütün eserlerinin her bakımdan en başarılısı” olan Karabibik’te “Anadolu köylüsünün bilgisizliği, yoksulluğu, toprak ve araç sorunları, ağalar ve tefecilerle ilişkileri, duygusal ve cinsel davranışları -olayların içinde eritilerek- ustalıkla verilmiştir” (Kudret 1987: 169). Karabibik bu bağlamda değerlendirildiği takdirde, esere “bütünü ile şehirli aydın tabakaya yabancısı olduğu bir âlemi tanıtma fikri hâkim” (Kaplan 2004: 336) olduğu görülecektir. “Nâbizâde Nâzım’ın Karabibik’i köyde, sadece köylüler arasında geçen ve ne kahraman, ne de anlatıcı olarak dışarıdan ‘şehirli’ müdahalesine mâruz kalmayan” bir hikâye olarak “şimdilik (…) istisna” (Özgül 1998: 282) bir mevkide konumlanmıştır.

Köy ve köylülerin yaşam şartlarını anlatmak gayretiyle hareket eden Nâbizâde Nâzım, eserinde daha ziyade, Karabibik, Huri ve Eftalya gibi şahısların fiziksel ve ruhsal portrelerinden yola çıkarak hareket etse de “tabiat ve mekân tasvirlerine de yer verir. Bunlar genellikle, (…) kahramanların yaşadıkları dünyayı canlandırma maksadını güden tasvirlerdir. (…) Karabibik’in küçük evi, onun fakir ve zavallı hâlini gözönüne koymak için bütün ayrıntılarıyla tasvir olunmuştur” (Kaplan 2004: 340).

Karabibik’in en önemli özellikleri olarak değerlendirilen realizme bağlılığı ve köy gerçekliğini yansıtması, eserin dil ve üslubunda da dikkat çekmektedir. Sade bir dil ve üslupla yazılan Karabibik’in en önemli özelliklerinden biri de kişilerin konuşmalarında dikkat çekici bir şekilde görülen mahallî kelime ve ifadelerdir. Öyle ki eserin baş kısmına bu mahallî kelimelerin anlaşılabilmesi için küçük bir lügat bile konulmuştur.

İlk baskısı 1981 tarihini taşıyan eserin ikinci baskısı 1943 yılında Hakkı Tarık Us tarafından yapılmıştır. Karabibik 2006 yılında M. Fatih Andı tarafından hem tıpkıbasım hem de yeni Türk harfli hâlinin yer aldığı şekliyle yeniden yayımlanmıştır. 

Yazarın biyografisi için bk. “Nâbizâde Nâzım”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/nabizade-nazim

Eserden Örnekler


Tarlayı otlar bürümüş idi. Karabibik burasını babası Koca Osman’ın mirası olmak üzere ele geçirmiş idi. Tarla o zaman on iki dönüm iken dört dönümünü Kara Durmuş’a satarak vaktiyle bedel-i nakdî vermiş idi. Şimdiki halde sekiz dönümden ibaret kalan bu toprak parçasına bile tarla komşusu olan Yosturoğlu göz dikmekte ve bu sebeple aralarında ara sıra münâzaât vukûa gelmekte idi. Otuz iki dönüm tarlası olanların da el ayası kadar toprağa göz dikmesi münasebetsiz değil mi ya? Kendisi şu kadarcık tarla sayesinde ancak akşamları bir kaşık sıcak çorba içecek kadar mal kaldırabiliyor. Elinden bu da çıksın da açlıktan mı ölsün? Zaten Yosturoğlu’nun babası da bu toprak hırsından ölmemiş miydi? O vaktin beherinde de babası himdi kendisi gibi ötekinin berikinin damına, tarlasına göz koya göz koya herke­sin canını yakmıştı.

Karabibik yaprakları budanmış fidanlardan bir kucak alarak tarlasının Yosturoğlu tarafındaki an’ına doğru yürüdü, hâlâ tahrayı sağ elinde tutmakta idi.

Güneş ufk-ı şarkîyi teşkil eden tarafta, güya denizden çıkıyormuş gibi Bahr-ı Sefîd’in donuk, durgun sathından doğru yükselmekte idi. Temre ovası gecenin ayazı içinde uyuşmuş, çiylenmiş kalmış iken güneşin henüz mâil ve zaîf olarak intişâr eden şuâ’âtının tesirâtı sayesinde ısınmağa başlamışdı (Nâbizâde Nâzım 2006: 13-15).

Kaynakça


Nâbizâde Nâzım (2006). Karabibik. (hzl. M. Fatih Andı). İstanbul: 3F Yayınevi.

Kudret, Cevdet (1987). Türk Edebiyatında Hikâye ve Roman/Tanzimat’tan Meşrutiyet’e Kadar (1859-1910). İstanbul: İnkılâp Kitabevi.

Kaplan, Mehmet (2004). Türk Edebiyatı Üzerine Araştırmalar I. İstanbul: Dergâh Yayınları.

ÖZGÜL, M. Kayahan (1998). “İlk Köy Romanımız Türkmen Kızı (mı?)”. Prof. Dr. Dursun Yıldırım Armağanı, Ankara: Feryal Matbaacılık.

Atıf Bilgileri


Özbek, Adem. "KARABİBİK (NÂBİZÂDE NÂZIM)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/karabibik-nabizade-nazim. [Erişim Tarihi: 25 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 SEVDA (NÂBİZÂDE NÂZIM Nabizâde Nâzım Diğer Öykü USTA
Görüntüle
2 BIR HÂTIRA (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Diğer Ceylan Aydın
Görüntüle
3 ESÂTİR (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Öğretmen Doğukan Ali Paker
Görüntüle
4 HÂLÂ GÜZEL (NABİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım Diğer Öykü USTA
Görüntüle
5 HANIM KIZLARA (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Öğretmen Doğukan Ali Paker
Görüntüle
6 HASBA (NABİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım Araş. Gör. Dilek Yardım
Görüntüle
7 HÂTIRA-İ ŞEBÂB (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Araş. Gör. Sefacan Doğru
Görüntüle
8 HOŞNİŞÎN VEYA CİHÂNDA SAFÂ BU MUDUR? (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Diğer ALİ ERBAY
Görüntüle
9 HEVES ETTİM (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Hatem Türk
Görüntüle
10 MİNİ MİNİ MEKTEPLİ (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Öğretmen Doğukan Ali Paker
Görüntüle
11 MİNİ MİNİ YÂHUD YİNE HEVES (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Akın ZENGİN
Görüntüle
12 SEYYİE-İ TESÂMUH (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Öğretmen Doğukan Ali Paker
Görüntüle
13 YÂDİGÂRLARIM (NABİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım Diğer Ceylan Aydın
Görüntüle
14 ZAVALLI KIZ (NABİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım Öğr. Gör. Merve Özdemir Çetinkaya
Görüntüle
15 ZEHRA (NABİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım Doç. Dr. Özlem Nemutlu
Görüntüle
16 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
17 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
18 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
19 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
20 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
21 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
22 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
23 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
24 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
25 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle