KADINLAR MEKTEBİ (AHMET VEFİK PAŞA)
tiyatro
Ahmet Vefik Paşa (d. ?/? - ö. 1891/1309)

Kadınlar Mektebi; Molière’in kadın-erkek ilişkileri, aşk, evlilik, aldatma, gençlik, yaşlılık gibi konuları ele aldığı L'École des Femmes adlı eserinin Ahmet Vefik Paşa tarafından yapılan çevirisi. 1662 yılında sahnelenen oyun beş perdelik müzikal – komedya formundadır. Kırk yaşını aşmış, çevresince pek sevilmeyen, oldukça bencil bir adam olan Müsyü Arnolf Kütüklü (Arnolphe), köyde yaşayan, henüz dört yaşındayken annesinin yanından aldığı, dünyadan uzak bir şekilde yetiştirdiği ve eğittiği on altı yaşındaki Anyes (Agnes) ile evlenmeyi planlamaktadır. Çünkü ancak bu şekilde kötülüklerden uzak, masum, sadık bir aşka sahip olabileceğini düşünür. Fakat Agnes, Oras (Horace) ile sevgilidir. Arnollf'un arzusuna ulaşmak için çevirdiği tüm oyunlara rağmen Anyes ve Oras  oyunun sonunda evlenirler. Oyun, erkeklerin kurallarını belirledikleri bir dünyada, kendi isteklerinin peşinde koşan bir kadının mücadelesini, trajik yönü de olan bir komedya formunda yansıtır.

Ahmet Vefik Paşa’nın, Bursa Valiliği sırasında kurduğu tiyatrosunun oyun repertuvarını oluşturmak için 1879-1882 tarihleri arasında Molière’den çeviri ve uyarlama yoluyla yayımladığı eserler arasında bulunur. Bu on altı eserin yayımlandığı külliyatın hiçbirisinde yayım yeri ve tarihi bilgisi yer almaz. Oyun ilk olarak 77 sayfalık bir metin hâlinde yayımlanır. Oyunun Latin harfli ilk basımı 1933 yılında Kanaat Kütüphanesi tarafından yapılır. Oyunun 1943’te Sabahattin Eyüboğlu ile birlikte çevirisini yapan Bedrettin Tuncel, Ahmet Vefik Paşa çevirisinin hatalı olduğunu, dilinin sahneye uygun olmadığını, bu nedenle eserin yeniden çevrilmesine gerek duyulduğunu belirtir.

Yazarın biyografisi için bk. “Ahmet Vefik Paşa”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ahmet-vefik-pasa

Arnolf: Evet bunu ben ayal edinmek iyi olacak. Ruhunu onun istediğim gibi dondururum da kullanırım. Güya elimde yumuşak balmumu! Beğendiğim şekle korum onu, tedbir ederim. Az kalsın, ben yok iken cahilliği sebebine tutulacaktım, hapsolacaktım. Her neyse yine aklı ermezliği müraccahtır. Hem de matlubum. Öyle yanlışlıkların çaresi kolay bulunur (Ahmet Vefik Paşa yty: 27).

Ahmet Vefik Paşa (yty) Kadınlar Mektebi. yyy.

And, Metin (1974). “Türkiye’de Molière”. Tiyatro Araştırmaları Dergisi 5 (5): 51-54.

Doğramacıoğlu, Hüseyin. (2009). “Ahmet Vefik Paşa Adaptasyonlarında Kültürel Sentez”. Turkish Studies – International Periodical fort he Languages, Literature and History of Turkish or Turkic. volume 4 (8): 1074-1089.

Özgü, Melahat. (1974). "Molière". Ankara Üniversitesi Tiyatro Araştırmaları Dergisi. 5 (5): 1-23.

Tansel, F.A. (1964). "Ahmet Vefik Paşa'nın Eserleri - Adapte, Tercüme ve Lehçe-i Osmânî". Belleten,  XXVII (110): 249-283

Tolun, Atila. (2007). Ahmet Vefik Paşa'nın Molière Çevirileri. İstanbul: MitosBoyut Yayınları.

Yıldız, Bayram. (2007). “Adaptasyon Meselesi, Ahmet Vefik Paşa ve Zoraki Tabib Örneği”. Turkish Studies / Türkoloji Araştırmaları. 2 (3):  638-659

Uluğtekin, Melahat Gül. (2004). Ahmet Vefik Paşa'nın Çevirilerinde Osmanlılaşan Molière. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Bilkent Üniversitesi.

Dicle, Esra. "KADINLAR MEKTEBİ (AHMET VEFİK PAŞA)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/kadinlar-mektebi-ahmet-vefik-pasa. [Erişim Tarihi: 04 Temmuz 2024].

1 ADAMCIL (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa Araş. Gör. Dr. Hakan Soydaş
2  ARSLAN AVCILARI YÂHUD HAK YERİNİ BULUR (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa Araş. Gör. Dr. Hakan Soydaş
3  AŞK-I MUSAVVER (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa Diğer Öznur ÖZER
4  ATALAR SÖZÜ - TÜRKÎ DURÛB-I EMSÂL (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa Diğer Öznur ÖZER